zupa - 38908 przepisów (strona:496/2594)

lepsza od antybiotyku zupa z ziemniaka i czosnku 89

wlać 3 szklanki wody,którą należy zagotować . Po 3 minutach dodać 3 wyszorowane i pokrojone w kostkę ziemniaki w łupinach. Następnie obrać główkę czosnku , pokroić wzdłuż ząbków. Dorzucić do zupy po kolejnych 3 minutach. Gotować 3 minuty. Po 3 minutach dodać 2 łyżki siemienia lnianego. Gotować zupę na małym ogniu przez co najmniej 30 minut. Zupę lekko przestudzić i zmiksować(...)gotowa do użycia. Sama ją jem ,na przeziębienie ….ma  silny zapach i smak czosnku ,jest gęsta ,bez soli pierwsze łyżki ciężko szły ,ale idzie zjeść,,,byłe do zdrowia...:)) zupa o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwwirusowych wg przepisu z książki A. Bednarza „Pomóż sobie sam”,rozgrzewająca i wzmacniająca . Bardzo dobra przy infekcjach i stanach zapalnych dróg oddechowych, grypie, przeziębieniu, wyziębieniu , pozwala

mojej kuchni
zupa z dzikiego szczawiu 103

żeberkach wieprzowych ,lub warzywnego(marchewka, pietruszka, kawałek selera) 100 ml śmietany słodkiej 2-3 jajka kurze kilka jajek przepiórki łyżka kopiasta smalcu sól, pieprz pół papryki czerwonej Wykonanie Zupa szczawiowa to jedno z wiosennych dań, które pierwsze pojawiają się na stole. Dokładnie umyć zebrany szczaw z piasku. Na patelni rozpuścić smalec, dodać szczaw, sól,pieprz,paprykę pokrojona w kostkę(...)dusić go do miękkości. Gotowe dodać do garnka z gorącym bulionem. W miseczce wymieszać jajka kurze ze śmietaną . Wlać je do zupy ,ciągle mieszając ,aby nie zważyła się śmietana. Do gotującej zupy wrzucić jajka przepiórki surowe ,zamieszać ,wyłączyć palnik .Tak przygotowaną domową zupę podawać z ugotowanymi ziemniakami

mojej kuchni
Zimowa zupa z jarmużem i fasolą 151

wiesz co zrobić to ugotuj zupę" powiedziała w jednej z audycji moja ulubiona psycholożka Katarzyna Miller. Zupa jest dobra na wszystko. No to ugotowałam porządny gar zupy. Może pomoże... Zimowa, gęsta zupa z fasolą, ziemiankami i jarmużem. olej rzepakowy 1-2  łyżki cebula liście laurowe i ziele angielskie sól i pieprz 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej i ostrej

AZgotuj!
Zupa z kurczakiem, mleczkiem kokosowym i kurkumą 123

Pyszna zupa zawierająca w sobie różnorodność azjatyckich i polskich smaków. Inna niż zwykłe, "codzienne" zupy, z mleczkiem kokosowym i mięsem z kurczaka. Najlepsze jest mięso z udek, bo jest bardziej soczyste i miękkie niż mięso z piersi, ale obojętnie jakiego użycie, na pewno będzie pyszne. Z posiekanym koperkiem i fasolką szparagową jestem pewna, że posmakuje każdemu. 4 udka pozbawione skóry(...)minut, aby warzywa przeszły aromatem przypraw. Podsmażone i aromatyczne warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Udka wrzucić na patelnię i smażyć. Usmażone mięsko wrzucić do zupy, dodać kukurydzę i gotować na małym ogniu aż fasolka i ziemniaki będą miękkie. Mleczko kokosowe light rozmieszać dokładnie z łyżką mąki. Wlać do zupy i doprowadzić do wrzenia i gotować

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Krem z papryki i batata zapiekany 124

Wegetariańska zupa krem z batatem i papryką w roli głównej. Zupa jest lekka, ale zarazem sycąca. Uwielbiam ją jeść z pestkami i dyni które fajnie się rozgryza. Zupa ma lekko wędzony smak za sprawą papryki wędzonej. Bulion warzywny można zrobić wcześniej albo mrozić jak ja to robię i skrócić sobie czas przygotowania. 2 papryki czerwone 1 batat 1 marchewka(...)miękkie. Po upieczeniu z papryki zdejmuje skórkę bardzo ładnie odchodzi sama, z łupinek czosnku wyciskam miąższ. Warzywa wszystkie przekładam do garnka, wlewam bulion warzywny i miksuje blenderem. Zupę zagotowuję, doprawiam solą, pieprzem, papryczką chili, wędzoną. Podaję z natką, pestkami dyni, jogurtem i kawałkami papryki

wesoła kuchnia
zupa wieloowocowa z kaszą manną... 122

talarki kiwi wsypać do garnka, dodać cukier, goździki, wlać wodę i gotować z 10 minut na średnim ogniu kisiel wymieszać z w szklance wody i wlać do gotującej się zupy, mieszać do zagotowania i zdjąć z ognia, zupę wystudzić do gotującego się wody z solą, cukrem, masłem wsypać pomału kaszkę manną w trakcie mieszania, mieszać również w trakcie gotowania(...)wodzie i dodaję mleko na sam koniec, nie przypala się do dna), ugotowaną kaszę przelać do miski i dobrze wystudzić kaszę manną pokroić na kostki i podać z zimna zupą owocową - zupa owocowa z różnych owoców, zaciągana kisielem, najlepiej smakuje z kaszą manną na mleku na gęsto.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
ZUPA KREM Z PORA I ZIEMNIAKÓW 143

Żeby ugotować pyszną zupę wcale nie potrzebujemy dużo czasu ani wyszukanych składników. Wystarczy szybki przegląd lodówki i zupa stoi na ogniu. Tu moja propozycja smakowitej i bardzo kremowej zupki.  Polecam ugotować jest pyszna :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 1 por 6 ziemniaków mała marchewka kawałek selera i pietruszki mała cebula łyżka serka topionego po 2 ziarenka ziela angielskiego, pieprzu(...)liście laurowe. Przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw, wsypujemy oregano i majeranek.  Jeśli jest potrzeba możemy dolać rosół.  Następnie wyciągamy listek ziele i pieprz, wszystko dokładnie blendujemy. Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy serek topiony i mieszamy żeby się rozpuścił. Przyprawiamy do smaku. Zupę podajemy z grzankami lub makaronem. GRZANKI: Chleb kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju z wszystkich

Pani na deser
Pomidorowa bez zabielania: naszym zdaniem najlepsza [PRZEPIS] 91

Królestwo za talerz pomidorowej! Ta domowa zupa towarzyszy nam od dziecka i wam zapewne też. Bez wątpienia to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej, którą gotuje się niemal w każdym domu. Lubimy, gdy jest esencjonalna, ale nie przekombinowana, z makaronem, bez zabielania. Dokładnie taka, jak w naszym przepisie. Składniki: pół kilograma skrzydełek lub nóg z kurczaka, duża cebula, dwie marchewki(...)solą, zmielonym pieprzem i zielem angielskim, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę, na ostatnie 10 minut dodając pokrojoną w plasterki marchewkę. Kawałki kurczaka wyjmij i odłóż. Do zupy dodaj przecier pomidorowy, dokładnie wymieszaj, wrzuć 2-3 garście makaronu i gotuj około 10 min. Mięso oddziel od kości, dorzuć do zupy. Na koniec dodaj też posiekaną natkę. Artykuł Pomidorowa

Kulinarna Polska
Zupa kokosowa z tofu i ciecierzycą 95

kolejny zabieram Was w nieco bardziej orientalne klimaty. Będzie aromatycznie, pikantnie i kokosowo. A bohaterem będzie zupa kokosowa z warzywami i tofu. Kremowa, aksamitna, wyrazista. Zupa przygotowana jest na bazie żółtej pasty curry, co poza przyjemnym lekko pikantnym smakiem, nadaje jej także uroczego koloru :)  Zupa jest łatwa i szybka w przygotowaniu.  Jest to propozycja doskonała na zimową porę(...)ponieważ cudownie rozgrzewa od wewnątrz. Można ją podać z ryżem, jednak dla mnie zestaw tofu i ciecierzycy był wystarczająco sycący. ZUPA KOKOSOWA Z TOFU I CIECIERZYCĄ Czas przygotowania 30 minut Czerwona cebula Ząbek czosnku Pół czerwonej papryki Dwie garści jarmużu Pół kostki tofu wędzonego Szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub ze słoika) 3/4 puszki mleczka kokosowego dobrej jakości Żółta pasta curry Bulion

