przeciwnika. Zaryzykowałam. Szukając inspiracji na pomidorowo- bazyliowy serek, który cierpliwie czekał na ten moment, przypomniałam sobie... Jakiś czas temu podczas gofrowego piątku u Stwórcy, menago siorpał zupę. Początkowo myślałam, że to jakiś sproszkowany syf. Ale nie! Zwiedziona zapachem, podpytałam. Rozemocjonowany z łamaną angielszczyzną niemalże wygestykulował mi każdy ze składników. Po kilku unikach. Misiaczkach. I lewych(...)drugim garnuszku, na małym ogniu, ciągle mieszając, rozpuściłam serki. Najpierw Apetinę, po chwili dodałam żółty ( pozostawiając ciut do ozdoby ). Partiami dolewałam rosół. Wymieszałam. Podsypałam tymiankiem. Żółtko zaparzyłam łyżką zupy. Zaprawiłam nim zupę. Znowu wymieszałam. Gotową zupę podałam z makaronem. Kopczykiem żółtego sera. Który nie specjalnie współpracował. Przez co ujęcie powtarzałam kilka razy. Suszonymi pomidorami. I kleksem oliwy. Zupa
bastalenaDzisiaj kolejna letnia zupa z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Uwielbiam ten wiosenno-letni sezon, kiedy nasze menu zmienia się wraz z pojawianiem się na straganach kolejnych warzyw czy owoców. Tak więc dziś botwinka na zakwasie buraczanym , który właśnie odkryłam w lodówce. Została mi resztka schowana gdzieś głęboko w lodówce, nie może się przecież zmarnować ! Zakwas nadał botwince charakteru(...)ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Botwinkę dokładnie płuczemy i odcinamy z niej buraczki, które też kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Gdy warzywa będą miękkie dorzucamy łodyżki i liście botwinki pokrojone w paski. Dolewamy zakwas buraczany i gotujemy na małym ogniu przez chwilę, nie dopuszczając
Kulinarne przygody GatityJako, że zupę tę robiłam po raz pierwszy, zajrzałam tu i tam , by "poczuć " ten smak... Jadłam niedawno ten rarytas i chciałam zrobić zupę o podobnym lub choć przybliżonym składzie, smaku i aromacie :) Myślę,że się udało, skorzystałam z podpowiedzi na blogu kulinarnym "Potrawy z ryb ", ale oczywiście ciut zrobiłam po swojemu :) Składniki; ja miałam tylko duże i małe(...)gotować włożyłam do niego drobno pokrojonego ziemniaka Umyte i starte warzywa jak najgrubiej starte i wsypałam do wywaru -gotowałam Pokrojoną cebulę i czosnek obsmażyłam na oleju i dodałam do zupy Pod koniec gotowania doprawiłam zupę majerankiem i tymiankiem oraz ODROBINĄ soku z cytryny (ale to mój smak tego potrzebował ), szczyptą pieprzu ziołowego i prawdziwego, 1/4 kostki rosołowej i kilkoma
Proste PotrawyZupa pomidorowa ze świeżych pomidorów i przepis na gazpacho są ostatnio najczęściej poszukiwanymi zupami na blogu. Dzisiaj kolejna moja propozycja na zupę ze świeżych pomidorów, tym razem zupa krem z pomidorów koktajlowych, dlaczego z takich? Gdyż nie trzeba ich parzyć, ani obierać z nich skórki, podczas duszenia same się rozpadają. Kilka dodatków w postaci świeżego tymianku, czerwonej cebulki i czosnku(...)powoduje, że zupa jest bardzo smaczna i aromatyczna. Idealnie gładka, pyszna Pomidorowa zupa krem ze świeżych pomidorów: Składniki: 1 kg pomidorków koktajlowych 2 łyżki masła 1 posiekana czerwona cebulka sól i pieprz do smaku 3 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka świeżych listków cytrynowego tymianku 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Masło topimy w rondelku, wrzucamy posiekaną cebulkę, solimy, szklimy. Dodajemy posiekany czosnek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzpinak! Albo go się uwielbia, albo nienawidzi. Ja należę do tych pierwszych. Uwielbiam szpinak w różnej postaci. Na blogu jest już przepis na zupę szpinakową , ale ze świeżych liści