Magda Jak najlepiej sprawdzić czy nowo wymyślona zupa smakuje? Polecam zaserwować ją gościowi – tak sprawdzone, zachwalane, zjedzone ze smakiem danie na pewno wpisze się na stałe w moje rodzinne menu. Ta wegańska zupa soczewicowa, inspirowana meksykańskimi smakami to pomysł na bardzo pożywne danie, pełne pysznych składników, a do tego ekspresowe. Co tu dużo pisać – najlepiej wypróbować Składniki(...)minut – polecam obserwować, tak cienkie placki mogą się łatwo spalić. Mają być rumiane i chrupiące. Gotowe wyciągamy z piekarnika do ostygnięcia. Do gotującej się dalej zupy dodajemy kukurydzę, czerwoną fasolę oraz wlewamy mleczko kokosowe – mieszamy do połączenia. Gotujemy całość jeszcze 3 minuty. Po tym czasie zupa jest gotowa do podania. Serwujemy ją oczywiście z wcześniej przygotowanymi, chrupiącymi
Smaczna StronaSezon na paprykę w pełni, grzechem byłoby więc z tego nie skorzystać. Dlatego dziś proponuję pyszną zupę-krem z papryką w roli głównej. Zupa jest pyszna, rozgrzewająca, a dodatek ziemniaków sprawia, że jest tez gęsta i sycąca. Choć najczęściej w kuchni wykorzystujemy czerwoną paprykę, ja tym razem sięgnęłam po żółtą - tak dla odmiany 😉 Zupa paprykowo-ziemniaczana - przepis na 8 porcji(...)przygotowania zupy będą Ci potrzebne: 4 żółte papryki, 4 ziemniaki, 2 cebule 2 litry bulionu warzywnego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki curry, sól i pieprz do smaku. 1. Papryki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut. 2. Upieczone papryki przełóż do miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw
Z notatnika dietetykaOkazuje się, że pyszne flaczki można zrobić również na żołądkach drobiowych. Smakują nawet tym, którzy nie przepadają za tradycyjną wersją tej zupy robionej na żołądkach wołowych lub wieprzowych. Konkretnie doprawione, wychodzą wybornie. Przepis na flaczki z żołądków drobiowych Składniki: 0,5 kg żołądków drobiowych, 2 udka z kurczaka, 1 duża marchewka lub dwie mniejsze, 1 pietruszka, 3 cebule, 4 ząbki(...)gotuj nadal przez około 40 minut lub dłużej – aż zmiękną. Cebulę drobno posiekaj, zrumień na oleju, wsyp mąkę i paprykę w proszku, wymieszaj, aby zrobić zasmażkę, dodaj do zupy. Mięso z udek oddziel od kości i chrząstek, pokrój w paseczki, marchewkę i pietruszkę pokrój w drobną kostkę, dodaj do zupy. Czosnek i imbir obierz, drobno posiekaj, oprósz solą
Kulinarna PolskaDzień dobry :-) O tej zupie słyszałam już dawno. Jakoś nie było okazji jej zrobić. Usłyszałam o niej ponownie w radiu i któryś z moich Panów zapytał czego takiej nie jedliśmy. Więc pogrzebałam w intrenecie i znalazłam przepis, który najbardziej mi odpowiadał ( klik ). Zalewajka wyszła pyszna, dla mnie to delikatniejsza wersja żurku. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 litry(...)liście laurowe 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz Dodatkowo: jajka 1. Suszone grzyby płuczemy w ciepłej wodzie i przekładamy do większego garnka w którym będziemy gotować zupę. 2, Cebulę obieramy i całą wkładamy do garnka, czosnek obieramy i również dajemy do garnka, tak samo liście laurowe i ziele angielskie. 3. Całość zalewamy wodą i gotujemy
