Pyszna, aromatyczna zupa - krem z pora. Składniki: kilka łyżek oleju 1 cebula 1 duży por 5 ząbków czosnku kawałek selera 4 ziemniaki 2 marchewki 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) sól i pieprz do smaku 50 g ziaren słonecznika Wykonanie: Warzywa: marchewkę, ziemniaki, cebulę, seler, por obieramy, myjemy i drobno kroimy. Cebulę i por podsmażamy(...)dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażamy jeszcze 3 minuty. Do garnka wkładamy podsmażoną cebulę z porem oraz pozostałe warzywa. Dolewamy bulion i pieprzymy. Całość gotujemy do zmięknięcia warzyw. Zupę miksujemy blenderem, jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać więcej bulionu lub gorącej wody. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, do ich zrumienienia
Smak mojego domupotraw krótko poddawanych smażeniu, pieczeniu, grillowaniu lub gotowaniu. Nie wymaga marynowania, ale dobrze smakuje z wszelkimi sosami. Skrzydełka z indyka będą świetną podstawą do przygotowania bulionu — bazy wielu zup i sosów, a zamarynowane i grillowane będą pyszną przekąską. Zobacz, przepis na przygotowanie roladek z udźca z pesto z suszonych pomidorów i kaszotto z grzybami. Ilość porcji: 2 Składniki na roladki(...)czasu, aż powstanie kremowa konsystencja. Roladki po upieczeniu rozwinąć z folii i pokroić na grube plastry. Podawać na kaszotto z odrobiną pesto i rukolą. Zobacz również, przepis na zupę warzywną z piersią z indyka, która na pewno będzie smakowała również osobom będącym na diecie. Ilość porcji: 2 Składniki na zupę warzywną z piersią z indyka: 400 - 500 ml bulionu warzywnego
Kuchcik gotujeLekka rozgrzewająca zupa jarzynowa ze skorzonerą i piersią z kurczaka. Wersję wege robimy bez mięsa. Zupka jest bardzo dobra, dodałam kurkumę, curry, paprykę wędzoną przyprawy które o tej porze roku są pożądane bo rozgrzewają. 3 korzenie skorzonery u mnie dość długie 1 kawałek por biała część 1 kawałek korzenia selera 2 marchewki 3 ziemniaki 1 pierś(...)kostkę i chwilę przesmażam. Wlewam około dwa litry wody i gotuję na wolnym ogniu. Skorzonerę obieram i kroję w talarki. Skrapiam sokiem z cytryny bo ciemnieje. Dodaję do zupy Ziemniaki też kroję w kostkę ale je dodaję na końcu do zupy razem z kawałkami kurczaka. Zupę gotuję jeszcze około 10 minut aż warzywa będą miękkie. Doprawiam solą, pieprzem. Podaję
wesoła kuchniaOdkąd dzieci częściej siedzą w domu niż w szkole/przedszkolu, ta zupa to niemal stały punkt naszego menu. Czasami pojawiała się też na Instagramie. Dlatego pomyślałam sobie, że podzielę się tutaj przepisem na nią. To... Artykuł Prosta zupa pieczarkowa pochodzi z serwisu gotować
gotować!Słodka dynia, kwaskowate pomidory, cebula nadająca ostrości i aromatyczne, rozgrzewające przyprawy to wspaniałe połączenie. Dawno żadna zupa nie smakowała mi aż tak dobrze. Z serowymi grzankami skomponowała się wyśmienicie. 4 porcje zupa: 0/5 kg pokrojonej w kostkę dyni mała cebula łyżka masła klarowanego puszka żółtych pomidorów (w sezonie 3 soczyste sztuki, można zastąpić czerwonymi) litr bulionu warzywnego 0/5 łyżeczki mielonej(...)Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu około 30 minut (aż dynia zmięknie). W tym czasie kromki chleba smarujemy oliwą, posypujemy startym serem i zapiekamy, najlepiej w opcji grill. Zupę miksujemy, jednak nie całkowicie na gładko, część warzyw zostawiamy w całości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, natka pietruszki i grzankami serowymi. Smacznego :) Artykuł
