zupa - 38908 przepisów (strona:481/2594)

Zupa z burakami i czerwoną fasolą 62

Taki trochę oszukany barszcz ukraiński. W smaku ta zupa naprawdę nieco go przypomina. Jeżeli jesteście posiadaczami zakwasu z buraków, zróbcie ją koniecznie.  Składniki: 1 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu z buraków 3 buraki 3 ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pieprz mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany (przepis(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie dodajemy do tego zakwas, buraki, odsączoną fasolę, rozdrobniony czosnek, ocet i przyprawy. Całość gotujemy jakieś 15 minut. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Zabielamy ją jogurtem lub śmietaną. Jogurt polecam dodać dopiero do miski z zupą, wtedy jest mniejsza szansa, że się zwarzy. Artykuł Zupa z burakami

Kardamonovy
Zupa pomidorowa z kaszą i szczypiorkiem 50

pomidorówkę w tej wersji. Pomysł na nią urodził się trochę przypadkiem, ale jak wiadomo wiele przypadkowych potraw smakuje często lepiej od tych zaplanowanych. Kasza kaszą, ale szczypiorek w tej zupie zrobił chyba największą robotę. Łapcie więc za dzisiejszy rosół i walnijcie pomidorową w tej wersji. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 500 ml passaty pomidorowej 1 marchewka 1 ząbek(...)porcji) Do garnka wlewamy bulion, passatę pomidorową, dodajemy czosnek i startą na największych oczkach marchewkę (możecie też użyć tej z gotowania bulionu, ale wtedy dodajcie ją pod koniec gotowania zupy), wszystko gotujemy na średnim ogniu około 10 minut. W międzyczasie kaszę dokładnie przepłukujemy na sicie i gotujemy al dente (u mnie trwało to około 5 minut). Zupę doprawiamy solą

Kardamonovy
Zupa z botwinki z fasolą i ziemniakami 73

powiedzmy, że wyszedł z tego taki oszukany barszcz ukraiński. Fasola i smażona cebula nadały tej zupie trochę takiego charakteru. Plus jest taki, że nie trzeba tej zupie poświęcać jakoś dużo czasu, a jest naprawdę pyszna. Sezon na botwinkę trwa, więc do garów raz, raz, dwa! Jestę raperę. Składniki: 1 l bulionu warzywnego pęczek botwinki 3 średnie ziemniaki puszka czerwonej fasoli(...)czosnek, smażymy kolejne 2 minuty. Całość zalewamy bulionem, dodajemy zakwas i odsączoną fasolęgotujemy do miękkości ziemniaków i buraków. Pod koniec gotowania dodajemy ocet, cukier, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Zupę przelewamy do misek, dodajemy śmietanę i poszatkowany koperek. Artykuł Zupa z botwinki z fasolą i ziemniakami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa grzybowa 70

Przepis na klasyczną zupę ze świeżych, mrożonych lub suszonych grzybów, Podawana z makaronem jest idealna jako potrawa tradycyjna na Wigilię. Czas przygotowania:   45 minut Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 1 kg świeżych lub mrożonych grzybów lub 120 g suszonych 2 l bulionu warzywnego 2 cebule 1 czosnek 1 łyżka masła(...)wlewamy do garnka i dodajemy przyprawy: tymianek, pieprz, oraz sól. Następnie dodajemy całą zawartość patelni i gotujemy kilka minut. 3. Na koniec szykujemy śmietanę którą mieszamy z odrobiną zupy i dolewamy powoli do garnka ciągle mieszając. Podajemy z makaronem. Gotowe… Smacznego!!! Artykuł Zupa grzybowa pochodzi z serwisu