kruche babeczkiwidok brązowego kapelusza nieśmiało wychylającego się spod liści i gałęzi serce zaczyna szybciej bić a na twarzy pojawia się uśmiech? Czysta radość! Z moich pierwszych tegorocznych zbiorów przygotowałam zupę, tuuuurbo pyszną! Mam nadzieję, że grzybowy sezon okaże się obfity, bo mam apetyt na więcej grzybowych smakołyków. Składniki: 500 g leśnych grzybów mrożonych (podgrzybki, borowiki itd) 2 szalotki 1 marchew(...)Smażymy na dość mocnym ogniu, przez około 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy winem, mieszamy, gdy wino odparuje, zalewamy bulionem i wodą w której moczyły się suszone grzyby. Zupę gotujemy około 20 minut. Na koniec śmietankę mieszamy z mąką, tak żeby nie było grudek i wlewamy do zupy (można wlewać śmietanę przez sitko, żeby wyeliminować ewentualne grudki mąki). Pamiętamy
Smakowity Blog Kulinarnyjest to klasyczna zupa miso, ale zrobiona na bulionie z warzyw. Taka polska wersja ;) Ale zapewniam... jakie to dobre! :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (2 porcje): 700 ml. bulionu warzywnego (niesolonego) 2 płaskie łyżki jasnej(...)dymki sól, pieprz Bulion wlej do garnka, dodaj pastę miso i sos sojowy. Pomału doprowadź do zagotowania i zmniejsz płomień pod garnkiem, aby bulion tylko pyrkał. Włóż do zupy makaron i podgrzewaj tak przez 3 minuty. Dodaj do zupy olej sezamowy i wyłącz palnik. Mniejsze boczniaki pozostaw w całości, większe podziel na kawałki. Na patelni rozpuść masło, wrzuć grzyby
Delicious PlaceWspominałam Wam niejednokrotnie, że uwielbiam szybkie w przygotowaniu, zdrowe przepisy. Dlatego dzisiaj chciałabym przedstawić Wam kolejny z przepisów, których należy do moich ulubionych. Mimo, że jest to zupa to jest ona niezwykle sycąca i bez wątpienia może stanowić samodzielny posiłek. W sklepach coraz częściej możemy spotkać tortellini ze świetnym składem, więc bez strachu możemy po nie sięgać, kiedy faktycznie brak(...)czasu na przygotowanie czasochłonnych posiłków. Ja, wykorzystuje je między innymi do tego typu zup oraz do sałatek. Spróbujcie! Składniki na 3-5 porcji: – 1000ml gorącego bulionu (lub 1000ml wody + 3 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 800g pomidorów krojonych z puszki – 400g tortellini z ricottą i szpinakiem – 2 cebule – 2 garści szpinaku – 2 łyżki oleju
Be Fit Be StrongDzień dobry :-) Lubicie zbierać grzyby? My bardzo, nawet dzieci polubiły i same wołają, żeby jechać do lasu. Ostatnio trochę uzbieraliśmy i była już pizza, a teraz czas na zupę. Miałam ochotę na taką już długo. Zupa wyszła pyszna. Jeśli lubicie to polecam, warto zrobić :-) Miłego dnia :-) Składniki: 500 g świeżych grzybów 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 większe marchewki(...)praskę czosnek i startą na tarce na grubych oczkach marchewkę. Smażymy około 2 - 3 minuty. 3. Teraz całość zalewamy bulionem. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy. Gotujemy aż będą miękkie. 4. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jak zupa będzie gotowa, zdejmujemy z gazu, dodajemy śmietankę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smacznego
kruche babeczkiDeszczowa i zimna końcówka lata sprawiła, że sezon na zupy w tym roku rozpoczął się u mnie wyjątkowo wcześnie. Znów w weekendy pyrka rosół na ogniu, i mam ochotę na gęste, pożywne zupy. Mam nadzieję, że ciepło jeszcze wróci ale tak czy inaczej jem zupy. Dziś przepis na moją grochówkę, z dodatkiem kiełbaski i ziemniaków i majerankiem - to już(...)taka jesienno-zimowa zupa ale miałam na nią ochotę
