zupa - 39309 przepisów (strona:495/2621)

Restauracyjny przepis na kremową zupę grzybową z grzankami 161

Koleżanka robiła przyjęcie w restauracji, gdzie podano pyszną zupę grzybową – gęstą, kremową i nieprawdopodobnie aromatyczną. Wybłagała właściciela o przepis, a teraz dała go nam. Z wielką radością się nim z wami dzielimy. Przepis na zupę grzybową Składniki: bulion ugotowany na kości wołowej lub szkielecie z kurczaka z dodatkiem soli, pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego, około 500 gramów oczyszczonych(...)minut, wlej śmietankę i ponownie zagotuj. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Na koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Chleb pokrój w kostkę, skrop olejem, następnie zrumień na patelni. Zupę podawaj posypaną grzankami. Artykuł Restauracyjny przepis na kremową zupę grzybową z grzankami pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Zupa minestrone z młodych warzyw z mielonym indykiem 162

zupie jest wszystko: smaki, kolory, aromaty i rożne tekstury składników. Mnóstwo świeżych warzyw i chude mięso z indyka powodują, że zupa jest nie tylko pyszna ale tez lekka i niskokaloryczna.     Składniki: 20g oliwy spod suszonych pomidorów 500g mięsa mielonego z indyka 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 marchewki korzeń pietruszki 300g fasolki szparagowej 1 por 1 korzeń(...)warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w połówki lub ćwiartki rzodkiewki, groszek, oliwki i szpinak. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Około 2 łyżki mąki rozrabiamy w wodzie i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz paprykami i ziołami. Zupę serwujemy z jajkiem sadzonym i dymką. Czas przygotowania: 60' Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 10 Kaloryczność

Pyry na Gaz
Zupa z soczewicy 104

Pora nadrobić blogowe zaległości, bo plików ze zdjęciami ciągle przybywa, a czas niestety nie chce poczekać. Zacznę od jesiennej zupy z soczewicą, którą nazwałam "złota zupą" ze względu na jej kolor. Szybka, prosta i taka domowa. Złota jesień, złota zupa:) Zupa z soczewicy Składniki: 2 marchewki 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1 litr bulionu (warzywnego

Obiad gotowy
Krem z żółtej cukinii z wędzoną papryką 121

Cukinia cały czas u mnie na topie bo sezon zaraz się skończy. Wykorzystałam żółtą cukinię do przygotowania zupy krem. Żółta cukinia w połączeniu z wędzoną papryką świetnie razem się skomponowały smakowo i stworzyły ładny kolor zupy. składniki: 1,2 kg żółtej młodej cukinii 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka czubrycy czerwonej 1 czubata łyżka wędzonej(...)Dodać czubrycę i wędzoną papryę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Garnek zestawić z ognia. Dodać śmietankę i całość zmiksować blenderem na krem. Jeśli potrzeba doprawić jeszcze do smaku. Jeśli zupa wyszłaby za gęsta można dolać bulionu. Gotową zupę można podawać z różnymi dodatkami, u mnie grzanki

Monia miesza i gotuje
Krem ze świeżych pomidorów i pieczonej papryki z grzankami czosnkowymi 133

wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200°C z termoobiegiem przez 30-40 minut. Pomidory myjemy, parzymy wrzącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w plastry i wrzucamy do zupy. Upieczoną paprykę schładzamy i obieramy ze skórki oraz gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Dodajemy poszatkowaną ostrą papryczkę. Zupę z pomidorami  i papryką gotujemy przez(...)minut na małym ogniu.  Następnie wyjmujemy z zupy pora a całość miksujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, papryką słodką oraz ostrą. Grzanki: Bułkę kroimy na kromki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C . Masło ucieramy ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i koperkiem. Rumiane, gorące grzanki smarujemy masłem