karolgotuje
ZUPA Z PAPRYKI KONSERWOWEJ 70

Błyskawiczna, przepyszna zupa o bogatym smaku. Gotowa w 15-20 minut.   papryka konserwowa 200 g rosół 750 ml ( lub 1,5 kostki drobiowej ) szynka wędzona 100 g śmietana 18 % 125 ml 2 lekko czubate łyżki mąki starty chrzan 1 łyżka lub łyżeczka sos sojowy 1 łyżka lub łyżeczka gałka muszkatołowa, sól, pieprz cytrynowy natka pietruszki 2 -3 łyżki(...)mąką. Paprykę przełożyć da saganka, dodać szynkę i zalać rosołem. Gotować 7 minut a potem doprawić chrzanem, sosem sojowym, gałką, solą i pieprzem. Do śmietany dolać trochę gorącej zupy, wymieszać, wlać do zupy i zagotować. Zupę posypać natką pietruszki i ew. paprykowymi pestkami słonecznika

Smaczne moje
Włoska zupa pomidorowa z ciecierzycą i makaronem orzo 149

Włoska zupa pomidorowa z ciecierzycą i makaronem ORZO Ciecierzyca nazywana jest również grochem włoskim. To właśnie ona była składnikiem bazowym, od której zaczęło się komponowanie dzisiejszej zupy oraz jej nazwa. Skoro już obrałem za jeden z głównych składników groch włoski, to wypadało zostać już w tym pieknym kraju. Dorzuciłem makaron ORZO, pomidory pelati oraz kilka klasycznych przypraw. Z połączenia tych(...)składników powstała wyjątkowa i sycąca WŁOSKA ZUPA POMIDOROWA Czy można czymś zastąpić makaron ORZO? Zdaję sobie z tego sprawę, że nie jest to najpopularniejszy makaron w Polsce, dlatego jeśli chcesz, możesz go zastąpić innym drobnym makaronem. Warto jednak poszukać tego konkretnego, ponieważ jest on na prawdę ciekawy! Czy można użyć świeżych pomidorów? Pewnie, że tak! Użyj 400g pomidorów bez skórki

Blendman
Zupa krem ze szpinaku 52

Zupa krem ze szpinaku to pyszna propozycja na pierwsze danie. Jest aromatyczna i bardzo jedwabista. Składniki: porcja rosołowa z indyka (może być kurczak) pałki z kurczaka 5 szt. 3 opakowania szpinaku opakowanie włoszczyzny (tym razem mrożona w pokrojoną w paski) 3-4 ząbki czosnku 3-4 kromki chleba śmietana Sposób przygotowania: Gotujemy wywar tym razem na porcji z indyka może(...)mięso miękkie wrzucam warzywa. Tym razem wrzuciłam mrożone, ale mogą być także świeże jak do rosołu. Gotuję do miękkości wszystko, mięso można obrać z kości i wrzucić do zupy ja tego nie robiłam. Wszystko blendujemy. Na patelni podsmażyć szpinak dodać czosnek, przyprawić solą i pieprzem i chwilę dusimy na koniec również zmiksować. Wymieszać szpinak z resztą zupy. Chleb pokroić

Wasze Przepisy
ZUPA FASOLOWA BEZ MIĘSA 61

Kochani dziś podrzucam Wam przepis na smaczną zupę fasolową, bez dodatku mięsa czy boczku wędzonego. Bo bez mięsa też może być apetycznie, prawda? Zupa ta to idealnie rozgrzewające danie na jesienne, chłodne dni. Ugotowałam od razu większą porcję i jeszcze gorącą zupę włożyłam w słoiki, będzie w sam raz na takie dni, kiedy jest mało czasu na gotowanie :) Składniki(...)warzywa i fasola zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do zupy, dobrze wymieszać

