zupa - 39805 przepisów (strona:454/2654)

Barszcz grzybowy na zakwasie 134

suszone – 1 szklanka Zakwas żytni – 150g Włoszczyzna – 1 pęczek Cebula – 1 sztuka Masło – 1 łyżeczka Śmietana 12% - 50g Czosnek – 2 ząbki Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz Wykonanie: Wykonanie zupy należy rozpocząć od przygotowania zakwasu. Do gotowego zakwasy żytniego (przepis tutaj) należy dodać 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Zakwas odstawić w ciepłe miejsce(...)minimum 12 godzin. Po tym czasie można przystąpić do gotowania zupy. Grzyby namoczyć przez nocy, a następnie dokładnie opłukać z piasku. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim cebulkę i grzyby. Włoszczyznę obrać i pokroić w kostkę. Do garnka przełożyć włoszczyznę i podsmażone grzyby, dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i całość zalać wodą. Gotować na małym ogniu przez

Kuchnia Bon Appetit
"Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz 136

pastelowych, delikatnych kolorach. Przepisy posiadają śliczne zdjęcia. Książka to zbiór tradycyjnych, często zapomnianych przepisów. Zawiera ona też wiele wskazówek i rad doświadczonej gospodyni.  W książce znajdziemy przepisy na: Zupy - np. chłodnik z mięsem z kurczaka, zakwas buraczany, zupa krem szparagowa, luksusowa zupa z kabaczka czy staropolska zupa grochowa, to tylko kilka z 32 propozycji :-) Staropolskie potrawy na dni postne(...)tylko - zakwas na żurek, postny żurek, zupa mleczna "dziadówka", duszone ziemniaki z "oszukaną" jajecznicą Jarzyny, surówki i sałatki - np. seler w sosie śliwkowym, pory zapiekane, surówka z dyni wykwintna, jarzynka z kabaczka i inne. Dania codzienne - np. kluski zbójnickie, grzyby na boczku, pomidory zasmażane z kurczakiem, naleśniki z farszem jajecznym, kabaczki zawijane.  Ryby, drób i inne mięsa - np. karasie

kruche babeczki
Zupa ogrodnika 117

powodu braku świeżych owoców, za którymi wszyscy tęsknią, zrobiłam zupę jabłkową. Okazała się hitem, bo smakuje wyśmienicie i równocześnie zaskakująco. Jest lekka, orzeźwiająca, słodko-kwaśna z delikatnie chrupiącymi jabłkami a la kluseczki. Składniki: • 5 jabłek • 2 łyżki cukru • 1 cukier waniliowy • 1 płaska łyżeczka cynamonu • skórka z 1 cytryny • szczypta soli • 2 łyżki soku(...)jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny i dodać do musu, po czym krótko zagotować. • Śmietanę zahartować gorącą zupą i połączyć z zupą. • Po zagotowaniu wyłączyć. • Podawać posypaną odrobiną cynamonu. Zupa smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno

To co kocham
Zupa śliwkowa 125

Zupa śliwkowa prześladuje mnie od czasów dzieciństwa, kiedy to babcia gotowała przesłodzoną, gęstą pamułę – śliwconkę jedzoną z chlebem, której to szczerze nienawidziłam (moje rodzeństwo również). Jest to tradycyjny przysmak, zupa gotowana na bazie suszonych śliwek, która do tej pory stanowi bardzo popularne danie w niektórych rejonach Podkarpacia. Ja odczarowałam(...)zmorę i ugotowałam pyszną zupę śliwkową ale na bazie świeżych śliwek. Zjedliśmy po dwa talerze i jeszcze wyjadaliśmy prosto z garnka. A pamułę będę kiedyś gotować wnukom za karę! Składniki: • 50 dkg dojrzałych śliwek, u mnie węgierki • 1 litr wody • 1 cukier waniliowy • 1-2 łyżki cukru • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki

To co kocham
Zupa wiśniowa z dynią 150

Pewnie nie wszyscy przepadają za słodkimi zupami, u nas wprost przeciwnie, bardzo je lubimy. Kwaskowość wiśni w mojej zupie zneutralizowałam dynią i to połączenie okazało się bardzo udane. Zadaniem dyni jest również zagęszczenie zupy. Aromat goździków, wanilii i cynamonu powoduje, że jesień nie może być aż tak straszna, jak ją malują! Składniki: • 1 opakowanie(...)goździki i cynamon. • Gotować 20 minut, aż dynia się rozpadnie. • Dodać wiśnie i gotować razem 10 minut. • Na koniec wlać śmietankę i już nie gotować. • Zupę podawać z makaronem