Mienta blogJeśli uwielbiasz owoce morza, to ten przepis na zupę z mulami z pewnością przypadnie Ci do gustu! Składniki i sposób przygotowania: Na patelnię wlałam oliwę, dodałam ząbek czosnku, po dwóch minutach oliwa nabrała zapachu czosnku, więc go wyrzuciłam. Dodałam teraz rozmrożone mule, pół szklanki białego wina, dwie łyżki przecieru pomidorowego, trochę wody, natkę pietruszki i pod przykryciem na wolnym ogniu(...)gotowałam 5 minut. Na talerzu ciut posoliłam i popieprzyłam, dodałam swój zapieczony z oliwą i czosnkiem chleb. Można dodać śmietanę do zup. Zachęcam do spróbowania, zupa jest lekka, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Autor przepisu: Danuta Lissek Artykuł Zupa z mulami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyryżu. Ponieważ zdołałam zapomnieć, że takową swego czasu kupiłam, z wykorzystaniem jej zawartości nie należało dłużej zwlekać. Szybko doszłam do wniosku, że czarny ryż będzie znakomitym dodatkiem do prostej zupy curry na bazie dyni. W ten sposób w jednym daniu zamknęłam całą masę wartości odżywczych – cenne białka, węglowodany i tłuszcze, antyoksydanty, witaminy oraz rozgrzewające i wspomagające trawienie przyprawy. Przy okazji(...)minut, zależnie od gatunku dyni i wielkości kawałków). Kiedy dynia będzie ugotowana garnek odstawić z ognia, dodać mleko kokosowe i zblendować całość na gładki krem. Do kremu wrzucić ciecierzycę, zupę ponownie zagotować, w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem. Ryż przełożyć do miseczek, wlać zupę, posypać listkami kolendry i ewentualnie płatkami chilli. Smacznego! * Garam masala to tradycyjna mieszanka przypraw
Even Better FoodWedług autorki poniższego przepisu, zupa ta w obliczu kaca jest tym, czym rosół w przypadku przeziębienia. I chociaż nie miałam okazji osobiście przekonać się o jej „zbawczej” mocy leczenia owej swoistej przypadłości, to mogę zapewnić o wyjątkowym smaku zupy oraz tym, że fantastycznie odżywia nie tylko w chwilach słabości. Doskonale nawadnia, dostarcza wartościowych składników (zwłaszcza witaminy C, witamin z grupy(...)czym gotować na małym ogniu przez 10 minut. Dodać fasolkę i gotować dalsze 5 minut. Zdjąć z ognia, doprawić sosem sojowym i rybnym, Tabasco i ewentualnie pieprzem do smaku. Zupa najlepiej smakuje w ostrzejszej wersji. Podawać z upieczonymi pomidorkami, obficie posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego! * W wersji bezglutenowej należy użyć syropu daktylowego. ** Jeśli wykorzystany został pozbawiony tłuszczu bulion, można użyć
Even Better FoodGdyby przyszło nam urządzić plebiscyt na najbardziej uniwersalne warzywo, cukinia zdecydowanie znalazłaby się w jego czołówce. A pozycja obowiązkowa wśród sezonowych dań z cukinią? Zupa! Najlepiej krem z dodatkiem zielonych brokułów, pełen esencjonalnego smaku krótko gotowanych warzyw. To zdrowe, odżywcze, pełne wartości danie – do przygotowania w nieco ponad kwadrans. Składniki na 2 – 3 porcje: około 150 g różyczek brokuła(...)małym ogniu, pod przykryciem, przez 5 minut. Następnie dodać różyczki brokuła (większe wcześniej przekroić) i gotować kolejne 2 minuty. Na koniec pokroić cukinię w małą kostkę, wrzucić do zupy i gotować jeszcze 2 minuty. Zupę zdjąć z ognia, wyłowić liść laurowy i ziele angielskie, dodać natkę pietruszki i zblendować całość ręcznym blenderem na gładki krem. Dodać jogurt/śmietanę, doprawić
