Wczoraj jakimś cudem dosłownie (bo tutaj to naprawdę rzadkość) udało nam się kupić... szczaw! Przyzwyczajona do zup szczawiowych ze szczawiu rosnącego gdzie bądź na polskich łąkach i polach, obawiałam się trochę jego smaku i jakości, choć wyglądał zachwycająco. Okazał się jednak smaczny i kwaśniutki jak trzeba. Dlatego dziś zupa szczawiowa. Szybka, lekka i taka polska, domowa. Pyszna. Składniki(...)drobno a marchewkę w talarki), doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień. Wsypuję łyżeczkę cukru, dodaję masło. Gotuję pod przykryciem ok. 20 minut. Serek wrzucam do kubka, zalewam kilkoma łyżkami gorącej zupy, rozrabiam na gładko trzepaczką. Wlewam do zupy, dorzucam oczyszczony i umyty szczaw pokrojony na ok. 1-centymetrowe paski, zagotowuję, doprawiam vegetą i czarnym pieprzem. Na talerze wlewam zupę, każdemu wkładam
Kuchnia PrezydentowejUwielbiam zupy, a to jedna z moich ulubionych. Bardzo łatwa zupa jarzynowa, która uda się nawet początkującym kucharzom. Jest szybka w przygotowaniu, lekka, pełna warzyw, pachnąca latem... Łatwa zupa jarzynowa Składniki: 2 l bulionu warzywnego 3-5 kulek ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 5-7 kulek pieprzu czarnego 1 cebula 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu(...)minut. Następnie wrzucam różyczki kalafiora, brukselki i fasolkę szparagową, pokrojoną na 2-3 części. Gotuję kolejne 10 minut. Do kubka wrzucam serek, zalewam niecałą chochelką gorącej zupy i rozrabiam dokładnie trzepaczką lub drewnianą gwiazdką, żeby nie było grudek. Kubek wstawiam do zimnej wody i studzę rozrobiony z wodą serek. Dodaję łyżeczkę mąki, ponownie dokładnie rozrabiam. Do zupy wrzucam groszek
Kuchnia PrezydentowejWspaniała koreańska zupa, którą wynalazłam tutaj, podczas poszukiwań idealnych przepisów na azjatyckie zupy, których jestem wielką fanką. Polecam - niezwykle łatwa w przygotowaniu (problem możemy mieć jedynie ze składnikami, warto jednak postarać się o znalezienie wszystkich), ostra i łagodna zarazem (smak tofu koi ostrość kimchi i papryczek), lekka, ale wspaniale zaspokajająca głód. Moim zdaniem doskonała na wszystkie pory roku(...)mną zgodzi. ;) A jeśli jedliście taką lub podobną w azjatyckiej knajpce, to napiszcie do mnie koniecznie, bo ja nie miałam okazji! Tymczasem moja smakuje mi bardzo. ;) Koreańska zupa kimchi jjigae Składniki: * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym * 1 łyżka wina ryżowego lub sake * świeżo mielony czarny pieprz * 1 filiżanka kimchi wraz z zalewą (kilka słów o kimchi znajdziecie
Kuchnia PrezydentowejZupę kukurydzianą zobaczyłam jakiś czas temu na blogu Hani i bardzo chciałam ją zrobić. Przepadam za gotowaną kukurydzą, ale zupy kukurydzianej jeszcze nie zdarzyło mi się jeść, więc gdy tylko kupiłam kolby kukurydzy, wykorzystałam je tym razem na tę zupę. Zupę robiłam ponad miesiąc temu, jeszcze trafiałam w sklepach na kukurydzę w kolbach; jestem jednak pewna, że z powodzeniem można(...)skorzystałam trochę z przepisu zamieszczonego przez Hanię, a trochę z tego . Wyszła pełna w smaku, słodka i wyrazista bardzo pożywna zupa, którą włączam na stałe do swojego indeksu. ;) Składniki: 3 kolby kukurydzy (lub 2 puszki kukurydzy) 2 łyżki masła 1 łyżka cukru 1 marchew 1 duża cebula 1 ziemniak 0,5 l bulionu (może być z kostki) 2-3 łyżki
Kuchnia PrezydentowejKorzystając z wolnej (dosłownie!) chwilki,wrzucam nowego posta z niezwykle prostą i szybką do zrobienia azjatycką zupę. Dynia i tofu bardzo łagodzą smak, sprawiając, że zupa staje się wręcz jedwabiście delikatna. Przepis opracowałam sama, bazując na paście miso i bulionie drobiowym. Warzywa dodać można dowolne, jednak dynia i tofu współgrają według mnie znakomicie w tym daniu, a rzepa jest wręcz(...)kolejne 2 minuty, cały czas mieszając. Dodać paprykę i dynię, smażyć kolejne 3 minuty, nie przerywając mieszania. 2. Wlać sos rybny i bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować zupę ok. 2 minuty na małym ogniu. Spróbować dynię - jeśli jest twarda, gotować dalej ok. 2-3 minuty. 3. Dodać sok z limonki lub ocet ryżowy i tofu; zupę zdjąć
Kuchnia PrezydentowejTruskawki królują w naszych przepisach. Sezon trwa i należy je wykorzystać maksymalnie. Ciasta, musy, konfitury, dżemy, desery itp. U mnie na blogu przepis na zupę owocową z truskawkami. Doskonała na ciepło i zimno. Podana z makaronem na pewno zaspokoi nasze apetyty. SKŁADNIKI: 1 kg. truskawek 2 litry wody 1 galaretka truskawkowa 1 kisiel truskawkowy makaron ( u mnie pełnoziarnisty świderki(...)goździki opcjonalnie śmietana lub jogurt WYKONANIE Truskawki zalewamy 2 litrami wody dodajemy goździki. Zagotowujemy i od tego momentu gotujemy ok 10 min. Kisiel rozprowadzamy zimną wodą dodajemy do zupy. Galaretkę rozprowadzamy wrzątkiem i również wlewamy do owocówki. Mieszamy. Owoce możemy wyjąć i dodawać do talerza lub zostawić w zupie. Zupę możemy zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym. U mnie 3 łyżki
W kuchennym oknie EwyDziś przedstawiamy kolejne danie z kuchni meksykańskiej, którym jest zupa z opiekanych pomidorów i papryki. Bardzo smaczna i aromatyczna dzięki pieczonym warzywom, która na pewno przypasuje każdemu Składniki: - 500 g czerwonej papryki - 950 g czerwonych pomidorów - 1 duża papryczka chili - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 1 szklanka bulionu warzywnego - oliwa - jogurt naturalny Porcja dla 2 osób Najpierw rozgrzewamy piekarnik(...)papryczkę chili. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy paprykę i pomidory obrane ze skórki i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy bulion i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Gotową zupę miksujemy blenderem na gładką oraz jednolitą masę i podajemy w miseczkach i dekorujemy jogurtem (można też śmietaną). Jeżeli ktoś by chciał żeby zupa była rzadsza to trzeba dodać więcej bulionu
Kuchenne Wariacjemnie najlepsza zupa pieczarkowa to ta z dodatkiem makaronu, chociaż wiem, że są tacy co wolą z ziemniakami. Ja dodatkowo wcześniej podsmażam pieczarki na maśle co bardzo korzystnie wpływa na smak i aromat zupy." Zupa pieczarkowa z makaronem (przepis własny) Składniki dla czterech osób : 1l wywaru z kości i warzyw 250g pieczarek 150g pokrojonej w paseczki włoszczyzny świeżej(...)ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Śmietanę lekko posolić aby się nie zważyła. Rozprowadzić dwiema łyżkami wywaru i dodać do zupy. Zagotować. Rozłożyć makaron na talerze. Wlać zupę. Posypać natką pietruszki
Wiem co jemSzybka zupa z tego co w lodówce. Składniki: 2 małe marchewki 1 mała pietruszka nieduży kawałek selera 1/2 młodej cebuli 40 dag młodych (niestety importowanych) ziemniaków łyżka masła 2 kostki bulionowe warzywne - można dać drobiowe 3 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy duża szczypta curry sól 35 dag mrożonego kalafiora 4 kopiaste łyżki groszku konserwowego 1/2 szklanki śmietany(...)zup do posypania posiekany gruby szczypior i natka pietruszki Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obrałam, umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekałam. Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę. W rondlu rozgrzałam masło, zeszkliłam na nim cebulę, następnie dodałam starte warzywa i smażyłam przez chwilę aż zmiękły. Zalałam dwoma litrami wrzątku, dodałam pokrojone ziemniaki, kostki bulionowe
Kuchenne zapiski Edytyidealnie smakuje i na wytrawnie i na słodko. Dzisiaj przedstawiam przepis w wersji wytrawnej, ale na te słodkie też przyjdzie czas :) Na blogu jest już jeden przepis na zupę krem z dyni - KLIK . Dzisiejszy jest jednak zupełnie inny, ponieważ wzbogaciłam go o sporą ilość tahini. Dynia i sezam to świetne połączenie! Polecam spróbować :) Zupa jest rozgrzewająca i przepyszna. Jeśli macie(...)już przygotowane puree z dyni, zrobienie tej zupy zajmie Wam mniej niż 20 minut! :) SEZAMOWA ZUPA KREM Z DYNI przepis autorski // 4 porcje ~700g puree z dyni ~2 szklanki wody + kostka bulionowa warzywna (lub 2 szklanki bulionu warzywnego) ~100g jogurtu naturalnego lub śmietany ~100g tahini naturalnego Primavika ~przyprawy: imbir, kurkuma, papryka słodka, kardamon, suszony czosnek, pieprz ziołowy, curry, sól
chili & sugarrazem taki tam niby zwykły przepis na zupę. Niby zwykły, ale zupa była pyszna. Czyli przepis niezwykły :) Ja w ogóle uwielbiam zupy. Wszelakie. Mógłbym tylko zupy jeść i też byłbym szczęśliwy. A pieczarkowej już dość dawno nie jadłem. Zwykle pieczarkową u mnie w domu jadało się z ziemniakami. Ale tym razem, dla odmiany, zrobiliśmy z makaronem. Uznałem, że najlepiej będą(...)Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w paseczki. Smażymy na maśle. Bulion (można przygotować z TEGO przepisu) zagotowujemy i dodajemy pieczarki. Śmietanę łączymy z mąką i też dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorzucamy natkę pietruszki i podajemy z makaronem. Prawda, że proste? Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz
Marder&Marder Manufactureroku jest paskudna pogoda i albo deszcz, albo śnieg? A słońce tylko ze 3 miesiące w roku... Tak właśnie się nad tym zastanawiam nad talerzem pysznej, parującej, gorącej zupy z kukurydzy. Bo tylko zupy trzymają mnie jesienią przy życiu. Uwielbiam zupy i ten kto je wymyślił powinien dostać Nobla, czy tam innego Pulitzera. Teraz więc chciałbym przedstawić wam zupę-krem(...)masło i dodajemy czosnek, kukurydzę, starty imbir, tymianek i kurkumę. Podsmażamy trochę i dodajemy do gotującego się bulionu. Trochę podsmażonych ziaren kukurydzy zostawiamy. Dodamy na koniec w całości do zupy na talerzu. Gotujemy kilka minut i miksujemy blenderem. Przecieramy przez sito, zaprawiamy śmietaną, doprowadzamy do wrzenia i podajemy na talerze. Do każdego talerza dodajemy kilka/kilkanaście ziaren kukurydzy (odłożonych wcześniej
Marder&Marder Manufactureogniu czekamy do momentu zagotowania wody. Podczas gotowania powstanie brunatna szumowina, którą należy zdjąć z powierzchni. Nie należy jednak tym przesadzać, bo wbrew pozorom może to doprowadzić do zmętnienia zupy. Cebulę w łupinie opalamy nad gazem do momentu, aż utworzy się na niej czarna skorupa. Gdy w garnku zacznie wrzeć, wlewamy szklankę zimnej wody, by "uspokoić" płyn, po czym(...)lekko "pyrkać". Ten magiczny wywar gotowany w pośpiechu nigdy nie smakuje, jak rosół, a, jak to mawia moja mama "jak garnek tylko po rosole opłukany". Po tym długim czasie zupę można przecedzić, ale nie trzeba. Naoglądałam się programów, w których rosół przelewany jest przez ręcznik papierowy lub gazę. Nigdy tego nie robię. Moim zdaniem, najlepszy jest po prostu - tłusty
Kuchenna Kontrrewolucyagotowania. Na pierwszy rzut poszła kuchnia rumuńska, z którą do tej pory właściwie nie miałam styczności. By przyzwyczaić żołądek po chorobie do normalnego jedzenia, zaczęłam od dość lekkostrawnej zupy z pulpecikami. :) 0,5kg wołowego mięsa rosołowego 2 nieduże kości wieprzowe na zupę 400g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 2 duże pomidory 1 spory ziemniak 1 opakowanie (400g(...)mała cytryna 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 1 liść laurowy pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku sól, pieprz do smaku Mięso wołowe oraz kości na zupę dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy je do wysokiego garnka i zalewamy zimną wodą tak, by zostały przykryte na ponad 2-3 centymetry. Wywar zagotowujemy, po czym zbieramy brunatną szumowinę
Kuchenna Kontrrewolucyaskórkę cytrynową i przez moment dusimy. Dorzucamy cebulę i wszystko razem dusimy do miękkości. Po około 10 minutach duszenia, zawartość patelni przerzucamy do garnka i zalewamy dość obficie wodą (zupa nie powinna być zbyt gęsta), po czym całość doprowadzamy do wrzenia. Do garnka z wrzącą zupą dorzucamy kostki rosołowe i co jakiś czas mieszając podgotowujemy, aż mięso będzie całkowici miękkie(...)jednak nie rozpadające się. Cytrynę "wałkujemy" chwilę na stole, by dokładniej wycisnąć sok. Robimy to w wyciskarce, bądź ręcznie do miseczki, by zanim wlejemy sok do zupy wybrać dokładnie pestki. Osobiście uwielbiam kwaśne rarytasy i zawsze daję całość soku. Jeśli jednak nie jesteśmy wielkimi smakoszami kwasoty, na początek lepiej dać najwyżej połowę. Ci, którzy uważają zabielane zupy, mogą kapnąć łyżeczkę
Kuchenna Kontrrewolucya