Zupożercy dzielą się na smakoszy zup pomidorowych i ogórkowych. Inni lubią jedne i drugie. Ja chyba wolę ogórkową, na dodatek z ziemniakami, a nie z ryżem. Zupa ogórkowa jest bardzo prosta i prawie dietetyczna, bez zagęszczania i zabielania. Składniki: ? 4 małe marchewki ? 2 małe pietruszki ? 1/2 małego selera ? 1 duża cebula ? 1 mały por ? 5 średnich ziemniaków ? 6 ogórków kiszonych(...)smaku, gotować 10 minut. ? Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do warzyw i gotować 10 minut. ? Do garnka wrzucić ogórki, wymieszać i gotować kolejne 10 minut. ? Do gotowej zupy wsypać posiekaną natkę pietruszki. Jeśli lubimy zupę badziej kwaśną, to należy dolać soku z ogórków
To co kochamZupa cebulowa najczęściej kojarzy się z sezonem jesienno-zimowym jako danie rozgrzewające. Przygotowałam wersję lekką z serkiem pleśniowym, grzankami i szczypiorkiem. Taka zupa cebulowa na wiosnę, która okazała się hitem. Zdrowa, mocno aromatyczna i lekko pikantna. Polecam! Składniki: ? 4 cebule ? 1/2 małego pora ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka do smaku ? 3 łyżki masła ? 2 serki pleśniowe(...)cebulę, dodać pozostałe warzywa. ? Zalać ok. 1,5 litra wody gorącej, dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw. ? Pod koniec gotowania dodać pokrojone serki pleśniowe, gotować aż się rozpuszczą. ? Zupę zmiksować blenderem. ? Kromki chleba pokroić w paski i podsmażyć na maśle. ? Podawać zupę z grzankami, posypaną posiekanym szczypiorkiem
To co kochamCzerwone buraczki nie bardzo cieszą się powodzeniem w mojej rodzinie. Ja natomiast lubię je pod każdą postacią. Dlatego też buraczki i ogonki botwinki zmiksowałam w zupie, co okazało się strzałem w dzisiątkę, bo nawet Monice smakowała. Zostawiłam tylko liście botwinki, aby razem z kaszą jaglaną nadały zupie strukturę. Dodatek gotowanego jajka to kropka nad i. Składniki na 4 porcje(...)podsmażyć na maśle razem z buraczkami i łodyżkami. ? Wlać 1,5 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, przyprawy do smaku, cukier i ocet. ? Gotować ok. 30 minut, po czym zupę zmiksować. ? Do powstałej zawiesiny dodać liście botwinki i pogotować jeszcze 5 minut. ? Do zupy dodać kaszę jaglaną. ? Podawać z jajkiem gotowanym na twardo
To co kochamJestem zielonym szparagożercą. Białe szparagi również zjem, aczkolwiek bez entuzjazmu. Są dla mnie mdłe, miękkie, wręcz papkowate po ugotowaniu. Idealnie nadają się jednak na kremową zupę. Dodałam jej smaku za pomocą cukinii, selera naciowego, szałwii i tymianku. Niekwestionowaną zaletą mojej zupy jest specjalny dodatek – szynkowy szaszłyk. Składniki na: 4 porcje : ? 1 pęczek szparagów białych ? 1 mała cukinia ? 1 cebula(...)Doprawić solą, pieprzem, dodać szałwię, tymianek, pokrojony seler naciowy, podlać 1 litrem zagotowanej wody. ? Gotować ok. 15 minut. Czubki szparagów wyjąć wcześniej do dekoracji, aby zbytnio się nie rozgotowały. ? Zupę zmiksować, wlać śmietankę i wymieszać, ? Na szpatułki drewniane nabić zwiniętą w różę szynkę i czubki szparagów. ? Podawać zupę z szaszłykiem z szynki, posypaną natką selera
To co kochamjaki i ozdobne. Dostałam pięć sztuk dorodnych dyń, sobie zostawiłam tylko jedną. A i tak z powodu braku czasu nie robię kulek słodko-kwaśnych jak co roku. Ale ugotowałam zupę z dyni, która wszystkim bardzo smakowała i muszę w najbliższym czasie powtórzyć ten wyczyn. Zupa jest z dodatkiem marchewki i imbiru, lekko kwaśna, lekko słodka i mocno pieprzna. Jedliśmy(...)smaku. ? Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę. ? Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. ? Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, imbirem i sokiem z cytryny. ? Na koniec wlać śmietankę. ? Podawać zupę z ryżem i pestkami z dyni
To co kochamUwielbiamy zupy kremy, bo… są aksamitne, gładkie, nie widać warzyw, a szcególnie szpinaku, którego w innej postaci chłopaki nie jadają. A tutaj zmiksowane, zielone i brokułowe, bo cukinia i szpinak jest be… Smakowało, a jakże. Kremową zupę można jeść z różnymi dodatkami. Na głodne brzuchy może to być kasza jaglana czy ryż, a na mniej głodne płatki migdałowe(...)posypania Wykonanie: ? Pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju, dodać pokrojony czosnek i ziemniaki. ? Zalać ok. 1,5 litra wrzącej wody i dodać sól do smaku, gotować 10 minut. ? Dorzucić do zupy różyczki brokuła i pokrojoną cukinię, gotować jeszcze 15 minut. ? Gdy warzywa będą miękkie, wrzucić umyty szpinak i tylko zagotować. ? Zmiksować zupę na krem, doprawić solą i pieprzem. ? Podawać posypane płatkami
To co kochamNastępna zupa dyniowa po kremie dyniowo-pomarańczowym i imbirowym. Każda z nich jest inna i trudno wybrać najlepszą. Dzisiejsza zupa na bazie sera pleśniowego jest dość ostra w smaku i wyrazista. Głodomory mogą sobie zagęścić ją ryżem, dowolną kaszą lub grzankami. My jedliśmy posypaną czarnym sezamem, który ładnie kontrastował z pomarańczowym kremem. Składniki: ? 1 marchewka ? 1 cebula ? kawałek pora(...)obraną i pokrojoną marchewkę. ? Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. ? Na koniec wrzucić pokrojony ser, zagotować aż się rozpuści. ? Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. ? Podawać zupę posypaną czarnym sezamem
To co kochamDyni w tym roku w mojej kuchni co niemiara. W sumie zostałam obdarowana 8 dyniami. Kilka rozdałam i zostało mi jeszcze 1,5 sztuki. Ugotowałam jeszcze dwie inne zupy, jedna z pieczarkami, druga z pomidorami i cynamonem, a jestem w trakcie robienia pasztetu z dyni i soczewicy. Jako warzywo uniwersalne można ją łączyć ze wszystkim innymi składnikami, na słono(...)słodko. Tym razem połączyłam z kalafiorem. Kalafior w jesiennej odsłonie z dynią to moja następna propozycja na aksamitną zupę-krem. Taka zupa doskonale rozgrzewa i syci. Monika zjada ją na śniadanie, ja na kolację. Składniki: ? 1 mały kalafior ? kawałek dyni, ok. 2 szklanek kostki dyniowej ? 1 marchewka i pietruszka ? 1 cebula ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? 1/2 szklanki śmietanki
To co kochamCzas na pożywną, zimową zupę kremową z pieczarkową wkładką. Jest to zmiksowana zupa brokułowa z dodatkiem plasterków pieczarek, które sprawiają, że jej struktura jest gęsta i sycąca. W sam raz na styczniowe chłody, a równocześnie jest to dobry pomysł na przemycenie brokuła dla niejadków. Zupa mega-nie-fotogeniczna niestety, bo pieczarki po przetworzeniu są bardzo nieciekawe, Składniki: ? 1 mały brokuł(...)podsmażyć na oliwie. ? Dodać pokrojony drobno brokuł, zalać wodą, aby przykryła warzywa, i gotować do miękkości z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich, po czym zmiksować całość. ? Do zupy dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, sos sojowy i gotować, aż pieeczarki będą miękkie – ok. 10 minut. ? Na koniec wlać mleko i dodać posiekaną natkę pietruszki. ? Podawać z kaszą
To co kochamMocno aromatyczna zupa krem na bazie białych warzyw, w tym kopru włoskiego. Lekki krem można zagęścić podając gotowany ryż jako dodatek. Składniki: ? 1 koper włoski ? 2 pietruszki ? 1 seler ? 4 ziemniaki ? 1 cebula ? pęczek koperku ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki oliwy ? 1/2 szklanki śmietanki do zup Wykonanie: ? Cebulę obrać i pokroić w kostkę. ? Seler i pietruszkę obrać i pokroić(...)oleju, wrzucić cebulę, podsmażyć, dodać pietruszkę, seler i koper włoski. Podsmażyć ok. 1 minuty. ? Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz i gotować ok. 10 minut. ? Do zupy wrzucić ziemniaki i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec wsypać koperek. ? Zupę zmiksować na gładki krem. ? Dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. ? Rozlać na talerze i udekorować koperkiem
To co kochamstraganach można jeszcze dostać piękną fasolkę szparagową. W związku z tym proponuję na pożegnanie lata zupę fasolkową, która niedługo będzie wspomnieniem i ustąpi miejsca cięższym, rozgrzewającym i sycącym jesienno-zimowym zupom. Składniki: ? 500 g fasolki szparagowej ? 5 ziemniaków ? 3 marchewki ? 1 pietruszka ? kawałek korzenia selera ? 1 cebula ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 3 liście laurowe(...)ziaren ziela angielskiego ? 2 łyżki oleju ? 1/4 szklanki śmietanki do zup Wykonanie: ? Rozgrzać olej, przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. ? Dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki, a seler w kostkę, i smażyć przez chwilkę. ? Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz. ? Po zagotowaniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. ? Po 10 minutach wrzucić fasolkę pokrojoną
To co kochamDwuskładnikowa zupa w 15 minut. Ta pod wójnie zielona, ekspresowa i zdrowa zupa to moje ostatnie odkrycie kulinarne. Jadłam ją z płatkami migdałowymi posypaną czarnym sezamem. Ja uwielbiam wszelakie zupy, więc mi bardzo smakowała, ale można też dodać do niej słodkiej śmietanki, aby była bardziej aksamitna i treściwa. Składniki: ? 2 średnie cukinie ? 5 łyżek oliwy ? 2 łyżki sosu sojowego ? garść(...)posypania Wykonanie: ? Pokrojoną w plastry cukinię podsmażyć na oliwie. ? Wlać 2 szklanki wody i sos sojowy, gotować ok. 10 minut. ? Wrzucić na koniec jarmuż, pogotować jeszcze ok. 2 minut. ? Zupę zmiksować, doprawić solą do smaku
To co kochamKiedyś bardzo modna była zupa kapuściana. Każdy, kto się odchudzał, wprowadzał do swojej diety właśnie taką kapuściankę. Ja również proponuję kapuściany detoks wiosenny z młodej kapusty. Błyskawiczny, bo wiosenna młoda kapusta gotuje się szybciej niż pozostałe warzywa w zupie. Taka zupa smakuje najlepiej właśnie o tej porze roku, jest świeża i pożywna. Idealna na lekki obiad w ciepłe dni. Składniki(...)litrami gorącej wody, dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku, gotować 15 minut. ? Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, kapustę pokroić i dodać do warzyw. Gotować 30 minut. ? Do gotowej zupy dodać groszek i koperek, pogotować jeszcze z 10 minut
To co kochamZupę pomidorową robię tylko od wielkiego dzwonu lub na specjalne życzenie dzieci. Sama za nią nie przepadam (delikatnie powiedziane 😉😀😄) i przeżywam katusze, gdy jest podawana podczas różnych wyjazdów służbowych i szkoleń. Może dlatego do tej pory nie pojawiła się na blogu 😉 Podstawą moich pomidorówek jest domowy sos pomidorowy i dobry wywar warzywny. Nigdy nie dodaję koncentratu pomidorowego, dlatego moja zupa(...)marchewki da się wbić widelec. W innym garnku ugotować al dente makaron orzo lub risoni (według przepisu podanego na opakowaniu). Do marchewek dodać przecier pomidorowy. Zagotować. Do zupy dodać śmietankę. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. ----- Podobne: zupa pomidorowo-kokosowa krupnik ogórkowa zabielana
Weekendy w domu i ogrodzieZupa z kukurydzy, to zupa którą przygotujesz w 30 minut. Zapraszam po bardzo prosty i bardzo smaczny przepis na zupę. Artykuł Zupa z kukurydzy pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją