kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny
Kulinarne przygody GatityBarszcz grzybowy to coś pomiędzy zwykłą zupą grzybową a barszczem czarwonym na zakwasie . Intensywny, kwaskowy smak i piękny zapach grzybów zadowolą miłośników obu wigilijnych dań, szczególnie tych, którzy lubią wyraziste zupy. Taki barszcz to proste, postne danie. Swój urok zawdzięcza pachnącym, samodzielnie zbieranym jesienią grzybom i sokowi z kiszonej kapusty, którą też sama zakisiłam kilka tygodni temu. Wierzcie(...)trzeba kroić więc wygodnie a smak świetny. Barszcz grzybowy można podać na Wigilię razem z warzywami i drobno pokrojonymi grzybami, na których się gotował, czyli w formie tradycyjnej zupy. Możecie go też przecedzić i podać w postaci czystej zupy, w filiżankach, jako dodatek do krokietów czy pasztecików. Z odcedzonej włoszczyzny i grzybków zróbcie farsz do uszek . Zapewniam, że z uszkami
Smaczna PyzaGrzyby stanowią nieodłączny element Bożonarodzeniowych przepisów. W jaki sposób możemy je wykorzystać? Poniżej mała dawka smakowitych inspiracji. Zupa grzybowa Grzyby na Wigilii pojawić mogą się między innymi w zupie. Przyrządzimy ją z pomocą: 50 g suszonych grzybów (na przykład prawdziwków lub podgrzybków) 150 g śmietany 18% 1 łyżki mleka 1 cebuli 1 marchewki 1/3 selera 1 kulki ziela angielskiego Soli(...)ogień. Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy je do grzybów razem z zielem angielskim, solą oraz pieprzem. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na małym ogniu. Do śmietany dodajemy kilka łyżek zupy, mieszamy razem z mlekiem i wlewamy do garnka – dzięki temu zabezpieczymy ją przed zważeniem się. Zupa najlepiej smakuje z łazankami. Jeśli potrzebujesz więcej pomysłów na wykorzystanie grzybów w zupach
codojedzeniaTajska zupa Tom Yum z kurczakiem jest pyszna i rozgrzewająca, w smaku ostro-kwaśna i niezwykle aromatyczna. Najczęściej pojawia się w wersji z krewetkami, ale my wybraliśmy pierś kurczaka. Składniki do jej przygotowania kupicie w większości marketów. Podstawą jest przede wszystkim pasta Tom Yum, i chociaż tradycyjna zupa przygotowywana jest w wersji bez mleczka kokosowego, to z nim smakuje(...)znacznie bardziej. W zupie powinien pojawić się jeszcze imbir – ja Czytaj dalej... Artykuł Tajska zupa Tom Yum z kurczakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuEsencjonalny, mięsny i tradycyjny rosół z nutką pikanterii dzięki dodaniu chili. Podobny do rosołu mojej Mamy – z kilkoma talarkami chili. Jest wspaniałą bazą do dalszych zup, np. pomidorowej, grzybowej, ogórkowej, warzywnej, a z rosołu warzywnego nawet zup krem (po dodaniu większej ilości np. marchewki). Składnikiem rosołu (także niektórych innych zup) decydującym o smaku i aromacie jest mięso na jakim(...)ugotujemy naszą zupę. Rosół przygotowuję różnie, raz wyłącznie warzywny, następnie mięsny. Ile kucharek, ile przyzwyczajeń i smaków tyle rosołów Ja zamiennie przygotowuję takie rosoły: – warzywny / wegetariański – wykorzystuję duże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; – z kury – używam całej lub połówki kury, jest żółty i intensywny w smaku
