Pyszna, aromatyczna i sycąca zupa przygotowana na bazie rosołu z żołądków i piersi drobiowej. To takie oszukane flaki, choć smakiem wiele się nie różnią od tradycyjnych flaków. Według mnie idealna, szybko się ją przygotowuje i stosunkowo jest to tania zupa. Rodzina zjadła z apetytem :) Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 600 g żołądków z kurczaka * 2 marchewki * kawałek selera * kawałek(...)kurczaka pokroić na małe kawałki, dodać do wywaru. Na końcu wsypać majeranek i przyprawę do flaków. Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, dodać ją do zupy. W razie potrzeby doprawić zupę, całość gotować jeszcze około 5 minut
Zrób to smacznieWszystkie składniki wystarczy wrzucić do blendera z dużą mocą, który zmiksuje składniki w błyskawicznym tempie, błyskawiczny chłodnik litewski z jajkiem jest gotowy. Chłodnik litewski to najpopularniejsza wersja chłodnika, czyli zupy na zimno, o której wspominał nawet A. Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”. Podawana jest na zsiadłym mleku, maślance, kefirze lub jogurcie. W jej skład wchodzą buraki, ogórki kiszone, szczypiorek, koperek(...)czosnek. . W mojej wersji chłodnika litewskiego są jeszcze rzodkiewki. Dodałam też cebulkę i posiekany szczypiorek. Czosnek wzmocnił jej smak. Aby wygląd zupy był atrakcyjniejszy podałam chłodnik z jajkiem. Moja wersja chłodnika litewskiego błyskawicznego, składniki na 2 porcje: 3 buraki gotowane lub buraki pieczone 5 rzodkiewek + 1 do dekoracji 2 cebulki ze szczypiorkiem+ trochę szczypiorku do dekoracji 500 ml maślanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZupa ogórkowa z koperkiem Zupa ogórkowa z koperkiem Jest to potrawa z niskim indeksem glikemicznym polecana dla cukrzyków. Składniki na 4 porcje: 2 marchewki pietruszka mały seler 4 duże ogórki kiszone por cebula 2 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz 2 łyżki oliwy litr bulionu warzywnego pęczek koperku Wykonanie: Włoszczyznę oraz kalarepę pokroić w kostkę. Pora pokroić w pół(...)zalać bulionem , dodać przyprawy i gotować przez 20 minut. Następnie dodać starte ogórki wraz z powstałym sokiem i gotować jeszcze przez 10 minut. Podawać posypaną posiekanym koperkiem. Artykuł Zupa ogórkowa z koperkiem pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaorzeźwiający chłodnik z botwinki i zsiadłego mleka. Teraz zatem pora na coś na ciepło. Lekki krem warzywny z botwinką i kalafiorem o cudownym purpurowym kolorze. Tego typu zupy krem są doskonałą opcją na tak zwane czyszczenie lodówki. Jeśli macie resztki warzyw (marchewki, pietruszki, kalarepy, kalafiora, brokuła czy cukinii), na które nie macie pomysłu, możecie z powodzeniem wykorzystać(...)moim w przewadze jest botwinka i kalafior, ale znalazło się też miejsce na marchewkę i ziemniaki ;) Wisienką na torcie jest z kolei dodatek sera koziego, który nadaje zupie wyrazistego, charakterystycznego smaku. Jeśli lubicie smak koziego sera to ten krem powinien znaleźć się w Waszym jadłospisie. Zupy mają zdecydowanie lepszy smak jeśli ugotowane są na bazie bulionu. Unikajcie jednak popularnych kostek
HealthyCreationspowinny być rozgotowane. Doprawić do smaku solą, limonką. Każdy lubi mniej lub bardziej wyrazisty smak. Niestety trzeba trochę doprawić do smaku. Podczas gotowania woda się może wygotować, więc zupa może być za gęsta. trzeba wtedy dolać wodę, może więcej sosu sojowego, limonki itp. Warto się trochę pomęczyć bo warto. Zupa jest delikatna w smaku. Bardzo mi smakowało
