zupa - 38908 przepisów (strona:400/2594)

Krem szczawiowo-szpinakowy 88

drobno pokroić, przesmażyć na oliwie, dodać startą marchewkę na grubej tarce. Podlać ok. 2 litrami wrzątku. • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Pogotować ok. 10 minut. • Dodać szpinak i szczaw, pokrojoną zieleninę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. • Do śmietany wlać kilka łyżek zupy(...)wymieszać i wlać do zupy. Zamieszać i już nie gotować. • Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Grzanki • Chleb tostowy pokroić w kostkę i wymieszać z ziołami. • Rozgrzać oliwę i podsmażyć chleb na rumiano. • Pod koniec smażenia dodać obrany i drobno posiekany czosnek. • Zupę podawać z gotowanym jajkiem

To co kocham
Zupa krem z kalafiora 94

Gęsta, gładka, wręcz aksamitna zupa z kalafiora. Kremy to ulubione zupy Moniki jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy widoczne warzywa były niezjadliwe, ale zmiksowane stawały się przysmakiem. Teraz Monika jada już wszystkie zupy, ale zawsze preferuje kremy, więc jadamy i takie, i takie. Dodatek kurkumy nadaje tej zupie delikatnie żółtego koloru(...)warzywa. Dusić do miękkości – ok. 15 minut. • Wyjąć kilka małych różyczek kalafiora do dekoracji, resztę zmiksować na jednolity krem. Przed zmiksowaniem usunąć z zupy liście laurowe i ziele angielskie. • Wlać śmietankę i zagotować, po czym natychmiast zdjąć z ognia. • Podawać na gorąco z różyczką kalafiora i podsmażonym

To co kocham
Zupa krem z pietruszki 89

Jadłam kiedyś w restauracji francuskiej zupę krem z pietruszki, której smak bardzo mi zapadł w pamięć. A ostatnio, ni z gruszki ni z pietruszki, natknęłam się w internecie na przepis na podobną zupkę. Bardzo byłam ciekawa jej smaku, bo połączenie składników jest niebanalne. Zupa wyszła rewelacyjna, o konsystencji aksamitnego(...)kremu, nietuzinkowym aromacie i smaku. Chrupiąca posypka na wierzchu dodaje zupie charakteru. Idealna na „proszony obiad”. Składniki: • 5 sztuk korzenia pietruszki • 1 gruszka • 3 łyżki masła • 1 szklanka mleka • sól, biały pieprz • kilka igiełek rozmarynu • 4 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: • Pietruszkę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. • Zalać wodą, posolić

To co kocham
Zupa fasolowa z makaronem 380

Taką zupę gotuje moja mama, postanowiłam więc również ugotować taką samą. Zupa jest dość treściwa, bo oprócz fasoli zawiera makaron, może więc wyśmienicie być samodzielnym daniem. Już wspominałam pewnie, że u nas jest albo zupa, albo samo drugie danie na obiad, bardzo rzadko występują razem. Spowodowane jest to głównie brakiem czasu, a duży gar pachnącej(...)grzybkami zupy fasolowej jedliśmy przez dwa dni. Dolewki nie miały końca. Składniki: • 250 g białej fasoli • 250 g makaronu świderki • kilka grzybków suszonych • 2 marchewki • 1 pietruszka, kawałek selera • 2 cebule, kawałek pora • 1 szklanka mleka • sól, pieprz do smaku • kilka liści laurowych i ziela angielskiego • natka pietruszki • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Fasolę namoczyć

To co kocham
Zupa krem z białej fasoli 107

Aksamitna zupa z białej fasoli zmiksowana na gładki krem doskonale syci i może być jednogarnkowym daniem obiadowym. Można dodać do niej kawałek kiełbaski, wtedy nawet głodomory się najedzą. Jeśli nie macie czasu gotować fasoli, to można użyć fasoli z puszki razem z wodą, w której jest zamknięta. Taka zupa smakuje również(...)podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler. Podsmażyć ok. 1 minuty. • Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, liście laurowe, gotować ok. 10 minut. • Do zupy wrzucić ziemniaki i ugotowaną fasolę. Gotować do miękkości warzyw. • Z zupy wyjąć liście laurowe i zmiksoawać ją na gładki krem. • Dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. • Rozlać