Smaczny zeszytoraz selera kroimy w kostkę (kostka z cukinii powinna być nieco większa). Odławiamy ugotowane mięso a do bulionu wrzucamy wszystkie przygotowane warzywa oprócz kalafiora. Gotujemy przez 10 minut. Do zupy dodajemy kalafiora, przecier, ryż oraz przyprawy. Gotujemy kolejne 15 minut lub do miękkości warzyw i ryżu. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku. Ewentualnie do zupy dodajemy poszarpane mięso(...)golonek indyka (oprócz skóry). Przed podaniem zupę posypujemy natką pietruszki
Qchnia po prostuoryginalnej wersji zupa ta nazywa się Tom Khaa Gai, czyli kokosowa zupa z kurczakiem z dodatkiem galaganu. Kuchnia tajska pozwala na swobodę i improwizację, więc pozwoliłam sobie zaszaleć i odrobinę zmienić składniki. Kurczaka zastąpiłam krewetkami, co z pewnością nie zaszkodziło zupie, wręcz przeciwnie, wyszła wyborna. Doprawiłam ją na lekko ostrą nutę, ale możecie regulować ilość... Read More Artykuł Tom Khaa(...)zupa kokosowa pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plZupa z lisci kalarepy. Królik (doświadczalny) ma ostatnio fazę na grzebanie w ogórdku. Coś Konefka czuje, ze jak ją zdrzażni, to Ona też też zajme się ogrodnictwem i pogrzebie Królika. No ale wpierw obowiązki, potem przyjemności. Króliś z tej zabawy w ogrodnika przytargał był do chałupy jakieś zielsko i kazał je przyrządzić. Zielsko zostało przyjęte uśmiechem. Króliś został pochwalony(...)zajęła się zielskiem. W roli zielska kalarepa. Kalarepę Konefka chrupała czasem wieczorem zamiast “ciastków”, ale nie wiedziała, że to ma tez liście. Poszukała jakiś pomysłów i zrobiła zupę. Z takich liści można tez podobno zrobić gołąbki, ale to trochę bardziej pracochłonne niż zupina, a wtedy sie Konefce wybitnie nie chciało. Gołabki będa innym razem, jak Królis przytarga kolejną
Spice things upTradycyjne arabskie danie, doskonale na upalne dni: chłodnik z ogórka, kefiru, rodzynek i ziół. Zupa do zrobienia w 5 minut. Czas: 10 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Liczba kalorii w porcji : Około 200 Bardzo popularne danie w basenie Morza Śródziemnego, ale nie tylko, bo chłodnik z ogórka i jogurtu jadą się chętnie na Kaukazie, a także Bałkanach(...)Różnią się nieco w szczegółach, jednak baza jest zawsze taka sama: ogórek i gęsty jogurt. Nam bardzo spodobał się przepis na perską zupę abdoogh khiar, czyli chłodnik z ogórka, jogurtu i rodzynek. Tak jest, w zupie są słodkie rodzynki i to całkiem sporo, bo w oryginale wychodzi pół szklanki na pół litra jogurtu. My mocno ograniczyliśmy ilość rodzynek
Niedzielny kucharzUwielbiam hiszpańską kuchnię! Swego czasu mieszkałam tam kilka lat i ta miłość pozostała ze mną aż do teraz 💓. Dziś zapraszam Was na jedną z moich ulubionych letnich zup. Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy, to idealna propozycja na upalne dni. Zupę zrobimy z trzech podstawowych składników, ktore każdy mam w domu, czyli pomidorów, bułki i oliwy. Dosłownie chwila w kuchni i pyszne(...)macie ochotę na hiszpańską klasykę, to polecam też taka wersję. Zróbcie ją koniecznie i zaskoczcie swoich współbiesiadników jej rewelacyjnym smakiem. Na blogu znajdziecie też przepis na inną hiszpańska zupę, czyli znane pewno wszystkim gazpacho . Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1000 g dojrzałych pomidorów 200 g miąższu z bułki
Kulinarne przygody Gatity