zupa - 39805 przepisów (strona:451/2654)

DELIKATNA ZUPA KREM ze ZDREWNIAŁYCH KOŃCÓW SZPARAGÓW 316

oberwać twarde, zdrewniałe końce szparagów. Mimo, że są one łykowate, zawierają w sobie mnóstwo smaku i aromatu. W mojej kuchni, nic nie może się zmarnować, więc z końcówek przygotowuję zupę krem. Wy także spróbujcie, taka zupa to świetny wstęp do prawdziwej szparagowej uczty. Szkoda wyrzucać taki smak. DELIKATNA ZUPA KREM ze ZDREWNIAŁYCH KOŃCÓWEK SZPARAGÓW Składniki na 2 porcje : końcówki(...)danie główne (wody nie wylewamy, tylko wyławiamy szparagi) 200g ziemniaków 1 duża cebula lub por (biała i zielona część) łyżka masła 1 łyżka śmietany 12% bulion/woda (opcjonalnie do rozrzedzenia zupy) sól, pieprz do smaku kromka pełnoziarnistego chleba (do podania) 1 łyżeczka oliwy listki bazylii główki szparagów do dekoracji Końcówki szparagów gotować około 20 minut w osolonej wodzie, w której gotowały

Dietolog
Zupa rybna 152

Piątek, a u mnie co znowu na blogu? oczywiście, że danie rybne-tym razem zupa rybna. Zwykła zabielana, bez zbędnych dodatków. Taką właśnie gotowało się u mnie w domu rodzinnym i miałam ogromną ochotę na powrót do tego smaku :). W większości domów gotuje się rybną z pomidorami, nigdy takiej nie jadłam, ciekawa jestem jaką jada się u Was? Napiszecie? Zupa(...)rybna świeże ryby najlepiej okonki, płocie u mnie leszcz marchew ziemniaki cebula albo por natka pietruszki koperek szczypiorek liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz śmietana 12% do zupy Sprawić ryby, włożyć do gotującej się wody z marchewką, zielem, liściem laurowym, ziemniakami, cebulą i przyprawami. Po 30 min wyjąć ryby, obrać z ości, mięso włożyć z powrotem do wywaru. zabielić śmietaną

Pieguskowa Kuchnia
Ogórki na zupę 134

Obiecałam dwa przepisy na ogórki w tym sezonie, więc dotrzymuję słowa i proponuję ogórki na zupę ogórkową. Takie ogórki to sposób na przerośnięte kolosy, które zawsze się w ogrodzie znajdą, a po drugie szybciej przygotować zupy ogórkowej chyba się nie da. Wystarczy dodać zawartość słoiczka do wywaru i zupa gotowa Ogórki za zupę 1 kg ogórków 1 czubata łyżka soli(...)ziarenka pieprzu, liść z porzeczki lub wiśni i po jednym zielu angielskim. Nałożyć starte ogórki wraz z sokiem do przygotowanych słoików, zakręcić i odstawić do zakiszenia. Artykuł Ogórki na zupę pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Prosta zupa grzybowa z ziemiakami 189

miałam już okazje zbierać różne grzyby . Sezon letnio jesienny też zapowiada się całkiem dobrze, ale nie chwalmy go przed końcem żeby nie zapeszyć. Rozpocznijmy go jednak na zachętę domową zupą grzybową. Ostatnie dwa lata i moje wrześniowe urlopy na Podlasiu niestety nie obfitowały w grzyby. Zapasy suszu i marynat kurczą się niebezpiecznie, a obdarowywać znajomych już nie mam czym. Liczę(...)roku trochę się odkuję i dlatego wyskoczyliśmy na chwilę do znajomego lasu . Szału nie było, ale tragedii też nie i udało się zapełnić nieduży koszyczek. Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to jedno z moich ulubionych dań. Jest prosta, ale pełna smaku i pachnie obłędnie. Według mnie zupa z takiego mixu różnych grzybów jest najlepsza, ale możecie użyć jednego, dowolnego gatunku

Smaczna Pyza
Krem z marchewki i batatów 141

Ekspresowa zupa idealna na kolację. Zupa krem z marchewki i batatów, doprawiona ostrym curry i zabielona mleczkiem kokosowym. Gęsta, sycąca i kolorowa. Warto sięgnąć po słodkie, pomarańczowe ziemniaki, gdyż mają znacznie więcej wartości odżywczych niż tradycyjne. Są bogactwem witamin z grupy B, witaminy C, E oraz wapnia, fosforu, żelaza, jodu. W połączeniu z marchewką tworzą nie tylko smaczne danie(...)również bardzo zdrowe.  Do zupy podałam prażone pestki dyni i słonecznika, zupa jest bardzo gęsta więc celowo pominęłam dodatki typu grzanki czy groszek ptysiowy. Miało być zdrowo - więc jest :) Polecam! Krem z marchewki i batatów Składniki na 4 porcje: 4 marchewki 2 nieduże bataty 1 cebula 2 ząbki czosnku 600ml bulionu warzywnego łyżeczka czerwonej pasty curry pół szklanki mleczka

Smak mojej kuchni
Zupa kalafiorowa z warzywami 146

Zupa kalafiorowa to jedna z najbardziej popularnych polskich zup. Latem obowiązkowa na każdym polskim stole. A ile domów tyle na nią przepisów. Ja dzisiaj proponuję zupę z dodatkiem warzyw, w tym szparagów, które świetnie uzupełniają smak kalafiora. Zupa jest sycąca i z pajdą świeżego chleba może świetnie wystarczyć za cały obiad. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placki ziemniaczane (z pomidorami/szpinakiem) babci Zosi - SyS 165

widać ostatnio zatraciłyśmy się w raczej słodkich produktach a propozycji obiadowych nie było już od dawna. Po serii recenzji zup i kasz od SyS (na końcu wpisu jest ich lista) przyszła kolej na placki, które bardzo nas ciekawiły. Jak sprawdziły się w słodkiej pandziej kuchni? :) Nazwa: Placki ziemniaczane z pomidorami lub ze szpinakiem Firma: Sys Skład: Z pomidorami: ziemniaki suszone(...)placuszki. Ta wersja głównie promuje właśnie dodatki takie jak szpinak, cebula i czosnek. Smak ziemniaka jest prawie niezauważalny. Obie wersje nie są za słone czego się obawiałyśmy próbując niektóre zupy z tej firmy, ale bardzo dobrze komponują się z dodatkami w postaci greckiego jogurtu czy serka homogenizowanego. Podsumowanie: Niestety to danie nie było dla nas podróżą do wspomnień ale też

Candy Pandas
KREM Z OGÓRKA I AWOKADO 187

Gęsta i sycąca zupa krem z zielonego ogórka i awokado, podana z pestkami dyni oraz szczypiorkiem. Bardzo szybka w wykonaniu, a do tego smaczna i zdrowa. Polecana osobą zabieganym, a także tym, którzy nie mają ochoty na stanie w kuchni, zwłaszcza latem 😉    Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 5 ogórków gruntowych 2 awokado(...)chwilę wszystko smażymy. Następnie wlewamy 1 litr bulionu i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki oraz awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy i gotujemy około 2 min., a następnie wszystko blendujemy na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta to dodajemy pozostałą ilość bulionu. Na końcu dodajemy serek topiony i przyprawiamy pieprzem oraz

Kuchnia MagdaLeny
4 najsmaczniejsze dania kuchni japońskiej 214

surowe ryby, owoce morza, warzywa i ryż – wszystko zawinięte w liście wodorostów. W przygotowaniu sushi bardzo istotna jest technika – dlatego nie każdy potrafi sporządzić je właściwie. Ramen – tradycyjna japońska zupa Inną popularną potrawą japońską, jest ramen – tradycyjna zupa, bazująca na mięsnym wywarze, przypominającym w smaku polski rosół, jednak bardziej aromatycznym. Bulion urozmaicany jest dodatkiem warzyw, mięs lub ryb i owoców(...)morza. Sekretem ramenu jest jednak wyjątkowy makaron produkowany z mąki pszennej – o wiele bardziej elastyczny  niż tradycyjny makaron. Smak ramenu poczuć można również w popularnych zupach instant. Wśród nich znajdują się zupy  Oyakata – delikatny makaron i smak inspirowany japońską tradycją sprawia, że możemy przenieść się w kulinarny świat Kraju Kwitnącej Wiśni. Więcej na temat ramenu przeczytasz

Tradycyjna Kuchnia
Zupa tajska na listopadowy obiad 140

Posiłku sycącego, ale zarazem nieobciążającego. Czy może być taki, który nas z jednej strony rozgrzeje, a z drugiej przywiedzie na myśl egzotyczne wakacje? Zupa tajska spełnia wszystkie powyższe warunki. Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania i złożoność smaku oraz fakt, że swobodnie może “załatwić nam” cały obiad. Składniki(...)wyparzoną skórką z limonki, umieszczam w specjalnym sitku podobnym do zaparzacza do herbaty, po to by bez trudu wyjąć je przed podaniem zupy. Do tego celu można użyć również kawałka jałowej gazy, formując go na kształt woreczka. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Dodajemy grzyby, kurczaka lub krewetki, mleko kokosowe

Patchwork
Zupa szpinakowa z przepiórczymi jajkami 179

Już nie raz robiłam zupę szpinakową ale zawsze ją zblendowałam. Tym razem trochę inna wersja, która już na stałe wpisuje się w nasze menu. Jak dla nas zdecydowanie dużo lepsza jest ta z całym szpinakiem. Jednak nie jest to zupa zawiesista więc idealna na letnie upały gdy coś zjeść trzeba. Zupę ugotowałam w garnku z kolekcji Iris ,które można zamówić(...)wolnym ogniu aż serek się rozpuści. Wrzucić szpinak i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Zdjąć z ognia. Do śmietany wlać 3 łyżki zupy by ją zahartować, wymieszać i wlać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z połówkami jajek przepiórczych

Ala piecze i gotuje
Krem z kukurydzy z tajskimi klopsikami 227

Dość nietypowe połączenie słodkiej kukurydzy i pikantnych klopsików, które w towarzystwie mleka kokosowego i kolendry smakuje rewelacyjnie! Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji :D SKŁADNIKI (3-4 porcje ) zupa 1 puszka kukurydzy Bonduelle o pojemności 425 ml 150 ml mleka kokosowego 400 ml domowego bulionu z kurczaka lub warzywnego 1 duży żabek czosnku suszony imbir 1/2 papryczki chilli (można(...)Bulion zagotowujemy, dodajemy mleko kokosowe, kukurydzę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekaną papryczkę chilli (bez pestek). Gotujemy kilka minut i blendujemy na gładką masę. Zupę dodatkowo można przetrzeć przez sito, wtedy będzie idealnie gładka, ale nie jest to konieczne.  Zmiksowaną zupę doprawiamy do smaku, sosem sojowym i imbirem.  Na talerzu układamy kilka sztuk klopsików i zalewamy gorącą

DefinicjaSmaku
Wegańska zupa-krem szpinakowa :) 211

Prawie dwa lata temu zrobiłam pierwszą zupę szpinakową, której smak bardzo polubiłam. Przepis znajdziecie TUTAJ . Ponownie, mając do dyspozycji sporą ilość świeżo ściętego szpinaku postanowiłam przyrządzić podobną zupę, jednak trochę ją urozmaicając. Wcześniej dodałam kaszę jaglaną jako naturalny zagęszczacz, teraz postawiłam na ziemniaki. Zrezygnowałam z innych warzyw, a jedynie dodałam cebulę z czosnkiem i kawałek selera. Finalnie zupa wyszła bardzo(...)smaczna, lekko pikantna, bo taką lubię najbardziej i intensywnie szpinakowa. Jeżeli wolicie bardziej gęstsze zupy kremy zredukujcie ilość dodanej wody. Składniki: 350 g świeżego szpinaku  350 g ziemniaków kawałek selera (100 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżka oleju  1 l wody 1 łyżka bulionu warzywnego w proszku (polecam TEN ) opakowanie (200 ml) śmietanki ryżowej (opcjonalnie

Zdrowie na języku :P
Zupa krem z zielonych szparagów 233

Lekka, pożywna i bardzo zdrowa zupa krem. Główki szparagów podsmażone na maśle to chrupiący dodatek. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 700 ml rosołu drobiowego 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany sól biały pieprz starty parmezan 1. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe części. Związane nitką wstawiamy pionowo do garnka z wrzącą wodą. Główki powinny wystawać ponad(...)cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy mąkę i smażymy jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Stopniowo dolewamy gorący rosół. 3. Dodajemy pokrojone szparagi bez główek. Gotujemy przez chwilę. Wszystko blendujemy. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy odrobinę wywaru pozostałego po gotowaniu szparagów. Doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną. 4. Rozlewamy do talerzy. Dodajemy podsmażone na maśle główki szparagów i posypujemy parmezanem. Smacznego! Kategoria

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Zupa z piekarnika z makaronem i kabanosem (w 20 minut) 166

Wygląda jak zapiekanka? ;) a nie jest! :D wprowadzony w domu element zaskoczenia zdał egzamin i pozytywnie zaskoczył domowników. Takie zupy to ja mogę i robić (5 minut roboty i do piekarnika) i oczywiście jeść, bo szczerze się przyznam - nie spodziewałam się aż tak dobrego smaku! Wiadomo - żadne fit i tym podobne określenia, bo śmietana czy ser swoje robią(...)trzeba stać nad garem zupa z piekarnika ma i tak duży plus, a wychodzi bardzo aromatyczna, kremowa i przyjemnie ciągnąca za sprawą mozzarelli. A co najlepsze - taką zupę przygotujesz na szybko z rana (będzie gotowa zanim się wyszukujesz) i możesz zabrać do pracy ;) wystarczy wlać do słoika. Zdecydowanie muszę częściej robić zupy z piekarnika! A Ty robisz? Lubisz? Składniki

Kolorowy Przepisownik