Qchnia po prostu
Zupa warzywna - wegańska 122

ciąg dalszy. Nadal jem mięso, ale ostatnio jakoś mniej. Jogurty, twarożki i jajka to coś z czego nie zrezygnuję. Za to odkrywam nowe połączenia smaków. Tym razem padło na zupę z kalafiorem i soczewicą. Kalafior nie jest na liście moich ulubionych warzyw, a jednak tutaj pasuje idealnie. Składniki: 2 cebule 2 marchewki 0,5 kalafiora lub cały mały(...)kostkę, dosypujemy soczewicę i ryż oraz przyprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Całość gotujemy 30 minut aż do miękkości kalafiora i ziemniaków. Zaprawiamy mlekiem kokosowym – do mleka dolewamy trochę zupy, aby mleko nabrało temperatury i dolewamy do zupy. Warzywa mogą wchłonąć wodę więc przy odgrzewaniu na następny dzień trzeba jej trochę dolać. Zupa jest mocno sycąca i bardzo smaczna

Emskie Smaki
ZUPA JARZYNOWA 97

Zupy w tę pogodę są dla mnie jak znalazł na rozgrzanie po długim spacerze z Córką. Zabawy na powietrzu zawsze wzmagają apetyt, a zupa, szybka do odgrzania jest dziś w sam raz. Domowa jarzynowa na mięsnym wywarze, solidna, wręcz słodka od marchwi i przesmażonej, aromatycznej cebuli. Taka zupa na pierwsze danie lub kompletny obiad poleca się jak nic! Jest pyszna

Zasmakuj Kuchni
Zupa porowa z makaronem 92

Zupa porowa z makaronem to propozycja, która sprawdzi się o każdej porze roku. Jest delikatna i jednocześnie dość syta. Postanowiłam ziemniaki podmienić na makaron, co nadało jej niepowtarzalnego charakteru. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Polecam! mięso/koście na wywar (*) 1 por (duży) 1 marchewka  1 pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego domowa przyprawa rosołowa sól(...)gotowania.) Koście/mięso wyjąć i do garnka wrzucić pokrojoną marchew, pietruszkę oraz selera.   W międzyczasie umytego pora posiekać (w całości) w talarki i przełożyć do gotującej się zupy.  Całość gotować do miękkości wszystkich składników. Kilka minut przed końcem gotowania (*) dodać makaron i uprzednio posiekany koperek. Gotową zupę doprawić do smaku. (Można również dodać śmietany, ale ja wolę

Di gotuje
Ramen z klopsikami 106

Zupę przygotowałam na bazie przepisu Thermomix Ramen z klopsikami z indyka. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym zrobiła wszystko według przepisu. Ramen to nic innego, jak japońska wersja rosołu, który dobrze znamy. Niektóre źródła wskazują, że ramen nie pochodzi z Japonii, a z Chin. Dla mnie ramen to przede wszystkim makaron, choć jego nazwa wywodzi się już z Chin. Aby zatem(...)którzy kochają kolendrę i tych, co jej nienawidzą. Nie wiem, czy to prawda. Ja nie lubię. I tyle. Uwielbiam za to nasiona kolendry i często ich używam. 4 porcje: Zupa: 1/2 białej, większej cebuli 1 noga indycza lub mięsa z ud indyka 1-2 łyżki miso, wedle upodobania 1 łyżeczka płatków drożdżowych (można też pominąć) 2 łyżki natki pietruszki

Kucharzyca
Krem kukurydza dynia pieczona i krewetki 106

Lekka, zdrowa i pożywna jesienna zupa na rozgrzanie. Kukurydza z dynią w towarzystwie krewetek. Zupa jest aksamitna, lekko słodka za sprawą kukurydzy, pikantna dzięki chili. Taki smak właśnie lubię. Zupę zrobiłam z pieczonych warzyw. Kukurydzę dodatkowo nasmarowałam masłem. Jaki efekt wyszedł sami spróbujcie.  składniki: 3 kolby kukurydzy 70 dkg dyni hokkaido papryczka chili żółta 25 dkg krewetek sól, pieprz(...)miękka. Cebule i czosnek drobno kroję i przesmażam na maśle. Dodaję dynię. Kukurydze obkrawam nożem z kolby i też dodaję. Wlewam bulion, dodaję sól, pieprz i gotuję pięć minut. Zupę miksuję blenderem. Dodaję chili pokrojone. Krewetki przesmażam na maśle, posypuje solą, pieprzem, natką. Zupe podaję z krewetkami, chili, natką, pieprzem czerwonym, i kukurydzą

wesoła kuchnia
ZUPA Z ŻÓŁTEJ FASOLKI, KALAFIORA I KUREK 153

Dziś połączyłam w mojej zupie wszystko co uwielbiam: żółtą fasolkę szparagową, kalafiora i  pierwsze malutkie kurki, które udało mi się kupić 😍  Zupa wyszła przepyszna ...  Jest bardzo gęsta i aromatyczna, dlatego nie dodaję już do niej dodatkowo ziemniaków czy makaronu (zbędne węglowodany 😉). Składniki: 1 skrzydło z indyka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej(...)garnku, solimy, wrzucamy liść laurowy  i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy na talerz, a do wywaru dodajemy pokrojoną w kawałki fasolkę, włoszczyznę i różyczki kalafiora. W czasie kiedy zupa się gotuje na patelni podsmażamy na klarowanym maśle cebulkę, a następnie dodajemy oczyszczone kurki. Smażamy całość chwilę, po czym przekładamy do gotującej się zupy. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą

Walijskie Pichcenie
Krupnik z grzybami - idealna zupa na początek jesieni 151

seler, por i ziemniaki - przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem gotować do miękkości. Ilość wody podałam orientacyjnie. Można jej dodać mniej, a podczas gotowania i pęcznienia kaszy, dolać. Kiedy zupa będzie ugotowana można jeszcze ewentualnie doprawić ją solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupa najlepszy smak ma na drugi dzień. Podawać z posiekaną natką pietruszki i ewentualnie ze śmietaną lub naturalnym(...)jogurtem. Spróbuj także i tych zup z kaszami:   Zupa ziemniaczana z kaszą jęczmienną i jarmużem Krupnik z kaszy owsianej

Codzienna kuchnia niecodzienna
grzybowa zupa z podgrzybków z makaronem... 165

rozdrabniaczu lub bardzo drobno pokroić. Do wywaru wsypać włoszczyznę, kucharka, pokrojone grzyby i gotować z 40 minut na mniejszym ogniu. Śmietanę wymieszać z mąką i wodą, wlać do zupy, mieszać do zagotowania zupy, wsypać mielony pieprz, sól do smaku, podawać z ugotowanym makaronem - pyszna, aromatyczna, esencjonalna zupa z grzybów leśnych - podgrzybków jest najlepszą zupą o tej porze roku.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Krem z cukinii i pora 125

Pyszna zupa krem z cukinii i pora – prosta do przygotowania, sycąca, tania. Por duszony na maśle znakomicie podbija smak dania. Do zupy użyłam cukinii zielonej i żółtej. Wybierając młode, małe cukinie, nie musimy ich obierać ani pozbawiać pestek. PRZEPIS NA KREM Z CUKINII I PORA Składniki na krem z cukinii i pora: 1 por 3 łyżki masła 4 duże(...)ziemniaki pokrojone w kostkę, natkę pietruszki, przyprawy, zalewamy litrem wody i gotujemy 10 min. Dodajemy cukinię pokrojona w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, gotujemy jeszcze 5-8 min. Z zupy wyławiamy ziele angielskie i liść laurowy,. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy do smaku (ja lubię dodać łyżkę soku z cytryny). Artykuł Krem z cukinii i pora pochodzi z serwisu Dorota

Dorota Smakuje
Piątek: Flaczki z boczniaków po warszawsku 97

pulpeciki tylko z mięsa, albo wykorzystać jakieś pulpety zalegające w zamrażalniku. I jeszcze jedna uwaga: flaczki po warszawsku zagęszczane są zasmażką. My z niej zrezygnowaliśmy, ale, jeśli lubicie zawiesiste zupy, dodajcie ją do flaczków. Polecamy Wam flaczki z boczniaków, bo to danie proste do zrobienia, smaczne i zdrowe. Składniki: Flaczki 500 g boczniaków 2 małe marchewki 1 pietruszka Mamy kawałek(...)tłuszcz pulpety i smaż na złoty kolor z każdej strony. Smaż na dość dobrze rozgrzanym oleju żeby pulpety ładnie się przysmażyły, były zwarte i nie rozpadły się potem w zupie. Zdejmij pulpety z patelni. Krok 2 Warzywa (włoszczyznę) umyj, obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Pokrój boczniaki na cienkie paski w poprzek blaszek (wtedy faktycznie przypominają flaczki). Posiekaj

Niedzielny kucharz