zupa - 38908 przepisów (strona:368/2594)

Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry 51

Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na eksperymenty w kuchni. Troszkę znudził mi się krupnik i pomidorowa, ogórkowa i jarzynowa. Jako alternatywa do nich powstała rozgrzewająca zupa krem z dyni, buraczków i pasty z kolendry. Zupka jest smaczna, aromatyczna i pożywna(...)warzywa, puree z dyni oraz sypkie przyprawy, gotować na średnim gazie do miękkości warzyw. Zblendować zupkę na jednolity krem. Dodać pastę z kolendry, doprawić solą do smaku, wymieszać. Gorącą zupę podawać z kaszą jaglaną, z odrobiną posiekanego szczypiorku, z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego! Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry

moj przepis na
ZUPA KREM Z GRZYBÓW SUSZONYCH I PIECZAREK 62

Zupa krem z grzybów suszonych i pieczarek jest bardzo prosta w wykonaniu, smaczna, aromatyczna, kremowa i pachnąca lasem. Doskonała na uroczysty obiad dla gości, a także doskonale rozgrzewa w chłodne popołudnia. Taka zupa zawsze kojarzy mi się ze świętami, jednak w moim domu gości dość często w ciągu całego roku. A po nalaniu jej do talerza wystarczy kleks śmietany(...)kilka groszków ptysiowych lub grzanek. Pyszności :) Składniki na zupę krem z grzybów suszonych i pieczarek : * 1 cebula * 300 g pieczarek * 2 szklanki suszonych grzybów (użyłam borowików suszonych  Skworcu ) * 1 ząbek czosnku * 2 litry bulionu drobiowego * 1 łyżka oleju * 2 łyżki masła * 60 g ryżu basmati (waga przed gotowaniem) * sól, pieprz czarny mielony do smaku * śmietana 18%  * groszek ptysiowy

Zrób to smacznie
Zupa fasolowa z ziemniakami 51

Dziś na obiad zrobiłam zupę fasolową, mi smakowała, mojemu mężowi też, a synkowi niekoniecznie, szczególnie nie smakowała mu fasola, bo ziemniaki i marchewkę wcinał. Przepis pochodzi z książeczki „Zupy domowe” z Biblioteczki Poradnika Domowego. Przepis jest na 8 porcji po: 293 kcal, 23,5 g białka, 7,9 g tłuszczu, 32 mg cholesterolu, 9,9 g błonnika Czas(...)Dusić 5-6 minut na małym ogniu. Do gotowego wywaru dodać ziemniaki i podduszone warzywa, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 10-15 min aż ziemniaki zmiękną. Mięso z zupy, wyjąć, pokroić. Zupę rozlać do talerzy, dodać mięso, posypać zieleniną, dodać czosnek (ja dodałam czosnek gdy gotowałam zupę z ziemniakami, bo dałam się że będzie zbyt ostry bez obróbki termicznej

moj przepis na
Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry 54

Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na eksperymenty w kuchni. Troszkę znudził mi się krupnik i pomidorowa, ogórkowa i jarzynowa. Jako alternatywa do nich powstała rozgrzewająca zupa krem z dyni, buraczków i pasty z kolendry. Zupka jest smaczna, aromatyczna i pożywna(...)warzywa, puree z dyni oraz sypkie przyprawy, gotować na średnim gazie do miękkości warzyw. Zblendować zupkę na jednolity krem. Dodać pastę z kolendry, doprawić solą do smaku, wymieszać. Gorącą zupę podawać z kaszą jaglaną, z odrobiną posiekanego szczypiorku, z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego! Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry .pf-button.pf

moj przepis na
Ogórkowa od serca 62

Domowa ogórkowa zrobiona od serca bo ugotowana na drobiowych serduszkach. Uwielbiam tę zupę. Odkąd zaczęłam podsmażać warzywa jej smak stał się jeszcze lepszy. Podaję ją z kiełkami bo witamin nigdy za wiele.     1 por biała część 1 kawałek korzenia selera 2 marchewki 3 ziemniaki 50 dkg ogórków kiszonych 1 korzeń pietruszki 40 dkg serc drobiowych 2 liście laurowe(...)ziela angielskie sól, pieprz czerwony 100 m śmietany do zupy 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej masło klarowane kiełki mix Wszystkie warzywa obieram. Ziemniaki kroję w kostkę. Seler i korzeń pietruszki ścieram na tarce jarzynowej. Marchewkę kroję w talarki. Ogórki ścieram na tarce jarzynowej.  Na głębokiej patelni przesmażam na maśle por, dodaję seler, korzeń pietruszki, marchewkę, ziemniaki i dalej przesmażam chwilę

