zupa - 39309 przepisów (strona:423/2621)

Żurek Wielkanocny z białą kiełbasą 193

minut od czasu do czasu mieszając. W osobnym garnku ugotuj jaja na twardo. Cebulę i wędzony boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, a następnie dodaj do zupy. Całość gotuj przez jakieś 40-50 minut. Pod koniec dodaj wyciśnięty czosnek, łyżeczkę chrzanu, szczypta soli, pieprz i łyżkę majeranku. Na koniec zabiel zupę słodką śmietaną 30 %. Ugotowane jajka pokrój wzdłuż(...)pół, a ugotowaną białą kiełbasę pokrój w plastry i wrzuć do garnka z zupą. Jajka ułóż w naczyniu do zupy i zalej zupą. SMACZNEGO

Kredowe Menu
Ogórkowa na kurczaku z wodą od ogórków 229

pietruszki) 1/3 białej części pora 1/2 cebuli 3 średnie ziemniaki 4 łyżki pokrojonego kopru ( 1 mały pęczek zimowego) 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 2 listki lubczyku przyprawa do zup ( ulubiona ) 2 łyżki mąki 1/2 szklanki  słodkiej  śmietanki 18 % 5 szklanek wody 1 pełna szklanka wody z kiszenia ogórków Obrane i umyte warzywa i ziemniaki pokroić lub utrzeć(...)pokroić w plasterki, por i cebulę drobno usiekać, resztę utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, usiekać koper). Ułożyć w dużym garnku mięso , warzywa .Zalać wodą . Dodać ulubionej przyprawy do zup - nie dużo tyle by lekko zupę posolić. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Gotować ok. 1 godziny- tak by płyn odparował do objętości ok.4 szklanek . Zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże

Buniabaje w kuchni
Zupa z czarnych łebków (podgrzybków brunatnych) 303

Aromatyczna, sycąca i delikatna zupa z czarnych łebków. Idealna dla osób, które uwielbiają wegetariańskie dania. Wbrew pozorom jest prosta i szybka w przygotowaniu.  Składniki na 4 porcje: co najmniej 500 g świeżych czarnych łebków  1 średniej wielkości cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora i selera zielona pietruszka do posypania 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki sól(...)dań z grzybów. Gdy włoszczyzna będzie miękka to wyjąć ją z garnka, a do niego dodać przesmażone grzyby z cebulą. Gotować na małym ogniu. Po około 20-30 minutach zupę posmakować  (ewentualnie doprawić) i "zagęścić", tzn. do kubka/miski wylać śmietanę w temperaturze pokojowej, dodać mąkę i odrobinę wywaru z zupy. Gdy masa będzie zbyt gęsta - to dodać wywar grzybowy

Ugotować
Rosół alla Pavese 140

francuski postanowił podczas swojej wyprawy odwiedzić biedne domostwo. Gospodyni przerażona tym, że miałaby podać zwykły rosół głowie państwa dodała na szybko do rosołu żółtko od jajka mające sprawić by zupa stała się delikatna, aksamitna a przez to bardziej szlachetna, na wierzch dodała grzankę i posypała ją serem. Król był zachwycony daniem, które od tej pory stało się jednym z ulubionych(...)pieprz Przygotowanie: Rosół jeśli macie swoją tajną- domową recepturę, naturalnie możecie zrobić swój sprawdzony przepis, jeśli nie zachęcamy do sprawdzenia przepisu na rosół podstawowy na naszym blogu w dziale Zupy. Pamiętajmy jednak by nie gotować do Pavese makaronu- nie będzie on nam tutaj potrzebny, nie dodajemy również do środka mięsa. Link poniżej:  http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/02/domowy-roso-na-chodne-dni.html Po przygotowaniu rosołu, przelewamy

KreatywnePiny
Zupa pieczarkowa po francusku 207

Jeśli marzycie o bardzo aromatycznej a zarazem delikatnej zupie to francuska odsłona zupy pieczarkowej sprawdzi się idealnie. Oczywiście będzie jak zawsze: bez kostek rosołowych i sztucznych dodatków. Zupa dodatkowo jest bezmięsna i bardzo prosta w przygotowaniu. Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 250g pieczarek najlepiej BIO 100g masła 1,5 łyżki śmietany 18% tł do zup Suszona

Kuchnia PROzdrowotna
Pomidorowa na trzech rodzajach pomidorów 172

znam osoby, która by nigdy nie jadła, bądź nie lubiła zupy pomidorowej. Niby ta sama zupa a u każdego smakuje inaczej i można ją przygotowywać na różne sposoby. Pomidorowa to też ulubiona zupa mojego męża, mógłby jeść ją bardzo często, dlatego też staram się ją robić na różne sposoby aby Nam się nie znudziła. Ta przygotowana została na pomidorach(...)puszki, suszonych oraz świeżych. Charakteru i pikantności nadaje zupie dodatek ostrej pasty paprykowej. Pasty paprykowe różnego rodzaju przywozimy zawsze z wakacji na Węgrzech, jednak są one już dostępne w polskich sklepach. Pomidorowa na trzech rodzajach pomidorów SKŁADNIKI: 2 marchewka 1 pietruszka kawałek pora 1/4 małego selera 2 filety z kurczaka 1 puszka pomidorów bez skórki 3 pomidory malinowe

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa a’la strogonoff 286

Pokazywałam Wam już moją wersję na danie strogonow. Tamta wersja jest bardziej sycąca, bardziej gęsta, nie aż tak jak sos, ale znacznie bardziej niż zupa. Strogonow cieszy się dużą popularnością u nas w domu, ale chciałam zrobić trochę lżejszą wersję tego dania. Wieprzowinę zamieniłam na pierś z kurczaka, zupa jest bardziej płynna, lżejsza i znacznie szybciej się przygotowuje. Zupa(...)przez zmianę mięsa. Można jeść ją z bułką, ale dzieciom dużo bardziej smakowała z dodatkiem makaronu. Powiem szczerze, że mi makaron też się idealnie w nią wkomponował. Pyszna, aromatyczna zupa a’la strogonoff, polecam serdecznie! Składniki: - 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka; - 20 dag pieczarek; - 3 ogórki konserwowe; - 1 duża cebula; - 1/2 czerwonej papryki; - 1 łyżeczka ostrej musztardy; - ostra

dom-agi.pl
Zupa cebulowa 146

Zupa cebulowa to idealna potrawa na jesienne chłodne dni. Sycącą, pachnąca, rozgrzewająca. Składniki: 4-5 dużych cebul 2 łyżki brązowego cukru 200 ml białego wytrawnego wina 1 litr wywaru wołowego (może być warzywny) 1 średnia marchew  5 łyżek masła 4 łyżki oliwy  ząbek czosnku sól, pieprz, tymianek, ser żółty Opcjonalnie: ziemniaki, czerwone wytrawne wino Masło topimy w garnku(...)garnka wrzucamy całą cebulę, posypujemy ją brązowym cukrem i mieszamy. Etap, który się teraz zaczyna jest w zasadzie najważniejszy - trwa ok. 30-40 minut i zależy od niego kolor zupy - im bardziej przyrumieni nam się cebula - tym zupa będzie ciemniejsza. Cebulę mieszamy od czasu do czasu po trochu dolewając do niej białego wina - w ten sposób sprawimy, że cebula zmięknie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zupa misz-masz (z kalarepą, porem, boczniakami i zielonym groszkiem) 216

Zupa misz-masz... czyli trochę inna warzywna zupa. Składniki, można zmieniać według własnych preferencji. Można używać takich zamienników jak: kalarepa - cukinia, boczniaki - pieczarki, groszek - kukurydza itp. Tylko pamiętajmy zamieniając składniki, zmienimy też smak zupy, niby oczywiste, a nie wszyscy o tym pamiętają. Najlepiej do zrobienia tej zupy użyć świeżych składników, ale równie dobrze sprawdzą się mrożone warzywa. Składniki(...)topione i pokrojone warzywa. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dorzucamy zielony groszek i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dokładamy do zupy pokrojony szczypiorek. (już nie gotujemy) Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Zupa pomidorowa z kapustą i kluskami 166

jaki to był hotel, ale pamięta, że gdy weszła do restauracji poczuła aromatyczny zapach ni pomidorów ni ...kapusty. Zamówiła to co tego dnia serwowała tamtejsza kuchnia. Podana zupa bardzo jej smakowała, choć nie była zbyt wyszukana. Kiedy odwiedziła mnie dziś, poczęstowałam ją ...zupą.  Stwierdziła, że zna już taki smak, ale już dawno nie jadła podobnej potrawy. Poprosiła o dokładkę(...)wiem, czy to przez sentyment do minionych lat, czy rzeczywiście moja zupa była podobna do tamtej w smaku ? Składników ma niewiele, kto ugotuje poczuje dwa w jednym; pomidorową i kapuśniak :) Składniki : 15-20 dag kiszonej kapusty, niezbyt kwaśnej 250 g pomidorów drobno krojonych z puszki, ewentualnie do tego łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki masła klarowanego 5 ząbków czosnku sól

