Zielona pokusa to będzie pysznym, delikatny w smaku z odrobina pikanterii krem z groszku. Zupa bardzo sycąca, ale delikatna w smaku. Oczywiście, nie wszyscy są zwolennikami zup kremów, jednak ja tego typu zupy bardzo lubię, Przeczytaj także: Klasyczny krem z pomidorów Składniki 400 ml bulionu warzywnego 750 g zielonego (mrożonego) groszku 2 marchewki 1 mała papryczka chilli 1 pietruszka(...)ostry smak, to pozostawcie w niej nasionka. Do podsmażonych warzyw dolewamy bulion i gotujemy całość ok. 15 minut. Dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Zupę blendujemy. Jeśli lubicie jedwabiście gładki krem blenderujcie odrobinę dłużej, jeśli natomiast wolicie mieć wyczuwalne kawałki warzyw- chwilę krócej. Krem z groszku przed podaniem możecie zabielić odrobiną śmietany. Zielona pokusa Smacznego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupa grzybowa ze świeżych grzybów Zupa grzybowa – przepis Zupa z suszonych borowików – przepis Zupa borowikowa z łazankami Tajska Zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym (Tom Kha Gai) Sos grzybowy – najlepszy Zapiekanka z grzybami, pęczakiem i jarmużem Risotto z grzybami Pilaw z grzybami Kaszotto z grzybami Karkówka z grzybami Wieprzowina w grzybowym sosie Bitki z grzybami Grzyby leśne duszone
Dorota SmakujeUwielbiam zupy , najbardziej te z dużą ilością warzyw. Dzisiaj zupa kalafiorowa, warzywa z uprawy ekologicznej (jeśli mamy taką możliwość) więc mam pewność, że nie jest z całą tablicą Mendelejewa ;). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa kalafiorowa Składniki 1 mały kalafior 1 marchewka 1 mała pietruszka pół małego selera 4 średnie ziemniaki 20 dag chudego mięsa ew. żeberek 3 kulki ziela angielskiego(...)konsystencji, całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy kalafior i ziemniaki są miękkie dodajemy śmietanę i krótko zagotowujemy. Na koniec dodajemy po łyżce drobno pokrojonego koperku i natki pietruszki. Artykuł Zupa kalafiorowa pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamfalse false false PL X-NONE X-NONE Jak co roku w letnie wakacje wyjeżdżamy na kilka dni nad nasze morze Bałtyckie. A jak morze, to obowiązkowo muszę zjeść zupę rybną. Oczywiście jak wielu z Was znam kilka wersji takiej zupy: i z pomidorami, i z papryką lub zabielana śmietaną. U mnie tym razem z wędzonym łososiem. I muszę(...)Kilka kropel maggi hot dla podkręcenia smaku Olej do smażenia Opcjonalnie jeśli użyjemy świeżego łososia nie wędzonego wtedy dodać sporą szczyptę wędzonej czerwonej papryki w proszku, która dopełni smak zupy. Przygotowanie: Oczyszczone warzywa marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, por pokroić drobno. Lekko podsmażyć je na niewielkiej ilości oleju. Podlać gorącym bulionem około 1,5litra, dodać przyprawy. Gotować
W garach u Gosioknem zimno i mokro, mamy ochotę na coś rozgrzewającego. Dzisiaj zapraszam Was na smaczną, pikantną zupę gulaszową, idealną na nadchodzące zimne dni. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa gulaszowa Składniki 500 g wołowiny 2 łyżki smalcu 1 litr bulionu warzywnego 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku pół papryki zielonej pół papryki czerwonej pół papryki żółtej 4-5 średnich ziemniaków(...)chwilę dusimy dorzucamy paprykę słodką i ostrą, majeranek i kminek. Chwilę smażymy pilnując żeby się nie przypaliło ponieważ wtedy papryka będzie gorzka. Przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę, zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy pół łyżeczki soli. Pozostały smalec rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim wołowinę pokrojoną w dość dużą kostkę, aż do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do garnka
To co lubię - gotuję i polecamJuż od pewnego czasu przymierzałam się do zrobienia tego kremu i ostatecznie przekonała mnie córka. Jadła kilka razy taki krem w przedszkolu i podobno był pyszny. Zupa krem przy odpowiednim doprawieniu wychodzi naprawdę smaczna. Test córki przeszłam pozytywnie, podobno moja była nawet smaczniejsza niż ta w przedszkolu ;) tak więc i Was zachęcam do jej zrobienia, nie tylko dla dzieci ;) (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa krem z marchewki Składniki 500 g marchewki 1 duża cebula 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka tymianku świeżego lub suszonego 100 ml śmietanki 22 % 1 l wywaru warzywnego lub rosołu sól pieprz 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 szczypty mielonego imbiru (opcjonalnie) Grzanki: kilka kromek bułki wrocławskiej 2 łyżki masła Instrukcje Cebulę kroimy
