zupa - 39132 przepisów (strona:455/2609)

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem 135

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem 2016-10-28 10:41:12 Porcje 5 Nic tak bardzo nie kojarzy się z jesienią, jak słonecznie pomarańczowa, słodko - wytrawna dynia! W tym roku sezon dyniowy rozpoczęłam pikantną i rozgrzewającą zupą z dyni w azjatyckim stylu. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Najwięcej czasu chyba zajmuje obróbka dyni, ale to taki urok tego warzywa. Zapraszam(...)gęstą, kremową, aromatyczną i bardzo sycącą zupę - idealną na chłodniejsze , jesienne dni. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 55 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 55 min Ingredients 500 g dyni * 800 ml bulionu z kurczaka 400 ml mleka kokosowego 120 g mrożonego groszku 2 filety

Wędrówki po kuchni
27 przepisów na dynię 156

się już na blogu sporo ciekawych propozycji. 1. Racuchy dyniowe na zsiadłym mleku 2. Krem z dyni słodko- kwaśny z fasolą 3. Pączki dyniowe- faworki 4. Chipsy dyniowe do zup 5. Dyniowa zupa z zacierką 6. Surówka z dynią 7. Duszona dynia z żurawiną 8. Dynia duszona w warzywach 9. Racuchy dyniowe z twarogiem 10. Dynia pasteryzowana półsłodka do słoików(...)zimę 11. Pikantna zupa dyniowa meksykańska 12. Placki dyniowe z kiełbasą 13. Konfitura z dyni do słoików na zimę 14. Dynia pasteryzowana słodzona do słoików na zimę 15. Drożdżówka dyniowa 16. Bułka drożdżowa bez jajek z dynią 17. Konfitura z dyni z bananem 18. Zupa dyniowa z pestkami z dyni 19. Zapiekanka dyniowa z ryżem na słodko 20. Zupa

Tradycyjna Kuchnia
ZIELONA ZUPA Z KASZĄ GRYCZANĄ 174

opakowanie – 75 gram sól, pieprz maggi śmietana 18% – 2 łyżki PRZYGOTOWANIE : Skrzydełka ugotować razem z suszem warzywnym. Gdy kurczak będzie gotowy, wyjąć z wywaru. Wyskubać mięso, zostawić do zupy. Do wywaru dodać szpinak i pokrojone brokuły. Obrać czosnek i wycisnąć przez praskę, wrzucić do wywaru. Doprawić solą, pieprzem i maggi. Dodać śmietanę rozrobioną z wodą. Jak warzywa będą miękkie, wszystko(...)zblendować. Jajko rozbić do szklanki i wymieszać przez chwilę. Wlewać powoli do zupy. Ugotować kaszę według przepisu na opakowaniu. Do miski dać kawałki kurczaka, kilka łyżek kaszy gryczanej. Zaleć zupą. Dodać posiekany koperek i pietruszkę

kuchniabellissima.wordpress.com
Rozgrzewająca zupa z soczewicą i jesiennymi pysznościami 153

Pierwszy raz poczułam tak dokładnie pożywność posiłku po zjedzeniu właśnie tej zupy :) Zaraz po konsumpcji poleciałam załatwiać ważne sprawy na mieście. Było to miasto szarobure, spowite mgłą, chłodną mżawką i jeszcze chłodniejszym październikowych chłodem, a w moim brzuchu panowało niezwykle przyjemne ciepło i radość wypełnienia :) Na Bałkanach rozróżnia się dwa rodzaje zup pod względem gęstości: supa - z rodzaju rosołów, bulionów(...)pomidorówek oraz  čorba- podobna do gęstych grochówek, czy zup gulaszowych. Moja propozycja zdecydowanie zalicza się do tej drugiej grupy! Gęsta, treściwa i po brzegi wypełniona najpyszniejszymi darami jesieni :) Dynia, marchew, pomidory, jarmuż, a nawet jabłko! Pyszna i ciepła! Dla chętnych całości może dopełnić okrasa z podsmażonego wędzonego boczku lub kiełbaski. Świetnie rozgrzeje Was od środka w ten czas ołowianych

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Polenta, bezglutenowy dodatek do zup 142

kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej. Najczęściej podaje się ją pokrojoną na kawałki z gęstymi sosami mięsnymi, pomidorowymi lub grillowaną. Oprócz tego kaszkę kukurydzianą stosuje się do zagęszczania sosów, zup i jako dodatek do ciast i chlebów. Mnie najbardziej smakuje polenta jako dodatek do zup. W takiej formie zaczęłam ją dodawać do zupy, gdy mój syn miał 6 miesięcy(...)Dziecko ,,wyrosło" z alergii, a polenta weszła na stałe do naszego menu. Czasem urozmaicam jej smak dodatkiem ostrego żółtego sera albo ziół.  Polenta pasuje do rosołu, bulionu grzybowego, zup czystych. Kosteczkami z polenty można zastąpić grzanki dodawane do zmiksowanych, kremowych zup. Z gorącej polenty można również zrobić kluski, które formuje się za pomocą dwóch łyżek. Sposób wykonania takich kluseczek

Codziennik Kuchenny
Zupa krem z dynią i warzywami 199

Witam po dłuższej przerwie urlopowej, zatęskniłam za Wami, dziękuję za miłe maile i pozdrowienia.  Po statystyce widzę że zaglądacie do mnie, dziękuję :)     zupa krem z dynią  Polecam pożywne zupy kremowe, doskonałe na jesienne obiady, dzisiaj krem z dyni i cukinii z dodatkiem warzyw mrożonych, marchwi, brokułów i kalafiora.  Doprawiony aromatycznymi przyprawami i czosnkiem. Doskonałym(...)piórka i plasterki czosnku, dodaję cukinie i dynię, podsmażam wszystko razem dodaję przyprawy i resztę warzyw. Warzywa zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości, jakieś 15 minut.  Na koniec zupę zabielam jogurtem i miksuję na krem ( wcześniej wyciągam listek laurowy) Doprawiam do smaku. Podaję z grzankami czosnkowymi. Przeglądnijcie gazetki, super promocje i dobrej jakości produkty;) świetne urządzenie do przygotowania

Takie tam pichcenie
Ribbolita , toskańska zupa 132

Ribollita , toskańska zupa Ribollita , to toskańska zupa z czarniej kapusty ( Nero di toscan precoce ) , można ją zastąpić jarmużem ,mają praktycznie identyczny smak i fakturę . Jest to zupa ,która w każdym domu jest przygotowywana nieco inaczej , jak np. nasz bigos , czyli różni się w dodatkach ale zawsze zawiera czarną kapustę i fasolę . Tradycyjnie je się ją , na drugi dzień odgrzaną , podobno(...)rozmarynem i gotowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Możemy odstawić i drugiego dnia , serwować odgrzaną , Ribollitę , najlepiej z grzankami z serem .. Smacznego ! Post Ribbolita , toskańska zupa pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Czysty, aromatyczny barszcz czerwony z fasolą 214

ogniu gotujemy aż będą prawie miękkie – około 30 minut. Dodajemy pokrojoną marchew i pietruszkę, gotujemy razem do miękkości w dalszym ciągu pod przykryciem. Gdy warzywa są już miękkie, do zupy wlewamy sok z cytryny, wsypujemy cukier, dodajemy koncentrat barszczu (do smaku, może być i tak że wystarczy 6-7 łyżek, próbujcie). Próbujemy zupy, ewentualnie dosalamy i wsypujemy wypłukaną fasolę. Podgrzewamy(...)zupie i barszcz podajemy od razu. Prosty, czysty, rubinowy. Lekka zupa o niesamowitym aromacie. Pełna chrupiących warzyw i smaku. Świetna rozgrzewka przed drugim daniem – ale można go też podać z gorącym pasztecikiem czy kulebiakiem, a wtedy to już pełny obiad. SKŁADNIKI 1,6l bulionu / rosołu / bulionu z kostki (2 kostki jarzynowe lub drobiowe) 400-450g buraków (1 duży burak

Karo in the Kitchen
Zupa fasolowa 166

Zupa z fasolki szparagowej przygotowana w wersji, w jakiej zawsze robi ją moja babcia i  mama. Najlepsza. Doprawiana octem, cukrem i solą. Czasami nie warto szukać lepszych przepisów, trzeba sięgnąć po te stare sprawdzone. Zupę z fasoli   (Jaś) doprawianą w ten sposób robiłam w zeszłym roku. Obie wersje zupy fasolowej są tak dobre, że na stałe(...)mięso i warzywa. Do bulionu wkładamy fasolkę. Po 10 minutach dodajemy ziemniaki. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Włoszczyznę kroimy w plastry bądź kostkę (por wyrzucamy). Mięso rozdrabiamy. Dokładamy do zupy. Dodajemy ocet. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku cukrem i solą.  źródło: przepis rodzinny Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: ok.1,30h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Zupa Pho 136

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zupa Pho Składniki: Szponder – 1kg Cebule – 4 sztuki Cynamon laska – 1 sztuka Anyż – 1 sztuka (gwiazdka) Imbir – 5cm kawałek Sos rybny Polędwica wołowa – około 100g Prażona cebula (wedle uznania) Orzechy ziemne(...)minut. Następnie szponder i cebule przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu razem z cynamonem, anyżem i imbirem przez 3-4 godziny. Po tym czasie zupę doprawiamy sosem rybnym i gotujemy przez kolejną godzinę. W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki do zupy. Polędwicę kroimy w cienkie plastry (grubości 1-2 mm) i podsmażamy na oliwie z oliwek

Kuchnia Bon Appetit
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 178

gładki, ale są też odmiany zielone, białe i pomarańczowe. Niewiele nasion zebranych w komorze u dołu. Słodka i lekko orzechowa w smaku. Najlepsza do pieczenia i nadziewania, duszenia, na zupę. Będzie dobra i do marynowania, i na ciasto, i na to puree. Idealna do risotto – nie wymaga długiej obróbki cieplnej. DYNIA UCHIKI KURI HOKKAIDO (Japanase Red Kuri, Uchiki Kurima, Orange(...)kulista, z lekkim żebrowaniem. Jedna z najczęściej spotykanych w sklepach – mała (owoce o wielkości 1-2-3kg), smaczna. Nadaje się do jedzenia ze skórką – np. upieczona, w postaci zupy. Świetna na mus, do ciasta i do duszenia – jest mączna i nie ma zbyt wiele soku. Ma bardzo wysoką zawartość witaminy A i beta karotenu. DYNIA MAKARONOWA (Makaronowa Warszawska, Pyza

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania