zupa - 39353 przepisów (strona:355/2624)

Lody waniliowe z musem truskawkowym bez maszyny 893

Lody to dla nas nieodłaczny smak lata. Mam maszynkę do robienia lodów. Kupiona była kiedyś w pośpiechu i nie był to chyba za dobry wybór, z

Polska Zupa
Ciasto Maxi King 125

Moją przygodę z blogiem rozpoczęłam w czerwcu zeszłego roku. Nie wiem dlaczegowydawało mi się, że to było po urodzinach syna. Chciałam wstawić rocznicowy post, zajrzałam pierwszego

Polska Zupa
Tarta z truskawkami 130

Sezon truskawkowy w pełni, więc kolejna propozycja na ciasto z truskawkami. kruchy spód : 250 g mąki 125 g masła 3 – 4 łyżki wody 3 łyżeczki

Polska Zupa
Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie / Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup 183

Kontynuując serię ze szparagami w roli głównej, przedstawiam przepis na przepyszną zupę. Tym razem proponuję ją w formie zupy-kremu z pieczonego kalafiora i białych szparagów, z dodatkiem kremowego seria brie, który doskonale komponuje się z tymi warzywami, a dodatek bazylii i cytryny dodaje jej lekkości i świeżości. Zupa ta jest bardzo łatwa i przyjemna w przygotowaniu, polecam gorąco! Skorzystałam(...)przepisu z tej strony, lekko go tylko modyfikując. Scroll down for recipe in English Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie (4 porcje) Składniki: 500 g białych szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami i pokrojonych na 2 cm kawałki 1 mały kalafior, podzielony na mniejsze różyczki 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 cebula, pokrojona

karmelowy
Chleb Ezechiela 200

Czerwcowa propozycja w Piekarni Amber z bloga Kuchennymi drzwiami, to chleb Ezechiela zaproponowany przez Danę z bloga Leśny Zakątek. Zgodnie z propozycją prowadzących to nasze wspólne

Polska Zupa
Zupa krem z żółtego groszku 181

Dzisiaj mamy dla Was pyszną i sycącą zupę krem z żółtego groszku Składniki: - 250 g żółtego łuskanego groszku - 200 g wędzonego boczku - 1 cebula - 1 łyżka masła - sól - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 por - 1,5 l wody - troszkę natki pietruszki Dzień wcześniej zalewamy groszek wodą i pozostawiamy, żeby się moczył. Na drugi dzień płuczemy groszek, wrzucamy do garnka, zalewamy(...)pokrojoną w piórka cebulę a gdy nam się zeszkli dajemy boczek pokrojony w kostkę i smażymy aż się zrumieni. Kiedy warzywa mamy już miękkie blendujemy na gładką masę. Do zupy dodajemy nasz boczek i mieszamy. Trochę boczku pozostawiamy do dekoracji. Gotową zupę nalewamy do miseczek i dekorujemy boczkiem i posiekaną natką pietruszki. Zupę możemy zjeść z chlebem lub ugotować

Kuchenne Wariacje
Sałatka z tortellini 204

Miała być impreza. Nie za bardzo miałam czas pomyśleć co przygotuję, na zakupy poszłam więc bez jakiejś wizji. Chodząc między półkami wpadły mi w ręce tortellini

Polska Zupa
Dieta Oczyszczająca warzywno-owocowa, na czym polega? Dieta Ewy Dąbrowskiej jadłospis na 7 dni. 48093

zielony, koper włoski, szparagi,   - owoce świeże: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach,   - owoce suszone: śliwki, morele, jabłka.       Gorąco zachęcam do sporządzania zup , jednak pamiętaj proszę o unikaniu szkodliwych dodatków do zup takich jak glutaminian sodu (składnik popularnych przypraw...).   Przygotowałam specjalną, zdrową wersję tej przyprawy. Sprawdź domową vegetę bez glutaminianu sodu(...)Wypróbuj w limitowanej ofercie  Organic Farm Tutaj.     Wymienione warzywa i owoce można spożywać w postaci:   - soków , najlepiej świeżo przygotowywanych,   - surówek warzywnych i surowych zup warzywnych np. gazpacho,   - warzyw gotowanych w małej ilości wody lub na parze i w postaci zup,   - warzyw kiszonych : kapusta, ogórki,   - wywarów z ziół , warzyw i owoców suszonych

IzaGotuje
Kalarepka pieczona 102

Mojej kalarepkowej przygody ciąg dalszy. Po zjedzeniu dużych ilości surowej, podawaniu jej jako surówki do obiadu, przyszła pora na kalarepkę pieczoną. muszę wam powiedzieć, ze wyszła

Polska Zupa
Zupa brokułowo - szparagowa 188

mnie dzisiaj naszło na brokułową zupę. A że miałam jeszcze dorodne szparagi to je także wykorzystałam do zupki.  Swoją drogą, lubicie szparagi? Ja bardzo ale wolę zielone od białych.  Co prawa szparagi z brokułem połączyłam w zupie po raz pierwszy ale bardzo fajnie sprawdził się ten duet.  Zupka wyszła bardzo dobra i niezwykle wyrazista. Ja podałam(...)kostkę (u mnie kostka). Cebulę obrać i opalić Gdy bulion się zagotuje dodać do niego pokrojoną marchew, pietruszkę oraz całą cebulę. Następnie dodać świeży lubczyk oraz pokrojoną natkę pietruszki. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz domową wegetą. Gotować do czasu aż jarzynki będą al dente. Następnie do zupy dodać pokrojone szparagi oraz podzielonego na mniejsze kawałki brokuła. Gotować

Krakowskie smaki Ani
Makaron z serkiem kozim i szparagami 154

– Mamo, mam ochotę na makaron. – Jaki? – Nie wiem. – Kupiłam truskawki, makaron z serem i truskawkami? – Nie, na słono. Nie planowałam, nie

Polska Zupa
Sernik na zimno z truskawkami 124

Dziś dzień dziecka, więc nie może się obejść bez słodyczy. Ja proponuję świetny sernik na zimno. Mogą go zrobić nawet Ci którzy nie mają piekarnika. Nie

Polska Zupa
Wiosenna surówka z kalarepki 109

Na targu kupiłam kalarepki giganty. Pan sprzedający powiedział, że w przypadku akurat tych warzyw, nic im nie szkodzi, że są takie wielkie. I mówił prawdę, moje

Polska Zupa
Kasza manna z truskawkami i nie tylko 116

Właściwie to już było, ale nie mogłam się powstrzymać i piszę o tym połączeniu kolejny raz. Wszyscy znamy kaszę manną, jedni lubią, inni wręcz przeciwnie. Mam

Polska Zupa
Zupa z soczewicy 169

Zupa z soczewicy jest idealnym szybkim daniem na mroźne i ciemne jesienno zimowe wieczory. Rozgrzewa, syci, jest dietetyczna i zdrowa. Zupa – cud w 45 min. Składniki: 1 szklanka soczewicy kartonik lub puszka pomidorów 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 0,5 l bulionu (lub 1 kostka rosołowa) łyżeczka curry ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki chili Przygotowanie: 1. Do garnka w którym(...)będziemy gotować zupę wlać odrobine oliwy, rozgrzać. 2. Dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i podsmażamy 1 minutę. Potem dodajemy przyprawy, czosnek – mieszamy i smażymy jeszcze 1 min. 3. Dolewamy bulion, wsypujemy soczewicę i dolewamy 1,2 wody. Jeżeli używacie kostki wrzućcie kostkę i dolejcie 1,7 l wody. 4. Dodajemy pomidory, mieszamy, zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i na małym ogniu

Kulinarna Patilogia

Proponowane wyszukiwania