To co lubię - gotuję i polecamPrzepis na tę zupę znalazłam w książce "Potrawy z różnych stron świata" autorstwa Macieja E. Halbańskiego. Zupa nie jest z rodzaju słodkich, choć na koniec w przepisie należy dać bitą śmietanę, ale wytrawną. Ja tutaj zmieniłam i dałam jogurt. Zupa jest pożywna, delikatna, idealna z sucharkami, polecam. Zupa jabłkowa. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemakaron, ryby, mięso i owoce morza. To bardzo uniwersalne urządzenie, w którym przygotujesz także: domowy jogurt naleśniki z owoców chlebki, krakersy i ciastka dietetyczne batoniki sosy i zupy instant np. sos do spaghetti, żurek i barszcz biały, zupę grzybową bezglutenową pizzę warzywną ekologiczną granolę do dehydratora możesz wstawić ciasto drożdżowe lub chleb do wyrastania oraz przygotować setki innych(...)efektywność energetyczna dehydratorów. Zużywają one znacznie mniej prądu niż piekarnik na wysuszenie takiej samej ilości produktów. Pozwalają też przyrządzić pełnowartościowe, pełne witamin dania gotowe. W dehydratorze możesz przygotować m.in. zupę w proszku czy zapiekankę i to bez żadnych konserwantów, barwników i tym podobnych dodatków. Wystarczy, że zalejesz je na godzinę przed podaniem gorącą wodą, a następnie podgrzejesz. Jeśli więc
Cztery FajeryDelikatna gęsta, a zarazem lekka zupa, w której smak papryki jest bardzo intensywny, dzięki wcześniejszemu pieczeniu. Smak zupy podkreśliłam słodkimi pomidorami i prażonymi ziarnami słonecznika i dyni. Zupa jest idealna na ciepłe letnie dni, można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Danie to jest sycące, ale nie kaloryczne, więc bez obaw możemy wcinać je gdy jesteśmy(...)diecie. Dla tych, którzy preferują zupy zabielane proponuję dodać kleks gęstego greckiego jogurtu. 5 dużych czerwonych papryk 500 g pomidorów malinowych 500 ml warzywnego wywaru 1 duża słodka cebula 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 słodkiej papryki w proszku 1 gałązka świeżego tymianku 2 małe ząbki czosnku sól pieprz garść pestek słonecznika garść pestek dyni Paprykę umyć przekroić
Krylowa Kuchniatyle uniwersalny, że pasuje zarówno do mięs, ryb, jak i dań wegetariańskich, np. makaronu, kopytek, czy placków ziemniaczanych. W sezonie letnim to u mnie obowiązkowe danie! Zapraszam też na zupę krem z kurek ⇒ KREM KURKOWY Składniki: 200-250 g kurek 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju/oliwy 100 ml śmietanki 30% 3-4 łyżki bulionu
Kuchnia MagdaLenyJedną z najczęściej robionych przeze mnie zup z wolnowaru jest wietnamska zupa Pho. To rodzaj azjatyckiego rosołu z makaronem i dodatkami. Oczywiście można ją przygotować jak najbardziej tradycyjnie w garnku, dlatego poniżej podaję oba sposoby. Do tej pory zupę robiłam na kurczaku, ale tym razem postanowiłam zrobić wersję na wołowinie i podać ją z półkrwistym stekiem. Oczywiście jeśli chodzi(...)dodatki do zupy, wkładkę, to możecie zmieniać je wg uznania. Ważne, żeby była kolendra, bo to ona dodaje smaku i charakteru. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZupa Napoli Drugie danie i zupa komu się chce robić w upalne dni lata, po prostu zróbmy zupę z mięsem. Składniki: · 1 szynka wieprzowa · ½ kg ziemniaków · 3 marchewki · 1 pietruszka duża(...)warzywami 6. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojonego na małe różyczki brokuł 7. Fix rozrabiamy w jednej szklance zimnej wody i hartując wlewamy do zupy, doprawiamy papryką ostrą, chwilkę gotujemy 8. Zupa gotowa 9. Smacznego
Kulinarna Chwilawielu miejscach - na Kielecczyźnie, w okolicach Radomia, w Wielkopolskie, na Kociewiu oraz na Śląsku. W zależności od regionu są różne przepisy na to danie. Może mieć ona postać zupy lub gęstej potrawki. Niezależnie od tego jaki przepis wybierzemy, to głównym składnikiem jest biała, słodka kapusta, która parzy naszą brodę i stąd ta śmieszna nazwa. Parzybroda w postaci gęstej potrawki
Kuchnia MagdaLenyZupy krem to mój ulubiony rodzaj zup. Z brokuła kocham najbardziej, chyba za ten piękny, zielony kolor Tym razem przygotowałam delikatny krem brokułowy z mascarpone, jest przepyszny! Polecam szczególnie dzieciom, idealne danie obiadowe Piękny kolor, prawda? Delikatny krem brokułowy z mascarpone – składniki (na około 4 porcje): główka brokuła, 500g, 1 średni ziemniak, 1 mała biała cebulka, 2 ząbki czosnku(...)szklanką wody i gotuj przez około 10-15 minut. Następnie dodaj także różyczki brokuła i zalej wszystko 3 szklankami wody. Dopraw odrobiną soli, pieprzem i suszoną bazylią. Gotuj zupę na mniejszym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut. Po tym czasie zblenduj ją na gładki krem. Na koniec wmieszaj do zupy 2-3 łyżki serka mascarpone. Nada on niesamowicie
Natka Pietruszki