przełamaniu oporów, bo wykorzystane do przygotowania warzywo jest bardzo zdrowe! Mowa oczywiście o brukselce. A w połączeniu z pozostałymi składnikami gwarantuję, że wyjdzie nam bardzo pożywna i smaczna zupa, pełna nie tylko witamin i minerałów, tak niezbędnych do utrzymania dobrego zdrowia po zimie, ale i wyjątkowo smaczna. Zatem wszyscy, dla których dobra kondycja organizmu, oraz doznania smakowe idą w parze(...)powinni zapoznać się z przepisem, a jeszcze lepiej, przygotować sobie według niego: zupę z brukselki z pieczarkami, do czego szczerze zachęcam! Szczegóły przygotowania i opis w linku! Smacznego! <WJ> Składniki: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G KitchenTaką zupę jemy właściwie tylko raz w roku. Na święta. Których my akurat osobiście nie obchodzimy, ale korzystając z paru wolnych dni zawsze odwiedzamy czy moją mamy, czy Ani mamę. I tak zawsze się na taką zupę załapiemy. Mianowicie wigilijna postna zupa grzybowa. Uwielbiamy ją! Ogólnie lubimy wigilijne dania. Czy to pierogi, czy kapusta z grzybami. Dawniej, gdy żyła moja(...)nawet co jeszcze wchodziło w skład tej potrawy. Chyba rodzynki, ale pewności nie mam. Pamiętam, że to było ulubione danie mojego ojca. Naszym natomiast ulubionym jest właśnie ta postna zupa grzybowa. Ten aromat jest niesamowity, a smak tak bardzo głęboki. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureZupa buraczkowa to jedna z moich ulubionych. To zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Moja mam gotowała bardzo podobną, tylko zamiast puree i boczku w zupie były ziemniaki pokrojone w większą kostkę. U mnie z kremowym puree i chrupiącym wędzonym boczkiem. Koniecznie musicie jej próbować. Jest idealna na chłodne dni. Świetnie rozgrzewa i dodaje energii. Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE SKŁADNIKI(...)masła. Ubić na kremowe puree. Boczek pokroić w kostkę lub słupki i przesmażyć na złoto na suchej patelni. Usmażony boczek przełoży na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zupę zabielić śmietanką kremówką, doprawić solą i pieprzem. Na środku głębokiego talerza ułożyć puree ziemniaczane, zalać zupą, wierz posypać chrupiącym boczkiem i świeżo posiekanym koperkiem. Smacznego. Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE
kulinarnyJadawna. Ja akurat jestem ciepłolubna ale też potrafię docenić jej uroki. Na pewno jednak czy z zimy się cieszycie czy też nie warto zadbać o właściwe pożywienie a zupy zimą to najlepsze jedzenie. Dziś gęsta i pożywna zupa pomidorowa z mięsem mielony, ryżem, fasolą i kukurydzą. Posypana parmezanem i bazylią. Mariaż Meksyku z Włochami na jednym talerzu. Zjadasz talerz(...)można iść na sanki lub narty. Gęsta zupa z indykiem, fasolą i ryżem Składniki; 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 100 g ryżu białego 1,5 litra wywaru lub rosołu 1/2 litra passaty pomidorowej 1 puszka fasoli 1 puszka kukurydzy sól, pieprz garść bazylii
Smaczny zeszytWspaniała, gęsta, treściwa i bardzo rozgrzewająca zupa pomidorowa z fasolą i ciecierzycą. Ideał na mroźne dni. Inspiracją do przygotowania dania byłą zupa kowbojska z fasoli z bloga Jadłonomia . Chciałam, by zupa była intensywniej pomidorowa i udało mi się to osiągnąć. Polecam :) około 10 porcji cebula czerwona cebula czosnkowa 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub łagodnej wg uznania(...)minut. Po tym czasie odlewamy 3-4 chochelki, które miksujemy na gładko. Ponownie wlewamy do garnka, całość mieszamy i podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i