To co kocham
Zimowa zupa jagodowa 140

minuty. • Roztrzepać 2 jajka z mąką na gładką masę, dodać szczyptę soli. • W 1/4 szklanki zimnej wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do zupy, zagotować. • Na gotującą się zupę wlewać cieniutkim strumieniem rozmącone jajko z mąką. • Lane kluseczki pogotować ok. 2 minut w zupie. • Zupę odstawić, dodać śmietankę i wymieszać

To co kocham
Podsumowanie akcji "Grzyby i warzywa jesienne. 2016" 174

osoby, które nie czytają warunków akcji - wśród nadesłanych wpisów znalazły się takie, które dotyczyły owoców w sensie botanicznym lub posty nie zostały oznaczone banerkiem akcji :( Nadesłaliście przepisy, które dotyczyły zup, dań głównych i sałatek, dzięki którym w naszych kuchniach zrobiło się naprawdę jesiennie, pachnąco, kolorowo i smakowicie. Bardzo za nie dziękuję! 😄 Osobiście mam wielką ochotę na carpaccio z buraka. Paulina(...)Boczniaki pod warzywną pierzynką i "Uczeń architekta" Barszcz ukraiński Potrawka z królika Risotto z grzybami Sałatka z pieczonymi warzywami, soczewicą i ziarnami kakaowca Carpaccio z buraka Risotto z podgrzybkami Zupa krem z kabaczkiem Krem dyniowo-marchewkowy Krem dyniowy Kiszonka z kalafiora i marchwi Zupa kalafiorowa z serem Rozgrzewająca zupa krem z pieczonych buraków / Warming cream of beetroot soup Cielęcina

Weekendy w domu i ogrodzie
Svampsoppa – szwedzka zupa grzybowa 189

koniec listopada, ale czas goni. Niestety co raz mniej czasu i w efekcie końcowym sił nam zostanie. Ja wolę sobie wszystko zaplanować – jakie ryby wyjadą na stół, jakie zupy ugotuję, które ciasta domownicy chcieli by zjeść itp. Powoli ogarniam temat, a was zapraszam na przepyszną zupę grzybową rodem ze Szwecji. Najlepiej sprawdzą się w niej grzyby leśne, ale jeżeli(...)taki nie macie wykorzystajcie pospolite pieczarki. W obu przypadkach zupa jest grzechu warta! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 2 szalotki 400 g grzybów (najlepiej mieszanka grzybów leśnych typu kurki, borowiki ale można dodać też pieczarki) 300-500 ml bulionu warzywnego 200-400 mleczka kokosowego (normalnie dodaje się kremówki) 3 gałązki pietruszki tłuszcz do smażenia sól, biały pieprz do smaku Grzyby obrać

Szybko Tanio Smacznie
Pikantna zupa z czerwoną soczewicą 164

Pożywna, smaczna, rozgrzewająca - tak właśnie jest zupa z czerwoną soczewicą. Zjedzona po powrocie z pracy, zakupów, spaceru, w pochmurny, chłodny dzień, przywróci Was do życia. Nie trzeba już będzie wpełzać pod ciepły, gruby koc i kulić się na kanapie. Zupę przygotujecie bardzo szybko. Jeśli nie macie ( lub nie chce się Wam przygotowywać ) bulionu, śmiało, lejcie do gara wodę. Też będzie(...)puszki - całość gotować kilka minut. Na tym etapie możemy zmiksować pomidory lub pozostawić kawałki - ja zmiksowałam. Do pomidorów dolać bulion, doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać soczewicę i gotować zupę, od czasu do czasu mieszając, 12-15 minut. Na koniec zupę doprawić do smaku. Podawać posypaną siekaną kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zupa krem z jarmużu - wegańska :) 144

porasta dorodny, piękny jarmuż (dzięki Ci Mamo :D). Jego zielone liście wykorzystuję do przygotowywania koktajli, kotletów czy warzywnych mieszanek. I nawet nie pomyślałam wcześniej o zrobieniu z jego udziałem zupy. W tym roku postanowiłam to zmienić i przyrządzić kremową, rozgrzewającą zupę krem. I choć kolor, podobny do zgniłej zieleni może nie wygląda dla wszystkich apetycznie, to uwierzcie, że zupa(...)minutach gotowania dodaj jarmuż z cebulką. Całość gotuj 20 minut.  Teraz dodaj przyprawy, po ok. 1/2 łyżeczki każdej lub jak wolisz. Gotuj kolejne 15 minut.  Zupę pozostaw do ostygnięcia, a następnie zmiksuj na krem.  Wlej śmietanę, wymieszaj i podgrzej zupę przez spożyciem

