zupa - 38908 przepisów (strona:489/2594)

Zupa krem z batatów 62

pogodzie chociażby. Za oknem teraz biało, biało…no i biało. Ponoć wiosna przyszła…..Nic, czekamy dalej. Bądźmy cierpliwi …. Dla rozświetlenia monotonnego dnia ugotowałam po raz pierwszy zupę z batatów. Nie robiłam jej nigdy wcześniej ze względu na cenę. Trafiłam akurat na promocję i kupiłam bez uprzedniego przemyślenia co mogę ugotować z batatów. Głowiłam się troszkę, pytałam(...)czytałam a wraz zrobiłam po swojemu Chyba jednak o to chodzi, żeby nie trzymać się sztywno jakiegoś przepisu, tylko dodać coś od siebie ewentualnie odjąć. Na pierwszy ogień była zupa krem z batatów. Rozczarowałam się pozytywnie jej smakiem Kolorowa, syta i bardzo smaczna przypadła do gustu domownikom. Słodki smak batata przełamałam przyprawami i kwaśną śmietaną. Składniki: * 1 duży batat

Pieprzyć z Fantazją
Lekko cytrynowa zupa krem na bazie kalafiora 113

Łatwa w przygotowaniu, orzeźwiająca nutą cytryny zupa krem na bazie kalafiora. Żeby przełamać tę lekkość dodałam aromatyczne, podsmażane z cebulą grzyby, które możecie zamienić na podprażane pestki dyni lub słonecznika. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Umyj kalafior a następnie podziel go na małe różyczki. Pokrój selera naciowego w plasterki, 1 cebulę(...)powinien tylko lekko zakrywać warzywa, ale powinno go być wystarczająco dużo, żeby w nim się mogły ugotować, więc możesz dodać troszkę więcej bulionu, jeśli używasz dużego garnka. Wciśnij do zupy sok i skórkę startą z połówki cytryny. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj jeszcze bez przykrycia przez około 15-20 minut, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie

Eat me! Fit me!
Zupa krem z pomidorów 83

Pomysł na tą zupę mam od synowej. Dzięki, bardzo wszystkim smakowała. Cebulkę i czosnek pokroić drobno i obsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone pomidory i smażyć chwilkę. Wlać pomidory z puszki, wodę, dodać zioła i doprawić do smaku. Gotować 15 minut. Następnie zmiksować dokładnie. Wlać zupę do miseczek posypać potartą mozzarellą. Zupka pyszna , polecam

Kuchnia Pokoleń
Zupa krem z zielonego groszku ze śmietanką kokosową 86

Dziś przepis na jedną z moich ulubionych zup - krem z zielonego groszku. Lubię ją za jej prostotę i szybkość wykonania. Potrzeba naprawdę niewiele składników i dodatków, żeby krem miał ciekawy, wyrazisty smak i niesamowity aromat. Poniższa wersja przygotowana jest z dodatkiem śmietanki kokosowej, która sprawia, że całość jest jeszcze bardziej kremowa i delikatna. Nadaje zupie też subtelnej słodyczy. Śmietankę kokosową(...)można spokojnie zastąpić gęstą częścią mleczka kokosowego. Kluczowym składnikiem kremu z zielonego groszku jest mięta. Według mnie to para idealna. Nadaje zupie świeżości i charakteru. W tym wypadku użyłam świeżej mięty, ale jeśli nie macie takiej pod ręką to suszona będzie równie dobra! ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU ZE ŚMIETANKĄ KOKOSOWĄ Składniki na 2 porcje 400 g mrożonego groszku Ziemniak

HealthyCreations
ZAKWAS NA BARSZCZ WIGILIJNY 93

Nastawiliście już zakwas na barszcz wigilijny? Jeśli jeszcze nie, to ze spokojem - zdążycie z pewnością. Gwarantuję :) Barszcz wigilijny króluje na polskich stołach, obok zupy rybnej bądź grzybowej. W naszym domu co roku przygotowujemy inną zupę, w zeszłym roku mieliśmy zupę migdałową na mleku kokosowym , dwa lata temu - rybną . Tym razem postawiliśmy na czysty barszcz czerwony na prawdziwym, domowym zakwasie, który(...)Następnie odcedzam i przelewam do szklanych, wyparzonych butelek.  Buraki z zakwasu można wykorzystać podczas gotowania barszczu. Wystarczy je pokroić w kostkę i dorzucić do gotującego się wywaru na zupę. Gotowy zakwas przechowuję w lodówce maksymalnie 14 dni. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
GRZYBOWA Z KUSKUSEM PERŁOWYM 111

