Nasze babcie mawiały, że jest on dobry na wszystko. No i okazuje się, że miały rację! Pewnie nie tylko w tej kwestii…:) Zgodnie z definicją rosół to niezagęszczana zupa będąca wywarem mięsno-warzywnym. Przygotowuje się go najczęściej z drobiu, ewentualnie z wołowiny, czy baraniny. Dlaczego rosół to najzdrowsza zupa świata? O tym przeczytacie w poniższym artykule Dlaczego rosół(...)najzdrowsza zupa świata? Poznaj jego właściwości. rosół ma właściwości przeciwzapalne, rozgrzewające i stymulujące nasz układ odpornościowy, domowy bulion łagodzi katar i kaszel, rozrzedzając śluz i ułatwiając jego wykrztuszanie; warto, aby szczególnie w okresie jesienno-zimowym rosół był obecny w naszym rodzinnym menu chociaż raz w tygodniu, japońscy naukowcy odkryli, że rosół na mięsie z kury pomaga zapobiegać nadciśnieniu, a zawarty
Natka Pietruszkipożywna i bardzo rozgrzewająca. Najlepiej ugotować jesienną i zimową porą. Podajemy ze świeżym pieczywem. Swoją fasolową wzbogaciłam o ziemniaki i makaron i do tego dużo majeranku. Przygotowałam dość gęstą zupę, ale można według uznania dać wody. Potrzebujemy: 20 dag suchej fasoli Piękny Jaś 40 dag boczku wędzonego 40 dag dobrej jakości kiełbasy 1 duża cebula 4 ziemniaki garść(...)koncentratu pomidorowego majeranek suszony według uznania sól do smaku ( ewentualnie ) pieprz czarny mielony do smaku 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego kostka bulionowa warzywna Wykonanie pysznej zupy fasolowej: 1. Dzień przed gotowaniem namaczamy fasolę w zimnej wodzie, najlepiej namoczyć na całą noc, następnie po namoczeniu wodę odlewamy, a fasolę dokładnie płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy
IzabelawkuchniSchab w zupach to bardzo smaczne, sycące, nie wymagajace specjalnych umiejetnosci danie idealne na obiad. Taki schab najlepiej smakuje podany ziemniakami i ulubioną surówką. Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce a także super pomysł nie tylko na rodzinny obiad, ale i na różne większe lub mniejsze przyjęcia. składniki na 5-6 porcji(...)sztuk plastrów schabu bez kości o grubości około 1 cm 1 opakowanie zupy cebulowej 1 opakowanie zupy grzybowej 1 opakowanie zupy ogonowej 3 szklanki zimnej wody ( szklanka 250 ml ) przepis Plastry schabu układamy w żaroodpornym naczyniu. Do miski wsypujemy wszystkie zupki : ogonową, grzybową i cebulową, zalewamy je zimną wodą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszanką z zupek zalewamy plastry schabu
Smakowite DaniaZupa cebulowa z grzankami serowymi czyli jedno z moich ulubionych, rozgrzewających dań na jesień! Jeżeli nigdy jej nie robiliście to warto to teraz nadrobić. Jest delikatna, lekko słodka, ale bardzo wyrazista. Sama przyjemność z gotowania, a później z jedzenia. WSKAZÓWKI: Do tego przepisu należy obrać i skroić w piórka aż 1kg cebuli więc dobry nóż jest tu bardziej niż(...)mnie (czyli codziennie lub prawie codziennie) to taki nóż zdecydowanie ułatwia życie – nóż z odpowiednimi ząbkami jest super do krojenia chleba, bułek i wszelakich ciast. Zamiast grzanek serowych do zupy możesz wrzucić groszek ptysiowy. Świetnie sprawdzą się też mini grzanki z razowego chleba podsmażone na oliwie z odrobiną bazylii. Jeżeli chcesz, aby zupa była jeszcze bardziej rozgrzewająca dodaj do niej
CzarnawisienkaZupa parzybroda z pewnością może być Waszą ulubioną, w okresie jesienno- zimowym. Kolorowa, sycąca i pełna rozmaitych warzyw. Dość prosta w przygotowaniu, nie wymagająca zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Jeżeli chodzi o chlebki, można je upiec samodzielnie, zakupić lub podać zupę w miseczce, według własnego uznania. Ale jeżeli chcemy na bogato, to chlebek z pewnością zrobi furorę:) Zapraszam po szczegóły. Składniki(...)minut. Przełożyć wszystko do dużego garnka. Dodać kapustę i ziemniaki, włożyć przyprawy, zalać wodą tak aby wszystko zakryła. W międzyczasie podsmażyć na oleju boczek i kiełbasę dodać do zupy. Wlać koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Na koniec posypać natką pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać w chlebku lub miseczkach. Jeżeli chlebek, upiec trochę wcześniej, według
