zupa - 38908 przepisów (strona:370/2594)

Zupa dyniowa z ciecierzycą 85

Dziś w menu najbardziej jesienne warzywo - dynia. Robię z nią wiele dań zarówno na słodko i na słono ale chyba najlepiej sprawdza się w zupie. Zupy z dynią są gęste, kremowe, można je doprawiać zarówno na sposób indyjski lub tajski, dobrze się łączy z pomidorami czy też mleczkiem kokosowym. Jesienią robię dyniówkę na wiele sposobów, najlepiej rozgrzewa w zimne listopadowe(...)Dziś zupa dyniowa z ciecierzycą, z dodatkiem pomidorów i mleczka kokosowego z aromatycznymi przyprawami. Zupa dyniowa z ciecierzycą Składniki: 1 kg dyni (u mnie hokkaido) 2 cebule 3 ząbki czosnku kawałek ( ok 3 cm ) imbiru 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy ostrej curry 1 łyżeczka mielonego kminu po 1/2  łyżeczki ostrej i słodkiej papryki 1 puszka pomidorów krojonych

Smaczny zeszyt
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 101

Fasolka po bretońsku zrobiona na skróty, mocno pomidorowa, pikantna, sycąca i rozgrzewająca. Czas : 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Fasolka po bretońsku to pyszna, zawiesista zupa, z którą problem polega na tym, że jest dość uciążliwa w przygotowaniu. Dzień wcześniej, na noc, trzeba trzeba namoczyć fasolę, a potem ugotować – na co trzeba trochę czasu. My idziemy(...)skróty i nasza fasolka po bretońsku powstaje z gotowych produktów: puszkowanej fasoli. Oczywiście fasola jaś suszony jest lepszy, ale fasola w konserwie daje radę, no i umożliwia szybkie przygotowanie zupy. W przepisie podaliśmy czas gotowania 15 minut. Można ją zrobić szybciej, jeśli ze składników usuniesz ziemniaki i marchew, które potrzebują kilka minut na ugotowanie. Możesz użyć marchewki mrożonej, która jest

Niedzielny kucharz
Zupa brukselkowa 62

Prosta i smaczna zupa z brukselką, z dodatkiem ziemniaków i marchewki. Składniki: 0,5 kg brukselki 3 ziemniaki 2 marchewki kawałek pora kostka rosołowa 50 ml śmietany 30% pieprz biały Sposób przygotowania: Brukselkę oczyścić z brzydkich liści, odciąć końce, zalać wodą i zagotować. Po 5 minutach odcedzić. Ziemniaki i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać kostkę rosołową(...)Gotować 10 minut. Por pokroić i dodać razem z brukselką do zupy. Gotować warzywa do miękkości. Dolać śmietanki i zagotować. Można zupę zagęścić manną lub mąką, jeśli ktoś lubi. Zupę rozlać na talerze, posypać pieprzem białym do smaku. Autor przepisu: Anna Pietrasik Artykuł Zupa brukselkowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Zupa buraczkowa z kapustą czerwoną – przepis krok po kro 57

Zupa buraczkowa z kapustą czerwoną – bardzo prosta do przygotowania i zdrowa zupa. Jednocześnie rozgrzewająca i sycąca. Ja przygotowałam ją w szybkowarze, dzięki czemu o połowę skrócił się czas gotowania. Podsmażona na oliwie cebulka, soczewica, ziemniaki, kapusta, buraczki i moc przypraw – tylko tyle i aż tyle by na stole pojawił się gorący, świeży obiad. PRZEPIS NA ZUPA BURACZKOWA(...)nieduże buraki 2-3 łyżeczki soli pieprz czarny 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki majeranku 2-3 łyżki octu jabłkowego 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego Jak zrobić zupa buraczkowa z czerwoną kapustą – przepis krok po kroku: Zaczynamy od cebuli. W garnku rozgrzewamy oliwę. Następnie cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Na oliwie szklimy pokrojoną cebulę

Dorota Smakuje
Bulion warzywny do dań orientalnych 65

Print Bulion warzywny do dań orientalnych Recipe by Marek Course: Zupy Porcje 4 porcje Czas przygotowania 1 hour  15 minutes Składniki włoszczyzna (3 * marchew, 2 * pietruszka, mały seler, por) cebula czosnek (trzy ząbki) liść laurowy (4 listki) ziele angielskie (5-6 ziaren) imbir (10 plasterków) pieprz ziarnisty (wedle uznania – ja daję 10-15 ziaren) łyżka oliwy łyżeczka octu(...)/hecawkuchni.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/IMG_1474-3.jpeg","http:\/\/hecawkuchni.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/IMG_1474-3-500x500.jpeg","http:\/\/hecawkuchni.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/IMG_1474-3-500x375.jpeg","http:\/\/hecawkuchni.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/IMG_1474-3-480x270.jpeg"],"description":"","keywords":["zupa","bulion","ros\u00f3\u0142","bulion warzywny","prosty bulion","bulion ro\u015blinny","bulion wega\u0144ski","wega\u0144skie","wege","wegetaria\u0144skie","weganizm","govegan","vegan","kuchnia ro\u015blinna","plant based kitchen","zdrowa kuchnia

Heca w kuchni
Pożywna zupa z kurczakiem i cieciorką 122

Zup nie gotuję zbyt często, a jeśli nawet to te bardziej tradycyjne- rosół, pomidorowa czy krupnik są tymi, które chłopaki zjedzą i nie kręcą nosem. Ostatnio jednak zamarzyłam o takiej treściwszej, z cieciorką, którą kupiłam w paczce chyba z pół roku wcześniej ;) No i wszystko byłoby pięknie, tylko że jak jest jakaś zupa, to zaraz każdy rozgląda się za "drugim(...)daniem. Tym razem postanowiłam niejako połączyć te dwie rzeczy i do zupy dodałam kurczaka, a całość podałam ze świeżym pieczywem. Dzieci zjadły, a to chyba najlepsza rekomendacja ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

Kuchnia w czekoladzie
Zupa grzybowo-pieczarkowa 85

Mieliśmy dylemat: ja chciałem zupę pieczarkową, Ania chciała typowo grzybową (to znaczy z grzybów leśnych, bo w sumie pieczarki to też grzyby). Jak najłatwiej rozwiązać taki spór? Można wybrać jeden z dwóch sposobów: albo zrobić dwie zupy, albo jedną pieczarkowo-grzybową. Jako, że zawsze lubimy sprawdzać nowe smaki, postawiliśmy na to drugie rozwiązanie. I wiecie co? To był dokonały pomysł(...)Zupy starczyło nam na 4 dni, a z każdym dniem zmieniała smak. Pierwszego dnia zdecydowanie przebijały się pieczarki, grzyby leśne były gdzieś daleko w tle. Ale każdego kolejnego dnia coraz bardziej się wybijały. A czwartego dnia to była już po prostu zupa grzybowa. Tym sposobem każdy był zadowolony, każdy miał swoją zupę. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Zupa szpinakowo brokułowa 63

mogłam się zdecydować czy ugotować zupę szpinakową, czy brokułową. Postanowiłam połączyć smaki i zrobiłam szpinakowo brokułową i nie żałuję. Oba warzywa bardzo lubię, a razem smakują wybornie. Zupa wyszła bardzo smaczna. Ja swoją podałam z drobnym makaronem, ale równie dobrze będzie smakować z ziemniakami czy drobna kaszą. Polecam :) Składniki - 1 mały brokuł -  dwie garści świeżego szpinaku baby ( około(...)gotującego bulionu przekładam seler i marchewkę, chwilkę gotuję, następnie dodaję brokuły. Garnek przykrywam pokrywką, zmniejszam gaz i gotuję do miękkości warzyw. Kiedy warzywa są już miękkie odlewam trochę gorącej zupy do małego garnuszka, dodaję do niej pokrojony serek , belnduję i przelewam z powrotem do garnka z gotującą się zupą. Dodaję szpinak, chwilkę jeszcze gotuję. Zupę doprawiam roztartym majerankiem, solą

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa gołąbkowa 111

Zupa gołąbkowa Na chłodne dni polecam, szybką i prostą w wykonaniu zupę gołąbkową. Pierwszy raz zrobiłam zupę i na pewno nie ostatni. Składniki : mięso mielone - 600 g kapusta pekińska - 1 główka ryż - 100 g  słoiczek koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia cebula - 1 szt marchewka - 2 szt pietruszka - 1 szt seler - kawałek por - kawałek bulion - 1,5 l Przyprawy: majeranek(...)wlać bulion, dodać mięso, warzywa i przyprawy, gotować kilka minut. Następnie wsypać ryż, gdy będzie już miękki dodać koncentrat pomidorowy. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z łyżką zimnej wody, wlać do zupy, mieszając doprowadzić do zagotowania. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę podawać posypaną natką pietruszki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Zupa dyniowa z ziołową posypką 102