Zasmakuj KuchniZupa pełna smaków .Bardzo mocno wyczuwalny smak łososia i cytryny.Świetne połączenie dwóch składników nadający zupie orginalność.Polecam. 70 dag.łososia 40 dag.ziemniaków 1 cebula 1.5 szkl.gęstej śmietany 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 liście laurowe 2 litry wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 cytryna 1 pęczek natki pieprz sól ************************************ Cebulę obrać(...)niej cebulę.Zalać wodą , dodać listki laurowe.Zagotować.Ziemniaki obrać ,pokroić w kostkę ,dorzucić do zupy.Gotujemy do miękkości na średnim ogniu.Filety z łososia kroimy w większą kostkę , dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5 minut , zaciągamy zupę śmietaną , mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody i podgrzewamy jeszcze chwilę.Posolić i popieprzyć.Przekładamy do miseczek .Dekorujemy natką.Cytrynę wyszorować,pokroić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBrokuł to warzywo, które doskonale sprawdzi się jako składnik sałatek, zapiekanek czy makaronów. To jednak nie jedyne jego zastosowanie – na jego bazie przygotować można pyszną, sycącą zupę krem z brokułów. Przepis na nią, a także garść przydatnych informacji na temat tego warzywa, znajdziecie poniżej. Historia i pochodzenie brokułów Brokuły znane były ze swoich cennych walorów smakowych już 2000 lat temu(...)przykład w lodówce. Nigdy nie należy ich umieszczać na słońcu, w temperaturze kilkunastu stopni Celsjusza – błyskawicznie się w ten sposób starzeją i tracą swoje walory smakowe. Przepis na zupę krem z brokułów Pomysły na zupy krem - https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/zupy/zupy-kremy Do przygotowania zupy krem z brokułów potrzebować będziemy: 3 marchewek 2 korzeni pietruszki Kawałka selera Białej części pora 1 cebuli ½ brokuła
Kuchcik gotujegotować aż ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i delikatnie świeżo mielonym pieprzem. Następnie dodać mleczko kokosowe i śmietanę. Łososia umyć, osuszyć i pokroić w małe kawałeczki. Łososia, krewetki dodać do zupy i gotować około 1 minuty. Dodać posiekaną natkę pietruszki wymieszać i serwować. Pycha polecam
Kuchnia Pokoleńsmaku papryki decyduje substancja zwana kapsaicyna, która pobudza gruczoły trawienne i korę nadnerczy, co wpływa na ogólne wzmocnienie organizmu. Papryka, właściwości i zastosowanie Zastosowanie papryki: Zupy: zupa gulaszowa, zupa jarzynowa, zupa kremowa,zupa fasolowa Sosy: sos pieczeniowy Sałatki: z rybą, drobiem, kiełbasą, makaronem, ryżem i sałatka ziemniaczana Potrawy z jaj: jajecznica, jajko sadzone Ryby: gulasz
Pomysłowa kuchniaZawsze dobra zupa, którą możemy serwować przez cały rok, a zwłaszcza jesienią. Potrzebujemy tylko zwykłe produkty jak do prawie każdej dobrej zupy i zakwas. Zakwas domowy robimy sami co najmniej 4 dni wcześniej kliknij tutaj , sklepowy w butelce kupimy w każdym warzywniaku, a w postaci proszku możemy mieć zawsze w szufladzie pod ręką. W niektórych regionach Polski żurek jest(...)włoszczyznę, ziemniaki, z liściem, zielem, cebulą. W drugim garnku gotujemy jajka. Jak jajka się ugotują, to podsmażamy na smalcu boczek, cebulkę. Potem dodajemy to razem z tłuszczem do zupy, dolewamy zakwas i wkładamy białą kiełbasę... mieszamy i gotujemy 5-10 min. Dodajemy majeranek, szczyptę pieprzu, trochę soli gdy potrzeba, a także posiekany czosnek. Białą kiełbasę i cebulę wyławiamy, potem
chleba naszegosię przejeść... dlatego mam dla Was przepis, który tradycyjny rosół przemienia w rosół orientalny - aromatyczny i dość pikantny, z dodatkiem fileta z kurczaka, krewetek oraz zielonego groszku. Taką orientalną zupę możemy również zrobić na drugi dzień, gdy zostało rosołu z obiadu, zamiast pomidorowej 😉 Bogactwo smaków zniewala w tej zupie! Myślę, że wielbiciele kuchni orientalnej będą zachwyceni... P.S. Niech(...)zniechęci długa lista składników - ta zupa jest warta przygotowania! Składniki: Rosół: 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie pieprz - ziarna Pozostałe składniki: 1 filet z kurczaka 200 g małych krewetek 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 cm imbiru świeżego 1 łyżeczka suszonej trawy
