Moja córka zdecydowanie nie przepada za zupami. Tym większe było moje zdziwienie, gdy będąc w pracy dostałam od niej smsa o treści: Ta zupa była pyszna. Powtórzyła mi to jeszcze raz jak wróciłam do domu. Uwierzcie takie słowa z jej ust pod kątem zup, nie padają często Zapraszam na zupę z kategorii: pyszne jak u mamy :) SKŁADNIKI: . 2 piersi(...)smaku przypraw. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dość grubą kostkę i dodać do wywaru. Kiedy ziemniaki będą półtwarde, dodać różyczki kalafiora i fasolkę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Całej zupy nie zabielać, podawać z łyżką naturalnego jogurtu
Kuchnia w opałachzewnątrz jest wietrznie i zimno. W taką pogodę najchętniej nie wychodziłabym z łóżka, chyba że na miskę ciepłej, rozgrzewającej zupy :) Dziś przedstawiam przepis na kremową zupę z czerwonej soczewicy i pomidorów, z dodatkiem curry i pieprzu cayenne. Zapraszam do gotowania! Składniki: 1 l wywaru warzywnego lub mięsnego (u mnie wołowy) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 marchewka 400 g pomidorów(...)czasie dodajemy soczewicę, słodką paprykę, curry i pieprz cayenne, mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty. 3. Wlewamy bulion i pomidory z puszki. Gotujemy 10 minut, po czym blendujemy zupę (dzięki tak wczesnemu zblendowaniu, w zupie zostaną kawałki soczewicy. Jeżeli wolicie gładki krem, zostawcie blendowanie na koniec gotowania). Odstawiamy na palnik i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Doprawiamy solą
My Culinary Artskładniki * 50 dag kapusty kiszonej * 1 kg ziemniaków * 30 dag cienkiej kiełbasy * 30 dag żeberek lub kości wędzonych * mały kawałek biodrówki wieprzowej ( z kostką), żeberek surowych, lub kości na zupę * opcjonalnie plaster łopatki, wielkość według uznania * marchewka, pietruszka, seler, por * cząber * sól, pieprz * papryka słodka mielona * papryka ostra mielona * przyprawa typu vegeta ( niekoniecznie) * mąka uprażona za złoty kolor na suchej(...)następnie gotować na delikatnym ogniu ok. 15 min. W między czasie obrać mięso z żeberek, mięso w kawałku jeżeli było dodawane pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Całość doprawić solą pieprzem i w razie gdyby kapusta okazała się za mało kwaśna dokwasić zupę pozostawionym sokiem. Na koniec przesiewać na powierzchnię zupy przez sitko uprażoną mąkę (1-2 łyżki
Mix smakuskładniki * 30 dag kości na zupę (żeberka, kości schabowe, korpusy drobiowe) * 30 dag kiełbasy cienkiej najlepiej swojskiej lub o zbliżonym smaku * 20 dag wędzonki * 1 niedużo cebulka * jarzynka (marchewka, pietruszka, seler, por) * kilka suszonych grzybków * 4-5 ząbków czosnku * 1 butelka barszczu białego * 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% * majeranek * sól, pieprz * kostka bulionowa Sposób wykonania Kości na zupę(...)pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, cebulkę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do wędzonki pod koniec smażenia. Całość przełożyć do garnka w którym gotuje się zupa. Po ok. 40 min. wyjąć kiełbasę z garnka, pokroić na plasterki i włożyć ponownie. Odlać barszcz z butelki tak, aby w butelce została tylko 1/4 płynu, rozmieszać z mąką jaka
Mix smakudodać pokrojone mięso, jeżeli całość będzie zbyt gęsta dodać nieco wody. Doprowadzić do wrzenia dodać majeranek, doprawić do smaku solą i ostrą papryką. Przez sitko przesiewać na powierzchnie zupy wcześniej uprażoną na suchej patelni mąkę pszenną (ja przygotowuję sobie większą ilość i trzymam w pojemniku) i co jakiś czas mieszać łyżką zupę, aby rozprowadzić w niej mąkę (ilość według(...)uznania, u mnie na ok. 2,5 litra zupy 3 łyżeczki). Zupę zagotować, zmniejszyć ogień, a po ok.5 minutach zestawić
