Zapraszam dzisiaj po przepis na zupę fasolową. Gęstą, sytą, z ziemniakami, fasolą i majerankiem. Ta wersja fasolowej jest błyskawiczna, dzięki użyciu fasoli konserwowej nasza zupa będzie gotowa w 30 minut. My nie przepadamy za zupami gotowanymi na mięsnym wywarze ale jeśli macie ochotę, możecie zupę ugotować na mięsie np.żeberkach. Składniki: 1 puszka czyli(...)Gotujemy do miękkości. Razem z dolą, pieprzem, liściem i zielem angielskim. Po tym czasie dodajemy fasolę, z całą zawartością puszki. Dodajemy majeranek. Gotujemy 10 minut i mamy gotową zupę. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby
Życie zaczyna się w kuchnidzieci, które nie lubiły dużej ilości potraw. Szpinak chowałam do kieszeni w przedszkolu, rodzynki wydłubywałam z każdego ciasta, a wątróbki nie zjadłam nawet wtedy kiedy mama obiecywała mi lody. Zupa kalafiorowa była jednak z tych dań po które chętnie siegałam. Z dodatkiem makaronu ta lekka ale wyrazista zupa staje się pożywna. Do zupy użyłam świderków Arc Pol. Składniki(...)obrać, pokroić i dodać do cebuli. Podsmażyć razem. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, przyprawić. Dodać różyczki kalafiora i gotować aż warzywa zmiękną. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami zupy a następnie przelać wszystko do garnka z zupą. Jeżeli potrzeba przyprawić pieprzem. Podawać z posiekanym koperkiem
Kuchnia w oparachZupę krem z groszku zna każdy. Jest pyszna, delikatna, lekko słodka. Smak będzie jeszcze lepszy jeśli dodacie do niej odrobinę mięty! Sprawdźcie super szybki przepis na zupę krem z groszku Nigeli Lawson z dodatkiem od nas! Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 Był taki moment w historii polskiej kuchni, że zupa krem z groszku z ptysiami stała(...)rondla czosnek a na oliwę wysyp groszek, przesmaż aż lekko się rozmrozi a następnie dodaj stratą skórkę z cytryny, zamieszaj, zalej wodą (2 szklanki, ale jeśli chcesz żeby zupa była bardziej gęsta lub rzadsza, dodawaj wody według uznania). Gotuj 5 minut. Krok 2 Dodaj do groszku parmezan i posiekaną miętę i sok z cytryny. Gotuj jeszcze 2 minuty. Następnie zmiksuj
Niedzielny kucharzZupa krem z cebuli, z dodatkiem ziemniaków i białego wina wytrawnego. Podana z grzanką z masłem czosnkowym i ziołami. Aromatyczna i rozgrzewająca - idealna na jesienno-zimowe obiady. Dodatek ziemniaków nadaje jej kremowej i aksamitnej konsystencji. Białe wino natomiast wyostrza smak zupy i sprawia, że ma ona niepowtarzalny aromat. Całość dopełnia słodycz cebuli oraz odrobina słodkiej śmietanki. Rewelacja! P.S. Niestety ziemniaki(...)należy gotować osobno, gdyż w zupie nie ugotowałby się, ze względu na obecność kwaśnego środowiska wina. Składniki: 8 dużych cebul 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml śmietanki 30% ok. 1 litra bulionu sól, pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia natka pietruszki Grzanki: 1/2 bagietki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku zioła
Kuchnia MagdaLenyZupa ze świeżego ogórka zawsze mnie w jakiś dziwny sposób fascynowała... Bo przecież w Polsce je się ogórkową classic, czyli z kiszonych ogórów: ze śmietaną, bez śmietany, z ryżem, z ziemniakami i z tym i z tym... Ale ze świeżych? Hmmm... Raz spróbowałam zupy ze świeżych ogórków w restauracji, ale nie smakowała mi - była mdła i za mocno(...)śmietanowa - jak podgrzana mizeria. 👎 Na jakiś czas odpuściłam temat i ze świeżego ogórka robiłam latem pyszny (!) chłodnik ( z awokado ). 🥑🥒🥑 👍👍👍 Czułam jednak potencjał w pomyśle ciepłej zupy świeżo-ogórkowej, dlatego postanowiłam ugotować ją na własnych warunkach. Dziś z litości nad ogórkiem, który za chwilę wymagałby utylizacji, zdecydowałam się poeksperymentować. I nieskromnie powiem, że miło się zaskoczyłam i choć może nie jest
Cytryna&Co.Zupa cebulowa w prostszej wersji, bez dodatku wina i bez zapiekania w piekarniku. Nie każdy lubi ją z winem, choćby ze względu na dzieci. Ja dzisiaj właśnie taką wersję zrobiłam. Jedynie o czym trzeba tu pamiętać, to o tym, by cebula dobrze się zrumieniła, a nie spaliła! Musi się najpierw zeszklić, a potem lekko skarmelizować. Uwielbiam zupę cebulową. Może(...)każdy wie, ale cebula podczas długiego duszenia traci swój ostry smak, a zupa nabiera słodkiego smaku. Doskonale komponuje się z suszonym tymiankiem, bądź majerankiem. Zupę możecie, ale nie musicie blendować. Niektórzy wolą nawet tę drugą wersję, ale każdy robi według siebie i swoich potrzeb. SKŁADNIKI: (4 porcje) · 0,5 kg cebuli (ok.8-9 średnich
Calzonella.comVichyssoise to popularna francuska zupa z pora i ziemniaków, stworzona przez Jules’a Gouffé i początkowo serwowana na ciepło w regionie Vichy, a następnie zmodyfikowana przez francuskiego kucharza, Louisa Diata, szefa kuchni w Ritz-Carlton w Nowym Yorku. Pewnego upalnego dnia na początku XX w. w USA zaskoczył on gości, podając zupę na zimno z dodatkiem śmietany. Nazwał ją „Crème(...)vichyssoise glacée”, czyli „Krem vichyssoise na zimno”. Ta zupa podbiła serca gości. Przepis na tę zupę znajdziecie również w książce Z miłości do smaku , wydaną przez Carrefour Polska. Czas przygotowania : 10 min Gotowanie : 20 min. Porcja dla 4 osób ● 6 dużych porów, tylko cienko pokrojone białe części ● 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę ● 1 żółta cebula pokrojona
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaMamy kalendarzową wiosnę, a u mnie zupa grzybowa w garnku. Trochę niesezonowo, ale co zrobić, jeśli się zachciało. A wszystko przez te pączki:) Zostały mi białka po robieniu pączków, postanowiłam je zamrozić na zaś, a przy okazji znalazłam w zamrażarce opakowanie grzybów, które jesienią też zamroziłam na zaś:) I tak oto pączki przyczyniły się do ugotowania zupy grzybowej w marcu(...)Wykorzystałam zamrożone grzyby, ale przecież ze świeżymi prosto z lasu smakowałaby jeszcze lepiej. Zupa grzybowa z mrożonych grzybów Składniki: 2 litry wywaru (bulionu) warzywnego 500g mrożonych grzybów (oczyszczone, pokrojone, obgotowane i zamrożone) 2 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego natka pietruszki sól pieprz 2 liście laurowe 1 łyżka majeranku 3-4 ziarenka
Obiad gotowySzybki do przygotowania i lekki obiad - zupa z brukselką, ziemniakami i marchewką zabielona śmietaną i posypana świeżym koperkiem. Prosto i pysznie. Poniższa zupa przypadnie do smaku osobom, które lubią jeść lekkie posiłki oraz nie mają czasu na długie gotowanie. Składniki na 3-4 porcje: 1,25 l wywaru warzywnego lub rosołu 350 g obranej brukselki 3 średniej wielkości ziemniaki(...)pieprzem. Gotować około 10 minut, aż do miękkości warzyw. Na sam koniec garnek zdjąć z ognia. Do miski wlać śmietanę i zahartować ją gorącym wywarem. Przygotowaną mieszankę wlać do zupy. Przed podaniem zupę posypać posiekanym, zielonym koperkiem. Podsmażanie cebuli i marchewki oraz wygląd zupy przed ugotowaniem Pomysł na przepis STĄD
UgotowaćDomowy krupnik. Przepis na tradycyjną zupę krupnik. Tradycyjny, gęsty i kleisty krupnik z kaszy jęczmiennej, gotowany na maślance. Krupnik z dodatkiem marchewki z ziemniakami, doprawiony czosnkiem i posiekanym koperkiem. Jest to klasyczny przepis na krupnik z kuchni staropolskiej. Krupnik ma nieco kwaśny, ale przyjemny i dobry smak. Dla jeszcze lepszego smaku, zupa krupnik okraszona została skwarkami z wędzonego boczku(...)domowy krupnik? Oto wypróbowany, tradycyjny przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krupniku krok po korku. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam. Ilość składników pozwala na ugotowanie 2,5 litra zupy. Można zmniejszyć ilość podanych składników i w zależności od potrzeby przygotować mniejszą ilość krupniku. Ten z przepisu wyjdzie dosyć gęsty i pożywny. Wyjątkowy przepis na krupnik na maślance