Zdrowie na języku :P
Zupa z batatów 188

Przepis podkradłam teściowej ; ) I po raz kolejny się nie zawiodłam, bo w naszych kuchniach nie ma miejsca na nudę. Taka też jest ta zupa, która zaskakuje od pierwszej łyżki. Szybka, kremowa i do tego rozgrzewająca. Po prostu pyszota! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 1/2 kg batatów 1 litr bulionu warzywnego 1 por 1-2 ząbki czosnku kawałek imbiru (2 duże kciuki(...)kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu. Pokrojonego pora podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu a po chwili dorzucamy czosnek i imbir. Gdy całość przesmażymy dodajemy do płynnej części zupy i gotujemy ok 20 minut. Gdy wszystko zmięknie, zupę miksujemy i dodajemy mleko kokosowe. Na sam koniec dodajemy przyprawy i sok z limonki

Szybko Tanio Smacznie
Kapuśniak z czerwonej kapusty 202

Kapuśniak to tania i super zdrowa zupa. Syci, rozgrzewa w słotne dni i jest bardzo smaczna. Niestety zupy coraz rzadziej pojawiają się na naszych stołach. A szkoda, bo właściwie przygotowana zupa dostarcza cennych witamin i minerałów, odchudza, a nawet leczy. Zupa z "wkładką" może stanowić cały posiłek. Fioletowy kapuśniak to już absolutny rartytas. Pokusiłam się o eksperyment i zrobiłam(...)zmięknie obrać warzywa i pokroić w kostkę i ugotować w odzielnym garnku około 20 minut, aż będą miękkie. Warzywa gotowane z kapustą nie ugotują się, pozostaną twarde (możesz gotować zupę w jednym garnku - najpierw warzywa i do miękkich, już ugotowanych dołożyć kiszoną kapustę i gotować razem warzywa i kapustę do miękkości) połączyć oba wywary. Skorygować ilość soli i pieprzu. Dodać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ZUPA JARZYNOWA (WARZYWNA) 204

pokrojone w kostkę ziemniaki i mieszankę warzywną. Gotować aż ziemniaki i warzywa będą miękkie. Przygotować zasmażkę: rozpuścić masło a następnie dodać mąkę, wymieszać i dodać łyżkę wazową wywaru z zupy i dalej mieszać, aby nie powstały grudki. Dodać do gotującej się zupy. Na koniec gotowania dodać do smaku przyprawy i śmietanę.   Porcję zupy posypać koperkiem

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Krem z dyni z indyjskim akcentem 166

końcu: to tylko 28 - 30 kcal na 100 g produktu! Mam nadzieję, że przekonałam Was do sięgnięcia po to wspaniałe warzywo. A teraz czas na pyszną, rozgrzewająca zupę, w sam raz na ponure jesienne popołudnie! Składniki: dynia - najlepiej Hokkaido, u mnie całość 1,3 kg. pół łyżeczki całych ziaren kuminu pół łyżeczki całych ziaren kolendry pół łyżeczki suszonej papryczki chilli(...)odrobinę wody, ale nie jest to konieczne, żeby nie była za rzadka po zblendowaniu. Teraz należy dodać mleczko kokosowe, sól, pieprz i gotować przez kolejne kilka minut pod przykryciem. Zupę zmiksować, nie powinna być ani za rzadka, ani za gęsta, jeżeli jednak tak się stanie, to w przypadku jeżeli jest za rzadka można pogotować jeszcze chwilę bez przykrycia, jeżeli jest

Kuchnia od dwojga
Tajska zupa dyniowa z kurczakiem 159

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem 2016-10-28 10:41:12 Porcje 5 Nic tak bardzo nie kojarzy się z jesienią, jak słonecznie pomarańczowa, słodko - wytrawna dynia! W tym roku sezon dyniowy rozpoczęłam pikantną i rozgrzewającą zupą z dyni w azjatyckim stylu. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Najwięcej czasu chyba zajmuje obróbka dyni, ale to taki urok tego warzywa. Zapraszam(...)gęstą, kremową, aromatyczną i bardzo sycącą zupę - idealną na chłodniejsze , jesienne dni. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 55 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 55 min Ingredients 500 g dyni * 800 ml bulionu z kurczaka 400 ml mleka kokosowego 120 g mrożonego groszku 2 filety

Wędrówki po kuchni