Gęsta, aromatyczna, lekko pikantna, rozgrzewająca i treściwa 👌 Chyba wymieniłam wszystkie jej walory. No i do tego nie czasochłonna, co dla mnie osobiście jest też rzeczą ważną 😉 Do zupy wykorzystałam zamrożone jesienią grzyby, które znalazłam w czeluściach zamrażarki. Została mi jeszcze jedna porcyjka, tak więc za jakiś czas będzie powtórka, bo zupa wyszła tak pyszna, że nie mogliśmy się nią najeść(...)całość około 10-15 minut. Następnie przekładamy wszystko do garnka, dodajemy przyprawy, pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler i zalewamy całość wodą (jeszcze lepiej bulionem jeśli mamy). Do gotującej się zupy dodajemy także wypłukaną kaszę. Całość gotujemy do miękkości warzyw i grzybów mieszając od czasu do czasu, aby kasza nam nie przywarła do dna. Na koniec  zabielamy zupę śmietaną

Walijskie Pichcenie
Zupa jarzynowa gotowana na indyku 104

Dzisiaj pomysł na szybki do przygotowania obiad - zupę warzywną na wywarze z indyka wraz z dodatkiem kalafiora, fasolki szparagowej, marchewki i ziemniaków. Całość zabielona słodką śmietaną i udekorowana koperkiem. Do jej przygotowania możecie wykorzystać mrożone warzywa (np. kalafiora, fasolkę). Składniki na porcje dla 6 osób: 2 golonki z indyka (wagowo ok. 0,8 kg) 2 l wody 3 marchewki(...)sobą smażyć. Na sam koniec dodać różyczki kalafiora oraz fasolkę szparagową i wlać przygotowany wcześniej wywar. Gotować na mniejszym ogniu, aż do lekkiej miękkości warzyw. Na sam koniec zupę zabielić (uwaga: śmietanę należy zahartować w niewielkiej ilości gorącej zupy, aby się nie zważyła!) , ewentualnie mocniej doprawić i posypać posiekanym koperkiem. O razu podawać.  Etapy przygotowywania zupy jarzynowej

Ugotować
Zupa z warzyw niczym Ratatouille z gorgonzolą 119

Pełna warzyw po brzegi, kolorowa, lekka i aromatyczna zupa z gorgonzolą. Bogata w smak, niczym Ratatouille, zupa z bakłażana, cukinii, różnych papryk, pomidorów z dodatkiem bazylii i ziół prowansalskich swą intensywnością i jednocześnie lekkością zachwyci każdego. Gorgonzola lub inny ser pleśniowy idealnie łączy się z wypełnioną po brzegi zupą i doda jej ciekawego charakteru. Smacznego! *Nie zapomnijcie śledzić mnie(...)przykryte w całość. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 30 minut. Co kilka minut zamieszaj wszystko. Dodaj pieprz. Gorgonzolę pokrój w drobną kostkę i dodaj do talerza zupy tuż przed podaniem. Składniki 1 średniej wielkości zielona cukinia 1 średniej wielkości bakłażan 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 kg pomidorów malinowych 3 cebule 3 ząbki czosnku

Eat me! Fit me!
Zupa grzybowa 1532

Zupa grzybowa – to propozycja na pyszną, aromatyczną zupę, która często króluje u nas na świątecznym stole,tuż obok barszczu czerwonego. Zupa grzybowa na Święta Bożego Narodzenia to strzał w dziesiątkę! Czasami jednak robimy ją też w środku rok The post Zupa grzybowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zupa z pieczonej pietruszki z jabłkiem 141

Jeżeli dość macie tradycyjnych zup i znanych smaków to mam dziś dla Was zupę krem z pieczonej pietruszki z dodatkiem jabłka. Pietruszkę pieczemy najpierw w piekarniku z dodatkiem oliwy - dzięki czemu zyskuje delikatny, lekko słodkawy, przydymiony smak. Jabłko dodaje całości świeżości. Ja podaję ją z chrupiącymi grzankami z serem żółtym. Zupa z pieczonej pietruszki z jabłkiem Składniki: 0 false(...)koniec dodać starte jabłko i gałkę, chwilę podsmażyć i zalać rosołkiem. Gotować 10 minut.w tym czasie bułkę pokroić w kawałki, ułożyć na blasze do pieczenia i posypać serem. Do zupy dodać pietruszkę a do gorącego piekarnika wstawić grzanki. Piec aż się bułka zarumienia a ser roztopi ( ok 5 minut) Zupe gotować kolejne 2-3 minuty a następnie całość zmiksować. Dodać

Smaczny zeszyt
NAJLEPSZY krupnik na serduszkach drobiowych 75

Uwielbiam krupnik w wykonaniu mojej babci. Zawsze, gdy przyjeżdżam do niej w odwiedziny zamawiam cały gar tej zupy. Jednakże, ostatnio postanowiłam spróbować wykonać go sama, gdyż moja babcia nieustannie powtarza „nie ma prostszej zupy”. Faktycznie, to jedna z najprostszych zup jakie znam! Osobiście nigdy nie lubiłam podrobów, po wątróbkę sięgałam sporadycznie, a po pozostałe wcale. Lecz serduszka(...)innego… Koniecznie musicie spróbować tej zupy, by poznać smak prawdziwego krupniku i przełamać się do serc drobiowych, które są wyśmienite. Do dzieła Składniki: – 500g serc drobiowych – 2l bulionu lub 2l wody + 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego – 2 marchewki – 1 pietruszka – 1/4 selera – 6 małych ziemniaków – 10g suszonych grzybów – 150g kaszy pęczak

Be Fit Be Strong
Kapuśniak z grzybami i śliwkami – kuchnia podkarpacka 133

przygotowują gospodynie od Leska po Cisną, od Uherzec po Baligród. Nie ma w nim mięsa, są za to suszone grzyby i śliwki, których smak i aromat wyróżniają tę prosta zupę spośród innych. Kapuśniak dodatkowo zabielany jest śmietaną i zagęszczony zasmażką na cebuli. Gdyby nie gotowane ziemniaki i skwarki można by tę tradycyjną regionalną zupę uznać za wykwintną. Na szczęście możemy(...)minut, grzyby od 30 do 50 minut, do miękkości). Kiszoną kapustę kroimy, wrzucamy do wrzącego wywaru mięsno-warzywnego i gotujemy. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki i dodajemy do zupy. Warto również dodać wywar z grzybów. Śliwki przecieramy do wody, w której się gotowały i również dodajemy do kapuśniaka. Cebulę drobno siekamy i smażymy na 2 łyżkach masła, a następnie dodajemy

Trzeci talerz
Zupa pomidorowa z kalafiorem i morszczukiem 142

Czasami z niewielkiej ilości składników jesteśmy w stanie wyczarować niesamowicie smaczne danie. Dzisiaj zachęcam do przygotowania lekkiej zupy pomidorowej wraz z dodatkiem kalafiora i kawałków fileta z morszczuka. Uwierzcie mi na słowo - zupa była bardzo smaczna. Nie ukrywam, że kumin dodał jej lekko orientalnego charakteru. Uwaga: aby zupa była bardziej sycąca to możecie ją podać z makaronem, np. typu lane(...)wraz z oliwą z oliwek. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać kalafiora i wlać wywar. Całość przyprawić solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką, kuminem i szczyptą kurkumy. Zupę gotować kilka minut, aż do lekkiej miękkości kalafiora. Na sam koniec wlać przecier pomidorowy, dodać kawałki ryby i całość ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Podawać

Ugotować
Zupa kurczakowa z lanymi kluseczkami 116

Cześć! Taka alternatywa dla rosołu. Zupa kurczakowa. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Z braku czasu na gotowanie rosołu można taką właśnie przygotować.  Czas przygotowania i gotowania to ok. 1,30 godziny, czyli krócej niż gotowanie rosołu.  Składniki: * ok. 50 dkg mięsa z kurczaka (surowego) * 1 pietruszka * 1 duża marchewka * 1 duży liść pora * 4 ziarenka ziela angielskiego(...)angielskie. Gotowałam ok. 10 minut do momentu aż warzywa były miękkie. W kubeczku rozbiłam jajko i dodałam mąkę. Wymieszałam wszystko na jednolitą masę. Zanurzyłam łyżkę stołową w gotującej się zupie i gorącą odmierzałam paseczki z lanego ciasta. Wlewałam wprost do gotującej się zupy.  Jak kluseczki wypłynęły na wierzch wyłączyłam gaz pod zupą.  Przed podaniem posypałam natką pietruszki. Notatki

Pieprzyć z Fantazją
Grzybowa z cury kaniami i gryczaną 130

Jesienna grzybowa z kulkami z kaszy gryczanej. Zupa z podgrzybków i kani. Pachnie lasem. Uwielbiam grzybową ze świeżych grzybów. Najlepiej jak te grzyby samemu się uzbiera. Radość jest podwójna. zupa: 50 dkg podgrzybków 5 grzybów kani 1 cebula 2 marchewki 1 por biała część 1 kawałek selera 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka majeranku natka(...)pietruszki oregano świeże 200 ml śmietanki 30 % sól, pieprz kulki z kaszy: 1 woreczek kaszy 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka parmezanu startego Zupa: Grzyby myję i kroję na kawałki. Przesmażam na rozgrzanym oleju i przekładam na talerz. W tym samym garnku smażę pokrojoną cebulę, dodaję por pokrojony, startą seler na tarce jarzynowej, marchewkę pokrojoną

wesoła kuchnia