przygotowywać wędliny, których skład sama będę ustalać. Pierwsze wędliny robiłam korzystając z przepisów dołączonych do szynkowaru. I dzisiejszy przepis po niewielkich modyfikacjach też pochodzi z tej książeczki. Zrobienie domowej szyneczki jest banalnie proste, a efekt wyśmienity. Warunkiem jest posiadanie szynkowaru - używam sprzętu firmy Tescoma, moim zdaniem najlepszego na rynku. Ten przepis nie przewiduje użycia peklosoli, ale jeśli koniecznie chcesz
Codziennik Kuchennyrzygotowanie: kromki chlebka lekko spłaszczamy (ja przejeżdżam je wałkiem do ciasta) wkładamy do formy na babeczki tak by powstało coś przypominające miseczkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach szyneczkę kroimy w kosteczkę,mieszamy razem,wykładamy tą mieszanką nasze tostowe miseczki na wierzch kładziemy plasterek serka pleśniowego. Do oliwy wyciskamy czosnek,mieszamy i smarujemy taką czosnkową oliwą wszystkie wystające kawałki
Swojskie jedzonkochlebka z wykorzystaniem takiego właśnie mięsa-zrobisz ją w 5 min i jest naprawdę pyszna-można ją również wykorzystać jako farsz do jajek lub nadzienie do roladek z szyneczki -będzie super przekąska,lub po prostu podać ją na krakersach na imprezę-polecam!! Składniki: ok 20 dkg mięsa z rosołu lub pieczonego bez kości(może być kurczak,wołowina lub wieprzowina
Swojskie jedzonkoDoskonałym i szybkim pomysłem na niedzielne śniadanko jest jajecznica z dodatkiem szczypiorku ,kawałeczkiem szyneczki , pomidorka i mieszanką różnych przypraw. Szybko i smacznie może zacząć się Twój dzień :) Składniki dla 2 osób: 4 jajka 1 pomidor 2 plastry szynki gotowanej 2 łyżki siekanego szczypiorku przyprawy : sól, pieprz czarny mielony, odrobina pieprzu kajeńskiego i ziół prowansalskich oliwa Pomidora myjemy , obieramy
Różne smaki w kuchniproces powinien trwać minimum 6 godzin. Polecam pierwszy raz gotować w granicach godziny 12:00, drugie gotowanie wieczorem i zostawić do wystygnięcia na całą noc. Dzięki temu wstając rano szyneczka już na nas czeka i możemy od razu pokroić ją na kanapki. Przygotowana w ten sposób szynka gotowana jest soczysta, miękka i nie zawiera żadnej chemii. Składniki Szynka wieprzowa (kulka
Programista w kuchnibardzo szybka przekąska. Lekko chrupiąca i lekko słona – przepyszna. Dwa składniki bez przypraw. Szukałam pomysłu na szparagi i zaczęłam od owinięcia ich długo dojrzewającą, pokrojoną w bardzo cienkie plasterki szyneczką. Najlepiej smakuje na ciepło, więc podczas planowania podania ich do innego posiłku miejcie na uwadze czas... Więcej The post Szparagi zapiekane z prosciutto appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekUwielbiam bardzo majeranek, a że miałam też sporo piersi z indyka postanowiłam zrobić domową szyneczkę z majerankiem. Jest przepyszna. Idealna dla dzieci, bez jakichkolwiek ulepszaczy czy chemii. Moja córka je ją na śniadanie i kolację ;) Do wykonania szynki użyłam szynkowaru od firmy Tradismak oraz majeranek od Skworcu . Składniki: * około 1,2 kg piersi z indyka
Zrób to smacznieSzynka w kropki. Polecam zaskoczymy gości podając taką szyneczkę na świątecznym stole. Można ją jeść na ciepło i zimno. 2 kg mięsa od szynki 100 g kabanosów cienkich zalewa: 2 litry wody 2 łyżki soli 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczkę kolendry 1/2 łyżeczki jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy marynata: 1 łyżeczka papryki czerwonej 1/2 łyżeczki jałowca 1/2 łyżeczki
wesoła kuchniaDziś propozycja na Wielkanocne śniadanie - jajka w roli głównej. Otulone pyszną szyneczką dojrzewającą smakują wyśmienicie,musicie koniecznie spróbować. Pomysł podpatrzyłam w "Pani domu" , ale zrobiłam po swojemu. Składniki: 4 jajka 8 plasterków szynki dojrzewającej 2 -3 rzodkiewki 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka chrzanu sól,pieprz szczypiorek i kiełki rzeżuchy do dekoracji Jajka ugotować na twardo. Obrać,odciąć
Niespełnione zdolności kulinarneświątecznym, wiosennym stole. podane na różne sposoby, nigdy się nie nudzą, zawsze chętnie po nie sięgamy. Pięknie i kolorowo podane mogą być świetną ozdobą stołu. Mi osobiście takie otulone szyneczka smakują wyśmienicie. Składniki: 6 jajek 6 plastrów szynki parmeńskiej kilka gałązek szczypiorku łyżka majonezu sol, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Z wystudzonych ścinamy wierzchy po długości, wydrążamy. Ścięte wierzchy
Z Majeczką w kuchniDoskonała szynka, wędlina domowa, smakuje wyśmienicie na kanapce, w sałatce, do obiadu lub solo. Dobra na zimno i na ciepło. Warto zrobić taką szyneczkę nie tylko na Święta :) Szynka peklowana 1, 5 kg szynki 2, 5 l przegotowanej, zimnej wody Peklowanie: 1, 5 łyżki soli peklującej 6 ząbków czosnku 4 kulki ziela ang 2 listki laurowe
Takie tam pichceniewersja wędliny. Znika w mgnieniu oka ;) Do wykonania mojej domowej szynki wykorzystałam szynkowar wraz z przyprawami, który otrzymałam od firmy Tradismak . Jeśli i Wy macie ochotę na taką pyszną szyneczkę to zapraszam do zakupu zestawu z szynkowarem, termometrem i zestawem przypraw. Cały zestaw w promocyjnej cenie można zakupić tutaj. Składniki: * około 1 kg piersi z kurczaka * 3 łyżeczki
Zrób to smaczniebułki na śniadanie. Tym razem wzbogaciłam je o siemienie lniane i suszoną żurawinę. Bułki są puszyste w środku, a na wierzchu mają chrupiącą skórkę. Z masełkiem, żółtym serem, soczystą szyneczką…Ślinka cienkie. Domowe wypieki chleba sprawiają mi niemało przyjemności. Uwielbiam piec chleb! Co tu dużo mówić. Świeże pieczywo ma wspaniały aromat i smakuje najlepiej. Lubię też fotografować bułki , chleb
codojedzeniawieszamy do wystygnięcia i dojrzewania , w chłodnym miejscu ( u mnie jest to komórka ) na 1,5 tygodnia . Po tym czasie nasza szynka jest gotowa , możemy kroić i się delektować , szyneczka jest pyszna " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego ! Post Wędzona, dojrzewająca szynka z papryczkami chilli pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyuwielbiają . Szkoda tylko ,że pokrywka mi się przesunęła i kształt nie jest idealny , chociaż i tak najważniejszy jest przecież smak " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szyneczka podana na świeżym pieczywie z majonezem zdrowo i domowo …mniam Niewiele rzeczy , może z nią konkurować . Składniki : 1 kg piersi z kurczaka – filetów bez skóry pęczek świeżego , grubego
Ogrodnik w podróży