Dziś kolejna odsłona szyneczki domowej, tym razem z dodatkiem wędzonego boczku. Zwolennicy chudszych szynek muszą pamiętać, aby wybierać chude mięso, wtedy szynka też będzie chuda. Ja miałam boczek bardzo przerośnięty i szyneczka jest z tłuszczykiem- wolę chudszą. Smak super! SKŁADNIKI: 80 dag. karkówki 40 dag. boczku wędzonego 1 1/3 łyżki soli peklowej 1/3 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu 2 listki
Kuchnia BeatySzynkowar, do tej pory nie miałam pojęcia, że coś takiego istnieje. Lubię domowe wędliny przynajmniej wiadomo co się je! Przyrządzam domowy pasztet, schab gotowany, a teraz mogę robić różne szyneczki/ kiełbasy! To moja pierwsza próba! Musiałam pomóc sobie przepisami, które znalazłam w internecie, dołożyłam trochę swoich ulubionych przypraw i myślę, że warto spróbować tej wędliny! Ma wyrazisty, zdecydowany smak. Jeśli(...)temperaturze parzymy ok 2-3 godzinki, po tym czasie wyjmujemy szynkowar i studzimy w zimnej wodzie lub w lodówce ok 3 - 4 godzin (ja zostawiłam na całą noc), Szyneczka jest gotowa
Kuchnia BeatyZAWIJANE SZYNECZKI z serem żółtym i czosnkiem mam dla was dzisiaj coś pysznego,prostego i na jeden kęs , czyli przekąska idealna na imprezę czy przyjęcie: SKŁADNIKI: SZYNECZKA NAJLEPIEJ KONSERWOWA (muszą być w miarę długie plastry) SER ŻÓŁTY CZOSNEK ŁYŻKA MAJONEZU PRZYGOTOWANIE: SER ŚCIERAMY NA TARCE O DROBNYCH OCZKACH,MIESZAMY Z MAJONEZEM I WYCIŚNIĘTYM CZOSNKIEM, KŁADZIEMY PORCJE TAK PRZYGOTOWANEGO
Swojskie jedzonkoBardzo ,ale to bardzo , chciałam się dowiedzieć, jak smakuje schab z szynkowara, schab zrobiony w domu ! Własna szyneczka! Niedawno dostałam SZYNKOWAR ! Zestaw singla , w sam raz na pierwsze przygody z wyrobami garmażeryjnymi we własnej kuchni. Szynkowar dostałam od TRADISMAK Postanowiłam poczekać chwilkę, gdyż moja znajoma obiecała mi, że gdy tylko nadarzy się okazja, to „łupnie świniaka(...)ręki”, gdyż podobno szynka jak i wyroby ze schabu są aromatyczne i pachnące. W końcu upragniony schabik dotarl do mnie, cale okrągłe kilo i mogłam zabrać się za moja szyneczkę. Wykonanie jest proste, efekt aromatycznie zniewalający. To moja pierwsza szynka z szynkowara i na pewno nie ostatnia, gdyż po oswojeniu się z szynkowarem, pomysły same będą cisnąć się do głowy
Z Kuchni Do Kuchnigarnkiem na ogień i mieszając czekamy aż jajka zetną się odpowiednio. Pomidorki zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz obok grzaneczek. Na patelnię po pomidorkach układamy plasterki szyneczki i opiekamy ją na mocnym ogniu przez 30 sekund z każdej strony i wykładamy na talerz obok pomidorków i grzaneczek. Jajka przekładamy z garnka na grzaneczki lub plasterki opieczonej szyneczki. Przystępujemy
Lawendowe Niebopyszna domowa wędzona szyneczka. Jej przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga czasu no i musimy mieć potem gdzie to mięsko uwędzić. Taką szyneczkę robimy z mężusiem co jakiś czas, zazwyczaj gdy dysponujemy większą ilością mięska. Zazwyczaj rozbieramy 1-2 półtusze, część mięska idzie do wędzenia a resztę zamrażam. składniki:15 kg szynki wieprzowej ok 15-18 l wodysól
Monia miesza i gotujewędlinki własnej roboty...? Myślę, że niewielu. W końcu tylko wtedy wiemy tak naprawdę co jemy. Dla tych którzy nie przepadają za surowymi szynkami, polecam sparzenie schabiku i będą mieć szyneczkę gotowaną. Ja uwielbiam takie surowizny dlatego długo nie trzeba mnie było namawiać na wykonanie tego przysmaku. Polecam nie tylko na święta, w końcu jeść trzeba cały rok. :-) Nawet osoby, które(...)ciepłym, przewiewnym miejscu ( u mnie kotłownia) na 7 dni. Codziennie przewieszamy mięso do góry nogami.Po 7 dniach wyjmujemy schab z podkolanówki i odkładamy do lodówki.Mamy pyszną, domową szyneczkę suszoną.Kroimy na bardzo cienkie plastry najlepiej tak jak szynkę parmeńską.Z 1100g mięsa otrzymałam 700g gotowego produktu... Smacznego
Smaczne Zdrowebarszczu a dwa jeszcze czekają. Niekiedy gdy nie mam takiej swojskiej, kupuję taką sklepową - z małej masarni.Składniki:- 1 szynka wędzona lub np.ogonówka, schab itp.( nie obsuszone)Szyneczkę ważymy, następnie wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak , by zakryła nam całą szynkę, przykrywamy i podgrzewamy. Doprowadzamy prawie do wrzenia , zmniejszamy palnik na najmniejszy i parzymy tyle(...)minut ile dekagram ma nasza wędlina, np.moja szyneczka ważyła 1250g czyli 125dkg, dlatego parzyłam ją 125 minut. Co jakiś czas należy kontrolować by się nie zagotowała,gdyż wówczas będzie sucha. Po tym czasie wyłączamy palnik i zostawiamy naszą wędlinkę w tej wodzie do wystudzenia. Ja zawsze parzę ją wieczorem a rano mamy świeżutki, soczysty obkład do naszych kanapek. Gotową
Smaczne ZdrowePolecam przepis na pyszną szyneczkę na kanapkę. Szyneczka gotowana jest dwukrotnie tylko kilka minut jednak jest mięciutka i soczysta, bez żadnej chemii i sztucznych dodatków. Polecam na codzień jak i na świąteczny stół.składniki:szynka wieprzowa o masie do 1,5 kg3 l wody4-5 listków laurowych3 łyżki majeranku1 łyżka ziarenek jałowca Kamis5 ząbków czosnku1 cebula 6 łyżek soli3
Monia miesza i gotujePrzeważnie w niedzielę, gotuje mąż, taka nasza tradycja :) Tym razem był w pracy,więc musiałam gotować sama :) Zrobiłam taką szynkę w sosie. Było na dwa dni :) Taka szyneczka w sosie, fajnie się sprawdzi na obiad, ale też na imprezę, jako danie na ciepło. Ja podałam na obiad z ziemniakami, a na drugi dzień zrobiłam kopytka
Agusiowe smakołykiUwielbiam sałatki,a szczególnie teraz kiedy jest gorąco i nie chce się jeść normalnego obiadu,sałatka jest idealną alternatywą.Tym razem z makaronem ryżowym ,ogórkiem i szyneczką.Pyszna i prosta,idealna na upalny dzień,polecam
Swojskie jedzonkoCzas czytania: 2 min W dzisiejszych czasach kupienie dobrej wędliny graniczy z cudem! Te różowe szyneczki, soczyste, pachnące w miodowo – brązowej skórce to niestety produkty, które niewiele mają wspólnego z prawdziwą wędliną. Dla własnego i dzieci zdrowia namawiam Was do przygotowania wędliny w domu, oczywiście, jeśli je jecie. Najprostsza wersja domowej wędliny i o niebo zdrowsza to pieczona polędwica
SprawdzonaKuchnia.plmało mięsa. Powstało więc takie danie i powiem Wam, że farsz wyszedł tak smaczny , że prawie cały zjadłam :D Muszę częściej robić takie zestawienia...a tymczasem zapraszam na pyszną szyneczkę nadziewaną, ziemniakami, szpinakiem i suszonymi pomidorkami. Szynka ze szpinakiem - ok.1 kg szynki wieprzowej - 100g ugotowanych ziemniaków ( mogą być z poprzedniego dnia) - 4 całe suszone pomidory - 2- 3 ząbki czosnku - 200g
Kuchnia Pełna Emocjikominku, jest ciepło, blask ognia oświetla pomieszczenie, w stroiku pachną aromatyczne cytrusy i przyprawy korzenne, w łapce lampka wina a za oknem świat otulony białą kołderką....a na talerzu szyneczka :D Zapraszam :) Szynka bardzo świąteczna - 1,2 kg szynki wieprzowej - goździki - 1 duża pomarańcz - 1 duża cytryna - 50-100 ml wina czerwonego wytrawnego - 2 łyżki oleju orzechowego Szynkę dokładnie myjemy
Kuchnia Pełna Emocjispokojnie możecie zrobić ja również jak nie macie szynkowaru. Dzięki połączeniu mięsa z piersi z kurczaka (które jest białe )i karkówki (któa po ugotowaniu jest ciemna),wyszła ciekawie wyglądająca szyneczka,do tego dzięki przyprawą i lubczykowi pyszna i pachnąca.Polecam
Swojskie jedzonko