Moja Książka KucharskaMagda Lepsze niż leki na przeziębienie, magiczne suplementy oraz gruby koc jest tylko ta zupa! Delikatnie pikantna, gęsta, do tego mega smaczna i z mnóstwem dobrych w działaniu przypraw. Znajdziecie w niej kurkumę wykazującą działanie przeciwzapalne, leczącą dolegliwości żołądkowe, podobnie jak zawarta w przepisie kolendra. Imbir, który oprócz masy dobroczynnych właściwości, między innymi leczy przeziębienie, łagodzi bóle stawów i mięsni(...)kolendrę a także czosnek i imbir – smażymy wszystko minutę cały czas mieszając. Następnie, do garnka dodajemy soczewicę oraz litr wody. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy zupę na małym ogniu tak aby delikatnie bulgotała. Gotujemy do chwili gdy soczewica zrobi się miękka a zupa gęsta – około 10-12 minut. W międzyczasie siekamy szpinak na paski
Smaczna StronaPierwszy raz zupę cytrynową jadłam w Jeffs'ie i ten smak bardzo przypadł mi do gustu. Od tego czasu zdarza mi się serwować ją w domu. Jest bardzo aromatyczna a dodatkowo to spora porcja witamin. Składniki: Zupa 3 cytryny mleko kokosowe - duża puszka 400 ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej 4 liście kafiru (nie kefiru:) woreczek(...)przystępuję do marynowania. Polędwiczki posypuje przyprawą z jednej strony oraz solą, następnie odwracam je i posypuje z drugiej strony. Wyciskam sok z cytryny wraz z miodem mieszam polędwiczki. Zupa: Następnie musimy przygotować cytryny. Należy je dobrze wyczyścić następnie sparzyć. W garnku, zalewamy je wrzącą wodą i zostawiamy na 2-3 minuty. Mieszamy tak, aby każda ze stron cytryny była czysta
dlaSmaQkilkumiesięcznej przerwie wracam do Was z nowymi przepisami. Na początek zapraszam na rozgrzewająca zupę z moją ulubioną kapustą pak choi, mięsnymi kuleczkami i ryżem. Jest to zupa dość szybka do zrobienia, bardzo prosta, ale jednocześnie smaczna i dość sycąca. Przygotowałam ją z tego, co akurat miałam pod ręką. Wspomniałam o niej na blogowym facebooku i dostałam prośbę o przepis. Postanowiłam(...)minuty. Ryż przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, dobrze odsączyć. Wsypać do garnka i mieszając zeszklić. Wlać wodę - około 1200- 1500 ml w zależności od tego jak gęste lubimy zupy. Dodać 1 łyżeczkę soli. Gotować przez około 2-3 minuty na niedużym ogniu. Do wrzącej zupy włożyć mięsne kuleczki i kapustę. Całość gotować do miękkości mięsa i ryżu. Przyprawić ostatecznie
Codzienna kuchnia niecodziennaporze roku mrożonki są niezastąpione. Ich zaletą jest możliwość szybkiego przyrządzenia, co nie jedna gospodyni domowa sobie ceni. Dziś proponuję mrożoną brukselkę w postaci zupy krem 😊 Składniki: -500 g mrożonej brukselki -1 duża cebula -1 łyżka oleju -1 łyżeczka masła -1 łyżka przyprawy warzywnej do potraw VEGETA NATUR -1 l bulionu -1 jogurt naturalny -garść koperku -pieprz(...)cytrynowy -opakowanie drobnych grzanek lub czerstwa bułka Na dno garnka w który będzie gotować się zupa wlać olej, rozgrzać. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i dodać masło, chwile jeszcze podsmażyć, dodać brukselkę i zalać dwiema szklankami bulionu wraz z przyprawa warzywną. Gotować pod przykryciem 10-15 minut do miękkości brukselki. Zdjąć garnek z ognia chwilę odczekać
Kulinarne przemysleniaIndyjska zupa kalafiorowa Nie od dziś jestem wielkim fanem gotowców. Jednym z moich ulubionych, jest czerwona pasta curry, która sprawiła, że dzisiejsza zupa kalafiorowa jest… PETARDĄ! Nadaje charakteru i lekkiej ostrości, jest czymś zupełnie innym, niż przyprawa curry (żółty proszek). Poza dzisiejszą zupą, można użyć jej, żeby wyczarować dahl z czerwonej soczewicy . Również jest bardzo prosty w wykonaniu(...)smakiem zachwyca. Zupa w tym wydaniu, bardzo często gości u mnie w restauracji i zbiera dobre recenzje, co tym bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu, że muszę się nią z Tobą podzielić. Pasta curry, której ja używałem -> KLIKNIJ Artykuł Indyjska zupa kalafiorowa pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendman