każdym razem jak najstarszy synek jadł tą zupę z zielonego groszku, to pytał się, czy umieściłam przepis na blogu Bo uważa, że powinnam, bo zupa jest przepyszna. Zatem spełniam jego prośbę i dzielę się z Wami tym bardzo prostym przepisem na pyszną zupkę Polecam! Składniki: 450 g groszku zielonego mrożonego (lub świeżego) 1 mała cebula 4 średnie ziemniaki 2 łodygi(...)mleka kokosowego z puszki, dolewamy wody, jeśli jest taka potrzeba i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, można też użyć płatków chilli, jeśli lubicie. Zupę można także zmiksować, ale my wolimy widzieć warzywka Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał
Lamarida.plPikantna rozgrzewająca zupa którą zrobicie tak naprawdę w 25 minut. Jest lekka, pożywna i do tego zdrowa. Wykorzystałam fasolką szparagową mrożoną bo bardzo ja lubię. Polecam posiłkować się warzywami mrożonymi o tej porze roku. Zupa ma orientalny smak. Zrobiłam ją z krewetkami i dorszem. 25 dkg krewetek 1 marchewka 4 gałązki selera naciowego 25 dkg fasolki szparagowej żółtej mrożonej(...)przesmażam. Wlewam bulion warzywny, dodaję seler naciowy, fasolkę, pokrojoną chili, i gotuję 15 minut. Dodaję kurkumę, paprykę wędzoną, sól, pieprz czarny i czerwony, krewetki, pokrojony filet z dorsza. Zupę zagotowuję i zostawiam na 10 minut pod przykryciem już nie gotuję. Ryba i krewetki dojdą. Na końcu wlewam mleczko kokosowe, zagotowuję i doprawiam jeżeli trzeba. Zupę podaję z natką
wesoła kuchniaZupy krem są nie tylko smaczne, ale i zaczarowane, bo warzywa których czasem się nie lubi sprytnie są przemycane. Szczerze, moje dzieci za marchewką, porem, pietruszką nie przepadają i widząc je, ich nie zjadają, ale gdy im zupę podałam to puste talerze otrzymałam. Nawet nie wiedziały jakie warzywa w niej się znajdowały. Przyprawami smak zaczarowałam, ale o niech też(...)wspominałam. Zupa ta jest nieskomplikowana, ale w smaku niezapomniana. Składniki: 1 marchew 150 g, 4 pietruszki korzeń 250 g, 1 biała cebula 100 g, 1 mały por 100 g, 3 łyżki oleju rzepakowego, ok. 800 ml bulionu drobiowego, przyprawy: pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka matcha (zielona herbata w proszku) 2 g, 1 płaska łyżeczka curry
Moniki Smakołykiokresie zimowym należy pamiętać o spożywaniu dużej ilości warzyw. Te z mrożonek doskonale nadają się do przygotowania szybkich zup i innych potraw. Dzisiejszą zupę dodatkowo wzbogaciłam świeżą cukinią i selerem naciowym,a dla sytości dorzuciłam nieco makaronu. 200 g mrożonej mieszanki (kalafior,brokuł,marchewka) 150 g mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski 3 łodygi selera naciowego 1 mała cukinia 1 cebula(...)kalafiorem. Smażyć kilka minut mieszając zawartość. Następnie warzywa zalać bulionem,dodać przyprawy i gotować około 15-20 minut. W międzyczasie posiekać cukinię,seler naciowy . Dodać do zupy posiekane warzywa oraz makaron,gotować do miękkości makaronu ok.8-10 minut. Zupę podawać posypaną świeżym koperkiem
Kolorowa kuchnia ElkiŻurek to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która najczęściej pojawia się na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Przygotowywany jest na zakwasie chlebowym z mąki żytniej i najlepszy
Kuchnia MagdaLenyKrem cebulowy to idealna zupa na zimowe dni:). Jest wyrazista w smaku, rozgrzewająca i sycąca dzięki serowym grzankom. 700g cebuli 250ml białego, wytrawnego wina 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 100ml słodkiej śmietanki 12% tarta mozzarella chleb do grzanek sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa 2 łyżki masła 1. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanym maśle(...)garnku z grubym dnem. Wlewamy wino, gotujemy do odparowania wina. Wlewamy 2 litry wody, dodajemy pokrojoną marchewkę, ziemniaki i pietruszkę. Gotujemy przez około 40 minut. Studzimy. 2. Zupę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Wlewamy śmietankę,wsypujemy przyprawy. Ich ilość regulujemy sami dosypując kolejne szczypty i próbując. 3. Przed podaniem zupę ponownie podgrzewamy. Przygotowujemy grzanki: chleb posypany mozzarellą
Szefowa kuchniWegańska, bezglutenowa i bez laktozy pyszna zdrowa i pożywna zupa krem. Zrobicie ją bardzo szybko i tak samo szybko ją zjecie. Mi bardzo smakowała z pestkami dyni które fajnie się chrupie w zupie. Rzepę można jeść nie tylko na surowo ale wychodzą z niej pyszne zupy. Koniecznie zróbcie chipsy do niej. 1 biała rzepa 1 por biała część 1 korzeń(...)Dodaję sól, pieprz, płatki chili. Całość miksuję blenderem. Na patelni na odrobinie oleju smażę paski rzepy, wyjdą fajne chipsy. Trzeba uważać żeby się nie spaliły bo są bardzo cienkie. Zupę podaję z chipsami, pestkami dyni, szczypiorkiem, płatkami chili
wesoła kuchniaZupa gulaszowa – jedna z ulubionych zup mojego Męża. Pyszna, gęsta i pożywna. Z dużą ilością mięsa. Rozgrzewająca, więc idealna zwłaszcza na jesienne i zimowe obiady. Zupa gulaszowa to przepis, który koniecznie musicie wypróbować! The post Zupa gulaszowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeMiałam łososia w lodówce, nie miałam na niego ochoty. Postanowiłam wypróbować jak będzie smakowała zupa z wędzonej ryby. Byłam bardzo zadowolona, delikatna i pyszna. Idealna dla maluchów i dorosłych. Cebulę obrać i posiekać drobno, marchewkę, seler i korzeń pietruszki pokroić drobno. Łodyżki natki pietruszki posiekać drobno. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć cebulkę z warzywami. Jak cebulka straci kolor straci(...)garnuszka. Dolać pozostałą wodę, doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Rybę obrać ze skóry, ewentualnie jak mają oście to je usunąć i mięsko rozdrobnić. Dodać rybę do zupy, wsypać gałkę muszkatołową, chili i gotować kolejne 5 minut. Wlać śmietanę, dodać posiekaną pietruszkę i koperek. Wykonanie klusek – do garnuszka wbić jajko, dodać mąkę, szczyptę soli i wlać odrobinę
Kuchnia PokoleńŚniegu nie ma, ale zimo i pochmurnie dlatego nic dziś lepszego nie możesz ugotować jak zupę cebulową ;) ewentualnie rozgrzewające curry z ciecierzycą ;) Ten przepis jest w wersji na winie, ale możesz zrobić również taką na samym bulionie. Smakuje naprawdę wyśmienicie, intensywna w smaku i bardzo rozgrzewająca. Przepis na zupę cebulą, jak i tartę z cebuli oraz konfiturę znajdziecie w naszym(...)Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz bulion. Dodajemy sól i pieprz, a następnie wino. Gotujemy do momentu, aż wino odparuje a cebula zmięknie. Kromki bagietki podgrzewamy w piekarniku. Zupę nalewamy do żaroodpornych miseczek, na środku miseczki kładziemy grzankę, posypujemy serem i zapiekamy kilka minut aż ser się rozpuści. Możemy od razu zapiec grzanki z serem, a następnie dodać
Życie zaczyna się w kuchniProsta, błyskawiczna i przepyszna zupa tajska z kurczakiem i makaronem. Zupa, która nie znudzi nam się chyba nigdy, można ją zajadać dzień po dniu i ciągle jej mało... Odkąd odkryłam ją na tej stronie , była już u nas wiele razy. Zapasy mleczka kokosowego w spiżarni są dość spore, więc będzie jeszcze nie raz... Ja przygotowuję od razu z podwójnej porcji(...)jako dodatek do innego dania. W przepisie jest 1,5 litra bulionu, ja zwykle dodaję ok. 1-1,25l, przy makaronie ryżowym ta ilość jest wystarczająca. Nie chcę, by zupa była zbyt rzadka. Przy makaronie udon, musiałam wlać 1,5 litra, więc najlepiej dolewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zwykle nie mam też, aż tyle bulionu, uzupełniam ilość gorącą wodą
Smaczne Zdrowe