przerabianie. Popularnymi grzybami są maślaki, które wspaniale nadają się do octu . Gdy gotujemy maślaki do octu zostaje nam sporo wywaru, którego nie wolno wylewać! Będzie on stanowił bazę naszej zupy, ale nie musi to być zwykła zupa z maślaków . Możemy ugotować pyszną zupę buraczkową . Proporcji nie podam, ponieważ wszystko zależy od tego, ile mamy maślaków i ile otrzymamy wywaru(...)prostu ugotować. Odstawić do ostygnięcia. Obrać, pokroić w słupki. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Ziemniaki i buraki dodać do zupy. Wlać sok z 1/2 cytryny. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Zagotować. Można podawać ze śmietaną. zastawa
królestwo garówKrem z dyni, to niekwestionowana królowa wśród jesiennych zup. Jest aromatyczna i rozgrzewająca, a poza tym ma przepiękny kolor. Świetnie smakuje z dodatkiem grzanek oraz płatków chilli. Zupa krem z dyni 800 g dyni 2-3 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 500 ml bulionu warzywnego 200 ml śmietanki 18% przyprawy: 2 ząbki czosnku, imbir, kurkuma, pieprz, papryka ostra Cebulę pokrój(...)gotuj 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zblenduj całość na gładki krem i dodaj śmietankę. Podawaj krem posypany płatkami chilli i pietruszką. Można posypać słonecznikiem lub pestkami dyni. Zupa świetnie smakuje również z grzankami. Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 225 | Białko: 5,7 | Węglowodany: 31,6 | Tłuszcze: 10 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając
Przepisy na widelcuugotować pęczak Żurek z kaszą pęczak, jajkiem i białą kiełbasą Zupa z pęczakiem Barszcz na zakwasie z soczewicą i pęczakiem Barszcz czerwony z pęczakiem i fasolą Zupa grzybowa z pęczakiem Zupa pomidorowa z pęczakiem Zupa pomidorowa z soczewicą i pęczakiem Krupnik z pęczakiem i kukurydzą Paprykarz z wędzoną rybą i pęczakiem Pęczak z młodą kapustą – szybki obiad Zapiekanka z grzybami
Dorota SmakujeZupa, której smak przypomina wakacje spędzone u babci. Klasyczna, pyszna i zdrowa. Najpierw przygotowujemy wywar, w tym celu do garnka dajemy skrzydełko z kurczaka oraz warzywa: marchew, seler, por, opaloną cebulę.. zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe. Doprawiamy solą i pieprzem Gotujemy ok godzinę na małym ogniu ( na początku gotowania należy zdjąć szumowinę) Po wskazanym czasie wyjmujemy mięso(...)warzywa, odkładamy. Marchewkę wykorzystamy do zupy. Do wywaru dodajemy kilka łyżek przecieru pomidorowego, mieszamy. Mieszając wsypujemy trochę mąki a następnie kilka łyżek śmietany. Można dodać koperek W osobnym garnku gotujemy makaron, jak sie ugotuje dodajemy go do zupy i doprawiamy mieszając
Moje Wyrobyprzez około 10- 15 minut, aż dynia zmięknie. Dodać przyprawy, brzoskwinie i śmietankę, wymieszać dokładnie, poczekać aż się zagotuje i zblendować. Podawać z prażonymi migdałami lub pestkami dyni. Smacznego Zupa krem z dyni z brzoskwiniami Zupa krem z dyni z brzoskwiniami Zupa krem z dyni z brzoskwiniami Artykuł Zupa krem z dyni z brzoskwiniami pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineTradycyjna, prosta polska kuchnia. Ta zupa lubi przyjmować różne odsłony. Wojskowa, poligonowa, trudna do odtworzenia. Na grochu moczonym przez noc, na połówkach żółtego szybko się rozgotowującego itd. Większość lubi jej różne wersje. Składniki: 300 g wędzonych żeberek 2 litry wody 300 g wędzonej kiełbasy śląskiej 300 g żółtego łuskanego grochu 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera(...)Rozgrzałem na patelni kaczy smalec. Wrzuciłem na nią pokrojoną w kostkę cebulę i szalotkę pokrojoną w piórka. Dodałem pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podsmażyłem. Całość wraz z tłuszczem dodałem do zupy. Na tej samej patelni zrobiłem zasmażkę (na jednej łyżce smalcu kaczego i jednej czubatej łyżeczce mąki rozprowadzonej zupą ). Zasmażkę wlałem do zupy. Dodałem listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zagotowałem
R'n'G KitchenKoleżanka robiła przyjęcie w restauracji, gdzie podano pyszną zupę grzybową – gęstą, kremową i nieprawdopodobnie aromatyczną. Wybłagała właściciela o przepis, a teraz dała go nam. Z wielką radością się nim z wami dzielimy. Przepis na zupę grzybową Składniki: bulion ugotowany na kości wołowej lub szkielecie z kurczaka z dodatkiem soli, pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego, około 500 gramów oczyszczonych(...)minut, wlej śmietankę i ponownie zagotuj. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Na koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Chleb pokrój w kostkę, skrop olejem, następnie zrumień na patelni. Zupę podawaj posypaną grzankami. Artykuł Restauracyjny przepis na kremową zupę grzybową z grzankami pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskazupie jest wszystko: smaki, kolory, aromaty i rożne tekstury składników. Mnóstwo świeżych warzyw i chude mięso z indyka powodują, że zupa jest nie tylko pyszna ale tez lekka i niskokaloryczna. Składniki: 20g oliwy spod suszonych pomidorów 500g mięsa mielonego z indyka 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 marchewki korzeń pietruszki 300g fasolki szparagowej 1 por 1 korzeń(...)warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w połówki lub ćwiartki rzodkiewki, groszek, oliwki i szpinak. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Około 2 łyżki mąki rozrabiamy w wodzie i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz paprykami i ziołami. Zupę serwujemy z jajkiem sadzonym i dymką. Czas przygotowania: 60' Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 10 Kaloryczność
Pyry na GazPora nadrobić blogowe zaległości, bo plików ze zdjęciami ciągle przybywa, a czas niestety nie chce poczekać. Zacznę od jesiennej zupy z soczewicą, którą nazwałam "złota zupą" ze względu na jej kolor. Szybka, prosta i taka domowa. Złota jesień, złota zupa:) Zupa z soczewicy Składniki: 2 marchewki 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1 litr bulionu (warzywnego
Obiad gotowyCukinia cały czas u mnie na topie bo sezon zaraz się skończy. Wykorzystałam żółtą cukinię do przygotowania zupy krem. Żółta cukinia w połączeniu z wędzoną papryką świetnie razem się skomponowały smakowo i stworzyły ładny kolor zupy. składniki: 1,2 kg żółtej młodej cukinii 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka czubrycy czerwonej 1 czubata łyżka wędzonej(...)Dodać czubrycę i wędzoną papryę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Garnek zestawić z ognia. Dodać śmietankę i całość zmiksować blenderem na krem. Jeśli potrzeba doprawić jeszcze do smaku. Jeśli zupa wyszłaby za gęsta można dolać bulionu. Gotową zupę można podawać z różnymi dodatkami, u mnie grzanki
Monia miesza i gotujewkładamy do piekarnika i pieczemy w 200°C z termoobiegiem przez 30-40 minut. Pomidory myjemy, parzymy wrzącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w plastry i wrzucamy do zupy. Upieczoną paprykę schładzamy i obieramy ze skórki oraz gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Dodajemy poszatkowaną ostrą papryczkę. Zupę z pomidorami i papryką gotujemy przez(...)minut na małym ogniu. Następnie wyjmujemy z zupy pora a całość miksujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, papryką słodką oraz ostrą. Grzanki: Bułkę kroimy na kromki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C . Masło ucieramy ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i koperkiem. Rumiane, gorące grzanki smarujemy masłem
Qchnia po prostuciąg dalszy. Nadal jem mięso, ale ostatnio jakoś mniej. Jogurty, twarożki i jajka to coś z czego nie zrezygnuję. Za to odkrywam nowe połączenia smaków. Tym razem padło na zupę z kalafiorem i soczewicą. Kalafior nie jest na liście moich ulubionych warzyw, a jednak tutaj pasuje idealnie. Składniki: 2 cebule 2 marchewki 0,5 kalafiora lub cały mały(...)kostkę, dosypujemy soczewicę i ryż oraz przyprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Całość gotujemy 30 minut aż do miękkości kalafiora i ziemniaków. Zaprawiamy mlekiem kokosowym – do mleka dolewamy trochę zupy, aby mleko nabrało temperatury i dolewamy do zupy. Warzywa mogą wchłonąć wodę więc przy odgrzewaniu na następny dzień trzeba jej trochę dolać. Zupa jest mocno sycąca i bardzo smaczna
Emskie SmakiZupy w tę pogodę są dla mnie jak znalazł na rozgrzanie po długim spacerze z Córką. Zabawy na powietrzu zawsze wzmagają apetyt, a zupa, szybka do odgrzania jest dziś w sam raz. Domowa jarzynowa na mięsnym wywarze, solidna, wręcz słodka od marchwi i przesmażonej, aromatycznej cebuli. Taka zupa na pierwsze danie lub kompletny obiad poleca się jak nic! Jest pyszna
Zasmakuj KuchniZupa porowa z makaronem to propozycja, która sprawdzi się o każdej porze roku. Jest delikatna i jednocześnie dość syta. Postanowiłam ziemniaki podmienić na makaron, co nadało jej niepowtarzalnego charakteru. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Polecam! mięso/koście na wywar (*) 1 por (duży) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego domowa przyprawa rosołowa sól(...)gotowania.) Koście/mięso wyjąć i do garnka wrzucić pokrojoną marchew, pietruszkę oraz selera. W międzyczasie umytego pora posiekać (w całości) w talarki i przełożyć do gotującej się zupy. Całość gotować do miękkości wszystkich składników. Kilka minut przed końcem gotowania (*) dodać makaron i uprzednio posiekany koperek. Gotową zupę doprawić do smaku. (Można również dodać śmietany, ale ja wolę
Di gotujeZupę przygotowałam na bazie przepisu Thermomix Ramen z klopsikami z indyka. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym zrobiła wszystko według przepisu. Ramen to nic innego, jak japońska wersja rosołu, który dobrze znamy. Niektóre źródła wskazują, że ramen nie pochodzi z Japonii, a z Chin. Dla mnie ramen to przede wszystkim makaron, choć jego nazwa wywodzi się już z Chin. Aby zatem(...)którzy kochają kolendrę i tych, co jej nienawidzą. Nie wiem, czy to prawda. Ja nie lubię. I tyle. Uwielbiam za to nasiona kolendry i często ich używam. 4 porcje: Zupa: 1/2 białej, większej cebuli 1 noga indycza lub mięsa z ud indyka 1-2 łyżki miso, wedle upodobania 1 łyżeczka płatków drożdżowych (można też pominąć) 2 łyżki natki pietruszki
Kucharzyca