wesoła kuchnia
Zupa krem z brokułów 62

Krem z brokułów Zup krem na blogu znajdziecie już przynajmniej kilkadziesiąt, ale niedawno zorientowałem się, że nie ma w ich gronie jednej z moich ulubionych… Krem z brokułów robię stosunkowo często, tak więc byłem bardzo zaskoczony, że jeszcze nie podzieliłem się z Wami przepisem na niego. Na szczęście dzisiaj biorę się za nadrabianie zaległości! Krem brokułowy jest delikatny(...)czym podawać krem z brokuła? U mnie był to uprażony na suchej patelni słonecznik, ale równie dobrze sprawdzą się np. pestki dyni, orzechy nerkowca lub klasyczne grzanki do zupy . Pssst, jeśli lubisz zupy, to zobacz koniecznie moje pozostałe PRZEPISY NA ZUPY . Pokrewną propozycją dla dzisiejszej, jest krem z kalafiora , który również niedawno pojawił się na blogu. Artykuł Zupa krem

Blendman
Indyjska zupa curry z ciecierzycą i batatem 70

Indyjska zupa curry z ciecierzycą i batatem to pyszna i pożywna zupa wegetariańska. Dzięki różnorodnym przyprawom jest bardzo aromatyczna i pachnie Indiami. Przyjemnie rozgrzewa, idealnie sprawdzi się w zimne dni. Bardzo polecam! Składniki: 1 średni batat 3 średnie ziemniaki 200 g ugotowanej ciecierzycy 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego 1 puszka mleka kokosowego(...)puszce (razem z zalewą) i pastę tamaryndową. Gotować do miękkości warzyw. Następnie wlać mleko kokosowe, dodać ugotowaną ciecierzycę i gotować jeszcze około 3 minut. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę posypać posiekaną kolendrą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Indyjskie rybne curry → Korma z kurczaka → Curry Laksa → Tajska zupa rybna → Curry z kurczakiem, dynią i papryką Artykuł

Oryginalny smak
Grochówka 102

Sycąca , rozgrzewająca idealna na zimę grochówka domowa. Uwielbiam tą zupę. Do tego domowy chleb na zakwasie i czego chcieć więcej.       70 dkg mięsa wieprzowego biodrówka 30 dkg boczku wędzonego 4 ziemniaki 3 marchewki 1/2 korzenia selera 1 korzeń pietruszki 1 kawałek por biała część 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranki sól(...)czasie warzywa obieram i kroję w kostkę. Por przesmażyłam na patelni, dodałam resztę warzyw i też przesmażyłam chwilę.Warzywa dodałam po około godzinie gotowania się grochu i gotowałam zupę dalej. Boczek pokroiłam i też delikatnie przesmażyłam, dodałam do zupy. Na końcu jak wszystko jest już miękkie doprawiam zupę sola, pieprzem, dodaję majeranek. Zupę podaję z natką

wesoła kuchnia
BARSZCZ BIAŁY: prosty przepis, na zakwasie 73

Prosty przepis na barszcz biały. Barszcz biały na zakwasie - prosty przepis. Barszcz biały to tradycyjna polska zupa wielkanocna, pełna smaku i wykonana z prostych składników.      Prosty przepis na smaczny barszcz biały gotowany na kiełbasie i zakwasie pszennym.  Tradycyjny biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami to po prostu doskonała, bogata i sycąca zupa, jednocześnie jasna i delikatna(...)Wyraźny posmak nadaje jej zakwas pszenny oraz odrobina śmietanki przed podaniem.  Przepis na tą polską wielkanocną zupę wymaga świeżego chrzanu, ale ostatecznie sprawdzi się też taki gotowy tarty chrzan ze słoiczka. Centrum najlepszego smaku barszczu białego stanowi wyjątkowy, złożony rosół ugotowany na wędzonej lub białej kiełbasie . Oczywiście im lepsza kiełbasa, tym lepszy będzie rosół, warto więc rozejrzeć się

Moja Książka Kucharska
Wegański kapuśniak z młodej kapusty 65

tych warzyw, na które wiosną czekam z największym wytęsknieniem. Pierwszy na nią głód zaspokajam zwykle surówkami, by później z tych zielonych, chrupiących i słodkich główek pasjami wręcz przygotowywać bigosy, zupy i wszelkiej maści potrawki. Jednym z efektów tej mojej pasji w przygotowywaniu kapuścianych dań jest wegańska zupa z dodatkiem młodych ziemniaków oraz marchewek. Słodycz warzyw zyskuje tu przełamanie dzięki dodatkowi(...)dodać kapustę, gotować dalsze 6 minut. Po tym czasie dodać por, passatę/koncentrat oraz majeranek i gotować jeszcze około 3 minuty lub do czasu, aż warzywa będą miękkie. Ugotowaną zupę doprawić pieprzem i ostrą papryką, ewentualnie dosolić. Podawać posypaną świeżym koperkiem lub pietruszką. Smacznego! Zupa przygotowana na 1 l płynu jest dość gęsta – jeśli preferujesz rzadszą, dodaj więcej wody/bulionu

Even Better Food
Zupa grzybowa 67

Pyszna, aromatyczna zupa grzybowa zabielona słodką śmietanką, która dodaje kremowego posmaku. Najlepiej smakuje serwowana z ulubionym makaronem. Jest to pozycja, która idealnie sprawdzi się podczas świąt, ale również podczas rodzinnego obiadu. Składniki: 1 l bulionu lub czystego rosołu, 600 g grzybów (np. 300 g maślaków i 300 g podgrzybków), 2 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 duża cebula(...)czubate łyżki masła, 4 łyżki mąki, 150 ml słodkiej śmietanki 18% (do zup i sosów) sól,  pieprz. W jednym garnku podgrzać bulion. W drugim garnku zagotować wodę. Grzyby (mogą być mrożone) umyć i wrzucić na chwilę do gotującej się wody. Po około 3 minutach grzyby odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do bulionu. Dodać listki laurowe i ziele

Świat Domowej Kuchni
Zupa krem z cukinii z bazylią i mascarpone 48

Niedługo w końcu wrzesień i normalna pogoda. W takich temperaturach mogę wchłaniać zupy. Przy pracy nad blogiem, najbardziej lubię doświadczać nowych smaków. Kto by pomyślał, że do zupy z cukinii niezbędnym dodatkiem będzie świeża bazylia. Jeżeli już zaciekawicie się tym przepisem, nie możecie jej pominąć. I nie chcę słyszeć: a po co? a nie można zastąpić czymś innym(...)dodajemy do niej upieczoną cukinie i wyciśnięty upieczony czosnek. Po jakichś 2 minutach, zalewamy bulionem, doprawiamy według uznania solą i świeżo mielonym pieprzem, gotujemy 10 minut. Po tym czasie zupę studzimy, miksujemy na krem, z powrotem gotujemy, przelewamy na talerze i dodajemy trochę mascarpone. I teraz najważniejsze. Bazylię rozdrabniamy z odrobiną soli w moździerzu, dodajemy łyżeczkę oliwy. Wlewamy odrobinę tego

Kardamonovy
Zupa z brukselki 54

Koniec walk o brukselkę, podczas jedzenia zupy jarzynowej. Mamy tu tyle brukselek, ile dusza zapragnie. Smak tej zupy jest dokładnie taki jak zakładałam. Jeżeli lubicie te małe kapusty tak bardzo jak ja, będziecie zachwyceni. Zastanawiam się, czy w tej zupie jest jakiś zbędny składnik lub czy jest coś, co można by dołożyć. Chyba nie. Jeżeli macie pomysły jak ją udoskonalić(...)bulionem. Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i gotujemy do miękkości. Szynkę kroimy w mniejsze kawałki i chwilę obsmażamy na patelni. Do garnka wrzucamy całe brukselki i zmiksowaną zupę. Dodajemy do tego pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, ziemniaki i sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przelewamy do talerzy, posypujemy natką i kawałkami szynki. Artykuł Zupa z brukselki

Kardamonovy
Zupa pomidorowa 49

Zupa pomidorowa to klasyka. Lubię czasami do niej wracać, tym bardziej, gdy prosi mnie o nią Jegomość My. Wczoraj zapytałam, dostałam szybką odpowiedź – po mi do ro wa. Ok. Mówisz, masz. Zupa, znana wszystkim. Jedzona z różnymi dodatkami, najczęściej z makaronem lub ryżem. Ja obstaję przy drugiej opcji. Lubię gdy jest lekko kwaśna, z wkrojoną ugotowaną marchewką i dużą(...)ilością natki pietruszki. Dokładnie taką dziś wyprodukowałam. Nie wiem ile litrów tej zupy musiałabym zrobić, żeby satysfakcjonowała mnie jej ilość. Zawsze jest jej za mało. Składniki: 1 l bulionu drobiowego 500 ml passaty pomidorowej 1 marchewka z bulionu pół szklanki jogurtu naturalnego pół łyżeczki cukru (opcjonalnie) 1 liść laurowy garść natki pietruszki ryż/makaron sól pieprz (przepis na 6 porcji

Kardamonovy