Pyszna, rozgrzewająca zupa z cukinii . Idealna na chłodne dni. Przepis zaczerpnięty z książki “Szybka kuchnia. Wykwintne smakołyki na każdy dzień”. Składniki (4 porcje): 2 cukinie 3 marchewki 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2 ziemniaki 4 łyżki masła (dałam 3) lub oleju rzepakowego 1,5 l bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Cukinię obrać, umyć, pokroić(...)dużym rondlu rozgrzać masło, dodać warzywa i dusić ok. 5 min, często mieszając. Następnie zalać bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Przyprawić zupę solą i pieprzem pod koniec gotowania. Dodać natkę pietruszki. Podawać gorącą ze świeżym chlebkiem. Wartość odżywcza 1 porcji (wg danych z książki) : 305 kcal, 5 g białka, 22 g tłuszczu
Moja Delicjapochodzące z książki “Christmas with Gordon” Gordona Ramsay’a. Krem z selera i ziemniaków z dodatkiem jabłek deserowych oraz sera pleśniowego Gordon Ramsay proponuje najbliższym na Święta Bożego Narodzenia. Zupę selerową przygotowuje się na bulionie warzywnym. Ja wykorzystałam bulion warzywny z dodatkiem wytrawnego białego wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu z cytryn i jabłek, również wg. przepisu Gordona(...)Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka, wlać sok z cytryny i gotować jeszcze z 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zmiksować zupę blenderem na gładką, kremową konsystencję. Wmieszać śmietanę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać chlust wrzącej wody. Zagotować delikatnie. Następnie dodać połowę pokruszonego sera pleśniowego i wymieszać do rozpuszczenia. Spróbować
Moja DelicjaRozgrzewająca, sycąca zupa gulaszowa z chudą wołowiną , rozpływającą się w ustach. Zupa pełna zdrowych składników takich jak batat, fasola czy czerwona papryka. Proste danie jednogarnkowe wolno-gotowane . Dzięki długiemu duszeniu na małym ogniu otrzymujemy bardzo delikatne i miękkie mięsko. Z kolei warzywa dodawane są na końcu, dzięki temu się nie rozgotowują. Polecam! Czytaj więcej: Zupa gulaszowa z wołowiną, czerwoną papryką(...)batatami i fasolą The post Zupa gulaszowa z wołowiną, czerwoną papryką, batatami i fasolą appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSezon na zupy uważam za rozpoczęty. Dziś poleca się krem z kiszonych ogórków w towarzystwie prażonych pestek słonecznika i mini grzaneczek. Ogólnie musze się pochwalić, że jestem zakochana w moich wegetariańskich zupach, serio wystarczy tylko podreperować dużą ilością odpowiednich przypraw i zupka pierwsza klasa. Dużo się uczę również od moich czytelników, np. u mnie w domu nigdy się nie podsmażało(...)Warzywa oczyścić, podzielić na małe części, dodać przyprawy, zalać wodą ( 1 cm nad powierzchnią), gotować do miękkości; Do bulionu warzywnego dolać łyżkę oleju, przecier ogórkowy oraz kwas; Gotową zupę zblendować, dodać śmietanę, w razie bardzo gęstego kremu dodać trochę wody; Pestki słonecznika przyprażyć na suchej patelni, chleb pokroć w małą kosteczkę, przełożyć do pisczki, dodać czosnek przeciśnięty, zioła
pieprzny smaczekPamiętacie turecką czorbę z czerwonej soczewicy z dodatkiem oleju z miętą i ostrą papryką? Okazuje się, że we Włoszech je się bardzo podobną zupę, chociaż na pewno nie jest tam aż tak popularna jak jej siostrzana wersja w Turcji! Różni się dosłownie kilkoma składnikami, a jej bazę stanowi (jak przystało na włoską zupę) soffritto, czyli drobno pokrojona i podsmażona(...)koniec dodajemy 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki i przyprawiamy solą i pieprzem (do smaku). 4) Zawartość garnka blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dodać troszkę wody i ponownie ją zagotować. 5) Zupę podajemy ze sporym chlustem oliwy i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu
Roślinożerni urlopowiczeNaszło mnie na zupę krem. Jako, że zostało mi trochę rosołu i warzywa z niego postanowiłam zrobić na szybko zupę. Dodałam cukinię, cebulę, usmażyłam grzanki i miałam super zupę. Mało pracy, nic się nie marnuje i smacznie a co ważne mało kalorii. A więc zdrowo a to ważne. zupa krem z cukinii i warzyw z rosołu
Ewa w kuchniNajpyszniejszy krupnik to właśnie ten gotowany na żeberkach i obowiązkowo z suszonym grzybkiem. Ilość kaszy dosypanej do zupy może być różna. Na garnuszek ok 3 litrowy dodaję niecałe pół szklanki kaszy jęczmiennej. Składniki: 30 dag żeberek (pasków lub mięsnych kątów) 1/3 - 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej ( u mnie mazurska gruba perłowa) 5-6 niedużych ziemniaków 1 marchewka 1 cebula(...)laurowy, ziele angielskie oraz suszone grzybki i gotować ok 1h. W razie potrzeby uzupełnić wodę. 2. Marchewkę dowolnie pokroić, cebulę zrumienić nad ogniem i razem z marchewką dorzucić do zupy. 3. Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, dodać do zupy. Kasza gotuje się średnio ok 20 minut do miękkości. W połowie gotowania się kaszy w zupie dodać pokrojone
Kuchnia domowa AniSycący, smaczny i idealny na upalne dni, ale nie tylko. Taki właśnie jest chłodnik z porów, czyli pyszna zupa na bazie aromatycznych warzyw. Uwielbiam go zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu. Sprawdź przepis na chłodnik z porów i ziemniaków, a następnie zaskocz swoich bliskich tym świetnym daniem! Przepis na chłodnik z porów i ziemniaków Nie przepadam za zupami(...)zbyt mało sycące, żeby tylko takie danie zjeść na obiad. Jednocześnie zapełniają mnie na tyle, że nie zjem w całości czegoś konkretniejszego. Zawiłe, co? Właśnie dlatego jak przygotowuję zupy w mojej kuchni to są to kremy i chłodniki. Jeden z nich odkryłam tego lata i przyznam, jest pyszny. ZOBACZ INNE PRZEPISY Składniki: 1 litr bulionu warzywnego (możesz go przygotować
RozdomowionaSmaczna, sycąca i rozgrzewająca zupa meksykańska idealna na chłodne i pochmurne dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa meksykańska .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Składniki 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowina lub wołowina) 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 1 marchewka 1papryka czerwona 1 cebula 0,5 l passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 czubata(...)paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy około 10 minut. W miarę potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wodę. zupa meksykanska to co lubie gotuje i polecam Artykuł Zupa meksykańska pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamKeto gazpacho pomidorowe Trochę inna zupa pomidorowa Mamy właśnie szczyt sezonu na pomidory , więc nie mogło zabraknąć przepisu z tym składnikiem w roli głównej. Co prawda nie do końca wpasowałam się z nim w obecne realia, bo pogodowo mamy aktualnie bardziej jesień , niż lato , a danie, które chcę Wam dzisiaj przedstawić zdecydowanie lepiej nadaje się na upały… Chodzi o keto(...)gazpacho pomidorowe, czyli taką zupę pomidorową w trochę innym wydaniu. Serwowaną na zimno i nie z koncentratu… Jest to zatem danie mocno warzywne i pomidorowe, a zarazem bardzo orzeźwiające w smaku. Wprost idealne na gorące dni. Liczmy więc na to, że takowe jeszcze nadejdą tego lata … Pomidor pomidorowi nierówny Jedno co mogę z pełnym przekonaniem stwierdzić, to fakt