Kuchnia Pokoleńsokiem z limonki, solą i ostrą papryką w proszku, ozdób kleksem musu z awokado. Niepowtarzalny pomidorowy smak Inspiracją dla tej zimnej zupy było oczywiście andaluzyjskie Gazpacho , niemniej jednak wprowadziłem drobne odstępstwa. W oryginalnej recepturze zupę zagęszcza się pieczywem, u mnie postawiłem na prażone migdały. Zamiast surowej papryki zastosowałem pieczoną(...)ulepszaczy. Skład jest banalnie prosty to pomidory i sól, nic więcej. Dzięki temu chłodnik jest słodki, lekko kwaskowy i orzeźwiający. Szukasz orzeźwiającej zupy na obiad??? Postaw na chłodnik pomidorowy z mojego przepisu, będziesz do niego wracać na 100%. W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, jestem
kuron.com.plsię ukryć, że uwielbiam zupy, które są pożywne, treściwe i mogą stanowić samodzielny obiad. Widać to w przepisach na zupy, które znajdziecie na blogu. Taka też jest ta pikantna zupa paprykowa z mięsem mielonym i ryżem. To pomysł na pyszny obiad, który przygotujecie naprawdę szybko, a nasyci Was na długo. Artykuł Pikantna zupa paprykowa z mięsem mielonym i ryżem pochodzi
Pogotujmy.plDziś zapraszam na lekką, wiosenną zupę buraczkową. Sezon na botwinkę w pełni, a jako ,że jest bardzo zdrowa i smaczna trzeba ja wykorzystać :) Ja swoją zupę przygotowuję na skrzydełkach z kurczaka, ma być lekka, ale równie dobrze smakuje na dowolnej wędzonce, lub jeszcze lżej na bulionie warzywnym. Składniki - 4 skrzydełka z kurczaka - duży pęczek botwinki z średniej wielkości buraczkami(...)następnie łodygi i liście, dodaję też gałązkę lubczyku. Doprawiam do smaku majerankiem, kminkiem mielonym. Na końcu dodaję łyżkę octu jabłkowego lub 2 łyżki soku z cytryny, dzięki temu zupa nie straci buraczkowego koloru. Taka zupę podaję z osobno ugotowanymi młodymi ziemniakami, jajkiem na twardo i zieleniną : np. posiekany koperek, zielona pietruszka, czy szczypior. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródsklepach i na bazarach można już kupić młodą, tegoroczną kapustę. Do tej pory pierwszą główkę zużywałam do przygotowania zupy ze słodkiej kapusty z dodatkiem kiełbasy jałowcowej. W tym roku postanowiłam zrobić tę zupę bez dodatków pochodzenia zwierzęcego. Zastanawiałam się nad dodatkiem tofu zamiast kiełbasy, ale ostatecznie wybór padł na pieczarki. Składniki (na 3 porcje): pół główki kapusty łyżeczka kminku wrzątek(...)połowy szklanki wody. Zamieszać, by zebrać z niej smak i dodać do kapusty. Kapustę zalać wrzątkiem (tak, by przykrywała kapustę), dodać kozieradkę**, paprykę w proszku oraz pokrojone pieczarki. Zupę gotować do miękkości marchewki. Doprawić ją do smaku solą. Posiekać dymkę i koperek. Dorzucić do zupy po wyłączeniu palnika. Wymieszać. * Kminek zwyczajny stosuje się w dolegliwościach układu pokarmowego, ponieważ ułatwia