Mix smakuDziś mam dla Was propozycję zupy warzywnej ale w wersji bardziej dietetycznej niż zwykle. Ostatnio postanowiłam odchudzić trochę swoje potrawy. Dlatego dziś na lunch do pracy przygotowałam sobie tę oto zupę. Z podanych składników wyszło tak ok 1,5 litra zupy 1 łyżka oliwy 1,2 l wody 2 małe ziemniaki 2 małe marchewki 2 małe pietruszki 1 pęczek dymki(...)chwilę przesmażamy, aż zacznie unosić się piękny zapach przypraw. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Doprawiamy jogurtem (ja zawsze najpierw hartuję jogurt gorącą zupa. Tak w razie czego, żeby się nie zważył), sosem sojowym i ewentualnie solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy obficie natką pietruszki. Pysznie smakuje z razowym chlebem z pestkami dyni
Kulinarna rozmowaseasonal produce for it too. Butternut squash soup is my today's choice. Dni stają się zimniejsze I poczułam ochotę na potrawy, które mnie rozgrzeją. Kremowe zupy są idealne na tą porę roku. Dobrze jest wykorzystywać sezonowe produkty. Dlatego zupa dyniowa jest moim dzisiejszym wyborem. For 4 portions: 2 tablespoons olive oil 2 onions - chopped 1 butternut squash peeled(...)minut, aż dynia zacznie się robić miękka. Pamiętajmy o mieszaniu! Dodajemy bulion i gotujemy kolejne 10 minut. Teraz możemy dodać śmietanę i ponownie zagotowujemy. Wszystko miksujemy na zupę krem. Doprawiamy do smaku. Opcjonalnie można dodać trochę płatków chili. Zupę można posypać prażonymi pestkami dyni i skropić olejem z pestek dyni. Smacznego
Kulinarna rozmowaZastanawiałam się nad wyborem - 7 smaków, czy 5 smaków. W końcu wybór padł na zupę 5 smaków. Tak naprawdę, jest w niej nie tylko 5 smaków, ale całe bogactwo. Składniki: - 2 litry rosołu drobiowego - 1 kapusta pekińska - 1 czerwona papryka - 1 zielona papryka - 1 mały por - 1,5 szklanki ugotowanego ryżu - przyprawa 5 smaków - świeżo mielony pieprz - chilli(...)łyżeczki przyprawy 5 smaków, chilli, sok z cytryny, świeżo mielony pieprz. Wlać mleko kokosowe, dodać kawałki kurczka z rosołu i prażoną cebulkę. Zagotować. Podawać obficie posypaną natką pietruszki. Uwielbiam zupy orientalne, właśnie za ich bogactwo smaków. Ale, to nie wszystko. Nie dość, że przygotowanie zupy 5 smaków jest bardzo proste, to zajmuje naprawdę niewiele czasu. Poza tym jest pikantna
mojewypiekiinietylkoRosół to świetna rozgrzewajaca zupa,zimą też samkuje najlepiej.Od dawna już rosół za mną chodził.I nie tylko sama zupa,ale rozpływająca się w ustach sztuka mięsa w sosie musztardowym ( po przepis zapraszam tutaj ).Przyznam szczerze,że niegdyś nie robiłam rosołu na giczy wołowej.Na rosól kupowało się raczej tzw.poprzeczkę.Najczęściej jednak robiłam lekki rosół z kurczaka.Ten jest jednak(...)nasze chrząstki stawowe tzn. "naoliwi" nasze trzeszczące stawy i poprawi strukturę skóry. Kolagen z greckiego znaczy: cola-klej,genno-rodzić. Rindfleischsuppe z użyciem Beinschebe to klasyk niemieckiej kuchni.Lekka,smakowita zupa z dodatkiem świeżych warzyw.Gości w codziennej kuchni ,ale sprawdzi się też idealnie gdy zawitają goście.To podstawa wszystkich sosów i świetna baza dla innych zup. Francuzi maja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś mam dla Was kolejny rewelacyjny przepis z wykorzystaniem Maślaków zasmażanych ( Provitus ). Ich delikatny smak sprawia , że nadają się nie tylko do przyrządzania sosów … zapiekanek , ale również wspaniałych zup. Dziś mam dla Was właśnie przepis na zupę. Pachnąca grzybami , sycąca i niesamowicie smaczna trafiła na mój stół kilka dni temu i zachwyciła domowników. Ja podałam ją z ulubionymi świderkami(...)smaku solą , pieprzem i listkiem laurowym. Wsypujemy makaron. Na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 15 – 20 minut , co jakiś czas mieszając. Do osobnego naczynia odlewamy niewielką ilość zupy i rozprowadzamy ze słodką śmietaną. Całość wlewamy do gotującej się zupy i zagotowujemy. Podajemy gorącą posypaną świeżą pietruszką! Smacznego