Modern Cave GirlZupa powstała z potrzeby użycia kilku różyczek kalafiora i całej jego łodygi. Zatem dodając kalafior możecie dodać to, co zostaje Wam po odłamaniu/odcięciu różyczek. W wersji wegańskiej ser można zastąpić wyrobem wegańskim lub w ogóle go pominąć, a zupę przed podaniem posypać prażonymi płatkami migdałów. 500 g marchewki 300 g kalafiora 120 g konserwowej ciecierzycy 200 g mleka(...)minutach gotowania dodajemy kalafior i ciecierzycę, gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy sok z limonki, mleko kokosowe i połowę sera cheddar, pokruszonego na mniejsze kawałki. Miksujemy na gładki krem. Zupę przed podaniem posypujemy kawałkami pozostałej części sera. Thermomix Do naczynia miksującego dodać marchewkę, rozdrobnić – 10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać przyprawy
Kucharzycażeberkach i wiejskie bułki z dodatkiem mąki żytniej. Jak dla mnie obiad idealny. Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy ogórkową (a ja to już w szczególności). Do takie zupy zawsze podaję domowe pieczywo. Moje dzieci uwielbiają rwać na kawałki bułeczki i maczać je w zupie Chyba mają, to po mnie, bo w dzieciństwie robiłam tak samo. Zresztą(...)zamiennie 1 cebula opalona na palniku), 4-5 średniej wielkości ziemniaków 2 liście laurowe 3-4 ziarenka czarnego pieprzu 3 ziela angielskie ok. 400 g ogórków kiszonych śmietanka do zup lub sosów lub słodka śmietana 30% posiekany koperek lub koperek suszony sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do zagotowania. Zbieramy szumowinę, zmniejszamy moc palnika
Słodkie okruszkiskładników sprawia, że nabieramy apetytu. Zapach unoszący się podczas gotowania jest bezcenny. Kiedy wreszcie nadchodzi czas degustacji wszyscy goście w milczeniu, patrząc na płonące ognisko, zachwycają się niepowtarzalnym smakiem zupy 😊 Taka potrawa wymaga jednak wcześniejszego przygotowania. Najważniejsza jest organizacja pracy. Przygotujmy składniki wcześniej za nim rozpalimy ognisko. Niech będą rozłożone w osobnych pojemnikach, na wcześniej przygotowanym stole w pobliżu(...)ogniska. Trzeba również mieć pod ręką kuchenne rękawice i długą, drewnianą łyżkę do mieszania. Ważnym składnikiem zupy jest bulion, który powinien być esencjonalny i przygotowany dzień wcześniej. Ja wykorzystałam wywar z pieczonego dzień wcześniej udźca indyczego, ale równie dobrze będzie smakował przyrządzony z mieszanych kości, wcześniej upieczonych na warzywach. Pamiętać trzeba o regulowaniu temperatury
Kulinarne przemysleniasmak, zapach i kolory zawsze jako pierwsze przyciągają mnie, gdy wchodzę do warzywniaka. Uwielbiam je przede wszystkim na surowo, ale bardzo często wykorzystuję także, do przyrządzenia letniej prostej zupy. Gdy dodam do niej ryżu, nie muszę się już martwić o drugie danie, bo zupa staje się wtedy pełnowartościowym i sycącym posiłkiem :) kopiasta łyżka masła klarowanego 2 kg pomidorów rożnego rodzaju(...)masło i podsmażamy wszystkie pomidory. Gdy puszczą sok, gotujemy je około 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zalewamy bulionem, doprawiamy i gotujemy kolejne 10 minut. Zupę podajemy z ryżem i kleksem ziołowej śmietany. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł Zupa z kolorowych pomidorów z ryżem i ziołową śmietaną pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogJarzynówka z dodatkiem kaszy jest fajnym pomysłem na wzbogacenie zupy. Składniki: 1 mrożonka na zupę jarzynową - używam lokalnej firmy Poltino 3-4 ziemniaki 1 marchewka 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 szklanki kaszy pęczak sól, pieprz 1-2 łyżki śmietany do zup siekany koperek ziele angielskie liść laurowy Sposób wykonania: 1. Skrzydełka umyć, zalać świeżą wodą, zagotować i odszumować. Dodać liść(...)wywar. 2. Do wywaru dodać marchewkę, chwilę gotować, następnie mrożonkę oraz ziemniaki i kaszę. Gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodę. 3. Na koniec śmietanę wymieszać z chochelką zupy, wlać do reszty, dodać koperek, sól,pieprz i zagotować. Smacznego
Kuchnia domowa Ani