Zaczynamy kolejny weekend ( w końcu ) ! Moją propozycją na w eekend owy, wiosenny posiłek będzie zup a krem z groszku. Jest to bardzo szyb ka i prosta w wykonaniu zupa , a jej niesamowi ty zielony kolor zachwyc i na pewno wszystkich. Dodatkowo dodając f et ę i rz odkiewk ę, pestki prażonej dyni oraz jadalne kwiaty (bratki), nadacie zupie niepowtarzalnego wyglądu
Ana Mari's worldJest to jedna z ulubionych zup mojego męża, moja z resztą też ;) Pyszna, kremowa, bez grama mięsa, za to o wspaniałym, brokułowym smaku. Idealnym dodatkiem do niej jest karmelizowana cebulka, która wzbogaca smak i czyni całość niezapomnianą. Bardzo polecam! Składniki na zupę krem z brokuła z karmelizowaną cebulką: KARMELIZOWANA CEBULKA: 2 średnie cebule olej sól cukier Cebule(...)dodajemy sól, patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Następnie odkrywamy pokrywkę, posypujemy cebulę kilkoma szczyptami cukry, czekamy aż ewentualna woda odparuje i cebulka nabierze apetycznego, brązowego koloru. Studzimy. ZUPA: 1 litr bulionu warzywnego 3-4 spore ziemniaki 500 g brokuła sól pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do bulionu i gotujemy
Rozpustne gotowaniepierwszy dzień urlopu, więc w spaniu dotrzymuje kroku synowi. Niech śpią. Tym bardziej, że jak to w weekend ostatnio bywa regularnie, na zewnątrz leje deszcz. Ja tymczasem ugotowałam pyszną zupę kalafiorową. W sezonie świetnie smakuje ze świeżutkimi warzywami, ale można ją także ugotować zimą. Wówczas wykorzystujemy mrożonki. Zupa z tego przepisu wychodzi naprawdę znakomita: aromatyczna, sycąca, po prostu pyszna. Polecam(...)wywaru mięsnego. 3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w większą kostkę, wrzucić do garnka. 4. Marchewkę i pietruszkę oczyścić, zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. 5. Do zupy dodać umytego i podzielonego na różyczki kalafiora, gotować do miękkości. Włożyć masło, przyprawę , listek. 6. Śmietanę rozmieszać w miseczce, dodać mąkę, wymieszać na jednolitą masę, dolać gorącej zupy i wymieszać dokładnie
W mojej kuchnibyć zdanym tylko na siebie. Ale nie ma na to rady. Ponieważ długo jestem w pracy, moi chłopcy mogą liczyć wyłącznie na szybkie dania. Tym razem przygotowałam dla nich zupę kalafiorową z makaronem. Prosta, szybka, sycąca. Po prostu pyszna. W sam raz na coraz chłodniejsze dni. Polecam. Składniki: • 2 marchewki • 1 pietruszka z natką • kawałek selera • kawałek pora • ziele angielskie(...)dużych oczkach tarki. Razem z zielem i liściem laurowym dodać do wywaru. Gotować przez ok. 25 minut. 5. Wyjąć kość karkową i obrać z mięsa. Kawałki mięsa dodać do zupy. Kość wyrzucić. 6. Kalafiora oczyścić, podzielić na małe różyczki. 7. Kalafiora dodać do zupy. Gotować około 20 minut. 8. Do zupy wsypać makaron. Zamieszać. Gotować kolejne 10 minut lub dłużej
W mojej kuchniZupa dyniową gotuję bardzo rzadko, wszystko przez to, że w domu lubię ją tylko ja, a gotować tylko dla siebie to już mi się tak nie chce. Dynię można upiec w dniu przygotowania zupy albo tak jak ja upiec kiedyś w wolnej chwili, zmiksować na puree i zamrozić. Ja użyłam zamrożonej dzięki czemu przygotowanie zupy zajęło mi kilka chwil. Zjadłam(...)zdjąć skórkę i zmiksować. W taki sposób otrzymujemy puree z dyni. Ja jeśli zamierzam zamrozić puree nie skrapiam dyni oliwą. Tak więc jak już mamy puree bierzemy się za zupę. Na oliwie chwilkę smażymy posiekaną bardzo drobno cebulę do momentu jej zeszklenia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy kilka sekund, wykładamy puree z dyni i podlewamy bulionem. Chwilę gotujemy kilka
