Kalafiorowa – pyszna i zdrowa zupa. Klasyka kuchni polskiej. Lubię ją i moja rodzina ją lubi, choć jak możecie zobaczyć na zdjęciu – każdy lubi ją inaczej. Tak wygląda jedzenie zup w naszej rodzinie – każdy ma swoje upodobania. Maluchy muszą mieć zupę przecedzoną przez sito i podaną z makaronem. Syn zupa tylko z ziemniakami i marchewką bo innych pływających(...)warzywa których wiem, że inni i tak nie zjedzą: pory, selery, pietruszki, topinambury, kalarepki i inne tego typu zawsze moje U was w rodzinach też to tak wygląda? PRZEPIS ZUPA KALAFIOROWA Składniki: 2 cebule 3 łyżki oliwy 1 kg ziemniaków 1 kalafior 2 łyżki soczewicy czerwonej lub żółtej 4 marchewki 1 por 2-3 łyżeczki soli pieprz czarny 1 łyżeczka
Dorota SmakujeSkładniki: 1,5 litra bulionu warzywnego 3 cebule dymki ze szczypiorem + szczypior do posypania zupy) 1 ząbek czosnku 4 łodygi selera naciowego 100 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej (mogą być mieszane - żółta i zielona) 120 g zielonego groszku mrożonego 150 g dyni bez skórki 1 marchewka 1/2 brokuła 1 puszka białej fasolki z puszki 60 g listków szpinaku baby(...)łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 200 g drobnego makaronu suchego (np. małe świderki) tarty ser grana padano lub parmezan do posypania zupy Sposób wykonania: W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojony w plasterki seler i poszatkowaną dymkę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia. Do garnka wrzucamy fasolkę, pokrojoną w kostkę dynię
Qchnia po prostuLubię czasami zrobić coś inaczej, poeksperymentować. Nie miałam w domu pomidorów, a zupa mi się pomidorowa zamarzyła. Wykorzystałam więc pomidory w puszcze i passatę pomidorową. W połączeniu z aromatycznym wywarem mięsno-warzywnym i dodatkami tj. świeża bazylia, zupa wyszła przepyszna. Cóż... wyszło jej też całkiem sporo. SKŁADNIKI 2 udka z kurczaka 4 skrzydełka z kurczaka 4 liście laurowe 4 ziarna(...)wyłowić mięso i odcedzić go z warzyw. Dodać pomidory w puszce, passatę pomidorową, śmietanę, koncentrat i drobno posiekaną natkę pietruszki i liście bazylii. Całość gotować jeszcze około 5 minut. Zupę dobrze doprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Można go nałożyć na talerz i zalać zupą lub wsypać go do zupy i wymieszać
Passions hobbies lifeumyć, osuszyć, drobno posiekać. ? Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie, dodać startą marchewkę na grubej tarce. Podlać ok. 2 litrami wrzątku. ? Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Pogotować ok. 10 minut. ? Dodać szpinak i szczaw, pokrojoną zieleninę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. ? Do śmietany wlać kilka łyżek zupy, wymieszać i wlać(...)zupy. Zamieszać i już nie gotować. ? Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Grzanki ? Chleb tostowy pokroić w kostkę i wymieszać z ziołami. ? Rozgrzać oliwę i podsmażyć chleb na rumiano. ? Pod koniec smażenia dodać obrany i drobno posiekany czosnek. ? Zupę podawać z gotowanym jajkiem i grzankami
To co kochamGęsta, gładka, wręcz aksamitna zupa z kalafiora. Kremy to ulubione zupy Moniki jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy widoczne warzywa były niezjadliwe, ale zmiksowane stawały się przysmakiem. Teraz Monika jada już wszystkie zupy, ale zawsze preferuje kremy, więc jadamy i takie, i takie. Dodatek kurkumy nadaje tej zupie delikatnie żółtego koloru i razem z kminkiem podkreśla smak. Składniki: ? 1 kalafior(...)podlać wodą, aby przykryła warzywa. Dusić do miękkości – ok. 15 minut. ? Wyjąć kilka małych różyczek kalafiora do dekoracji, resztę zmiksować na jednolity krem. Przed zmiksowaniem usunąć z zupy liście laurowe i ziele angielskie. ? Wlać śmietankę i zagotować, po czym natychmiast zdjąć z ognia. ? Podawać na gorąco z różyczką kalafiora i podsmażonym na maśle pieczywie
