zupa - 39132 przepisów (strona:496/2609)

Szparagowo rzodkiewkowy krem 112

Pyszna lekka zupa wegańska do zrobienia w 20 minut. Zupa jest ze szparagów i rzodkiewek. Wykorzystałam jadalne liście rzodkiewki które często są wyrzucane a można je jeść i są naprawdę dobre. Zupę możemy zabrać ze sobą do pracy, na lunch. 1 pęczek zielonych szparagów 1 pęczek rzodkiewek 1 por biała część sól, pieprz natka pietruszki 125 ml mleczka kokosowego(...)gotuję je krótko. Potem wykładam na talerz będą do dekoracji. Warzywa miksuję blenderem, dodaję mleczko kokosowe, doprawiam solą, pieprzem. Rzodkiewki kroje na plastry i przesmażam je chwilę na oleju. Zupę podaję z rzodkiewkami, główkami szparagów, natką pietruszki

wesoła kuchnia
Kremowe pomidorowe – zupa krem z pomidorów i batatów 132

Zupę krem z pomidorów z puszki i koncentratu pomidorowego przygotowujemy, dzięki którym charakter i wyraźnie pomidorowy smak uzyskujemy. Dodatkowo marchew i batata dokładamy, dzięki którym słodkość z zupie mamy. Przyprawy smaku dodają i całość wyostrzają.  Podana ze śmietaną i świeżą kolendrą dodatkowo ją doprawiamy, a wędzoną papryką oryginalnego smaku dokładamy.   Składniki: 100 g marchewki, 1 duży batat(...)papryki, 1 łyżeczkę soli oraz chili pieprzu Cayenne. Całość gotujemy na wolnym do momentu, aż warzywa będą miękkie. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Doprawiamy solą do smaku. Zupę krem na świeżo posypujemy wędzoną papryka i podajemy z kolendrą i śmietaną. Rada: Zupa jest gęsta, ale można łatwo zrobić, równie smaczną, aromatyczne nieco rzadszą. Wystarczy dolać bulionu warzywnego, słodkiej

Moniki Smakołyki
Krem szparagowy na mleku kokosowym 119

Już są, sezon szparagowy ruszył! Zupa krem z białych szparagów to klasyk, najprostsza i najdoskonalsza z zup. Idealna przystawka na uroczysty obiad lub wykwintny codzienny obiad. Dziś propozycja z dodatkiem mleka kokosowego. Zupa z delikatną nutą kokosową jest pyszna, kremowa, zachwycająca! Nieskazitelną biel zupy podkreśliłam dodatkiem prażonego, czarnego sezamu. Dzisiejszy krem przygotowałam na wywarze z obierków i odłamanych końcówek szparagów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
WEGETARIAŃSKI ŻUREK NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 123

Nie ma Wielkanocy bez żurku! To podstawowa potrawa tych świąt. Jednak nie każdy przepada za tradycyjnym żurkiem pełnym kiełbasy i innych wędlin lub po prostu nie

Kuchnia MagdaLeny
Zupa pomidorowa z marchewką, porem, szpinakiem i makaronem 151

Pomysł na szybką do przygotowania, wegetariańską, aromatyczną i bardzo smaczną zupę przygotowaną na bazie pomidorów z puszki wraz z dodatkiem marchewki, pora, szpinaku i makaronu. Całość wbrew pozorom jest bardzo sycąca.  Zupę dosyć mocno doprawiłam, dzięki temu była lekko pikantna w smaku. Polecam ją przygotować.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 puszka pokrojonych pomidorów(...)wodę. Całość doprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości marchewki. Na sam koniec wsypać nieugotowany makaron i zamrożony szpinak. Gotować tylko do miękkości makaronu. Gotową zupę posmakować i ewentualnie mocniej doprawić.  Etapy przygotowywania zupy pomidorowej   Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Zupa krem z groszku i brokuła - zielono mi 103