Blondynka Gotujemożna jeść przez cały rok. Banalnie proste składniki i delikatność połączona z subtelną i nienachalną nutą czosnku. Nie muszę dodawać że prócz osób które nie tolerują laktozy czy glutenu, zupy może skosztować każdy kto nie ma zamiaru świętować wiosny przeziębieniem. Czosnek i szczypiorek które znajdą się w zupie to mordercy tych złych bakterii :). Polecam zapisać sobie przepis, czosnek jest szeroko(...)dostępny a więc jest to zupa na każdą okazję :) Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15-20 minut Składniki: 400-450ml bulionu drobiowego (najlepiej z kury) 1,5-2 ząbki czosnku Polskiego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 duży ziemniak Szczypta pokrojonego świeżego szczypiorku sól himalajska ksylitol lub cukier do smaku pieprz Przygotowanie: 1/ Ząbki czosnku kroimy na cienkie talarki
Kuchnia PROzdrowotnaDzisiaj podpowiem jak z taniej zupki chińskiej przygotować pożywną i bogatą w zdrowe składniki zupę pachnącą wschodem. Wszechobecne zupki chińskie krytykowane są od dawna za to, że są niezdrowe przez zawarty w nich glutaminian sodu, który wzbogaca smak. A tak naprawdę to tylko konkurencyjna propaganda i antyreklama handlowa. Jedząc raz na jakiś czas taką zupkę, nie szkodzimy ani sobie(...)jest oczywiste wszem i wobec. Warto więc ilość soli zawartej w takiej zupce, rozłożyć (rozcieńczyć) na objętość i z 2 zupek z torebki zrobić wartościową 4 porcjową smaczną zupę ze świeżymi składnikami. Zupa ma być szybka i łatwa, dlatego zalecam dodać zwykły szpinak. Jednak jeśli ktoś ma dostęp do oryginalnych składników azjatyckich, zwykły szpinak niech zastąpi jeszcze zdrowszym szpinakiem wodnym
Sztuka gotowania w/g Samirysię składa, że mój szanowny kompan blogowy miał okazję posmakować mojej zupy. I zapytał czy opublikuję przepis w tygodniu z cytrusami ?! Gotowałam ją właśnie z taką myślą. Może była za mało kwaśna? :) Harira to marokańska zupa tradycyjnie spożywana po zakończeniu ramadanu. Podstawą do jej przyrządzenia jest mięso baranie, ale bywa też wołowina lub drób. Korzystałam z przepisu w interpretacji Karola(...)Okrasy. Uzyskałam bardzo ciekawy smak, tak bardzo różny od znanych nam zup. Zdarza się, że znajomi pytają mnie, kiedy znajduję czas na prowadzenie bloga. Jak się chce, jak coś sprawia człowiekowi radość to zawsze znajdzie się czas. Poza tym moje gotowanie nigdy dotąd nie było tak urozmaicone. Myślę, że wszyscy na tym korzystają :) P.S. Maciek prosił, abym dopisała, że zupa
zadanie-gotowanieMając w domu miłośniczkę zup składnia mnie ona do gotowania ich w rożnych odsłonach. Zupa ogórkowa jest jedną z jej ulubionych i dziś taka o to alternatywa dla klasyki. Ugotowana została z ogórków konserwowych z dodatkiem młodej kapusty i podana z posiekanym koperkiem dla podkreślenia jej smaku. Jest to jedna z tych zup która powstaje na ulubionym wywarze więc(...)zarówno warzywny, wieprzowy czy drobiowy będzie idealny. Zupa ogórkowo kapuściana z ziemniakami SKŁADNIKI : 1,5 l wywaru warzywnego lub wieprzowgo 3 ziemniaki 1 marchewka 1/2 pietruszki 1/8 kapusty młodej 3-4 ogórki konserwowe natka pietruszki koperek sól i pieprz do smaku liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 100 ml śmietany PRZYGOTOWANIE : Do garnka przelewamy wywar, dodajemy liść
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZupa czosnkowa zachwyciła mnie podczas wczasów w Pecu pod Śnieżką, w Czechach. Od tego czasu gotuję ją regularnie. Najczęściej w chłodne dni. Zupę czosnkową robię na niedzielnym rosole. Muszę więc pamiętać, aby ugotować go więcej :) Składniki (dla 2 osób): 0,5 litra rosołu mięso z gotowania rosołu (jeśli mamy) 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła kilka kromek czerstwego dowolnego pieczywa(...)praskę czosnek, lekko solimy i całość podsmażamy na małym ogniu, aż czosnek nabierze złotego koloru. Do czosnku dolewamy rosół, wrzucamy mięso z gotowania rosołu, całość zagotowujemy i doprawiamy majerankiem. Zupę przelewamy do miseczek, na wierzchu układamy grzanki i całość posypujemy startym serem (łyżka sera na miskę). Zupę należy jeść natychmiast, ponieważ grzanki szybko tracą chrupkość. Najlepiej, jeśli grzanki
