Dzisiejszą propozycją jest pyszna i prosta w przygotowaniu zupa ziemniaczana ze szpinakiem czyli zmora z dzieciństwa u niektórych, w moim domu szpinak to ukochana i smakowita roślinka, której smakiem zaraziłam wszystkich domowników. składniki na 4-5 porcji 6 średnich ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 2-3 łyżki masła 2 szklanki(...)podsmażonych warzyw wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i całość gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Następnie dodajemy szpinak i wszystko razem łączymy. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i gotujemy około 2-3 minut. Pod koniec gotowania zupę zabielamy mlekiem, całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia. Tak przygotowaną
Smakowite Daniapokrojoną cebulą, kucharkiem, kaszą manną, bułką odciśniętą z wody, pieprzem mielonym jajkami. Formować nie duże kule mielone, obtaczać w mące i wkładać do wywaru, pozostałą mąkę dodać do zagęszczenia zupy. Po wypłynięciu kulek gotować na średnim ogniu z 15 minut, pod koniec do zupy wsypać paprykę ostrą, majeranek. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wodą, wlać do zupy i mieszać do zagotowania(...)Garnek zdjąć z ognia i zostawić na 30 minut aby smaki się połączyły - bardzo smaczna, pożywna, aromatyczna, rozgrzewająca zupa kartoflanka z klopsami , zupa jest szybka i łatwa do ugotowania........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZupa krem z pieczonych pomidorów z grzankami serowymi i pesto bazyliowym 🍅 smakuje jak Włochy na talerzu! Jest GENIALNA, PYSZNA, CUDNA, BOSKA. Ja wiem, wychwalam, ale serio jest cudowna. Smakowała nawet M. który kompletnie za zupami nie przepada. MOOOOCNA polecajka! 🍅🍅🍅 WSKAZÓWKI: Im bardziej różnorodne, dojrzałe i słodkie pomidory wybierzesz tym lepsza będzie zupa. Do zupy możesz dołożyć 1 czerwoną paprykę(...)oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 2-3 szkl. wody lub bulionu warzywnego Sól, pieprz, cukier/miód 100 ml kremu kokosowego, stałej części mleczka kokosowego lub śmietany do zup Opcjonalnie: Kilka listków bazylii oraz gałązka rozmarynu Do podania - bagietka, ser żółty/mozzarella, pesto bazyliowe Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pomidorki koktajlowe, pokrojone
CzarnawisienkaBardzo lubię zupę szczawiową, mimo, że nie gotuję jej zbyt często. Lubię ja w takiej klasycznej wersji, z tłuczonymi ziemniakami z cebulką, podanymi na jednym talerzu z zupą i ugotowanym jajkiem. Ponieważ nie mam dostępu do świeżego szczawiu, gotuje ją na konserwowym szczawiu ze słoika. Zawsze ze śmietana, dzięki której zupa nabiera aksamitnego smaku. Składniki: 1 skrzydło z indyka(...)ząbkami czosnku. Gotujemy do miękkości mięsa. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową mięso i warzywa, a na gorący bulion wlewamy szczaw, i gotujemy 15-20 minut. Na koniec lekko zaciągam zupę odrobiną mąki rozmieszaną w śmietanie 18% i ewentualnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. Moje warzywa z bulionu, starte na tarce na oczkach trafiają zawsze ponownie do zupy
Walijskie PichcenieNajlepszy chłodnik to taki, który jest pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu, czyli chłodnik litewski. Jest to idealna na upał zupa przygotowana z botwinki z dodatkiem młodych ogórków gruntowych, rzodkiewek i szczypiorku. Nie ma jednego przepisu na chłodnik, każdy coś w przepisie modyfikuję, jednak dziś pokażę Wam swoją propozycję. Jednak podstawa chłodniku litewskiego wywodzi się ze starych, tradycyjnych przepisów. Chłodnik(...)kostkę. Zalewamy bulionem i gotujemy przez około 20 minut. Dodajemy następnie drobno pokrojone liście botwinki i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po ugotowaniu zupę odstawiamy aby ostygnęła, a my w tym czasie ścieramy na tarce rzodkiewki i obrane ze skórki ogórki. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Do ostudzonej zupy dodajemy starte ogórki i rzodkiewki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lubię zup na słodko, wyjątek jednak stanowi zupa z wiśni. Gotuję ją zazwyczaj jeden raz w sezonie letnim, i przywołuje ona wtedy wspomnienie domu rodzinnego. Zupa jest u mnie bez śmietany, lekko zaciągnięta odrobiną kisielu wiśniowego. Do tego makaron i lekki, letni obiad gotowy 😉 Składniki: ok 600-800 g wydrylowanych wiśni, u mnie razem z sokiem własnym 1 kisiel wiśniowy(...)ugotowany makaron Wykonanie: Wiśnie wraz z sokiem wkładamy do garnka. Dolewamy wody, dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy. Kisiel rozrabiamy w szklance wody. Wlewamy na wrzątek. Mieszamy do zagotowania. Zupę doprawiamy dowolnie wg smaku i uznania np cukrem, jogurtem czy śmietaną. My lubimy bez śmietany, lekko zagęszczoną kisielem, ale oczywiście kisiel można pominąć, a dodać do zupy to co lubimy
Walijskie PichceniePyszny, super prosty i zdrowy chłodnik. Gaspacho z arbuza jest lekkie, ale pełne aromatów. Chociaż to tylko zupa, to w upalny dzień wystarczy za cały obiad. Czas: 10 minut Poziom trudności: Dziecinnie proste Liczba porcji: 2 Klasyczne gaspacho to warzywna zupa hiszpańska, robiona z naprędce dostępnych składników: chleba, oliwy, pomidorów i ogórka. Zmiksowane tworzą zawiesisty krem. Warunek jest taki(...)warzywa muszą być dojrzałe. Gaspacho z arbuza to twórcze rozwinięcie klasycznego przepisu. Zawiera wszystkie podstawowe składniki oraz arbuza, który nadaje zupie lekkości i owocowego posmaku. Gaspacho z arbuza robi się tak samo jak zwykłe gaspacho: składniki trzeba pokroić i dokładnie zmiksować. Przy krojeniu nie przejmuj się jeśli nie uda ci się wyłuskać wszystkich nasion z pomidorów i arbuza, Podczas miksowania
Niedzielny kucharzPyszny, super prosty i zdrowy chłodnik. Gaspacho z arbuzem jest lekkie, ale pełne aromatów. Chociaż to tylko zupa, to w upalny dzień wystarczy za cały obiad. Czas: 10 minut Poziom trudności: Dziecinnie proste Liczba porcji: 2 Klasyczne gaspacho to warzywna zupa hiszpańska, robiona z naprędce dostępnych składników: chleba, oliwy, pomidorów i ogórka. Zmiksowane tworzą zawiesisty krem. Warunek jest taki(...)warzywa muszą być dojrzałe. Gaspacho z arbuzem to twórcze rozwinięcie klasycznego przepisu. Dodatek arbuza nadaje zupie lekkości i owocowego posmaku. Gaspacho z arbuzem robi się tak samo jak zwykłe gaspacho: składniki trzeba pokroić i dokładnie zmiksować. Przy krojeniu nie przejmuj się jeśli nie uda ci się wyłuskać wszystkich nasion z pomidorów i arbuza, Podczas miksowania ładnie się rozdrobnią. A nawet
Niedzielny kucharzZupa szparagowa z białą fasolą. Tak jeszcze w ramach wykorzystywania puszków kupowanych na koniec świata i ukrywanie się pod ziemią powstała zupa szparagowa z dodatkiem białej fasoli, pieczarek i ziemniaków. Zupka w gustach Królisia ( doświadczalnego ) bo jest tu multum warzywków i zero mięska. Brzmi prawie idealnie, ale Konefka siła nieczysta zesłana z piekła na nieszczęście Królisia podmsmażyła warzywka na maśle(...)mile widziane Ilość porcji / Servings – 4 Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins Czas gotowania / Cook time: 45 mins Czas całkowity / Total time: 1 hr Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Zupa szparagowa 400 g młodych ziemniaków pokrojonych w talarki 250 g pieczarek pokrojonych w talarki 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę 2 marchewki pokrojone
Spice things upZupa szparagowa z białą fasolą. Tak jeszcze w ramach wykorzystywania puszków kupowanych na koniec świata i ukrywanie się pod ziemią powstała zupa szparagowa z dodatkiem białej fasoli, pieczarek i ziemniaków. Zupka w gustach Królisia ( doświadczalnego ) bo jest tu multum warzywków i zero mięska. Brzmi prawie idealnie, ale Konefka siła nieczysta zesłana z piekła na nieszczęście Królisia podmsmażyła warzywka na maśle(...)mile widziane Ilość porcji / Servings – 4 Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins Czas gotowania / Cook time: 45 mins Czas całkowity / Total time: 1 hr Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Zupa szparagowa 400 g młodych ziemniaków pokrojonych w talarki 250 g pieczarek pokrojonych w talarki 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę 2 marchewki pokrojone