Weekendy w domu i ogrodzieDawno nie gotowałam nic z soczewicy, choć bardzo ją lubię. Oprócz niezaprzeczalnych walorów odżywczych, jest po prostu bardzo wdzięcznym produktem. Można z niej zrobić naprawdę wiele potraw: zupy, wegetariańskie kotleciki, pasztety, a nawet pasty do smarowania pieczywa. Soczewica ma delikatny smak, przez co łatwo można ją doprawiać na wiele sposobów. W zupie może zastąpić groch, który gotuje się znacznie dłużej(...)wymaga wcześniejszego namoczenia. Jej nie trzeba pamiętać o namoczeniu na noc, więc jest idealna na obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu. Tak właśnie powstała moja dzisiejsza zupa: szybko, prosto, praktycznie "w biegu". Nie planowałam dodawania jej na blog, ale wyszła tak pyszna, że szkoda byłoby jej nie pokazać. Składniki na 4-6 porcji: 250 g czerwonej soczewicy 1/4 średniego
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo lubię takie szybkie, proste zupy krem. Nie wymagają dużo czasu, a są pyszne i pożywne . Składniki: -100 g marchwi (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src(...)blendera kielichowego i zmiksować na krem. Przelać do garnka i jeżeli krem jest zbyt gęsty uzupełnić do pożądanej gęstości przegotowaną wodą. Jednak pamiętać, aby nie rozcieńczyć zbytnio, bo zupa straci smak. Dodać napęczniałą kaszę kuskus, zamieszać i podgrzać zupę. Posolić i popieprzyć do smaku, ewentualnie dodać ulubionych ziół. Na wysmarowanej lekko olejem patelni uprażyć na grzanki pokrojony
Kulinarne przemysleniablogu znajdziecie kilka przepisów z wykorzystaniem młodej kapusty, np. gołąbki , parzybrodę , na słodko-kwaśno czy też w formie zapiekanki . Dzisiaj zachęcam do przygotowania lekkiej, warzywnej i niesamowicie aromatycznej zupy - kapuśniaka na żeberkach. Składniki na porcję dla 6 osób: 3/4 główki młodej kapusty (0,75 kg) 0,5 kg surowych żeberek 0,5 kg wędzonych żeberek 0,5 kg młodych(...)miękkości warzyw) . Po upływie czasu dodać pokrojone ziemniaki i startą marchewkę. Gotować kilka minut. W międzyczasie kapustę umyć, usunąć głąba i pokroić ją na mniejsze kawałki. Następnie do zupy dodać pokrojoną młodą kapustę. Garnek przykryć pokrywką i gotować, aż do miękkości kapusty. Ewentualnie, na sam koniec do zupy dodać koncentrat pomidorowy oraz posiekany koperek. Poszczególne etapy gotowania kapuśniaka
UgotowaćMagda Minestrone to włoska zupa po brzegi wypełniona warzywami, z dodatkiem drobnego makaronu i obowiązkowo posypana parmezanem. Brzmi pysznie i zachęcająco, ale pamiętam jak w dzieciństwie, w czasie wakacji we Włoszech, zjedzenie talerza warzywnej zupy było dla mnie zgrozą. Teraz nie wyobrażam sobie smaczniejszej i bardziej sycącej zupy niż ta – idealna na jednodaniowy, zdrowy obiad. Składniki(...)chwili gdy makaron będzie miękki – maksymalnie 10 minut dla drobnego makaronu. Na sam koniec dodajemy pokrojone na pół pomidorki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, Gotową zupę podajemy gorącą, dla dodatkowego smaku posypujemy z wierzchu tartym parmezanem. Powrót na górę
Smaczna StronaZupa w 30 minut czemu nie, do tego wegańska. Za sprawą bulionu warzywnego który wykorzystałam do zupy. Zupa w dwóch kolorach. Biała to kalafiorowa, zielona to z kalarepy. Z reguły większość wyrzuca liście kalarepy a są one tak samo dobre i zdrowe jak sama kalarepa. Dzięki temu nie marnujemy jedzenia. Składniki: 1 kalarepa 1/2 kalafiora 1 por biała część(...)jeszcze pięć minut. Całość miksuję blenderem z koperkiem, doprawiam według uznania. Na talerz wylewam nabierkę kremu z kalarepy, potem kalafiorowy, i znowu kalarepa, i kalafiorowa i tak kilka razy. Zupę podaję z pestkami dyni
wesoła kuchnia