Smak mojego domuZupy to najlepszy sposób aby rozgrzać nasz organizm. Zupy są pożywne i treściwe, kremy tym bardziej. W zależności od tego jakie warzywa lubimy najbardziej takie włóżmy do zupy by cieszyć się potem pysznym daniem. Zachęcam do gotowania zup. Zupa pietruszkowa z soczewicą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieblogach królują pączki i inne tłustoczwartkowe rarytasy. Ja postanowiłam dać trochę odpocząć mojej wątrobie i sprawiłam sobie zupkę :-) Polecam wszystkim spragnionym witamin i trochę lżejszego jedzenia ;-) Zupa jarzynowa z pieczarkami ZUPA JARZYNOWA Z PIECZARKAMI 0,5 litra rosołu 1 litr wody 1 kostka rosołowa 200 g pieczarek 2 pomidory 200 g marchwi 100 g selera 1,2 puszki zielonego(...)przez 10 minut. Dodajemy zasmażoną z pieczarkami i pomidorami cebulę oraz zielony groszek - gotujemy razem na wolnym ogniu jeszcze około 10-15 minut (aż wszystkie składniki będą miękkie). Przyprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, papryką. Zestawiamy z ognia, śmietanę hartujemy łyżką gorącej zupy i dodajemy do całości. Podajemy posypaną zieleniną. Zupa jarzynowa z pieczarkami SMACZNEGO
peggiwkuchniKilka wpisów temu wspominałam, że dostałam zestaw produktów od Proste Historie. Postanowiłam wykonać zupę specjalnie dla bloga i czytelników, aby na prawdę pokazać jakie one są. Oczywiście urozmaiciłam ją, aby powstał lepszy smak i aromat. Zachęcam do wypróbowania. :) Składniki: 1 opakowanie mrożonej zupy krem z żółtych warzyw 1 średni ziemniak przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, 1 liść laurowy(...)szczypta pieprzy cayenne 2 skrzydełka z kurczaka 600ml wody Sposób przygotowania: Do gotującej się wody wrzucamy skrzydełka, czekami aż się podgotują. Następnie dodajemy obranego, umytego, pokrojonego ziemniaka i gotową zupę krem. Gotujemy 15 minut. Kolejno wrzucamy przyprawy i gotujemy kilka minut, aby zupa nabrała aromatu. Po ostygnięciu wyjmujemy skrzydełka, liść laurowy i ziele angielskie. Zupę miksujemy na gęsty krem. Podajemy
Truskawkowa FiestaBogracz to typowa potrawa węgierska, gotowana w specjalnym kociołku, nad ogniskiem. Ja moją zupę gotowałam w garnku na gazie, zupa jest bardzo pikantna. Uwielbiam taką zupę z dodatkiem lanych kluseczek(...)jest już półmiękkie, dodać ziemniaki, gotować. Kluseczki: Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, sól i wodę, dobrze wyrobić, aby nie było grudek. Malutkim strumieniem wlewać kluski lane, na gotuącą zupę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zupę gorącą, posypaną natką pietruszki. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia DanusiJedna z najbardziej popularnych zup we Francji, której bazą jest głównie cebula (duuużo cebuli), długo smażona na bardzo małym ogniu, podlana białym winem, przygotowywana na bulionie wołowym, a na koniec zapiekana z serowymi tostami. Należy wiedzieć, że zupa nie zalicza się do tych 'szybkich', jednak w jej przypadku nie warto iść na skróty, gdyż odpowiednio przygotowana ma niesamowity, bardzo bogaty(...)lekko słodkawy smak- dlatego tak bardzo ważne jest dosyć długie duszenie cebuli, dzięki czemu zupa nabiera wyjątkowego aromatu i wspomnianej słodyczy. Mimo minimalizmu składników zupa smakuje wybornie, spróbuj jeszcze dziś! :) * bulion wołowy- 1,2 litra (ew. drobiowy, warzywny) * cebula- 600 g * białe wino- 160 ml * masło klarowane- 30 g * sól, pieprz do smaku * natka pietruszki- do posypania * chleb/bagietka- dodatkowo
Kraina Miodem Płynąca