Proste Potrawy
Kosmiczna zupa, czyli Grochówka mojej mamy :) 134

pozostawiamy na kilka godzin do napęcznienia (jeśli brakuje nam na to czasu to od razu po przelaniu gotujemy). Przed gotowaniem wylewamy zimną wodę i zastępujemy ją gorącą, dzięki czemu zupa szybciej się zagotuje. Dodajemy sól, listki laurowe i ziele angielskie. Po zawrzeniu zupę gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 40 minut, co pewien czas mieszając. Kiełbasę kroimy w kosteczki(...)wrzucamy do zupy, gdy groch jest już prawie gotowy. Na koniec gotowania dodajemy podpieczoną na margarynie cebulkę i robimy zasmażkę. Margarynę rozpuszczamy na patelni lub w rondlu, w którym wcześniej podpiekaliśmy cebulkę. Do rozpuszczonej margaryny dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczka. Dolewamy po trochu chochlą płynnej zupy i mieszamy. Gdy powstanie nam gęsta zawiesina przypominająca sos, dodajemy ją do zupy. Wszystko

Smakowy Raj
Aksamitna zupa krem z dyni z nutą Curry & Cayenne 155

zrobienia zupy z dyni zainspirowała mnie moja koleżanka z czasów studiów, również Ola. Umieściła ona już dość dawno temu zdjęcie zupy z dyni na facebooku. Muszę przyznać wyglądała bardzo apetycznie i stwierdziłam, że też muszę spróbować ją zrobić. No i udało się :) Szczerze mówiąc zupa dyniowa trochę mnie zaskoczyła swoim smakiem, ale smakowała nawet tym, którzy o daniach z dyni(...)kostki bulionowe), następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i gotujemy, do czasu aż dynia zmięknie (tj. około 15 minut od zawrzenia). Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotową, lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku do koktajli lub przeciskamy przez sito. Jeśli jest zbyt zimna, podgrzewamy. Następnie wlewamy do bulionówek i dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki. *Czerstwy chleb kroimy w drobne

Smakowy Raj
Zupa kaszubska 209

Kuchnia kaszubska charakteryzuje się bogactwem lasów, jezior, sadów, łąk i pól. Jest to kuchnia smaczna, sezonowa i łatwa w przygotowaniu. Gospodynie na wszelki sposób próbowały urozmaicić posiłki. Zupa od zawsze była podstawą ciepłych dań. Dzięki hojności runa leśnego w postaci grzybów, powstała taka oto zupa. 1,5 litra wody 300 g ziemniaków 250 g włoszczyzny paski Hortex 300 g zupy(...)Ziele angielskie (4 szt) Liść laurowy (2 szt) Sól Pieprz 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki śmietany 18% W garnku gotujemy wodę, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i włoszczyznę. Dodajemy zupę grzybową. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.  Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w kosteczkę, boczek w paski. Podsmażamy na patelni.  Do zupy wsypujemy ziemniaki

VioletoweKucharzenie
Zupa z pomidorów na maśle, z kawałkami łososia 133

Zapraszam dzisiaj na troszkę inną wersję zupy pomidorowej, bo z dodatkiem łososia. Przeważnie pomidorówkę gotuję na rosole, czasami na maśle lub oliwie , jeśli używam całych pomidorów. Tym razem do podduszonych na maśle pomidorów dołożyłam łososia. Pomyślałam, że pomidory z rybami lubią się, więc dlaczego nie połączyć tej sympatii w zupie :) I to był strzał w dziesiątkę! Zupa wyszła pyszna(...)angielskie i pokrojone pomidory z puszki wraz z sokiem. Papryczkę chili posiekać drobno, dołożyć do garnka. Można ją zastąpić ostrą mieloną papryką ewentualnie. Dolać wodę, doprawić solą i cukrem. Zupę przez chwilę gotować. Na końcu dodać wyfiletowanego i pokrojonego w kostkę łososia, zagotować i odstawić z ognia. Na talerzu posypać posiekanym szczypiorem. Zupa jest równie smaczna z dodatkiem słodkiej śmietany

Codzienna kuchnia niecodzienna
58. Tajska zupa z niespodzianką 143

Któż z nas nie lubi niespodzianek, szczególnie tych których się nie spodziewamy, lub tam, gdzie się ich nie spodziewamy! 1 opakowanie Winiary pomysł na Zupę   tajską z kurczakiem 200 g filetu z kurczaka 1 marchewka 1/2 pora kilka liści kapusty pekińskiej Produkty na  niespodziankę:   4 duże liście kapusty pekińskiej  1 liść z pora 12 sztuk krewetek(...)mięso i gotować przez 10 minut, następnie dodać marchewkę i dalej gotować przez 10 minut.  3. Zawartość większej saszetki rozprowadzić w 250 ml zimnej wody i wlać do zupy, gotować przez 5 minut. Pod koniec gotowania wsypać zawartość mniejszej saszetki, dodać kapustę i por. Dokładnie wymieszać i gotować przez 1 minutę. Przygotować niespodziankę: 4.  Liść z pora pokroić

Jadło i czytadło