szpinaku. Dzisiaj postanowiłam przygotować szybką zupę szpinakową, gdyż została mi jeszcze jedna torebka siekanego szpinaku. Dodatkiem do zupy jest serek topiony kremowy i jajko, oraz gałka muszkatałowa. Zamiast czosnku użyłam czosnek(...)niedźwiedzi, oraz sól czosnkową, gdyż czosnkowe dodatki świetnie komponują się ze szpinakiem, w zupie szpinakowej jest niezbędny. Zupa szpinakowa z jajkiem (zupa krem) i serem topionym: 450 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego 250 ml rosołu domowego 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 50 g sera topionego kremowego sól czosnkowa Kotany biały pieprz gałka muszkatałowa 1 jajko ugotowane na twardo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiotrek dzisiaj działał w kuchni i przygotował zupę gulaszową, tym razem z dodatkiem wołowych klopsików. W lodówce było też sporo papryki i warzyw, pasta curry tandori, postanowił to wszystko wykorzystać do gęstej zupy gulaszowej. Bo zupa gulaszowa to jedna z jego ulubionych zup, on generalnie lubi pikantne, gęste zupy, które zastępują dwa dania. Bo ta dzisiejsza zupa gulaszowa z wołowymi(...)klopsikami to taki gulaszowy eintopf. Ale na blogu znajdziecie też przepis na węgierską zupę gulaszową. Na chłody nadaje się też gęsta fasolowa zupa z pięknego Jasia. Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami jest smaczna i rozgrzewająca: SKŁADNIKI: 40 dag mięsa wołowego, 3 łyżki bułki tartej chili w młynku Kotani 1 jajko sól do smaku 1 łyżka oleju z czosnkiem, pomidorami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięProsta i pyszna zupa z marchewki i puree z pomarańczy w orientalnym stylu,( które przygotowałam sama w slow cooker) podana z dzikim ryżem i ryżem długoziarnistym. Zupa jest nie tylko dietetyczna ale i wegetariańska. Przygotowana na lekkim warzywnym wywarze z dodatkiem chili i indyjskiego curry. Na blogu już jest przepis na zupę krem marchewkową, oraz na wiele innych zup kremów(...)Zupa krem z marchwi i pomarańczy, przygotujcie wg tego przepisu, gdyż nawet Ci co nie lubią marchewki w zupie powiedzą, że zupa jest bardzo smaczna! 1/2 litra wywaru warzywnego 1 szalotka 2 marchewki 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 2 łyżki puree z pomarańczy 1/2 łyżeczki curry indyjskie Kamis szczypta chilli ryż dziki i ryż długoziarnisty 2 łyżki śmietanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczosnkiem, gdyż czosnek to naturalny antybiotyk. Z dzieciństwa pamiętam jak mama wciskała wtedy we mnie mleko z czosnkiem i miodem (ohyda). Natomiast ja gdy mnie łapie przeziębienie gotuję zupę czosnkową zagęszczaną razowym chlebem, którą potem miksuję na krem. Taka zupa jest nie tylko zdrowa, rozgrzewająca, ale jest bardzo smaczna i do tego bardzo szybka w przygotowaniu. Kremowa zupa czosnkowa(...)grzankami jest idealna na takie zimowe dni. Wystarczy tylko kilka składników aby wyczarować zdrową i pyszną zupę. Na blogu jest wiele przepisów na zupy- kremy. Składniki na 2 porcje: 1 główka czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 600 ml bulionu warzywnego sól z pieprzem w młynku ognista mieszanka przypraw 3 kromki razowego chleba Na patelni na łyżce oliwy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam zupy kremowe, do tego takie przy których nie trzeba za bardzo się natrudzić. Jedną z nich jest kartoflanka, jak się u mnie mówiło na zupę ziemniaczaną. Zupę ziemniaczaną przygotowuje się jedynie z kilku składników, które większość z Was ma zwykle w domu: cebulę, czosnek, ziemniaki, masło, oraz szczypta imbiru na rogrzewkę. Jedynie chorizo nie każdy ma, ale można(...)zastąpić boczkiem lub inną kiełbasą. Wykorzystujemy też bulion warzywny, może być z kostki. Jak nazwa sugeruje zupa ziemniaczana przygotowana jest ekspresowo, gdyż gotuje się ją błyskawicznie. Jej największy atut to smak, gdyż zupa ziemniaczana ekspresowa jest bardzo smaczna. Do tego rozgrzewa, a zimą chętnie raczymy się rozgrzewającymi zupami. Polecam również Kremowa zupa czosnkowa z grzankami . Jeśli macie kurki to polecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmożemy się dodatkowo rozgrzewać i umilać sobie ten szarobury, nieprzyjemny czas i Was również zachęcamy do jak najczęstszych, smacznych rozgrzewek! (; Dlatego dziś zapraszamy Was na paprykowo - pomidorową zupę krem! Zupa jest bardzo smaczna, pożywna(z tzw. wkładką), z wyczuwalną nutą pomarańczy i goździków! Czyli jest to fajna alternatywa dla czysto bulionowo-warzywnych smaków. Częstując nią moją przeziębioną mamę dodałam(...)porcji odrobinę świeżo startego imbiru i uwierzcie, że zupka mamę rozgrzała, a dodatkowo postawiła na nogi. Dlatego też stwierdzam, że zupa tego typu, bogata w składniki jest świetną alternatywą dla tych, których zdrowie ta oszukana zima nieco załatwiła. (; Spróbujcie, bo naprawdę warto! Składniki: 750ml wywaru mięsnego lub warzywnego ( u mnie gotowany na korpusie królika) ok 400g. zmielonego
Symfonia SmakówRyżowa zupa z warzywami to potrawa, która łączy w sobie prostotę wykonania, bogactwo składników odżywczych oraz wyjątkowy smak, który zadowoli każde podniebienie. Jej główną zaletą jest różnorodność warzyw, które nie tylko wzbogacają smak i aromat, ale także dodają zupie intensywnych kolorów, czyniąc ją apetyczną i … The post RYŻOWA ZUPA Z WARZYWAMI appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne PotrawyRozgrzewająca zupa czosnkowa, która doskonale sprawdzi się na chłodniejsze dni. Jej intensywny smak i aromat zachwyci wasze podniebienia i ociepli wasze ciała. Artykuł Zupa czosnkowa pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plZupa grzybowa to nie tylko tradycyjne danie, ale także prawdziwa uczta dla zmysłów. Dzięki różnorodności grzybów, które można wykorzystać, potrawa ta zyskuje na unikalności i głębi smaku. Pokażę Wam, czym dokładnie jest zupa grzybowa, jakie grzyby można zastosować oraz jakie właściwości zdrowotne niesie ze sobą to aromatyczne danie. Zobaczcie również mój przepis na tą pyszną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupa z kurczakiem i ziemniakami to jedno z dań, które łączą w sobie prostotę i wyjątkowy smak. Artykuł Zupa z kurczakiem i ziemniakami pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plprzydatne w sytuacjach, gdy wiele osób musi być obsłużonych jednocześnie, a potrawy muszą być ciepłe przez cały czas trwania wydarzenia. Używane są do podgrzewania zarówno dań głównych, jak i zup, napojów czy przekąsek. Rodzaje podgrzewaczy gastronomicznych Podgrzewacze elektryczne – wykorzystują energię elektryczną do utrzymania ciepła. Podgrzewacze te są łatwe w obsłudze i pozwalają na precyzyjne ustawienie temperatury. Mogą być stosowane zarówno(...)podobnie jak płyty indukcyjne. Podgrzewacze indukcyjne są bardzo efektywne, a ich zaletą jest szybkie rozprowadzanie ciepła, energooszczędność oraz bezpieczeństwo – powierzchnia grzewcza pozostaje chłodna, co minimalizuje ryzyko poparzeń. Kociołki do zup – specjalistyczne podgrzewacze przeznaczone do zup, sosów i innych płynnych potraw. Wyposażone w uchylne pokrywy i często wbudowany termostat, pozwalają na utrzymanie odpowiedniej temperatury zup, jednocześnie zapewniając łatwy dostęp dla serwujących
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne