Dzisiaj coś dla amatorów zup. Zrobiło się chłodno, szaro, buro i ponuro. Jesień przyszła, a wraz z nią u mnie będzie więcej zup. Coś na rozgrzewkę i zaspokojenie głodu po powrocie ze szkoły dzieciaków. Zupę gotuję zawsze na dwa dni, a na drugi dzień jest oczywiście jeszcze bardziej smaczniejsza. Dzisiaj gościła u mnie zupa cygańska. Składniki: 4 średnie ziemniaki(...)Gotować do miękkości ziemniaków, a następnie dodać zawartość patelni, przecier pomidorowy, ketchup, doprawić solą i pieprzem. Pogotować chwilę. Na sam koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki. Smacznego zupa cygańska
O kuchni z uczuciemzupa pieczarkowa Zupa pieczarkowa Przez kilka dni popadał deszcz, pomyślałem wiec że warto udać się do pobliskiego zagajnika i poszukać koźlaków na obiad. Pogoda była ładna, spacer udał się wyśmienicie, ale po koźlakach ani śladu. Nie pozostało mi nic innego jak przygotować na obiad zupę, z kupionych w sklepie pieczarek. Składniki Cztery osoby 500 g pieczarek(...)minut na dość dużym ogniu. Następnie wkładamy marchew, pietruszkę, oraz wsypujemy kaszę jęczmienną. Całość smażymy jeszcze minutę ciągle mieszając, a następnie wlewamy rosół, i gotujemy zupę przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotując kolejne 10 minut. Kwaśną śmietanę hartujemy i dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koprem, oraz
Miód i pieprzPolecam dziś bardzo prostą i smaczną zupe ziemniaczano - kapuścianą. Robi się ja naprawde ekspresowo. Kiedys świat obiegła pewna zupa odchudzająca - to nie ta, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby ją ugotować. Składniki; 20 dag wędzonego boczku pół główki białej kapusty 1 marchew 4 ziemniaki sól,pieprz ziele angielskie, liść laurowy przyprawa uniwersalna 1 łyzka (kopiasta) przecieru pomidorowego Boczek opłukać(...)zalać wodą. Marchew obrać, pokroić w kostkę dodac do garnka. Dorzucić ziele i liśc laurowy, kapustę poszatkować i również dodać do zupy. Ziemniaki obrać pokroić w kostke. Kiedy kapusta będzie już prawie miękka dodajemy wtedy ziemniaki. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, przyprawą i gotujemy do miękkości. Boczek wyjąc z zupy i pokroić w kosteczke i znów dodać do zupy
Radość kipiąca uśmiechem.Zupy to podstawa w mojej kuchni, czasami brakuje pomysłu na nowe ale staram się aby każda była inna. Zupa koperkowa to takie lato na talerzu ;-) Wy lubicie? Składniki; 2 pęczki koperku 2 ziemniaki 2 skrzydełka marchew pietruszka ziele angielskie, lisc laurowy przyprawa uniwersalna pieprz,sól Kluseczki; 2 jajka 3 łyzki mąki pszennej łyzka posiekanego koperku Przygotowanie; Mięso(...)dodajemy obrane i pokrojone warzywa (marchew, pietruszka) wrzucamy lisc laurowy i ziele. Koperek myjemy i od grubych łodyg odrywamy małe listki które drobno kroimy. Grube łodygi natomiast dorzucamy do zupy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostke. W większym kubku mieszamy jajka i mąke na kluseczki. Dodajemy tyle wody aby masa była nieco gęściejsza niż na naleśniki. Doprawiamy odrobine przyprawa
Radość kipiąca uśmiechem.większe marchwie, 1 pietruszka, 8 ziemniaków - 760g już obranych, kawałek pora - 80g, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól, pieprz, kostka rosołowa (niekoniecznie), magii (niekoniecznie), śmietana do zup i sosów, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Pieczarki umyć i pokroić. Gotować je w małym garnku z łyżką masła, odrobiną soli i 250ml wody (szklanka). Porcje rosołowe, udka lub skrzydełka opłukać(...)której gotuje się drób. Gdy pieczarki już trochę zmiękną wrzucić z resztą warzyw do garnka z mięsem. Dodać przyprawy - ja jedynie magii daję po 2-3 krople jak zupa jest już na talerzu. Gdy warzywa zmiękną rozrobić mąkę ze śmietaną i wodą: 200ml wody, 4 czubate widelce mąki i 280ml śmietany (śmietany można dać mniej, w zależności ile jest
W kuchni u MonikiZwykle po tradycyjnym niedzielnym obiedzie zostaje nam rosół. Tak było i u nas. Wykorzystaliśmy go do przygotowania zupy warzywnej zużywając warzywa, które były "pod ręką". Składniki 1,5 l rosołu 4 średnie ziemniaki pół małej główki kapusty włoskiej 4 średnie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu(...)pomidorowego sól pieprz 4 nieduże czerwone buraki śmietana do zup listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sok z cytryny Przygotowanie Rosół przecedziłem. Wszystkie warzywa obrałem i umyłem. Buraki pokroiłem w kostkę. Kapustę poszatkowałem na duże kawałki. Marchewkę w duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa również pokroiłem ( seler, pietruszkę, por ). Do rosołu dodałem najpierw buraki, marchewkę i pokrojone
R'n'G Kitchenciężkich daniach czas na coś lżejszego. Zupa pistou to danie francuskie, a konkretnie prowansalskie. W smaku jest bardzo delikatna, dobra na ciepło i na zimno. Zawiera wiele składników sezonowych, dostępnych właśnie latem i choćby dlatego warto jej spróbować. PISTOU Składniki na sos pistou: - 75 gram świeżych liści bazylii - 1 ząbek czosnku - 5 łyżek owocowej oliwy z oliwek - sól - pieprz Przygotowanie(...)sosu pistou: Miksujemy wszystkie składniki w blenderze i doprawiamy. Odstawiamy sos do lodówki do chwili aż będzie potrzebny. Składniki na zupę: - 3 młode marchewki - 2 ziemniaki - 200 gram świeżego zielonego groszku (nie dostałam, wrzuciłam mrożony) - 200 gram fasolki szparagowej - 150 gram młodej cukinii - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku rozgniecione - 1 cebula - 2,5 litra wywaru z warzyw
Życie zamknięte w smakuPrzez długi czas nie robiłam krupniku, po prostu o tej zupie zapomniałam - a jest ona zdrowa, sycąca i smaczna. Przepis na tę zupę można znaleźć w wielu książkach kuchni polskiej, szczególnie w tych starszych. Zdaję sobie sprawę, że krupnik ma licznych przeciwników, a niektórym kojarzy się z czasami niedostatku. Jako dziecko też za nim nie przepadałam... Mimo(...)Sól, pieprz Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy mięso, szumujemy. W czasie kiedy gotuje się mięso, przygotowujemy warzywa. Marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do zupy wraz z całą cebulą, kilkoma listkami laurowymi i zielem angielskim oraz kaszą jęczmienną. Niewielką ilość boczku wędzonego kroimy w małe kawałki i również dodajemy do zupy ( głównie dla smaku
Smaki EwyMożemy się poszczycić, że w Polsce mamy bardzo dużą gamę różnych zup. Kilka z nich już prezentowałam na blogu. Dzisiaj przyszedł czas na zupę pieczarkową. Wiele lat temu było to nie do pomyślenia. Pieczarki uznawane były za rarytas, na który mogli sobie pozwolić tylko bardzo majętni ludzie. Składniki: 500 gram pieczarek 4- 5 marchewek Korzeń pietruszki Kawałek selera 1 cebula(...)osolonej wodzie, zdejmujemy szum. Marchew, pietruszkę, seler kroimy i dodajemy do wywaru oraz całą cebulę. Gotujemy. Pieczarki myjemy ( gdy są zamknięte, nie obieramy ), kroimy w plasterki. Dodajemy do zupy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Mięso wyjmujemy, rozdrabniamy i ponownie umieszczamy w zupie. Pod koniec gotowania dodajemy makaron i chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Do zupy przed
Smaki EwySezon szparagowy w pełni, korzystajmy więc z niego, bo niestety trwa krótko. Na dzisiejszy dzień proponuję aromatyczny krem ze szparagów. Warto do zupy ugotować własny bulion na wołowinie, dzięki temu zupa będzie jeszcze lepsza. Jutro wykorzystamy tę wołowinę do sałatki razem z główkami ze szparagów. Dzisiaj zapraszam na zupę. Składniki: Kawałek wołowiny może być antrykot Ok. 2 l wody(...)Pozostałą część szparagów myjemy, obieramy ( cienko )i kroimy na kilku centymetrowe odcinki. Gdy warzywa i mięso będą ugotowane wyjmujemy mięso i marchew łyżką cedzakową ( już nie trafiają do zupy, odkładamy, wykorzystamy je jutro ), pozostałe warzywa pozostawiamy. Do bulionu wrzucamy szparagi i gotujemy do miękkości szparagów. Po ugotowaniu całość miksujemy. Warto zupę po zmiksowaniu przelać przez sito, pozbędziemy się ewentualnych łykowatych
