zupa - 39132 przepisów (strona:458/2609)

ZUPA WARZYWNA MAKRIOBIOTYCZNA Z KASZĄ JAGLANĄ I FASOLKĄ ADZUKI WEDŁUG KSIĄŻKI MARKA ZARĘBY 156

niezłe ,choc więcej jest takich , które naprawdę ciężko przełknąć.Tak więc zręką na sercu mogę Wam ją kochani polecić ,choc zapewne smakowo nie wszystkim ona przypadnie do gustu.Zapraszam.   Zupa ta należy do diety oczyszczającej.Jest wspaniałym detoksem dla naszego organizmu ,jednak nie wszyscy mogą z niej skorzystać zwłaszcza osoby przyjmujące leki na bazie heparyny czyli rozrzedzajace krew....i osoby(...)które mają problemy z nerkami. Podczas tej diety zupy oczyszczające są podstawowym posiłkiem wzmacniajacym nasz układ pokarmowy i wspomagają proces regeneracji jelitowej.Przygotowując poranną zupę makriobiotyczną , trzeba pamiętać o właściwych przyprawach.W książce tej jest zalecenie , aby przy częstych dolegliwościach ze strony układu trawiennego - zwłaszcza gdy źle się trawi produkty zimne oraz kwaśne i często ma się zgagę , to jak najczęściej

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa z białej rzodkwi 216

wersja kremowa wersja z farfoclami, czyli dla każdego coś miłego Miała być zupa z kalarepy, byłam chyba w każdym sklepie z zielskiem i nigdzie jej dostałam. I tak biadoląc na sobą, ambitnym tygodniowym menu, który właśnie szlag trafił, i gapiąc się na warzywa w Biedrze, w nadziei, że może gdzieś ktoś upchnął te nieszczęsne kalarepki, mój wzrok padł(...)cytryny łyżka chrzanu sól, pieprz, łyżeczka nierafinowanego cukru 200 ml mleka kokosowego 2-3 gałązki selera naciowego (można pominąć, lub zastąpić selerem korzeniowym lub korzeniem pietruszki) *(jak pamiętacie zrobiłam zupę z młodej kapusty, zużyłam połowę zawartości puszki, celowo, aby starczyło do tej zupy, bo kolejne zakupu mam zaplanowane na sobotę, i mam zamiar wytrwać) do dekoracji i podkreślenia smaku starte

greenscarf
Caldo Verde 126

zabieram Was do Portugalii kraju, którego ogromnym atutem są warunki pogodowe, krajobrazy, plaże i zabytki. Nie każdy jednak wie, jak wspaniałe smaki oferuje kuchnia tego kraju. Jedną z najpopularniejszych zup jest caldo verde - gęsta zupa z jarmużu, skropiona oliwą z oliwek, podawana w glinianych miseczkach. Spożywana jest na wszystkich ważnych uroczystościach. Cały sekret jej smaku opiera się na świeżych liściach(...)kapusty galicyjskiej, couve galega lub jarmużu. Dodatkowo jednym z głównych składników jest tradycyjna, lekko pikantna, portugalska kiełbasa chorizo. Na portugalskich stronach próbowałam odszukać kanoniczną wersję tej zupy, jednak taka nie istnieje. Dominują dwie podstawowe wersje: z czosnkiem, ziemniakami i oliwą dodaną pod koniec bądź też z czosnkiem, cebulą i chorizo podsmażonym na wstępie, zalanym bulionem. Wybrałam tę drugą wersję. Zupa

Wędrówki po kuchni
Zupa gulaszowa z warzywami 183

Sycąca, rozgrzewająca zupa gulaszowa, podstawą takiej zupy to mięso, papryka,ziemniaki, cebula i oczywiście smalec. A dodając marchewkę, cukinie i groszek uzyskamy pyszną  kolorową,  warzywną  zupę gulaszową. Składniki: 800 g mięsa wieprzowego 2 cukinie 2 duże czerwone papryki 2 cebule 2 marchewki puszka groszku 5 ziemniaków 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej(...)Dusić przez 40 minut.  Paprykę pokroić w paski, a cukinię w kostkę. Razem krótko podsmażyć i przełożyć do garnka. Marchewkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec dodajemy osączony groszek oraz koncentrat pomidorowy. Mąkę wymieszać w połowie szklanki zimnej wody, wlać do garnka, zagotować. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, papryką

magiczna kuchnia Kasi
Kremowa zupa pomidorowa z tortellini 131

Kremowa zupa pomidorowa z tortellini 2016-04-30 16:11:42 Ilość porcji: 3 To pyszna zupa, która znacznie różni się od popularnej pomidorówki. Bardzo pomidorowa, lekko pikantna, gęsta, o pięknym kolorze i wspaniałym aromacie. Doskonała w smaku, a jednocześnie bardzo zdrowa. Zawarty w pomidorach likopen wywiera bowiem korzystny wpływ na nasze zdrowie. Latem zupę można przygotować ze świeżych, wygrzanych(...)podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory, bulion, parmezan, posiekaną bazylię, harrisę i cukier. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Pomidory w tym czasie się ugotują. Do zupy dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki krem. Ponownie stawiamy na gazie, doprawiamy do smaku pieprzem i solą i chwilę gotujemy. Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu

Wędrówki po kuchni
Zupa-krem czerwona z soczewicą: marchewka, batat, papryka 165

wykorzystania miałam tytułowe warzywa, więc postanowiłam ugotować z nich zupę - wyszła pyszna i aromatyczna! Kolorem wygląda jak pomidorowa :) Nie podaję ile dokładnie dodawałam poszczególnych przypraw, bo już nie pamiętam (niestety nie zawsze od razu zapisuję na kartce). Uważajcie tylko, by nie dodać zbyt dużo papryki wędzonej, bo ma bardzo dominujący smak (ja dodaję tylko 1-2 szczypty). Składniki: 4 duże(...)miękkie wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i por, a wrzucamy pokrojoną paprykę czerwoną bez skórki (można upiec, by łatwo zdjąć skórkę, ale ja obrałam nożykiem do warzyw) oraz soczewicę. Zupę doprawiamy, dodajemy masło i po chwili miksujemy na gładki krem (razem z selerem, bo nadaje aromatu, a nie zmienia zbytnio koloru!). RADA: Liście laurowe i ziele angielskie można włożyć

Kolorowy Przepisownik
Wiosenna zupa z makaronem 125

Wiosenna zupa z makaronem to propozycja na szybki i lekki obiad. Jeśli macie gotowy bulion to wystarczy kilkanaście minut i możecie cieszyć się smakiem tej zupy. W środku piękne zielone warzywa i listki bazylii. Czego można chcieć więcej? Kompozycja zupy przypomina mi kwintesencje wiosny – lekkość i wszędobylski zielony kolor. Najbardziej cieszę się, że sezon na szparagi już trwa(...)chociaż to jeszcze nie z polskiej uprawy to i tak Czytaj dalej... Artykuł Wiosenna zupa z makaronem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Zupa z młodych liści botwinki 129

bazarkach i straganach robi sie coraz bardziej kolorowo. Uwielbiam pierwszy rabarbar, szpinak, botwinkę. Aż chce się gotować :) Lekka zupa z delikatnych listków botwinki i młodej marchewki. Zabielona jogurtem a nie tłustą śmietaną. Podana z ziemniaczkami, stanowi sycące danie obiadowe. Użyłam drobnych liści botwinki ale jeśli użyjecie botwinki z buraczkami to zupa będzie miała piękny różowy kolor :) bulion: 2-3 pokrojone(...)selera. Botwinkę myjemy i drobno siekamy. Dodajemy do bulionu. Gotujemy do miękkości po czym całośc miksujemy. Zmniejszamy ogień, jogurt hartujemy i wraz z sokiem z cytryny dolewamy do zupy. Gotujemy około 5 minut, doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego […] Artykuł Zupa z młodych liści botwinki pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Krem z marchewki i pomidorów z kaszą jaglaną (pomidorowa inaczej) 152

Zupę pomidorową lubią prawie wszystkie dzieci. Niestety za kaszą już tak często nie przepadają. Warto ją więc przemycić w sprawdzony pomidorowy sposób, tak aby stała się smacznym, pożywnym dodatkiem do zupy :) Zaleta kaszy jest przede wszystkim to, że możemy ją podawać w deserach, ale i w daniach wytrawnych. Jaglane Wtorki to dzień kiedy możemy znaleźć pyszne sposoby na tę pyszną(...)angielskie, liść laurowy oraz lubczyk umieszczamy w garnuszku. Zagotowujemy. Dodajemy umyta i pokrojona w plasterki marchewkę/ Jeden woreczek kaszy rozrywamy, płuczemy ją i wsypujemy do garnka. Do gotującej się zupy wrzucamy umyte liście bazylii. Kiedy Marchewka zmięknie, a kasz będzie ugotowana, w miseczce rozrabiamy śmietanę i koncentrat pomidorowy. Dolewając bulion, zaprawiamy zupę. Wyjmujemy bazylię, liście laurowe oraz lubczyk i całość

ChilliJemy
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 165

dostępne są na rynku coraz częściej stosowane sól morka i sól himalajska. Solą gruboziarnista najczęściej solimy gotową już potrawę, kanapki itp. Ziele angielskie – bez niego nie powstanie większość zup, sosów, nie udusimy bez niego mięsa, możemy go dodać również do grzanego wina czy piwa, aby nadać pieprzowej nuty. Liść laurowy – jedna z najpopularniejszych (zaraz po zielu angielskim) przyprawa(...)właściwie używamy ją wszędzie – w zupach, w sosach, daniach mięsnych, galaretach, wywarach. Można hodować w naszych warunkach drzewko laurowe, choć nie jest to najłatwiejsze. Ale dzięki temu zyskujemy świeże listki. Lubczyk – nasza lokalna przyprawa, rzadko stosowana w innych krajach. W smaku bardzo przypomina przyprawę w płynie typu maggi, stąd często jest jej naturalnym i świeżym zamiennikiem