grzankami. Smacznego :) Artykuł Zupa pomidorowa z fasolą i ciecierzycą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogKapuśniak z kapusty pekińskiej z dodatkiem ziemniaków i kiełbasy to sycąca zupa idealna na obiad dla całej rodziny. Taki kapuśniak jest ciekawą alternatywą dla klasycznego kapuśniaka z białej kapusty i na pewno zachwyci swoim smakiem wybredne gusta i załagodzi głód na długie godziny. składniki na 6 porcji 1 średnia kapusta pekińska włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera ) 1 laska(...)tłuszczu wrzucamy pokrojoną kiełbasę i krótko podsmażamy od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy cebulę z czosnkiem i całość chwilę podsmażamy, po czym zdejmujemy z ognia. Do gotującej się zupy wrzucamy podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem, wszystko razem łączymy i gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy koncentart pomidorowy, zupę doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem
Smakowite DaniaPyszna, aromatyczna zupa - krem z pora. Składniki: kilka łyżek oleju 1 cebula 1 duży por 5 ząbków czosnku kawałek selera 4 ziemniaki 2 marchewki 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) sól i pieprz do smaku 50 g ziaren słonecznika Wykonanie: Warzywa: marchewkę, ziemniaki, cebulę, seler, por obieramy, myjemy i drobno kroimy. Cebulę i por podsmażamy(...)dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażamy jeszcze 3 minuty. Do garnka wkładamy podsmażoną cebulę z porem oraz pozostałe warzywa. Dolewamy bulion i pieprzymy. Całość gotujemy do zmięknięcia warzyw. Zupę miksujemy blenderem, jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać więcej bulionu lub gorącej wody. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, do ich zrumienienia
Smak mojego domupotraw krótko poddawanych smażeniu, pieczeniu, grillowaniu lub gotowaniu. Nie wymaga marynowania, ale dobrze smakuje z wszelkimi sosami. Skrzydełka z indyka będą świetną podstawą do przygotowania bulionu — bazy wielu zup i sosów, a zamarynowane i grillowane będą pyszną przekąską. Zobacz, przepis na przygotowanie roladek z udźca z pesto z suszonych pomidorów i kaszotto z grzybami. Ilość porcji: 2 Składniki na roladki(...)czasu, aż powstanie kremowa konsystencja. Roladki po upieczeniu rozwinąć z folii i pokroić na grube plastry. Podawać na kaszotto z odrobiną pesto i rukolą. Zobacz również, przepis na zupę warzywną z piersią z indyka, która na pewno będzie smakowała również osobom będącym na diecie. Ilość porcji: 2 Składniki na zupę warzywną z piersią z indyka: 400 - 500 ml bulionu warzywnego
Kuchcik gotujeLekka rozgrzewająca zupa jarzynowa ze skorzonerą i piersią z kurczaka. Wersję wege robimy bez mięsa. Zupka jest bardzo dobra, dodałam kurkumę, curry, paprykę wędzoną przyprawy które o tej porze roku są pożądane bo rozgrzewają. 3 korzenie skorzonery u mnie dość długie 1 kawałek por biała część 1 kawałek korzenia selera 2 marchewki 3 ziemniaki 1 pierś(...)kostkę i chwilę przesmażam. Wlewam około dwa litry wody i gotuję na wolnym ogniu. Skorzonerę obieram i kroję w talarki. Skrapiam sokiem z cytryny bo ciemnieje. Dodaję do zupy Ziemniaki też kroję w kostkę ale je dodaję na końcu do zupy razem z kawałkami kurczaka. Zupę gotuję jeszcze około 10 minut aż warzywa będą miękkie. Doprawiam solą, pieprzem. Podaję
wesoła kuchniaOdkąd dzieci częściej siedzą w domu niż w szkole/przedszkolu, ta zupa to niemal stały punkt naszego menu. Czasami pojawiała się też na Instagramie. Dlatego pomyślałam sobie, że podzielę się tutaj przepisem na nią. To... Artykuł Prosta zupa pieczarkowa pochodzi z serwisu gotować