gotuj ze mnąJakiś czas temu byłam w Hiszpanii i na jedną z kolacji podano nam zupę krem z dyni. Była naprawdę przepyszna, niesamowicie dobrze doprawiona i w ogóle super. Spróbowałam swoich sił w kuchni i z efektu końcowego jestem zadowolona. Zazwyczaj nie jadamy dyni, ale dla tej zupy w sezonie można zrobić wyjątek. Do tej zupy podałam grzanki przygotowane z chleba(...)przykryła warzywa. Dodać liście laurowe, zmiażdżony ząbek czosnku i pozostałe przyprawy, całość dusić aż warzywa zmiękną. 4. Jak już warzywa będą miękkie, wyjąć lis je laurowe, a zupę zmiksować za pomocą blendera. Wlać śmietankę i jeszcze raz zmiksować. Ewentualnie doprawić do smaku. 5. Zrobić grzanki, chleb pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojony chleb i zarumienić
Kuchnia domowa AniDzisiejszą propozycją jest pyszna i prosta w przygotowaniu zupa ziemniaczana ze szpinakiem czyli zmora z dzieciństwa u niektórych, w moim domu szpinak to ukochana i smakowita roślinka, której smakiem zaraziłam wszystkich domowników. składniki na 4-5 porcji 6 średnich ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 2-3 łyżki masła 2 szklanki(...)podsmażonych warzyw wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i całość gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Następnie dodajemy szpinak i wszystko razem łączymy. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i gotujemy około 2-3 minut. Pod koniec gotowania zupę zabielamy mlekiem, całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia. Tak przygotowaną
Smakowite Daniapokrojoną cebulą, kucharkiem, kaszą manną, bułką odciśniętą z wody, pieprzem mielonym jajkami. Formować nie duże kule mielone, obtaczać w mące i wkładać do wywaru, pozostałą mąkę dodać do zagęszczenia zupy. Po wypłynięciu kulek gotować na średnim ogniu z 15 minut, pod koniec do zupy wsypać paprykę ostrą, majeranek. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wodą, wlać do zupy i mieszać do zagotowania(...)Garnek zdjąć z ognia i zostawić na 30 minut aby smaki się połączyły - bardzo smaczna, pożywna, aromatyczna, rozgrzewająca zupa kartoflanka z klopsami , zupa jest szybka i łatwa do ugotowania........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZupa krem z pieczonych pomidorów z grzankami serowymi i pesto bazyliowym 🍅 smakuje jak Włochy na talerzu! Jest GENIALNA, PYSZNA, CUDNA, BOSKA. Ja wiem, wychwalam, ale serio jest cudowna. Smakowała nawet M. który kompletnie za zupami nie przepada. MOOOOCNA polecajka! 🍅🍅🍅 WSKAZÓWKI: Im bardziej różnorodne, dojrzałe i słodkie pomidory wybierzesz tym lepsza będzie zupa. Do zupy możesz dołożyć 1 czerwoną paprykę(...)oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 2-3 szkl. wody lub bulionu warzywnego Sól, pieprz, cukier/miód 100 ml kremu kokosowego, stałej części mleczka kokosowego lub śmietany do zup Opcjonalnie: Kilka listków bazylii oraz gałązka rozmarynu Do podania - bagietka, ser żółty/mozzarella, pesto bazyliowe Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pomidorki koktajlowe, pokrojone
CzarnawisienkaBardzo lubię zupę szczawiową, mimo, że nie gotuję jej zbyt często. Lubię ja w takiej klasycznej wersji, z tłuczonymi ziemniakami z cebulką, podanymi na jednym talerzu z zupą i ugotowanym jajkiem. Ponieważ nie mam dostępu do świeżego szczawiu, gotuje ją na konserwowym szczawiu ze słoika. Zawsze ze śmietana, dzięki której zupa nabiera aksamitnego smaku. Składniki: 1 skrzydło z indyka(...)ząbkami czosnku. Gotujemy do miękkości mięsa. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową mięso i warzywa, a na gorący bulion wlewamy szczaw, i gotujemy 15-20 minut. Na koniec lekko zaciągam zupę odrobiną mąki rozmieszaną w śmietanie 18% i ewentualnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. Moje warzywa z bulionu, starte na tarce na oczkach trafiają zawsze ponownie do zupy
Walijskie PichcenieNajlepszy chłodnik to taki, który jest pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu, czyli chłodnik litewski. Jest to idealna na upał zupa przygotowana z botwinki z dodatkiem młodych ogórków gruntowych, rzodkiewek i szczypiorku. Nie ma jednego przepisu na chłodnik, każdy coś w przepisie modyfikuję, jednak dziś pokażę Wam swoją propozycję. Jednak podstawa chłodniku litewskiego wywodzi się ze starych, tradycyjnych przepisów. Chłodnik(...)kostkę. Zalewamy bulionem i gotujemy przez około 20 minut. Dodajemy następnie drobno pokrojone liście botwinki i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po ugotowaniu zupę odstawiamy aby ostygnęła, a my w tym czasie ścieramy na tarce rzodkiewki i obrane ze skórki ogórki. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Do ostudzonej zupy dodajemy starte ogórki i rzodkiewki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!