Wiosna, ach zielono wszędzie się zrobiło, na spacer iść jest aż miło.  Wiosna zielenią mnie zainspirowała i tak też zupa ta powstała.  Lekka, delikatna, kremowa idealnie, doprawiona niebanalnie.  Z mozzarellą podana, to propozycja wiosenna, smaczna, lekka przeze mnie polecana. Składniki: 300 g mrożonego groszku zielonego Hortex , 1 brokuł ok. 300 g, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 niewielka(...)pomocą blendera, do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Żeby uzyskać idealny krem przecieramy przez gęste sito. Dopiero teraz doprawiamy pieprzem, solą i kozieradka do smaku. Rada: przyprawy dodajemy po przetarciu zupy, żeby wszystkie smaki w niej zostały. Rada: jeśli zupa jest za gęsta, bo więcej było warzyw, to można rozcieńczyć ją niewielką ilością wody, ale to naprawdę na samym końcu. Zupę

Moniki Smakołyki
Staropolska postna zupa grzybowa z grzankami i lanymi kluskami 79

Klasyczna, postna zupa grzybowa nabiera więcej treści, gdy podamy ją z pysznymi dodatkami, jakimi są domowe grzanki i lane kluseczki. Zupa grzybowa kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem, ale uważam, że w przypadku tej zupy nie powinniśmy się ograniczać tylko do tej jednej okazji. Dzisiejszy początek Wielkiego Postu jest bardzo dobrym dniem, by znów przypomnieć […] Artykuł Staropolska postna zupa

Wiszniówka
Krupnik na żeberkach (z kaszą jęczmienną) 191

niektórych smaków trzeba dorosnąć 😎 Krupnik to zupa za którą nie przepadałam w dzieciństwie. Ostatnio postanowiłam "przełamać się" i przygotowałam zupę na na bazie wywaru mięsno-warzywnego wraz z kaszą jęczmienną. Krupnik z poniższego przepisu jest bardzo smaczny - nie musicie go niczym zabielać czy też zaciągać. Polecam przygotować. Składniki na 4 porcje: 2 l wody 0,5 kg żeberek 2 marchewki(...)wywaru dodać warzywa (starte, pokrojone i pora w całości) oraz przepłukaną w zimnej wodzie kaszę jęczmienną. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i gotować do miękkości/napęcznienia kaszy. Zupę posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. Mięso oddzielić od kości i podzielić na mniejsze kawałki. Zupę przelać do talerzy, na wierzchu ułożyć kawałki mięsa i  całość posypać natką pietruszki

Ugotować
Barszcz biały na zakwasie 118

ciut inny przepis. Ja najczęściej przygotowuję barszcz biały na domowym zakwasie i podaję go z kawałkami białej kiełbasy i jajkami. Często też po prostu dodaję plasterki jajek do zupy na samym końcu gotowania. Dlaczego? A to dla tego, że taką wersję bardzo lubi moja rodzina. Ale sposób podania pozostawiam już Wam. Taki biały barszcz można też podać z ziemniakami. Spróbujcie(...)wywaru dodajemy pszenny zakwas. Zakwas powinien być dobrze wymieszany. Doprawiamy całość majerankiem, solą i pieprzem. Przyprawy dodajemy stopniowo i próbujemy, wszystko zależy od indywidualnego gustu i użytego zakwasu. Jeśli zupa do podaniu zakwasu wyjdzie zbyt delikatna można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub łyżkę chrzanu (ja często dodaję ząbek czosnku). Gotujemy barszcz kilka minut, cały czas mieszając (powinien zgęstnieć

Słodkie okruszki
Zupa krem z selera naciowego i sera pleśniowego 117

dokładnie wymieszać. Wszystko razem wlać do garnka i dolać pozostały wywar, kurkumę, ziemniaka obranego i pokrojonego w kostkę. Gotować kolejne 15 minut. Dodać ser pleśniowy i śmietanę. Zmiksować zupę dokładnie. Lekko podgrzać przez kilka minut. Podawać zupę z posypanym szczypiorkiem z dodatkiem świeżej pysznej bułeczki. Smacznego, nawet jak nie przepadacie za tym serem myślę że Wam będzie smakowało. Polecam