To co kocham
Ogórkowa z kaszą jaglaną 111

pory gotowałam zupę ogórkową z ryżem lub z ziemniakami. Tym razem połączyłam ziemniaki i kaszę, ale jaglaną zamiast ryżu. Dobrze jest czasami poeksperymentować w kuchni, bo wychodzą różne ciekawe smaki, niby znane ale w nowej odsłonie. Nam ta zupa bardzo smakowała, a seler naciowy dodał jej nowego smaku. Składniki: • 2  marchewki(...)łyżki masła • pęczek natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 4 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu • 1/2 szklanki kaszy jaglanej • 1/2 szklanki śmietanki do zup Wykonanie: • Ogórki zetrzeć na tarce, odlać sok i przesmażyć na maśle. Podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 15 minut. • W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć

To co kocham
Wiosenna zupa botwinkowa 136

wiem, czy botwinkę zalicza się do nowalijek, ale dla mnie to wiosenne warzywo, które doskonale odkwasza i odtruwa organizm, a ugotowana zupa jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Botwina to młode buraki ćwikłowe z pęczkiem chrupiących liści. Zawierają dużo witamin, żelaza i wapnia. Uważa się, że liście botwiny zawierają substancje(...)wiosenny, wartościowy przysmak zawiera oprócz witamin i składników mineralnych cenne bioflawonoidy czyli silne przeciwutleniacze oraz betainę, która zapobiega infekcjom wirusowym. Z botwiny można przygotować zupę, barszczyk, chłodnik, sałatkę, może też być farszem do pierogów lub „opakowaniem” na gołąbki. Mnie osobiście botwina w każdej postaci zwiastuje zbliżające się lato! Składniki: • 3 pęczki

To co kocham
Zupa cebulowa z żółtym serem i grzankami 149

Zupa cebulowa trochę po francusku, trochę po polsku, czyli trochę wykwintna i trochę zwyczajna, ale bardzo wyrafinowana w smaku. Dużo cebuli, białe wino, ostry żółty ser i czosnkowe grzanki… to trzeba koniecznie posmakować, bo nie da się dokładnie opisać tego smaku. Dla mnie najlepsza z zimowych zup rozgrzewających. Wyszło jej dość(...)czosnek przeciśniety przez praskę. • Wlać wino, zagotować i dolać bulion. Gotować jeszcze ok. 30 minut na wolnym ogniu. • Doprawić do smaku solą i pieprzem. • Połowę zupy zmiksować na gładki krem i połączyć z niezmiksowaną. W ten sposób zupa zostanie zagęszczona, ale cebula będzie wyraźnie wyczuwalna. • Gotową zupę wylać na talerz

To co kocham
Wiosenna zupa z botwinki i dyni 119

się pod pęczkami botwinki, która to jest naszą pierwszą narodową nowalijką. Zakupiłam więc kilka pęczków z dorodnymi młodymi buraczkami, które to wykorzystałam do mojej zupy razem z czerwonymi łodyżkami. Dynia jest co prawda warzywem zwiastującym jesień, ale ja miałam zamrożone puree, które przydaje się o każdej porze roku. Kolor tej zupy(...)jest niesamowity, moja babcia mówiła, że to kolor biskupi. Smak natomiast trochę orientalny przez dodatek imbiru, trawy cytrynowej i mleczka kokosowego. Zupę jedliśmy z ryżem i różyczkami brokuła. Składniki: • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 4 szklanki pokrojonej dyni lub 2 szklanki puree z dyni • 4 małe młode buraczki

To co kocham
pikantna zupa z leszcza 217

zupa z leszcza  Nikt pewnie nie wie, czemu świat jest tak urządzony, iż często  przyrządzając nasze dania, sięgamy po zagraniczne składniki. Zapominając o tym, co można znaleźć tuż obok. Tak wiec przyrządzając zupy używany norweskich łososi, czy śródziemnomorskich  dorad, omijając(...)daleka nasze rodzime gatunki ryb. Nie jest to postępowanie słuszne, o czym właśnie ma wszystkich przekonać aromatyczna i pikantna zupa z naszego leszcza, którego dorodne okazy  spotkać  możemy  w prawie każdym większym zbiorniku wodnym naszego kraju. składniki dla 6-8 osób 1 cały spory leszcz, lub kilka

Miód i pieprz
Zupa szpinakowa 175

wiele zalet. Przede wszystkim jest bombą witaminową, zawiera bardzo dużo żelaza, a przede wszystkim jest niskokaloryczny. Można przyrządzać go na mnóstwo sposobów. Dzisiaj prezentuję go w postaci bardzo delikatnej zupy. Składniki: -1 l wywaru z warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek korzenia selera, zielona część pora, 2 ziela angielskie) -50 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku -jedna duża cebula -łyżka masła(...)pojemnik śmietany 12% (330 g ) -łyżka mąki ziemniaczanej -4 ząbki czosnku -sól, pieprz, ostra papryka do smaku -natka pietruszki Na wolnym ogniu gotujemy wywar na zupę. Powinien być esencjonalny. Na patelni podsmażamy na maśle, drobno pokrojoną  cebulę. Dodajemy szpinak i podduszamy razem przez 5 minut. Z wywaru usuwamy warzywa i  dodajemy szpinak. Śmietanę mieszamy

Kulinarne przemyslenia
Zupa grzybowa 119

Opis: Zupa grzybowa wykonywana jest na wywarze mięsno – warzywnym lub tylko na warzywnym z dodatkiem grzybów. Zupę grzybową można przyrządzić z grzybów różnorodnych gatunkowo lub tego samego gatunku. Zupa grzybowa jest bardzo szybka do przyrządzenia oraz bardzo prosta. Zapraszam na zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci. Składniki: 60 g suszonych grzybów 2 l bulionu warzywnego(...)grzybami dodajemy zeszkloną cebulę oraz pokrojone ziemniaki. Do garnka wlewamy również wcześniej przygotowany bulion. Całość gotujemy przez ok. 30 minut. Grzyby oraz ziemniaki muszą być miękkie. Na końcu zupę doprawiamy solą oraz pieprzem i zabielamy śmietanką

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Limonkowa zupa krem z dyni. 111

oknami jak jest każdy widzi więc dziś zapraszam Was na rozgrzewającą zupę dyniową z delikatnie wyczuwalną nutką  limonki a to za sprawą suszonych liści , nie inaczej jak od Skworcu.com.pl Zapraszam! Składniki; 1 udko kurze 1 marchewka 1 pietruszka 4 ziemniaki 1 mała dynia hokkaido 2 suszone liście limonki Skworcu sól do smaku, słodka papryka czerwony pieprz Skworcu(...)będzie miękkie wyjmujemy je i wykorzystujemy do innych celów. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do rosołu, dynię obieramy, wydrążamy środek i także kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa powinny być przykryte rosołem.Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na łyżce masła a następnie wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Kiedy wszystkie składniki będą

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki 133

Kupiłam dynię przeznaczoną na zupę dyniową. Tak było napasane na opakowaniu. Ale ponieważ jadam często zupę dyniową to tym razem postanowiłam dynię połączyć z cukinią i świeżymi ziołami. Do tego upieczone kawałki szynki dojrzewającej jako chipsy dopełniły smaku. Składniki: 1 duża cukinia 250 gramów dyni 1/2 litra bulionu warzywnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 garście szpinaku (u mnie mrożony(...)trochę zmiękną zalewamy wszystko bulionem warzywnym, garnek przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 20-25 minut Plasterki szynki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut Gdy warzywa w zupie już zmiękną, do garnuszka przekładamy 2 łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy trochę wywaru z zupy, mieszamy i całość przelewamy do zupy. Wyłączamy gaz i całość blendujemy Podajemy z chipsami z szynki

Szczęśliwa kuchnia