WojnaNaSmaki.pl
Ostatnia taka rozgrzewka przed wiosną 131

wieczorami, moim zdaniem właśnie w ten weekend był jego czas. Skoro pogoda jest taka, że półgodzinny wypad do ogrodu przypłaciłam przemoczonymi butami, to jak najbardziej na miejscu jest rozgrzewająca zupa. Na, miejmy nadzieję, już ostatni taki lodowaty weekend. Rzeczywiście poszłam dziś do ogrodu. Sprawdziłam jak radzą sobie przeniesione przez nas rośliny- wygląda na to, że poza zeżartymi przez ślimaki prymulami(...)kropelka na moim nosie przybrała taki rozmiar, że nie dało się jej już dłużej ignorować, wróciłam do domu. Dla pełnej jasności- to była skroplona para! ;-) I pomyślałam o tej zupie. Przepis- kwintesencja tego co najbardziej uwielbiam w gotowaniu. Kilka prostych, dobrej jakości składników, odpowiedni sposób przygotowania i przepyszny efekt. Sycące i bez ściemy. I wino, którego oczywiście jakoś tak kupiliśmy

les mirabelles
Botwinka 154

Botwinka 2016-04-06 23:29:38 Ilość porcji: 4 Botwinka, królowa wiosennych zup. Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego. Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszna wiosenna zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest lekkostrawna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością wyczekuję tych pierwszych, młodych listków - botwinkę mogłabym jeść codziennie. Napisz opinię(...)łodyżki kroimy na małe kawałki. Buraka obieramy i kroimy na ćwiartki. Z ugotowanego wywaru mięsnego wyjmujemy mięso i warzywa. Dodajemy pokrojoną botwinkę i buraka, który nada piękny kolor naszej zupie. Gotujemy około 5-10 minut. Botwinka powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Wyjmujemy buraka i doprawiamy zupę do smaku pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny. Na samym końcu dodajemy

Wędrówki po kuchni
Krem z brokuła 109

Krem z brokuła 2016-04-06 15:56:20 Zupy kremy to prosty sposób na szybki i pożywny posiłek. W chłodne, jesienne dni wspaniale rozgrzewają, są pożywne i lekkostrawne. Wielu osobą kojarzą się z bezsmakowymi papkami dla niemowlaków. Tymczasem taka zupa może być na prawdę wykwintnym, eleganckim i pysznym daniem. Zupa krem to mistrzyni kamuflażu. Można w niej przemycić sporą(...)pokrojonego w kostkę ziemniaka i posiekany czosnek. Gotujemy przez 15 minut, aż ziemniaki będą na pół miękkie. Następnie dodajemy brokuły podzielone na różyczki i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem dekorujemy zupę jogurtem i uprażonymi migdałami. Podajemy z grzankami lub świeżą bagietką. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni
Delikatny krem z kalafiora 220

krem z kalafiora to sposób na szybki i zdrowy obiad! Pod tym aksamitnym kremem kryje się bowiem moc warzyw - poza kalafiorem, który odgrywa tu znaczącą rolę - marchew, pietruszka, seler... Zupa krem to świetny sposób na przemycenie warzyw, których normalnie niejadki nie zjadłby z talerza z tradycyjną zupą. Krem z kalafiora jest ponadto delikatny, przyprawiany jedynie solą i pieprzem. Lekkiej pikanterii(...)nadaje mu odrobina parmezanu, kwasowości -  nuta jogurtu naturalnego. Zobacz również inne przepisy na ----> zupy kremy Delikatny krem z kalafiora - przepis: Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1 pietruszka 1 marchewka ćwiartka selera kawałek białej części pora sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy do smaku przyprawa typu Vegeta - do smaku 2-3 łyżki tartego twardego sera typu

Moje Qulinaria
Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup 173

Dziś przepis na coś lekkiego, co przyniesie ulgę naszym żołądkom po wielkanocnym obżarstwie. Pyszna i lekka zupa krem z marchewek, z imbirem, trawą cytrynową i delikatnym aromatem pomarańczowym, zabielona mleczkiem kokosowym – pycha! Szybka, łatwa i przyjemna, a na pewno zachwyci całą rodzinę. Polecam! Scroll down for recipe in English Marchewkowa zupa krem (6 porcji) Składniki: 1 łyżka oleju(...)Następnie wlej 3/4 puszki mleka koksowego wraz z bulionem. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, lub do miękkości marchewki. Wyjmij trawę i skórkę i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem i podawaj zupę polaną resztą mleka kokosowego i posypaną kolendrą i uprażonymi ziarnami. Smacznego! English version Creamy carrot soup (6 servings) Ingredients

karmelowy

Proponowane wyszukiwania