mogłam przejść obok dyni obojętnie. Ostatnio miałam niesamowitą ochotę na zupę dyniową. Taką banalną, prostą. Z kuchnią jest jak z życiem. Im bardziej chce się przedobrzyć tym gorzej wychodzi. Dlatego stawiam na proste połączenia z nutką oryginalności. Tym razem to prosta zupa dyniowa z jakże pysznym małym dodatkiem - ziołową posypką. Kocham jesień.  Tak, powyższy wstęp pisałam dwa tygodnie temu(...)śmietankowego serka topionego vegeta Ziołowa posypka: 1 kromka czerstwego chleba 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka pestek słonecznika 1 gałązka rozmarynu kilka gałązek tymianku sól oliwa   Zupa: Dynię i marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć ją na oleju aż będzie złota. Dodać masło, dynię oraz marchewkę. Warzywa przez kilka minut przesmażyć. Następnie

My simple kitchen
Rozgrzewająca zupa z soczewicą i kurczakiem 76

Niezwykle aromatyczna, bardzo sycąca, lekko pikantna zupa na bazie soczewicy i kurczaka doskonale rozgrzewa w chłodne jesienne dni. Czas przygotowania:    60 minut Ilość porcji:  4-6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 500 g mięsa z uda kurczaka Pasta Madras Paste Pots Patak’s 2 litry wody 1 marchewka 1 cebula 250 g passaty(...)skoncentrowana przyprawami pasta będzie idealną bazą do naszego rozgrzewającego dania. Gotujemy przez 30 minut. 4. Pod koniec gotowania dodajemy ciecierzycę oraz solimy do smaku. Gotowe… Smacznego! Artykuł Rozgrzewająca zupa z soczewicą i kurczakiem pochodzi z serwisu

karolgotuje
Krupnik na wiejskiej kiełbasie z Kurnej półki 123

Dzień dobry :) Mam dla Was propozycję pysznej sycącej zupy, krupnik. Na jesienne chłody, po ciężkim dniu pracy będzie w sam raz. Zupę ugotowałam na przepysznej  kiełbasie wiejskiej Cedrob . Zapraszam i polecam :) Składniki: 2 długie pętka kiełbasy wiejskiej z Kurnej półki 100 g kaszy jęczmiennej pęczek włoszczyzny do zupy 2 małe marchewki kawałek pora 4 duże ziemniaki 1 łyżka posiekanej(...)Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i opłukaną kaszę.Gotujemy co jakiś czas mieszając aż ziemniaki i kasza będą all dente.Gęstość zupy zależy od waszego upodobania można dodać więcej wody. Gotową zupę przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem, dodajemy śmietankę i posiekaną pietruszkę. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa z fasolką szparagową i indykiem 58

Jesień to zdecydowanie czas zup. I od razu jak sie zrobiło chłodniej poczułam na nie ochotę. To już końcówka fasolki szparagowej, więc koniecznie chciałam ją wykorzystać na pożegnanie.  A żeby było konkretniej i treściwiej dodałam też mielone mięso z indyka i ziemniaki. Miałam też wywar gotowany na mięsie, zabieliłam całość śmietanką i wyszło bardzo pysznie, wszak tłuszcz nośnikiem smaku(...)jest. Bardzo mi smakowała. Zupa fasolowa z fasolką szparagową i indykiem Składniki: 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła połowa pora 2 marchewki 500 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 2 litry wywaru (mięsny albo warzywny) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 4-5 ziemniaków 1/2 kg fasolki szparagowej 100 g śmietany 18% 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka soku

Smaczny zeszyt
Rozgrzewająca zupa pomidorowa z fasolą mung oraz pastą Tikka Masala. 81

dworze już coraz zimniej, więc kiedy wracamy do domu mamy ochotę zjeść coś rozgrzewającego. Dziś smak Indii! Do swojego dania a mowa tutaj o rozgrzewającej zupie pomidorowej ze złotą fasolą inaczej mung, dodałam ostrą pastę tikka masala, marki Pataks , która sprawiła, że zupa jest rozgrzewająca i aromatyczna. Pastę można stosować jako przyprawę lub jako bazę do danego dania. Spróbujcie sami(...)umyte mięso, dodajemy listki laurowe, curry, ziele angielskie. Marchew obieramy i kroimy w kostkę, kalarepę także. Dodajemy do garnka. Fasolę najlepiej namoczyć na noc, odcedzić a następnie dodać do zupy. Kiedy fasola jest prawie miękka dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę oraz wlewamy pomidory wraz z zalewą. Gotujemy do miękkości grochu. Pod koniec dodajemy jeden kubeczek pasty Tikka Masala oraz starty

Radość kipiąca uśmiechem.