To co kochamJadłam kiedyś w restauracji francuskiej zupę krem z pietruszki, której smak bardzo mi zapadł w pamięć. A ostatnio, ni z gruszki ni z pietruszki, natknęłam się w internecie na przepis na podobną zupkę. Bardzo byłam ciekawa jej smaku, bo połączenie składników jest niebanalne. Zupa wyszła rewelacyjna, o konsystencji aksamitnego kremu, nietuzinkowym aromacie i smaku. Chrupiąca posypka na wierzchu dodaje zupie(...)maśle. ? Zalać wodą, posolić, dodać rozmaryn i gotować na wolnym ogniu 10 minut. ? Dodać pokrojoną gruszkę i dalej gotować, aż pietruszka będzie miękka. ? Na koniec dolać mleko i zmiksować zupę na gładki krem. ? Płatki migdałowe podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. ? Podawać zupę posypaną płatkami migdałowymi. Inspiracja przepisem z Kwesti Smaku
To co kochamTaką zupę gotuje moja mama, postanowiłam więc również ugotować taką samą. Zupa jest dość treściwa, bo oprócz fasoli zawiera makaron, może więc wyśmienicie być samodzielnym daniem. Już wspominałam pewnie, że u nas jest albo zupa, albo samo drugie danie na obiad, bardzo rzadko występują razem. Spowodowane jest to głównie brakiem czasu, a duży gar pachnącej grzybkami zupy fasolowej jedliśmy przez(...)cebuli. ? Wlać 1,5 litra wody, dodać przyprawy, sól, pieprz i zagotować. ? Dodać fasolę, grzybki i gotować ok. 30 minut. ? W międzyczasie ugotować makaron al dente w posolonej wodzie. ? Zupę zabielić mlekiem, dodać natkę pietruszki i dorzucić makaron
To co kochamAksamitna zupa z białej fasoli zmiksowana na gładki krem doskonale syci i może być jednogarnkowym daniem obiadowym. Można dodać do niej kawałek kiełbaski, wtedy nawet głodomory się najedzą. Jeśli nie macie czasu gotować fasoli, to można użyć fasoli z puszki razem z wodą, w której jest zamknięta. Taka zupa smakuje również z czosnkowymi grzankami. Składniki: ? 2 szklanki ugotowanej białej fasoli(...)wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler. Podsmażyć ok. 1 minuty. ? Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, liście laurowe, gotować ok. 10 minut. ? Do zupy wrzucić ziemniaki i ugotowaną fasolę. Gotować do miękkości warzyw. ? Z zupy wyjąć liście laurowe i zmiksoawać ją na gładki krem. ? Dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. ? Rozlać na talerze
To co kochampory gotowałam zupę ogórkową z ryżem lub z ziemniakami. Tym razem połączyłam ziemniaki i kaszę, ale jaglaną zamiast ryżu. Dobrze jest czasami poeksperymentować w kuchni, bo wychodzą różne ciekawe smaki, niby znane ale w nowej odsłonie. Nam ta zupa bardzo smakowała, a seler naciowy dodał jej nowego smaku. Składniki: ? 2 marchewki ? 2 małe pietruszki ? 2 łodygi selera naciowego(...)łyżek oliwy ? 2 łyżki masła ? pęczek natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 4 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu ? 1/2 szklanki kaszy jaglanej ? 1/2 szklanki śmietanki do zup Wykonanie: ? Ogórki zetrzeć na tarce, odlać sok i przesmażyć na maśle. Podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 15 minut. ? W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. ? Marchew
To co kochamwiem, czy botwinkę zalicza się do nowalijek, ale dla mnie to wiosenne warzywo, które doskonale odkwasza i odtruwa organizm, a ugotowana zupa jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Botwina to młode buraki ćwikłowe z pęczkiem chrupiących liści. Zawierają dużo witamin, żelaza i wapnia. Uważa się, że liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna. Ten wiosenny(...)wartościowy przysmak zawiera oprócz witamin i składników mineralnych cenne bioflawonoidy czyli silne przeciwutleniacze oraz betainę, która zapobiega infekcjom wirusowym. Z botwiny można przygotować zupę, barszczyk, chłodnik, sałatkę, może też być farszem do pierogów lub „opakowaniem” na gołąbki. Mnie osobiście botwina w każdej postaci zwiastuje zbliżające się lato! Składniki: ? 3 pęczki botwinki ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? kawałek selera
To co kochamZupa cebulowa trochę po francusku, trochę po polsku, czyli trochę wykwintna i trochę zwyczajna, ale bardzo wyrafinowana w smaku. Dużo cebuli, białe wino, ostry żółty ser i czosnkowe grzanki… to trzeba koniecznie posmakować, bo nie da się dokładnie opisać tego smaku. Dla mnie najlepsza z zimowych zup rozgrzewających. Wyszło jej dość dużo, więc jedliśmy ją przez 2 dni. Polecam(...)złoto. ? Na koniec dodać czosnek przeciśniety przez praskę. ? Wlać wino, zagotować i dolać bulion. Gotować jeszcze ok. 30 minut na wolnym ogniu. ? Doprawić do smaku solą i pieprzem. ? Połowę zupy zmiksować na gładki krem i połączyć z niezmiksowaną. W ten sposób zupa zostanie zagęszczona, ale cebula będzie wyraźnie wyczuwalna. ? Gotową zupę wylać na talerz, posypać żółtym serem i grzankami
To co kochamWiosenne stragany w warzywniaku uginają się pod pęczkami botwinki, która to jest naszą pierwszą narodową nowalijką. Zakupiłam więc kilka pęczków z dorodnymi młodymi buraczkami, które to wykorzystałam do mojej zupy razem z czerwonymi łodyżkami. Dynia jest co prawda warzywem zwiastującym jesień, ale ja miałam zamrożone puree, które przydaje się o każdej porze roku. Kolor tej zupy jest niesamowity, moja babcia(...)mówiła, że to kolor biskupi. Smak natomiast trochę orientalny przez dodatek imbiru, trawy cytrynowej i mleczka kokosowego. Zupę jedliśmy z ryżem i różyczkami brokuła. Składniki: ? 3 marchewki ? 1 pietruszka ? 1 cebula ? kawałek pora ? 3 łyżki oliwy ? 4 szklanki pokrojonej dyni lub 2 szklanki puree z dyni ? 4 małe młode buraczki od botwinki z łodyżkami, bez liści ? 2 pędy trawy cytrynowej
To co kochamjuż ostatnia dynia, którą dostałam od mamy. Pachnąca i ekologiczna, a że jestem fanką zup dyniowych, to oczywiście nie mogło takiej zabraknąć na pożegnanie dyniowego sezonu. Tym razem zupa jest na bazie pasty curry własnoręcznie przygotowanej. Właściwie to gdyby dodać mleko kokosowe zamiast zwykłej śmietanki, można by ją nazwać tajską. Miłośnicy takich zup na pewno docenią jej walory smakowe(...)smażyć ok. 1 minuty. – Wlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem, dodać śmietankę, doprowadzić do zagotowania i wyłączyć zupę. – Podawać posypaną czarnym sezamem uprażonym na suchej patelni
To co kochamświeży groszek, nie mogłam się oprzeć i nabyłam cały woreczek. Oczywiście z myślą o ugotowaniu tej pysznej zupki. Kiedyś przygotowałam ją z serem mozzarella, dzisiaj postanowiłam użyć delikatnego mascarpone. Zupa wyszła aksamitna, smak jej zaostrzyły ostrzejsze grzanki ziołowe, a chrupkości nadały czipsy z boczku. Składniki: – 2 opakowania groszku mrożonego lub 800 g świeżego – 2 cebule(...)przyprawami i oliwą. – Rozgrzać połowę masła na patelni, wrzucić połowę grzanek i podsmażyć. – Z drugą połową postąpić tak samo. – Plastry boczku przesmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Zupa – Pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać groszek i chwilę przesmażyć razem. – Zalać warzywa ok. 1,5 litrem gorącej wody, doprawić solą, pieprzem i gotować z ziołami przez
To co kochamtalerzu dary lata czyli zupa krem z białych warzyw z burakowym i rukolowym kleksem. I aby zaspokoić mały głód w upalne dni, wystarczy plaster szynki parmeńskiej. Bardziej głodni mogą zjeść taką zupę z grzankami. Składniki: – 1/2 kalafiora – 4 ziemniaki – 2 pietruszki – 1/2 selera – 1 cebula – 3 łyżki masła – 1/2 szklanki śmietanki słodkiej(...)pietruszkę, seler i ziemniaki, podlać 1 litrem wody, doprawić i gotować 10 minut. – Następnie dodać kalafior podzielony na różyczki, dusić do miękkości – jeszcze ok. 15 minut. – Zmiksować zupę na jednolity krem. Wlać śmietankę i zagotować, po czym natychmiast zdjąć z ognia. – Odłożyć 1/2 szklanki zupy i wymieszać z koncentratem buraczanym. – Zmiksować rukolę z oliwą i sokiem
To co kocham