zupa - 38908 przepisów (strona:436/2594)

Zupa z krem z pieczonej papryki z pomidorami 70

Delikatna gęsta, a zarazem lekka zupa, w której smak papryki jest bardzo intensywny, dzięki wcześniejszemu pieczeniu. Smak zupy podkreśliłam słodkimi pomidorami i prażonymi ziarnami słonecznika i dyni. Zupa jest idealna na ciepłe letnie dni, można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Danie to jest sycące, ale nie kaloryczne, więc bez obaw możemy wcinać je gdy jesteśmy(...)diecie. Dla tych, którzy preferują zupy zabielane proponuję dodać kleks gęstego greckiego jogurtu. 5 dużych czerwonych papryk 500 g pomidorów malinowych 500 ml warzywnego wywaru 1 duża słodka cebula 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 słodkiej papryki w proszku 1 gałązka świeżego tymianku 2 małe ząbki czosnku sól pieprz garść pestek słonecznika garść pestek dyni Paprykę umyć przekroić

Krylowa Kuchnia
Uniwersalny sos kurkowy 84

tyle uniwersalny, że pasuje zarówno do mięs, ryb, jak i dań wegetariańskich, np. makaronu, kopytek, czy placków ziemniaczanych. W sezonie letnim to u mnie obowiązkowe danie! Zapraszam też na zupę krem z kurek ⇒ KREM KURKOWY Składniki: 200-250 g kurek 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju/oliwy 100 ml śmietanki 30% 3-4 łyżki bulionu

Kuchnia MagdaLeny
Zupa pho bo na wołowinie ze stekiem 115

Jedną z najczęściej robionych przeze mnie zup z wolnowaru jest wietnamska zupa Pho. To rodzaj azjatyckiego rosołu z makaronem i dodatkami. Oczywiście można ją przygotować jak najbardziej tradycyjnie w garnku, dlatego poniżej podaję oba sposoby. Do tej pory zupę robiłam na kurczaku, ale tym razem postanowiłam zrobić wersję na wołowinie i podać ją z półkrwistym stekiem. Oczywiście jeśli chodzi(...)dodatki do zupy, wkładkę, to możecie zmieniać je wg uznania. Ważne, żeby była kolendra, bo to ona dodaje smaku i charakteru. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa Napoli 149

Zupa Napoli Drugie danie i zupa komu się chce robić w upalne dni lata, po prostu zróbmy zupę z mięsem. Składniki: ·        1 szynka wieprzowa ·        ½ kg ziemniaków ·        3 marchewki ·        1 pietruszka duża(...)warzywami 6.    10 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojonego na małe różyczki brokuł 7.    Fix rozrabiamy w jednej szklance zimnej wody i hartując wlewamy do zupy, doprawiamy papryką ostrą, chwilkę gotujemy 8.    Zupa gotowa 9.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Parzybroda z młodej kapusty 1363

wielu miejscach - na Kielecczyźnie, w okolicach Radomia, w Wielkopolskie, na Kociewiu oraz na Śląsku. W zależności od regionu są różne przepisy na to danie. Może mieć ona postać zupy lub gęstej potrawki. Niezależnie od tego jaki przepis wybierzemy, to głównym składnikiem jest biała, słodka kapusta, która parzy naszą brodę i stąd ta śmieszna nazwa. Parzybroda w postaci gęstej potrawki

Kuchnia MagdaLeny
Delikatny krem brokułowy z mascarpone 75

Zupy krem to mój ulubiony rodzaj zup. Z brokuła kocham najbardziej, chyba za ten piękny, zielony kolor Tym razem przygotowałam delikatny krem brokułowy z mascarpone, jest przepyszny! Polecam szczególnie dzieciom, idealne danie obiadowe Piękny kolor, prawda? Delikatny krem brokułowy z mascarpone – składniki (na około 4 porcje): główka brokuła, 500g, 1 średni ziemniak, 1 mała biała cebulka, 2 ząbki czosnku(...)szklanką wody i gotuj przez około 10-15 minut. Następnie dodaj także różyczki brokuła i zalej wszystko 3 szklankami wody. Dopraw odrobiną soli, pieprzem i suszoną bazylią. Gotuj zupę na mniejszym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut. Po tym czasie zblenduj ją na gładki krem. Na koniec wmieszaj do zupy 2-3 łyżki serka mascarpone. Nada on niesamowicie

Natka Pietruszki
Kwas buraczany 64

Czas czytania: 2 min Kwas buraczany Naszą chlubą narodową są różnego rodzaju barszcze i żurki, czyli zupy o intensywnie kwaśnym smaku. Dwa najpopularniejsze barszcze, to barszcz biały na zakwasie żytnim i barszcz czerwony buraczany. Dziś zajmiemy się przygotowaniem bazy do wigilijnego barszczu czerwonego. Praca polega na pokrojeniu buraków i zalaniu ich wodą, po kilku dniach kiszenia, kwas będzie gotowy(...)przygotowania zupy. Ukiszony i przelany do butelek można przechowywać w chłodnym miejscu, piwnicy lub lodówce nawet kilka miesięcy. Barszcz czerwony można oczywiście, przygotować bez kwasu buraczanego należy, wtedy zupę zakwasić cytryną lub kwasem z kiszonych ogórków, lub kiszonej kapusty. Gorąco namawiam Was do przygotowania kwasu buraczanego, można go wykorzystać nie tylko do zupy. Świetny jest do picia i podobno znakomicie

SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa krem z pietruszki i batatów 72

Zupa krem z pietruszki i batatów na bazie wegetariańskiego bulionu. Często miałam problem, co mogę zrobić z warzywami, które mi zostają po rosole. Nie chciałam ich wyrzucać i testowałam je przy pieczeniu warzywnego pasztetu i robiłam wege kotlety. Jednak najbardziej lubię je wykorzystywać do zupy krem. I tak na dziś mam dla Was przepis na ... Czytaj dalej Zupa krem(...)pietruszki i batatów Artykuł Zupa krem z pietruszki i batatów pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Krewetkowa zupa curry 95

Uwielbiam te aromatyczne zupy na sposób azjatycki. Ostrość zupy wyznaczamy sami, wszak jedni wolą mnie ostre, inni bardziej. Zupa jest przepyszna a krewetki pływające w środku nadają jej jedyny i niepowtarzalny smak. Azjatycka zupa. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa z ośmiornicy 69

Dziś obłędna w smaku zupa z ośmiornicy według pomysłu Jamiego Olivera z książki "Jamie gotuje po włosku". Jak przyrządzić obłędną w smaku ośmiornicę już Wam pisałam, jednak przy jej gotowaniu pozostaje wyśmienity bulion i z niego dziś pokażę jak przygotować zupę. Zupa jest prosta w wykonaniu o ile wcześniej ugotujemy bulion. Zupa z ośmiornicy. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Roślinny jadłospis na cały tydzień #4 130

ogórkiem małosolnym. Obiad: Potrawka z batatem [493 kcal / W: 84,5g / B: 17,5 g/ T: 10,5 g] Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej. Kolacja: Zupa krem z wiosennych warzyw [487 kcal / W: 82 g / B:13 g/ T: 12 g] 200 g ziemniaków, 1 duża cukinia, marchewka, 1 duża cebula, 1 duży ząbek czosnku, pęczek natki(...)ziemniaki, cukinię i marchew. Zalej 500 ml wody i gotuj do czasu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj ulubione przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę na krem. Podawaj z chlebem żytnim. RAZEM: ok. 1938 kcal / W: 290,5 g / B: 77,5 g / T: 54,5 g ŚRODA Śniadanie: Owsiane racuchy z marchewką i rodzynkami

365 dni dookoła kuchni
Zupa minestrone z młodą kapustą 77

Minestrone to zupa na bazie warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku i szpinaku. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa). Najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch (wikipedia). Nie ma ścisłego przepisu na minestrone. Skład zupy bazuje na warzywach sezonowych(...)różni się w poszczególnych regionach Italii. Dlatego ja przygotowałam swoją własną wersję w oparciu o młodą kapustę. Z dodatkiem pomidorów, ziemniaków i makaronu. Pyszna, letnia, świeża zupa. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa krem z zielonego groszku z fetą i pietruszką 82

Bardzo prosta w przyrządzeniu zupa typu krem. Łatwo się blenduje, ponieważ groszek ma bardzo miękką łupinę. Stąd też nie ma potrzeby przecierania zupy przez sito. Zupka o aksamitnej strukturze i bardzo delikatnym smaku zielonego groszku. Artykuł Zupa krem z zielonego groszku z fetą i pietruszką pochodzi z serwisu ProstePesto

ProstePesto.pl
Kokosowa zupa z kurczakiem / Coconut chicken soup 57

Zup ciąg dalszy, tym razem nieco orientalne wydanie zwykłego rosołu. Dodając zaledwie kilka dodatków powstaje zupełnie nowa zupa, która jest lekka i w niczym nie przypomina prostego rosołu, z którego powstała. Continuing with soups I’ve made an oriental version of chicken broth. By adding only few ingredients we’ll make a totally differetn soup, which is light(...)soup (carrot, parsley root) chicken from the soup 200 g Chinese frozen mix 400 ml (1 can) coconut milk light 1-2 cm fresh ginger cardamom, pepper, salt Przygotowanie zupy jest banalnie proste – wystarczy do garnka wrzucić/wlać wszystkie składniki, podgrzać, doprawić do smaku i koniec. Making the soup couldn’t be easier – all you have

Martyna Cooks
Białe gazpacho czyli Ajo Blanco lub Gazpacho Blanco 78

arbuza, w mojej kuchnię, gdzie jestem bohaterem, powstał pomysł na Zielone Gazpacho. I nie byłoby w tym nic dziwnego, czasami zdarza mi się coś wymyślić. Siedząc, zajadając pyszną zupę, przez głowę przeszła mnie myśl, że gdzieś widziałem zupę z winogron. Przejrzawszy swoją potężną bibliotekę kucharską, wpadł mi w ręce mój prezent urodzinowy „Kuchnia Hiszpanii” i tam okazało się(...)istnieje naprawdę zupa z winogron, „Ajo Blanco” lub „Gazpacho Blanko”, podawana w Maladze. Co ciekawe przepis na białe gazpacho nie przywędrował do Andaluzji wraz z kulturą gastronomiczną zawdzięczaną Maurom. Pochodzi podobno z kuchni starożytnego Rzymu. To jedna z ulubionych potraw mieszkańców rozległej Andaluzji oraz Estremadury w związku z czym istnieje co najmniej kilka jej wersji. Prawie

RafalCook