Even Better FoodGrecy, tradycyjną dla swej kuchni zupę fasolową przygotowują inaczej, niż ma w zwyczaju większość z nas – bez dodatku mięsa czy ziemniaków, za to z dużą ilością pomidorów, cebuli, selera naciowego oraz marchwi, koniecznie polaną aromatyczną oliwą, podawaną z czarnymi oliwkami oraz natką pietruszki. Fasola w takim towarzystwie jest znacznie lepiej strawna, a zupa – choć bardzo sycąca – jest zdecydowanie lżejsza(...)ogniu, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 40 minut, aż fasola i warzywa będą miękkie (miękkość fasoli sprawdzić już po około 30 minutach). Po ugotowaniu zupę zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę. Podawać z plasterkami czarnych oliwek, obficie posypaną natką pietruszki. Smacznego! Jeśli używana jest większa fasola, np. odmiana Jaś, należy wydłużyć czas
Even Better Foodmega zupa zaspokoi głód wszystkich smakoszy zup wszelakich. Jest bardzo treściwa, bardzo aromatyczna, jest wspaniała. Może trochę pracy przy niej jest ale naprawdę warto. Ta zupa to takie danie jednogarnkowe w którym jest dużo cennych produktów, polecam. Pulpety w zupie paprykowej. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZupa krem z dyni. Składniki: (dla 4 osób) Zupa: 1 mała dynia (moja miała ok. 650 gram), 3 większe marchewki (ok. 300 gram), 1 cebula, 1 mały seler (50 gram), Kawałek świeżego imbiru (ok.10 gram), Sól, Pieprz, 2 litry wody, Oliwa, Jogurt naturalny, Świeża natka z pietruszki, Grzanki: 4 kromki chleba, 4 ząbki czosnku, Odrobina oliwy, Suszona bazylia i oregano(...)podpiekamy, tak żeby grzanki się lekko zarumieniły. Zmiksowany krem z dyni podgrzewamy do zagotowania, dodając trochę soli, pieprz i starty imbir. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minut. Nakładamy zupę na talerz, dodając trochę oliwy i po łyżce-dwóch jogurtu do smaku. Na koniec nakładamy grzanki i całość posypujemy drobno posiekaną natką z pietruszki. Przydatne: Czas przgotowania ok.20-30 minut. Miąższ
rozgotowanaZupa grzybowa z suszonych grzybów to alternatywa dla tradycyjnej zupy grzybowej. Pyszna i aromatyczna, idealna na Święta i Wigilię. Zupa grzybowa z suszonych grzybów – Składniki: 40 g grzybów suszonych (np. podgrzybków lub borowików) 500 ml wod The post Zupa grzybowa z suszonych grzybów appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeZaległy obiad urodzinowy. Czułam (jak zawsze przy okazji spotkania z moim tatą) potrzebę ugotowania czegoś innego. Tak powstał pomysł na zupę z kukurydzy. Nigdy nie jadłam, nigdy nie robiłam, zdecydowanie będę robić. Wyśmienita. Wiem, że ciągle Wam tutaj piszę, że coś jest smaczne, ale nic na to nie poradzę. Jak coś jest warte polecenia, polecam. Krótka piłka. Trwa sezon kukurydziany(...)minutach wrzucamy ziemniaki, pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Po jakichś 5 minutach wrzucamy przyprawy i zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu aż kukurydza i ziemniaki będą miękkie. Zupę studzimy, miksujemy w blenderze, przecieramy przez sito. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodajcie bulionu. Podajemy ze świeżą chili, szczypiorkiem i prażonymi pestkami słonecznika. Artykuł Zupa krem z kukurydzy pochodzi z serwisu
Kardamonovy