Zrób to smacznie
Lekki węgierski gulasz 75

jest lżejszy od klasycznej wersji, bo z indykiem i bulionem warzywnym. Czas: 50 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 4 Słowo gulasz w Polsce kojarzy się z zawiesistą, gęstą zupą i dlatego, kiedy Polak pojedzie na Węgry (albo na Słowację) i zamówi gulasz no to bywa, że jest nieco zaskoczony, a może nawet rozczarowany, bo kelner postawi przed nim zupę(...)dość rzadkiej konsystencji. Węgierski gulasz taki właśnie jest. To zupa nieco zagęszczona za sprawą mięsa, na której jest robiona: wołowiny, jagnięciny, czy wieprzowiny, które uwalniając kolagen w trakcie duszenia, zagęszczają potrawę. Dlatego węgierski gulasz ma zazwyczaj ceglasty, ciemny, połyskliwy wygląd. Nasz węgierski gulasz jest lekko przezroczysty, bo to jego lekka wersja. Po pierwsze wykorzystaliśmy do zupy indyka, mięso chude

Niedzielny kucharz
Zupa z pieczonych warzyw 53

Zupa w kolorze jesieni to danie, które jest proste, przyrządza się szybko i smakuje wspaniale. Dni mamy już chłodne i w większości szare, bura i ponure, a taki obiad z pewnością rozgrzeje, postawi na nogi i wywoła na twarzy uśmiech. Z chrupiącymi waflami z superfoods, słonym serem i pestkami dyni znika w ekspresowym tempie. czerwona papryka żółta papryka mała cukinia(...)grill przez 15-20 minut, aż zaczną być przyrumienione. Po tym czasie kroimy je na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy 15 minut. Miksujemy na gładką zupę lub miksujemy część, zostawiając niektóre kawałki warzyw w całości. Gotową zupę posypujemy natka pietruszki, serem i pestkami dyni. Podajemy z waflami Sonko. Smacznego :) Artykuł Zupa z pieczonych warzyw pochodzi

Mienta blog
Zupa z kapustą pak choi 97

świeżej papryczki chili 4 łyżki oleju z prażonego sezamu (lub zwykłego oleju sezamowego) 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki sosu rybnego Do podania: 1 jako na porcję zupy makaron ryżowy ziarna sezamu Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy i odstawiamy aby przestygło.  W dużym garnku rozgrzewamy olej sezamowy(...)białą końcówkę a następnie rozdzielamy liście. Małe listki ze środka pozostawiamy całe a duże szatkujemy w paski. Papryczkę chili kroimy w plasterki. Kapustę oraz papryczkę wrzucamy do gotującej się zupy.   Do zupy dodajemy sos sojowy oraz rybny. Gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wcześniej ugotowanego kurczaka (bez skóry i kości) poszarpanego na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy

Qchnia po prostu
Zupa serowa krem 72

Zupa serowa krem jest smaczna, pożywna a także prosta w przygotowaniu. Zupa serowa krem najlepiej smakuje podana z grzankami, groszkiem ptysiowym lub diablotkami z ciasta francuskiego. Przepis pochodzi od pani Katarzyny. Dziękuję ślicznie za przesłanie przepisu. Składniki 1,5 litra bulionu 5 serków topionych ( 90  … The post Zupa serowa krem appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Zupa ogórkowa z ziemniakami 155

Ostatnio moja mama zdradziła mi sekret zupy ogórkowej, jaką robiła moja babcia! Sekretem było dodanie kawałka wołowiny a dokładnie chodzi o szponder wołowy! Spróbowałam i to był ten smak, który pamiętam z mojego dzieciństwa! Składniki (na 6 porcji): 5 skrzydełek z kurczaka 150g szponder wołowy 2 marchewki 1 średnia pietruszka 400g ziemniaków 400g ogórków kiszonych (plus woda z kiszenia(...)grubych oczkach marchew i pietruszkę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. W międzyczasie podsmażamy na maśle starte na grubych oczkach ogórki kiszone. Do zupy dodajemy podsmażone ogórki, posiekany koperek i świeżo mielony pieprz (ew. dosalamy do smaku). Podgrzewamy. Odlewamy trochę gorącej zupy do kubka i hartujemy śmietanę. Dodajemy do zupy. Nie gotujemy. Smacznego

CookYourself