Kuchnia MagdaLenyKrupnik to wspaniała zupa na sezon jesienno-zimowy. Już przy samym jej gotowaniu można się porządnie ogrzać, bo wymaga dłuższej chwili stania przy kuchence. Ten krupnik na kaszy pęczak jest bardzo gęsty, zawiesisty, porządnie napchany mięsem, jarzynami i kaszą. Z dodatkiem świeżego pieczywa na pewno zastąpi Wam dwudaniowy obiad! W garnku pod przykryciem rozgrzewamy bulion lub rosół z dodatkiem suszonych(...)małym ogniu, mieszając, przez 8-10 minut. Warzywa powinny się zeszklić i zmięknąć, lekko przyrumienić. Przekładamy warzywa do garnka. Ziemniaki obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę, dodajemy do zupy. Wsypujemy wypłukaną na sicie pod bieżącą wodą kaszę, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej i gotujemy wszystko razem do miękkości ziemniaków i rozklejenia kaszy – około 30-35 minut na małym ogniu
Karo in the KitchenPrzepisów na zupę ziemniaczaną jest wiele. Każdy ma swoją ulubioną, ale wiem, że gdy tej wypróbujecie, to ta będzie Waszą faworytką Bardzo sycąca, mocno warzywna, zagęszczona soczewicą, pyszna w smaku – taka jest ta zupa ziemniaczana. Moja ulubiona. Nie ma w niej nic skomplikowanego, a jednocześnie to proste połączenie warzyw z tymankiem jest inne, ciekawsze, smaczniejsze A podana z musztardą(...)pysznie chrupiące Jeśli preferujecie je bardziej miękkie, to po prostu wrzucacie je wcześniej. Ja zwykle dodaję też szpinak lub jarmuż – dla smaku i podkręcenia zdrowotnych właściwości tej pysznej zupy Po ugotowaniu solimy do smaku – jeśli nie macie małych dzieci, które chcecie nakarmić tą zupą, to solić można w dowolnym momencie Podajemy z dowolnymi dodatkami: buraczkami , kimchi , płatkami chilli
Lamarida.plZUPA CEBULOWA - PRZEPIS Przyznam się, że sama niegdyś zastanawiałam się nad tym czy kiedykolwiek spróbuję zupy cebulowej...po czym odważyłam się to zrobić w lokalnej karczmie w Lądku Zdrój będąc na nartach. Była przepyszna! Oczywiście natchnęło mnie to od razu aby poszukać tego smaku w swojej kuchni i spróbować przyrządzić równie pyszną zupę cebulową! Udało się! Polecam - jest znakomita(...)bulionu; - uduszony schab z cebulką dodajemy do bulionu, wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu ok.15 minut, doprawiamy całość do smaku - można na ostro doprawiając pieprzem cayenne co gorąco polecam. Zupę można delikatnie "zabielić" śmietaną 18% - ale dla osób, które lubią dania w wersji fit - nie trzeba tego robić. :) Polecam podać zupę z chrupiącymi grzankami i odrobiną startego żółtego sera
MintTasteZupa krem z dyni - przepis Rozgrzewający, aromatyczny i przepyszny - tak w 3 słowach mogę opisać mój przepis na zupę krem z dyni. Dzięki dodaniu przecieru pomidorowego i zeszklonej cebulki oraz odrobiny masełka - zupa krem z dyni smakuje wyśmienicie. Robiłam z dużej ilości składników, ponieważ lubię ugotować więcej, a następnie wlać do słoików i zawekować! Po paru dniach - zupa(...)litr przecieru - można dodać oczywiście mniej); - całość ponownie gotować jeszcze przez ok. 20 minut, aby wszystkie składniki były miękkie, na koniec dodać oregano, majeranek i dużą łyżkę masła; - zupę zblendować na gładką konsystencję. Polecam podawać z prażonym słonecznikiem i świeżą natką pietruszki. SMACZNEGO
MintTaste