Ostra na Słodkodań. T. również ;) No i zaczęliśmy ucztowanie! Na przystawkę : * Pajdy chleba z wiejskim smalcem ze skwarkami * Grillowane warzywa z chrupiącymi grzankami * Smażone pierożki w 4 smakach Danie główne : * Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach * Koronne potrawy kuchni polskiej: kotlet schabowy, bigos, żeberka, pieczone mięsa, kiełbasa , kaszanka , pieczone ziemniaki, domowe sałaty Deser : * szarlotka z bitą śmietaną(...)mięsem i wybraliśmy numerem 1 – polecam! Ruskie i ze szpinakiem jak dla mnie zbyt mało wyraziste w smaku. Po przystawce przyszedł czas na obiad. Na stół wkroczyła defilada zup ( dla mnie i dla T. to samo ) – 4 kokilki wypełnione czterema różnymi zupami. Pomidorowa zachwyciła już od pierwszej łyżki – zarówno mnie jak i T. Rewelacyjna! ( próbowałam wyciągnąć przepis
Ostra na SłodkoPiemont), drugi na południu (Kampania), co zapewnia ich zróżnicowane podejście do kuchni włoskiej. Rozdziały książki prowadzą nas przez kolejne dania typowe dla włoskiego posiłku - "Antipasti/Przystawki", "Primi/Pierwsze dania" (czyli zupy, makarony, risotto i gnocchi), "Secondi/Dania główne" (mięso, ryby i owoce morza), "Contorni/Sałatki i surówki", "Frutta e Dolci/Owoce i desery" oraz "Merende/Przekąski". Na początku każdego rozdziału znajdziecie krótki wstęp(...)domowy makaron, pizzę czy klasyczne risotto milanese , ale na tym koniec. Receptury utrzymane są w moim ukochanym stylu "la cucina povera" czyli kuchni włoskiej biedoty. Najwymowniejsze przykłady to skromna zupa czosnkowa, chleb z ziemniakami, zupa z pokrzywy oraz zupa kapuściana z Canavese w Piemoncie, którą mama Carluccio przygotowywała zimą. Sporo jest właśnie przepisów z rodzinnych stron autorów, czyli Piemontu
Chilli Czosnek i OliwaKapuśniak z młodej kapusty... Delikatna i aromatyczna zupa. Idealne połączenie młodej kapusty, ziemniaków i jarzyn. Tania, prosta i dość szybka w wykonaniu. Chętni? Zapraszam! Składniki: 1/2 główki małej, młodej kapusty; 2 średnie marchewki; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 średnia pietruszka; 4 średnie ziemniaki; 2 litry wody; 3 kostki rosołowe Sól; Pieprz; Natka pietruszki. Sposób wykonania: Marchewkę, pietruszkę(...)solą i pieprzem do smaku. Posypać posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z dodatku kostek rosołowych można całkowicie zrezygnować, lub przygotować bulion drobiowy i na jego bazie przygotować zupę. Do zupy można dodać posiekany koperek. Smak zupy można wzbogacić dodatkiem liścia laurowego lub/i posiekanej drobno cebuli. Lubiący pikantne smaki mogą dodać drobno posiekaną papryczkę chili
Gospodyni MiejskaMożemy oczywiście używać klasycznego, dobrze nam znanego bulionu, który również nada daniom aromatu, odbiega on jednak smakiem od tego "właściwego". Na bulionie azjatyckim możemy przygotować wiele dań, na przykład: zupę kokosową z pieczarkami, kurczakiem i kiełkami , zupę kokosową z boczniakami, kurczakiem i grzybkami straw , a także krem z jarmużu i moje ulubione danie - zielone curry(...)kurczaka. Dodajemy marchewkę, czosnek, cebulę, imbir, liść laurowy i łupinki. Zalewamy wodą lekko ponad poziom składników. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym lub średnim ogniu (zupa powinna lekko bulgotać) przez 2 - 2,5 godziny. 3. Zupę przecedzamy, doprawiamy solą i pieprzem (tylko odrobinę, bo dania azjatyckie są dość mocno doprawiane innymi przyprawami - możemy nawet pominąć). Zostawiamy
Tajskie smaki