Spice things upChłodnik litewski przepis, tradycyjna fit, wegetariańska zupa z gotowanej botwinki, podawana z warzywami, kwaśną śmietaną, zsiadłym mlekiem lub jogurtem na zimno. Jak zrobić samemu chłodnik litewski? Chłodnik podaje się z rzodkiewką, ogórkami, jajkiem, koprem, szczypiorkiem i innymi ziołami. Przepis na domowy chłodnik litewski jest prosty. Chłodnik to lekka, letnia warzywna zupa wegetariańska z dużą porcją warzyw czyli błonnika. Aby przygotować(...)pyszny chłodnik wystarczą dobrej jakości, świeże warzywa i coś do zabielenia. Pyszna fit zupa o pięknym kolorze na upalne dni. Pomysł na obiad bez mięsa? Obiad na upalne dni. Pyszny chłodnik z botwinki sprawdzi się idealnie. Chłodnik Przepis na chłodnik z botwinki jest bardzo stary. I choć mówi się, że to polski przepis na chłodnik, to jednak swoje korzenie
Dieta moja pasjaNiezwykle efektowna i smaczna zupa krem z brokuła. Doskonałym uzupełnieniem są orzechy, ser niderlandzki z pesto. Bardzo treściwa, aromatyczna i szybka w przygotowaniu. Dodatki do zupy można zmienić, według swojego upodobania. Szczerze polecam, niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu:) Składniki 1 brokuł 100 g groszku zielonego z puszki 100 g świeżego szpinaku 100 g posiekanej cebuli 1/2 główki czosnku posiekanego(...)czasu do czasu przemieszać. Zalać wrzącą wodą około 500 ml i zagotować. Gotować około 20 minut pod przykryciem. Na koniec dodać szpinak i jeszcze około 5 minut gotować. Zupę przecedzić przez sito. Wszystkie warzywa dokładnie zmiksować. Dolewać przecedzony bulion tyle aby wyszedł gęsty krem. ( nie wlewać od razu całego bulionu). Doprawić solą, pieprzem , słodką papryką, według swoich preferencji smakowych. Orzechy
gotuj ze mnąZupa rzadkie ziemniaki z kudroniem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Zagorzyce Górne, gmina Sędziszów Małopolski Kudroń (a w innych regionach również bluszczak, balacznik, kumdran, kondratek i kocimorda) to lokalna nazwa popularnego niegdyś zioła bluszczyku kurdybanka. Było ono znane już kilkaset lat temu (podobno najstarsze ślady odkryto w Biskupinie), a w kuchniach naszych praprababek pełniło taką rolę, jaką dzisiaj pełni natka pietruszki(...)należy używać w rozsądnych ilościach. Zaprezentowany przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich Zagorzyce Górne i został opublikowany w „Powiatowym informatorze o produktach lokalnych i tradycyjnych” powiatu Ropczycko-Sędziszowskiego. Zupa rzadkie ziemniaki z kudroniem – kuchnia podkarpacka Bluszczyk kurdybanek (kudroń) Składniki: 500 g ziemniaków 1,5 litra wody 2 łyżki bluszczyku kurdybanka (kudroniu) 1 marchewka 2 łyżki kwaśnej śmietany ½ dużej cebuli
Trzeci talerzchoć wcale nie oczekiwane przeze mnie. Trzeba było uporać się z faktem i podjąć radykalne działania. Znający mnie wiedzą, że moimi warzywami są buraki i pomidory. Te pierwsze, jak zupa, to obowiązkowo botwinka. Do tej pory przeważnie robiłem na wywarze z wędzonych kości. I właśnie ta zmiana nastąpiła. Musiałem ograniczyć mięso do minimum, więc powstała wersja wegetariańska. I wiecie(...)Wcale tak źle nie jest, choć tęsknię za słoniną konserwową i boczusiem, i golonką, i…no dobra. Kiedyś w ograniczonych ilościach jeszcze spożyję. Wracając do zupy. Wędzone tofu dało radę i, serio, nawet posmakowało. Idealnie wkomponowało się nadając zupie lekko „dymnego” smaku. <AG> Składniki: 1 włoszczyzna 2 ząbki czosnku
R'n'G KitchenKocham botwinkę❤️ W tym sezonie przygotowałam taką oto zupę. Jest naprawdę pyszna, a gotowana na wędzonce ma bardzo aromatyczny smak. Polecam. Składniki: 1 pęczek botwinki 2 buraki (jeśli przy botwinkę są malutkie) 3 skrzydełka z kurczaka 2-3 kawałki wędzonych żeberek 2 małe marchewki 1 mała pietruszka 1 cebula 4-5 ziemniaków liść laurowy ziele angielskie 1 ząbek czosnku(...)obrać, zetrzeć na tarce, zalać wrzątkiem w takiej ilości, by woda zakryła buraki. Drugą marchewkę zetrzeć na tarce. 3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się zupy i gotować ok 10 minut. Następnie wlać wywar, który zaparzył nam się z buraków, dodaje też 2 łyżki tartych buraków do zupy. Dodać starta marchewkę, całość chwilkę gotować
Kuchnia domowa Ani