Smaki Ewydłuższego czasu miałam ochotę zrobić zupę z sałaty, trochę o niej słyszałam. Zaintrygowała mnie. Zupa z sałaty, dziwne. Wyszła z tego interesująca zupa i do tego smaczna. Koniecznie spróbujcie. 1 główka sałaty masłowej 100 gram boczku wędzonego parzonego 1 mały por 3 łodygi selera naciowego 1 l wody 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1 szklanka jogurtu 1 ½ łyżki octu(...)wodzie. Pora i łodygi selera po pokrojeniu dusimy na 2 łyżkach masła pod przykryciem około 10 minut ( możemy dodać trochę gotującego się bulionu ). Po tym czasie całość umieszczamy w zupie. Na tej samej patelni przesmażamy umytą sałatę, porwaną na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy, przyprawiamy maggi, pieprzem, gałką i octem. Gotujemy przez około 10 minut. Całość miksujemy. Po zmiksowaniu dodajemy
Smaki EwyPrzez bardzo długi czas nie byłem w stanie się do niej przekonać. Żona wraz z dzieciakami zajadali się zupą i chwalili jej smak, dla mnie jednak przez długi okres czasu danie to było po prostu wiśniowym kompotem z makaronem. Kompoty wiśniowe bardzo lubie i sobie cenię, przez całe dzieciństwo mama robiła je namiętnie i zajmowały sporą część naszej piwnicy, jednak(...)zupy z wiśni przekonać się nie mogłem. Jednakże w obliczu nieustających upałów i z racji tego, że żona przygotowała ją „na zimno” postanowiłem spróbować. Zaskoczony jej smakiem postanowiłem podzielić się z wami tym prostym do wykonania przepisem ponieważ jest to świetne danie na upały, które nas właśnie nękają. Składniki 40-50 dag wiśni 3 łyżki cukru 1 łyżka
Mr. TasteZupa ogórkowa często gości na naszym stole. Do jej przygotowania wykorzystuję swoje kiszone ogóraski . Taka zupka idealnie smakuje o każdej porze roku, zimą rozgrzewa a latem ze względu na kwaskowy smak wspaniale orzeźwia. składniki: 2-2,5 l bulionu drobiowego 1 kg ziemniaków 3-4 marchewki 4-5 kiszonych ogórków pęczek koperku 3 łyżki mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany(...)plasterki. Koperek drobno posiekać. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy warzywa będa juz miękkie dodac do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Gdyby zupa była za mało kwaśna można jeszcze dodać 1-2 starte ogórki lub trochę wody z ogórków. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru
Monia miesza i gotujezupa pieczarkowa Zupa pieczarkowa Przez kilka dni popadał deszcz, pomyślałem wiec że warto udać się do pobliskiego zagajnika i poszukać koźlaków na obiad. Pogoda była ładna, spacer udał się wyśmienicie, ale po koźlakach ani śladu. Nie pozostało mi nic innego jak przygotować na obiad zupę, z kupionych w sklepie pieczarek. Składniki Cztery osoby 500 g pieczarek(...)minut na dość dużym ogniu. Następnie wkładamy marchew, pietruszkę, oraz wsypujemy kaszę jęczmienną. Całość smażymy jeszcze minutę ciągle mieszając, a następnie wlewamy rosół, i gotujemy zupę przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotując kolejne 10 minut. Kwaśną śmietanę hartujemy i dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koprem, oraz
Miód i pieprzwiśnie i jagody, czyli zupa owocowa. Połączenie prawdziwego lata. Nieco cierpkie, z nutą wanilii i korzenną goździków. Cudownie orzeźwiająca, a przecież tak prosta. Pamiętana jeszcze z babcinej kuchni – ma zagorzałych zwolenników i hejterów, ale mało kto przechodzi obok niej obojętnie. Składniki: – 0,9-1 kg wiśni – ok. 0.5 kg jagód – 3l wody – kilka goździków(...)makaronem i dodatkiem śmietanki. Przechowywać w lodówce! Podobne przepisy Clam chowder czyli gulasz z małży z Nowej Anglii Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami Krem z pieczonej marchewki Zupa limonkowa z kurczakiem .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background
Pociąg Do Kuchni