Kuchnia Pokoleń
Oberiba – śląska zupa z kalarepy 188

niemieckiego, ale musiało nastąpić to bardzo dawno temu, ponieważ obecnie kalarepa po niemiecku to kohlrabi. Oberiba występuje w dwóch wersjach. Na Dolnym i Górnym Śląsku popularna jest w postaci zupy, natomiast na Opolszczyźnie króluje oberiba na gęsto – potrawka z kalarepy. Oberiba jest przykładem dania, które bazuje na tym co dała ziemia. Jest potrawą tzw. kuchni ubogiej – prostej(...)Obawiałam się trochę czy z kalarepy i kilku prostych warzyw wyjdzie coś, aż tak dobrego, że będę się chciała z Wami podzielić efektami tego eksperymentu. Ale bez obaw, ta zupa jest cudowna. Delikatna, lekko kapuściana. Niebo w gębie. Ilość porcji: 6 porcji Czas przygotowania: 45-60 minut Składniki: kalarepa – 2 duże sztuki razem z liśćmi pietruszka – 2 sztuki

wiecejwarzyw.pl
ZUPA GULASZOWA 108

Pożywna zupa gulaszowa, do pajdy chleba jak znalazł! Bogata w smaki, dużo mięsa, wyczuwalna aromatyczna papryka, ziemniaki, dużo przypraw. Pyszna, domowa, najlepsza na obiad, imprezę, na kaca (jak mawiają znajomi;) Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: 500 g łopatki wieprzowej lub karkówki, u mnie karkówka 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 1 duży pomidor 3 szklanki bulionu (szklanka(...)kilka minut. Następnie dodaję liść, ziele, przyprawy oraz posiekane warzywa, tj. paprykę, ziemniaki i pomidora. Mieszam. Wlewam bulion i przecier. Gotuję na średnim ogniu do miękkości mięsa i ziemniaków. Zupę gulaszową podaję gorącą z posiekaną natką i pieczywem. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Żurek wegetariański. Co najmniej tak dobry jak tradycyjny. Nasz autorski przepis 120

stało się możliwe – żurek bez mięsa co najmniej tak samo pyszny jak tradycyjny. Wreszcie mamy ten przepis. Uwielbiamy żurek i moglibyśmy jeść go na okrągło. Ta tradycyjna polska zupa o zupełnie wyjątkowym smaku potrafi pokrzepić. W końcu “od żuru chłop jak z muru”. Gotowany na dużej ilości wędzonki, obowiązkowo z kiełbasą, w tej wersji, bez wątpienia wspaniałej(...)jest też niestety dość ciężki. Jeśli ograniczamy mięso lub kalorie, nie możemy cieszyć się żurem tak często, jakbyśmy chcieli. Długo wydawało nam się, że ta zupa w wersji wegetariańskiej po prostu nie może się udać. A jednak metodą prób i błędów (oj, wiele ich było), udało nam się stworzyć przepis na lekki żurek wegetariański, który w smaku w niczym

Kulinarna Polska
ZUPA KREM BROKUŁOWO SEROWA + FILMIK 90

Zupa brokułowo - serowo jest bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu zupą. Przygotowałam ją w Thermomasterze II - firmy KALORIK , polecam.  SKŁADNIKI :  1 brokuł 1 marchew kawałek selera, mała pietruszka 1 gałązka selera naciowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka jarzynki, sól, pieprz do smaku 100 g serka kremowego, topionego(...)jarzynkę, sól i pieprz. Zakrywamy dzban robota i gotujemy w 100 % C/20 minut.  Na koniec dodajemy serek kremowy, doprawiamy do smaku i miksujemy 20 s / o 8.  Zupa brokułowo - serowa jest wyjątkowo smaczna. Polecam. Zupę podajemy ciepłą posypaną parmezanem

Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA Z BOBU Z KIEŁBASĄ I ZIEMNIAKAMI 114

Sezon na bób trwa, więc warto zrobić z niego zupę... z dodatkiem ziemniaków oraz kiełbasy. Jest to pyszna i kremowa zupa, w której część ugotowanego bobu blendujemy, a resztę zostawiamy w całości. Dodatek ziemniaków i kiełbasy idealnie pasuje do zupy z bobu, a poza tym staje się ona również bardziej treściwa. Jest naprawdę znakomita! Sama mile zaskoczyłam się jej smakiem(...)patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną kiełbasę. Chwilę smażymy i dodajemy ziemniaki. Całość podsmażamy około 4-5 min., a następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z zupą. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy śmietankę oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na końcu dodajemy posiekany koperek oraz resztę ugotowanego bobu. Trzymamy na ogniu

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania