zupa - 39132 przepisów (strona:486/2609)

Zupa krem z kalafiora i szparagów z parmezanem 116

Dostęp do świeżych warzyw to świetna okazja aby ugotować pyszne zupy. Tym razem coś dla miłośników kremowych zup. Pyszny krem z kalafiora i szparagów z dodatkiem odrobiny wyrazistego w smaku parmezanu który świetnie uzupełnia smak zupy. 4 porcje ok 1 litra bulionu mięsnego Pół średniej wielkości kalafiora  ok 8-9 szt szparagów 1 średnia marchewka 1 średni ziemniak Opcjonalnie(...)wszystkie warzywa i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie całość zmiksować na jednolity krem, doprawić solą i pieprzem i opcjonalnie szczyptą gałki muszkatołowej.( jeżeli zupa wyjdzie zbyt gęsta to dolać więcej bulionu lub wody) Wlać śmietankę i dokładnie wymieszać. Podajemy z tartym parmezanem lub z groszkiem ptysiowym, albo z grzankami. Smacznego

Andzia Pichci
Krem z pomidorów 121

chyba moja ulubiona letnia zupa. Za każdym razem zmieniam odrobinę proporcję szukając złotego środka na złapanie idealnego smaku. Żeby nie było za kwaśno, za ostro, za słodko. To trochę tak jak w życiu. Coś za coś. Dodając jednego, ujmujemy drugiego. Tym razem efekt idealny :) Niby jeszcze nie ma sezonu na pomidory, bo na zupę najlepsze są te podłużne polne(...)kostkę bulionową. Gotujemy całość do momentu, aż pomidory będą się rozpadać i odparuje większość wody z pomidorów. Dodajemy przyprawy i bazylię. Całość blendujemy. Ostrożnie, żeby się nie popryskać gorącą zupą. Próbujemy, czy ta kombinacja przypraw jest dla nas satysfakcjonująca i ewentualnie dodajemy tego czego brakuje do smaku ;) Ja tym razem podałam zupę z grzanką z mozzarellą i bazylią

Emskie Smaki
Zupa szczawiowa 109

Zupa szczawiowa to popularna zupa sezonowa w okresie wiosenno – letnim. Gotuję ją często, by nasycić się smakiem świeżego szczawiu. Później przecież jest dostępny tylko w słoikach albo przez siebie zrobionych albo ze sklepu. Jednak jeśli już kupujecie w sklepie szczaw, to wybierajcie ten w kawałkach a nie przecier. Jest duża różnica w smaku, konsystencji … Czytaj dalej Zupa szczawiowa(...)Artykuł Zupa szczawiowa pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Krem z dyni 79

Czas czytania: 2 min Wyśmienity krem z dyni jest to idealna zupa na jesienne i chłodne dni. Dzięki aromatycznym przyprawom takim jak cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir i papryczka chilli zupa jest nie tylko zdrowa, ale też i mocno rozgrzewająca. Przyprawy użyte w tym przepisie są naturalnymi antybiotykami, które w okresie jesiennych przeziębień podreperują nasze cenne zdrowie. Do przepisu dodałam(...)odrobinę jesiennych owoców, aby wzbogacić smak kremu. Smażone śliwki i gruszkami dodały delikatnej słodyczy, co wspaniale połączyło się z ostrością papryczki chilli. Dodatkiem do zupy są prażone pestki dyni i duża ilość siekanych świeżych i aromatycznych ziół. Zioła można dowolnie komponować, ja przygotowałam mieszankę składającą się z mięty, kolendry, szałwii i bazylii. Możecie pomiąć zieleninę, jeśli nie przepadacie za nią

SprawdzonaKuchnia.pl
Barszcz czerwony 76

wigilijny Zanim zabierzecie się za gotowanie barszczu czerwonego , sięgnijcie po przepis na kwas buraczany . Barszcz przygotowany na bazie domowego kwasu buraczanego nie ma sobie równych! Domowy kwas buraczany nadaje zupie idealnego aromatu, jest bardziej wyrazisty i pełen smaku . Kluczem do wspaniałego, naturalnego smaku barszczu jest właśnie naturalny, domowy kwas bez żadnych dodatków chemicznych i wspomagaczy smaku. W przepisie podaję orientacyjną(...)Waszemu podniebieniu. Jedno jest pewne, że barszcz powinien być kwaśny , intensywnie buraczany z delikatną nutą słodyczy i sporą ilością pieprzu! Do gotowania dodałam również porcję świeżych buraków, które oddają zupie słodyczy i pięknego koloru . Barszcz wigilijny podajemy najczęściej z dodatkiem uszek , a przepis na nie znajdziecie we wcześniejszych wpisach 🙂 Można podać go również z pasztecikami przygotowanymi z ciasta serowo-francuskiego

SprawdzonaKuchnia.pl
ZUPA OGÓRKOWA Z RYŻEM 63

Chyba każdy zna zupę ogórkową w klasycznej wersji z ziemniakami. Dziś proponuję inną jej odsłonę, ziemniaki zastąpione zostały ryżem. Zupa jest aromatyczna, gęsta, pyszna. Wiem też, że w wielu domach zupę podaje się z koperkiem, jednak u mnie pomijany jest ten składnik. A z czym Wy jadacie zupę ogórkową? Składniki: * 2 udka z kurczaka * około 3 litry wody * 1 paczka

Zrób to smacznie
ZUPA KREM Z BIŁAYCH WARZYW I GRUSZKĄ 88

Przepyszna, kremowa delikatna zupa z białych warzyw. Idealna na wiosenno-letnie dni. Gruszka nadaje charakteru.   Składniki: 4 ziemniaki 2 pietruszki 3 gruszki 1 mały kalafior 1 litr bulionu warzywnego 1 szkl. wody 2 łyżki oliwy Gallo Classico 100 ml kremówki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Ziemniaki, pietruszki obrać. Pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki. Na 2 łyżkach(...)kalafior. Zalać 1 szklanką wody i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut. Po tym czasie dolać bulion 2 Gruszki obrać i pokroić w kostkę.  Dodać do zupy. Gotować 8 minut. Zblendować zupę na gładko dodając do warzyw śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 1 gruszkę pokroić w plastry. Na suchej patelni zarumienić gruszkę. Zupę podawać z gruszką

Kuchnia w oparach
Domowy Rosół z Kurczaka 89

danie, uwielbiane przez dorosłych, jak i dzieci. W Polsce tradycyjnie gotujemy rosół w niedzielę, co nie oznacza, że nie możemy go przygotować w inny dzień. Ta aromatyczna i pyszna zupa zazwyczaj podawana jest z makaronem z dodatkiem marchewki oraz świeżych ziół. Rosół może być także bazą do wielu innych pysznych zup, np. pomidorowej. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny i domowy

Przepiski.pl
Zupa-krem z pokrzywy / Nettle-cream soup 107

Scroll down for recipe in English. Dzisiaj przychodzę z przepisem na zupę-krem z... pokrzywy :) Polecam ją naprawdę każdemu, nawet tym, którzy nie mogą się przekonać do smaku pokrzywy. Zupa ma swój niepowtarzalny, delikatny smak i naprawdę nie powiedzieli byście, że jest z pokrzywy. Wypróbujcie koniecznie! Życzę Wam wszystkiego smacznego! :) Składniki: (6 porcji) 2 garści liści młodej pokrzywy 1 garść(...)masło, wrzuć cebulę i czosnek, podsmażaj przez 2 minuty. Dodaj ziemniaki, pietruszkę i por. Smaż 2 minuty. Wlej wodę i wsyp łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem 20 minut. Do zupy wrzuć pokrzywę, szpinak i tymianek. Gotuj 5 minut. Wlej śmietankę i doprowadź do zagotowania. Dopraw zupę pieprzem i ewentualnie solą. Zmiksuj na krem. Podawaj posypaną listkami tymianku i parmezanem. Today

Delicious Place
Zupa z młodej kapusty i szparagów wege 85

Wegański kapuśniaczek ze szparagami z młodej kapusty. Zupa jest lekka, zdrowa i pożywna. Pachnie wiosną, przyprawą curry. Trzydzieści minut i zupa jest gotowa. 1 główka młodej kapusty 2 ziemniaki 2 marchewki 1 kawałek pora biała część 1 pęczek szparagów zielonych 1 łyżeczka curry 200 ml mleczka kokosowego olej rzepakowy natka pietruszki 2 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 cebula Ziemniaki(...)smażę, dodaję marchewkę, ziemniaki, pokrojoną kapustę, liść laurowy, ziele, wlewam trzy litry wody i gotuję na wolnym ogniu 15 minut. Po tym czasie dodaję pokrojone szparagi i dodaję do zupy ale bez główek. Te dodam na końcu. Gotuję kolejne 10 minut. Na końcu dodaję główki szparagów, curry, sól, pieprz, natkę pietruszki, wlewam mleczko kokosowe. Zupę zagotowuję i odstawiam z ognia

wesoła kuchnia
Botwinka z kurczakiem i jajkiem 139

łodygi i liście. Gotujemy do miękkości. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy w osobnym garnku do miękkości. Ugotowane ziemniaki przelewamy razem z wodą, w której się gotowały do zupy. Wrzucamy odłowione wcześniej mięso pokrojone w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. W osobnej miseczce mieszamy śmietankę z łyżką wazową zupy i zaprawiamy nią całość. Zupę doprawiamy do smaku octem(...)solą i pieprzem. Doprowadzamy delikatnie do wrzenia. Jajka gotujemy na twardo.  Zupę nalewamy na talerze, dodajemy po jednym jajku na porcję i posypujemy poszatkowaną natką pietruszki (odłożoną z pęczka włoszczyzny

Qchnia po prostu
Zupa z podagrycznikiem – tania i zdrowa 108

Zupa z podagrycznikiem – tania, smaczna i przede wszystkim zdrowa. Znacie podagrycznik? To bardzo popularna dziko rosnąca w zacienionych miejscach roślina, uważana często za chwast. Jej nazwa wzięła się od jej właściwości alkalizujących i oczyszczających – naparem z niej leczono dawniej podagrę czyli choroby reumatyczne i dnę moczanową. Ta roślinka ma sporo cennych wartości, minerałów, witamin – warto ją jeść(...)młode, te starsze robią się twardsze. Można je jeść na surowo w sałatkach i po obróbce cieplnej. Dzisiaj chciałam zaproponować wam wypróbowanie prostego krupniku z dodatkiem podagrycznika . PRZEPIS ZUPA Z PODAGRYCZNIKIEM Składniki: 800g ziemniaków 1/2 szkl kaszy jęczmiennej wiejskiej 1/2 pora 3 łyżki masła klarowanego 3 marchewki 2 garście podagrycznika 2 łyżki soczewicy czerwonej suchej 1 liść laurowy

Dorota Smakuje
Szczawiowa z makaronem z cukinii 90

Wiosenna szczawiowa z makaronem z cukinii. Do zupy obowiązkowo jajka od szczęśliwych kurek. Nie wyobrażam sobie wiosny bez tej zupy. 1 marchewka 1 kawałek korzenia selera 1 kawałek por biała część 1 cukinia 2 garście szczawiu świeżego 2 litry bulionu warzywnego sól, pieprz olej rzepakowy natka pietruszki 4 ziemniaki 3 jajka 125 ml śmietany 30 % Cukinię kroję we wstążki(...)pokrojoną w talarki marchewkę, ziemniaki i chwilę smażę. Wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu 20 minut. W tym czasie szczaw płuczę, kroję i przesmażam na oleju. Dodaję do zupy zagotowuję, wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem. Jajka gotuję na twardo. Zupę podaję z jajkiem, cukinią i natką

wesoła kuchnia
Zupa krem z pokrzywy, która smakuje jak szczawiówka :D 159

Kremowa zupa na bazie wywaru z młodej włoszczyzny, z dodatkiem ziemniaków, jajka i młodych liści pokrzywy, lekko pikantna, w smaku zbliżona do znanej każdemu szczawiówki to posiłek naszpikowany makro- i mikroelementami, witaminami i nie tylko. Kto się odważy zamienić szpinak na pokrzywę i lekko oraz zdrowo rozpocząć lato? Nie wiem, czy wiecie, ale mamy właśnie sezon na pokrzywę(...)zasadę „pokrzywa zamiast szpinaku”, możemy po sparzeniu jej wrzątkiem (w celu zneutralizowania kwasu mrówkowego i właściwości parzących) wykorzystać pokrzywę do sałatek, koktajli, dodawać ją do omletów, zapiekanek, zup, makaronów, tart. Aromat skoszonej trawy gratis ; ) Najwięcej pożądanych właściwości i smaku mają młode rośliny, przed kwitnieniem – w maju i na początku czerwca. Warto zrywać też tylko młode listki z czubka

Eat me! Fit me!
Bulion drobiowy, to baza dla zup. 100

Bulion drobiowy, to baza dla zup ale i sosów, risotto.  Bez dobrego, esencjonalnego bulionu trudno zrobić smaczną zupę. Jeśli gotuję wywar, który ma  być bazą innych dań, nie dokładam starań, aby był klarowny. Ważny jest mocny, głęboki smak.  Do tego wywaru użyłam skrzydełek kurczaków zagrodowych, ale równie dobrze nadają się korpusy z kurczaków.  Mimo(...)łyżką cedzakową. Zmniejszyć ogień i dodać obrane i pokrojone marchewki, pietruszki, selera naciowego, liście laurowe. czarny pieprz. Dodać 1 łyżeczkę soli. Gotować bulion na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Zupa nie powinna się gotować tylko lekko ,,mrugać". Gdy warzywa będą miękkie, dodać pozostałą sól i gotować jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania można dodać 1/2 pęczka natki pietruszki, aby zupa

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania