zupa - 39309 przepisów (strona:477/2621)

Suszenica 54

Suszenica , zupa z suszonych owoców , takich jak na wigilijny kompot . Przepis z przedwojennej broszury „Zupy i sosy” wydawnictwa Bluszcz. Owoce suszone włożyć do garnka i zalać zimną wodą i odstawić, najlepiej na noc. Następnego dnia gotować owoce w tej samej wodzie, do miękkości. Ugotowane owoce odcedzić, wywaru nie wylewać!, zemleć w maszynce do mięsa i przetrzeć przez sito. Połączyć(...)wywarem, dolać przegotowaną wodę, tyle aby otrzymać dwa litry zupy. Dodać kawałek laski cynamonu, 5 goździków, zagotować. Doprawić do smaku cukrem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 50 ml zimnej wody, dolać trochę gorącego płynu, wymieszać i połączyć z zupą. Suszenicę podawać ze śmietaną i grzankami. 500 g owoców suszonych (jabłek, gruszek, śliwek w równych proporcjach), kawałek laski cynamonu, 5 – 6 goździków

królestwo garów
Zupa krem z dyni i mango! 64

Przepyszna zupa krem z pieczonej dyni Hokkaido i musem z mango, podana z łososiem wędzonym i rukolą, to jedna z moich ulubionych zup w postaci kremów na jesień i długą zimę. Jest rozgrzewająca, robię ją lotem błyskawicy, sycąca, aromatyczna i co tu dużo pisać, smakuje każdemu. Jej sekretny składnik to mango !   przepis na zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido(...)buratta, kurczak na parze, kurczak smażony w przyprawie np. gyros, łosoś wędzony na gorąco, lub krewetki) - ulubione orzechy lub pestki - do skropienia oliwa lub olej sezamowy - warto podać taką zupę również z plastrem awokado, rukolą, orzeszkami i szynką parmeńską - swoją podałam z fit krakersami z tortilli, jak je zrobić? Odwiedź mój profil na Instagramie i obejrzyj, jak krok po kroku

SMYKWKUCHNI
Zupa jarzynowa z brukselką 43

Dziś zapraszam na zupę jarzynową. Tym razem wersja z brukselką, która nadaje zupie swojego specyficznego smaku. Użyłam maleńkiej brukselki z własnego warzywniaka, która w tym roku po raz pierwszy zagościła wśród moich warzywnych upraw. składniki: ok 2,5 l bulionu 2 średnie marchewki 2 małe kalarepki ok 350 g drobnej brukselki kawałek pora ( biała i jasnozielona część) kawałek selera(...)razem przesmażyć. Do warzyw wlać bulion i zagotować, gotować ok 10 minut. Następnie dorzucić pokrojone ziemniaki. Całość gotować do miękkości warzyw. Do smaku doprawić solą jeśli potrzeba. Na koniec zupę zabielić śmietaną. Do śmietany dodać odrobinę gorącego wywaru, dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Dodać też posiekaną natkę pietruszki i wymieszać

Monia miesza i gotuje
Krem z cukinii z groszkiem, prosty i szybki przepis 47

Krem z cukinii. Krem z cukinii       Bardzo prosta i pyszna zupa krem z cukinii z zielonym groszkiem, czosnkiem i natką pietruszki. Zupa doprawiona sosem Worcesterschire i świeżo zmielonym pieprzem, najsmaczniejsza z czosnkowymi grzankami. Ten prosty przepis wymaga tylko kilku podstawowych składników, które są niedrogie i łatwo dostępne. Jeśli szukacie innych pomysłów na cukinię, to polecam jeszcze(...)cytryny do smaku 1-2 łyżeczki sosu Worcesterschire 3/4 szklanki posiekanych ziół: natka pietruszki, koperek lub mięta Przepis na krem z cukinii: Krok 1. W garnku na zupę rozgrzać masło lub oliwę, wsypać posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodać posiekany czosnek i smażyć razem 1-2 minuty, często mieszając.  Do garnka włożyć pokrojoną w kostkę cukinię, podsmażyć razem

Moja Książka Kucharska
Czernina bez krwi 152

Czernina , czarnina , czarna polewka to staropolska zupa przyrządzaną z dodatkiem świeżej krwi gęsiej lub kaczej zakwaszona octem. Jedni ją kochają inni nienawidzą. To ją podawano niechcianym kandydatom do ręki panny. To właśnie czerninę, czyli czarną polewkę Stolnik podał Jackowi Soplicy w Panu Tadeuszu Adama Mickiewicza. Dzisiaj proponuję czerninę, ale bez krwi. Inspiracją były warsztaty z szefem kuchni Arturem Morozem, koordynatorem(...)kości. Mięso i podroby pokroić w drobne kawałki i wrzucić do wywaru. Śliwki zmiksować z odrobiną wywaru. Gruszkę pokroić w kostkę. Śliwki, wiśnie i gruszkę dodać do wywaru. Zagotować. Zupę doprawić do smaku majerankiem, miodem, cukrem, solą i octem jabłkowym. Zupa ma być słodko kwaśna. Podałam z kluseczkami ziemniaczanymi. Można podawać z płatkami migdałów. Wywar: Korpus, skrzydełka, podroby (wątróbka, serduszko