HealthyCreations
Zupa dyniowa z tajską nutą 96

Zupa dyniowa z tajską nutą jest nieco inną wersją tej powszechnie znanej zupy. Aromaty liści kafiru, pasty chili i imbiru dodają doskonałego charakteru i aromatu tej wydawałoby się bardzo prostej zupie. Artykuł Zupa dyniowa z tajską nutą pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
WŁOSKA ZUPA MINESTRONE 69

oknem pada śnieg a na termometrze minusowe temperatury. ja przy minus 2 st niestety umieram. Staram się więc rozgrzewać zupami. Jedną z takich zupa jest właska minestrona. Aromatyczna, syta i rozgrzewająca zupa prosto z Włoch. Składniki: 1 l bulionu 10 dag zielonego groszku z puszki 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 2 pory 10 dag kapusty włoskiej 1 cebula(...)czosnek i podsmażać 2 minuty. Kiedy zmiękną dodać pomidory z puszki i zalać bulionem.  Gotować 15 minut. Dodać pokrojonego pora oraz groszek. Przyprawić solą, pieprzem. Gotować 20 minut. Zupę podawać z ugotowanym makaronem

Kuchnia w oparach
Zupa z zieloną soczewicą 102

Zupa z zielonej soczewicy jest bardzo ciekawa. Ma kolor błota, ale za to w smaku jest wyjątkowa. Popełniłam tutaj jednak mały błąd, bo dodałam do niej słodkie ziemniaki i na chwilę obecną muszę przyznać, że najlepiej będą do niej pasować zwykłe ziemniaki. Słodkie zbyt bardzo zmieniają cały smak zupy. SKŁADNIKI 300 g kości wołowej z żeber 200 g kości wieprzowej(...)Zieloną soczewicę zalać wodą i odstawić. Wszystkie warzywa umyć. Marchewki, korzeń selera i korzeń pietruszki ostrugać. Por i łodygi selera przekroić na pół. Wszystkie warzywa dodać do gotującej się zupy. W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Gdy mięso i warzywa zmiękną, to przecedzić wywar do innego garnka i postawić ponownie na włączony palnik. Soczewicę odcedzić z wody

Passions hobbies life
zupa krem z ziemniaków i szafranu 143

Ciężko pisać elaborat o zupie z ziemniaków. Ale ta jest idealnie żółta, idealnie aksamitna i idealna na taką porę roku, gdy jest non stop ciemno. zupa-krem z ziemniaków z szafranem - składniki: 1 kg ziemniaków, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 opakowanie szafranu (około 0,10 g) szczypta płatków chilli, sól, 60 ml oliwy, 750 ml wody, ewentualnie(...)szklanka mleka lub wody do rozrzedzenia zupa-krem z ziemniaków z szafranem - przepis Posiekaną cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj posiekany czosnek i smaż chwilę, ale nie zrumień go. dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i chilli. Zalej wodą i gotuj do miękkości. Dopraw solą. Zdejmij garnek z ognia, dodaj szafran i pozostaw na 5 minut, aż napęcznieje. Zmiksuj

Eksperyment sobotni
KRUPNIK JĘCZMIENNY POLSKI - NA DRÓBKACH 130

Tradycyjny krupnik fot. Moja Książka Kucharska Tradycyjny krupnik jęczmienny na dróbkach.      Krupnik - pyszna polska zupa z kaszy jęczmiennej perłowej, z ziemniakami, marchewką i grzybami. Prawdziwy polski krupnik ugotowany na dróbkach, czyli szyjce i skrzydełkach kurczaka, zabielany śmietaną. Zamiast śmietany do krupniku można dodać serwatkę albo maślankę. Ciekawe i pyszne - warto wypróbować. Pyszny krupnik na żeberkach. Wyjątkowy smak(...)zabielony śmietaną. Krupnik polski.      W dawnej kuchni polskiej do krupniku gotowanego na dróbkach dodawano koncentrat pomidorowy. Zwykle gotowano go z kaszy jęczmiennej. Mianem krupniku określano także zupę zasypaną ryżem. Dawniej zarówno kaszę jęczmienną, jak i ryż nazywano krupami. Dlatego, tak często, w staropolskich książkach kucharskich można znaleźć krupniki gotowane także na ryżu.      Krupnik nabierze

Moja Książka Kucharska