gotować!Słodka dynia, kwaskowate pomidory, cebula nadająca ostrości i aromatyczne, rozgrzewające przyprawy to wspaniałe połączenie. Dawno żadna zupa nie smakowała mi aż tak dobrze. Z serowymi grzankami skomponowała się wyśmienicie. 4 porcje zupa: 0/5 kg pokrojonej w kostkę dyni mała cebula łyżka masła klarowanego puszka żółtych pomidorów (w sezonie 3 soczyste sztuki, można zastąpić czerwonymi) litr bulionu warzywnego 0/5 łyżeczki mielonej(...)Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu około 30 minut (aż dynia zmięknie). W tym czasie kromki chleba smarujemy oliwą, posypujemy startym serem i zapiekamy, najlepiej w opcji grill. Zupę miksujemy, jednak nie całkowicie na gładko, część warzyw zostawiamy w całości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, natka pietruszki i grzankami serowymi. Smacznego :) Artykuł
Mienta blogJeśli uwielbiasz owoce morza, to ten przepis na zupę z mulami z pewnością przypadnie Ci do gustu! Składniki i sposób przygotowania: Na patelnię wlałam oliwę, dodałam ząbek czosnku, po dwóch minutach oliwa nabrała zapachu czosnku, więc go wyrzuciłam. Dodałam teraz rozmrożone mule, pół szklanki białego wina, dwie łyżki przecieru pomidorowego, trochę wody, natkę pietruszki i pod przykryciem na wolnym ogniu(...)gotowałam 5 minut. Na talerzu ciut posoliłam i popieprzyłam, dodałam swój zapieczony z oliwą i czosnkiem chleb. Można dodać śmietanę do zup. Zachęcam do spróbowania, zupa jest lekka, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Autor przepisu: Danuta Lissek Artykuł Zupa z mulami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyryżu. Ponieważ zdołałam zapomnieć, że takową swego czasu kupiłam, z wykorzystaniem jej zawartości nie należało dłużej zwlekać. Szybko doszłam do wniosku, że czarny ryż będzie znakomitym dodatkiem do prostej zupy curry na bazie dyni. W ten sposób w jednym daniu zamknęłam całą masę wartości odżywczych – cenne białka, węglowodany i tłuszcze, antyoksydanty, witaminy oraz rozgrzewające i wspomagające trawienie przyprawy. Przy okazji(...)minut, zależnie od gatunku dyni i wielkości kawałków). Kiedy dynia będzie ugotowana garnek odstawić z ognia, dodać mleko kokosowe i zblendować całość na gładki krem. Do kremu wrzucić ciecierzycę, zupę ponownie zagotować, w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem. Ryż przełożyć do miseczek, wlać zupę, posypać listkami kolendry i ewentualnie płatkami chilli. Smacznego! * Garam masala to tradycyjna mieszanka przypraw
Even Better FoodWedług autorki poniższego przepisu, zupa ta w obliczu kaca jest tym, czym rosół w przypadku przeziębienia. I chociaż nie miałam okazji osobiście przekonać się o jej „zbawczej” mocy leczenia owej swoistej przypadłości, to mogę zapewnić o wyjątkowym smaku zupy oraz tym, że fantastycznie odżywia nie tylko w chwilach słabości. Doskonale nawadnia, dostarcza wartościowych składników (zwłaszcza witaminy C, witamin z grupy(...)czym gotować na małym ogniu przez 10 minut. Dodać fasolkę i gotować dalsze 5 minut. Zdjąć z ognia, doprawić sosem sojowym i rybnym, Tabasco i ewentualnie pieprzem do smaku. Zupa najlepiej smakuje w ostrzejszej wersji. Podawać z upieczonymi pomidorkami, obficie posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego! * W wersji bezglutenowej należy użyć syropu daktylowego. ** Jeśli wykorzystany został pozbawiony tłuszczu bulion, można użyć
Even Better Food