królestwo garów
Barszcz ukraiński + film 153

Barszcz ukraiński to pyszne danie jednogarnkowe z dużą ilością warzyw, popularna zupa na wędzonce, idealna na domowy obiad dla całej rodziny. Barszcz ukraiński to jedna z tych zup, w której skład wchodzi tak duża ilość warzyw i mięsa, dodatkowym jej atutem jest łatwe przygotowanie i pyszny smak.     składniki na 4 porcje 4 średnie buraki czerwone 300 g żeberek(...)cytryny i wszystko gotujemy jeszcze około 20-30 minut do momentu aż warzywa będą miękkie, pod koniec gotowania do barszczu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz fasolę i wszystko razem łączymy. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem. Do miseczki przekładamy śmietanę i dokładnie łączymy ją z chochlą gorącego wywaru. Zupę zabielamy przygotowaną zawiesiną ze śmietany, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy

Smakowite Dania
Zupa krem z czerwonych warzyw z ricottą i soczewicą 45

Zupa krem z czerwonych warzyw z ricottą i soczewicą to była jedna z moich propozycji do sesji okładkowej magazynu Przyślij Przepis. Cały sekret tej zupy polega na odpowiednim doprawieniu i… Artykuł Zupa krem z czerwonych warzyw z ricottą i soczewicą pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Tradycyjny kapuśniak na żeberkach 46

Kapuśniak na żeberkach wędzonych Tradycyjny kapuśniak na żeberkach z kiszonej kapusty z ziemniakami. Kapuśniak na żeberkach z kiszonej kapusty to smaczne, pożywna i rozgrzewająca zupa. Czy to będzie kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą, na golonce czy na innym mięsie, zawsze to będzie prosty przepis na pyszny obiad. Ogólnie to jestem fanką dań z kapusty tak białej jak i kiszonej(...)dlatego na Blogu znajdziesz wiele innych przepisów z kapustą w roli głównej. Placki, zupy, surówki czy bigos, kapusta dobra o każdej porze roku. Jak zrobić dobry kapuśniak na żeberkach? Najprostszy kapuśniak na żeberkach Czy kapusta biała czy kiszona, zupę gotuje się podobnie. Klasyczny, tradycyjny kapuśniak na wieprzowinie smakuje najlepiej. Poza żeberkami, karczkiem czy golonką można zrobić kapuśniak na kiełbasie

Dieta moja pasja
Zalewajka ze świeżymi grzybami – kuchnia podkarpacka 48

Zalewajka ze świeżymi grzybami – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Klęczany, gmina Sędziszów Małopolski, powiat ropczycko-sędziszowski  W naszym regionie zalewajkami nazywamy zupy ugotowane na bazie kwasu z kapusty, wody z kiszonych ogórków albo zakwasu na barszcz. Drugą charakterystyczną cechą zalewajek jest niewielka ilość składników, z których się je gotuje. Krótko mówiąc, zalewajki to skromne kwaśne zupy, podawane zazwyczaj z ziemniakami. Czasem(...)grzybów. Zalewajkę po klęczańsku gotuje się na bazie zakwasu na biały barszcz i podaje się ją z ziemniakami. Jednak jest coś, co ją wyróżnia – świeże grzyby nadające smak całej zupie. To idealne danie na jesienne chłody – wypróbujcie koniecznie :) Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Klęczanach. Zalewajka ze świeżymi grzybami – kuchnia podkarpacka Składniki: 2 litry wody, 5 średniej

Trzeci talerz
Zupa koperkowa 42

Domowa zupa koperkowa. Lekka smaczna, pachnąca świeżym koperkiem, po prostu boska. Sprawdzony mamci przepis, zawsze się udaje. U mnie cała rodzinka uwielbia zupkę, a najbardziej wnuczki. Ta delikatna zupka jest świetną propozycją na rodzinny obiadek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa koperkowa – składniki: 5 – skrzydełek 1 cebulka 1 mała cebula dymka ze szczypiorkiem 1,5 litra wody 3 ziarenka ziele(...)marchewki kawałeczek selera 1 łyżka masła 2 łyżki oleju odrobinę kurkumy sól i pieprz do smaku posiekany koperek śmietanka do zabielenia 4 ziemniaczki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa koperkowa – sposób przygotowania: Skrzydełka najpierw trochę odmoczyłam. Przygotowałam duży garnek, wlałam około 1,5 litra wody. Zagotowałam i zdjęłam szumowiny. Zmniejszyłam palnik. Dodałam ziele angielskie i liście laurowe. Po około 40 minutach

Olcia gotuje!
Krem z cukinii z…. popcornem 61

szczyptę magii i będzie smakowało nieziemsko. W tym przepisie do kremu z cukinii dodałam zapewne dobrze Wam znany popcorn i ….. stworzyłam magiczne połączenie, które zachęci do zjedzenia zupy największych wrogów tego dania *Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme Wykonanie Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj drobno. W garnku o grubym dnie rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulę przez(...)obierz ją najpierw ze skóry a dopiero potem pokrój w kostkę. Dodaj cukinię do garnka, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj około 25 minut. Po tym czasie wsyp do zupy 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu i jedną łyżkę soku z cytryny. Zmiksuj zupę na gładki krem, spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Zupę przelej do misek i posyp popcornem i pietruszką

Eat me! Fit me!
Zupa Pho z wołowiną 41

Zupa Pho jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni wietnamskiej. Je się nią zarówno na śniadanie, obiad jak i na kolację. Zazwyczaj do jej jedzenia używa się zazwyczaj pałeczek, na końcu wypijając bulion prosto z miski. Pho tradycyjnie przyrządza się na dwa rodzaje: phở bò z wołowiną i phở gà z mięsem kurczaka, choć ostatnio pojawiają się nowe wariacje. Przepisów(...)zupę jest wiele, tak jak na nasz rodzimy rosół – nie ma jednej dobrej receptury, co kucharz to inny przepis. Print Zupa Pho Course Danie główne, Zupa Cuisine Wietnamska Ingredients 3 litry bulionu wołowego 5 cm imbiru 2 gwiazdki anyżu 5 goździków 1 laska cynamonu 10 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 3 łyżki sosu rybnego 200 g makaronu ryżowego

PanGotuje
Krem burakowy z czarnuszką 77

Krem burakowy to mój pomysł na bardzo smaczną i sezonową zupę. Tanią i sycącą. Buraki to pyszne, całoroczne warzywo a zupa krem z nich ugotowana jest naprawdę bardzo prosta do przygotowania. Czarnuszka do przyprawa, która moim zdaniem świetnie smakuje z burakowym kremem – warto posypać sobie nim zupę bo to samo zdrowie. Ja dodatkowo wzmocniłam efekt innymi pysznymi ziarnami sezamu(...)wodą (tylko tyle by przykryła warzywa). Dodajemy przyprawy. Następnie gotujemy ok 15 – 20 min tylko tyle aż warzywa zaczną mięknąć. Potem wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie a całą zupę przelewamy do blendera. Zaraz potem miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym. Krem buraczkowy przelewamy do miseczek, dekorujemy grzankami, szczypiorem, czarnuszką i innymi ziarnami. Artykuł

Dorota Smakuje
Zupa fasolowa 58

Pomysł na tą zupę zaczerpnęłam od mojej znajomej angielki. Trochę ją zmieniłam , wyszła pyszna. Będę robiła ją częściej bo jest pyszna. Dzień wcześniej fasolę zalać wodą i najlepiej zostawić na noc. Do garnka wlać wodę, dodać mięsa i zagotować. Zdjąć szumy i wyrzucić. Dodać kostkę rosołową lub wywar, czosnek, sól do smaku, fasolę i gotować aż fasolka będzie zaczynała mięknąć(...)seler, pietruszkę, majeranek, przecier pomidorowy. Gotować do momentu aż fasolka i warzywa będą miękkie. Dodać makaron i kiełbasę pokrojoną w pół- plasterki. Dodać delikatnie pieprzu. Jak makaron jest miękki zupa jest gotowa. Ilości wody nie podaję bo trzeba dolewać. Gotowanie trwa dosyć długo. Polecam zupka jest pyszna i sycąca

Kuchnia Pokoleń
Zupa grzybowa 68

Uwielbiam porę roku, w której pojawiają się grzyby. Można z nich wyczarować różne dania, a między innymi tą pyszną zupę grzybową.  Co potrzeba: 1 kg grzybów świeżych lub mrożonych, 1 duża ćwiartka kurczaka, 1 większa cebula, 2 l wody, 2 większe marchewki, 5 średnich ziemniaków. 50 g masła, 400 g śmietanki słodkiej 30%, 2 pełne łyżeczki kucharka, 1/2 płaskiej(...)gorzkie. Do większego garnka dajemy ćwiartkę kurczaka, obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, obraną marchewką pokrojoną w plasterki, podsmażone grzyby, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kucharka, mieszamy, przykrywamy pokrywką. Zupę gotujemy na mniejszym płomieniu 1 godzinę. Co jakiś czas mieszamy. Na koniec gotowania wlewamy śmietankę, mieszamy, gotujemy jeszcze 5 minut. Mięso wyjmujemy z garnka, obieramy z kości, kroimy na mniejsze

Bułka z Chlebem