spokojnie można nadziać mniejsze-polecam bo są naprawdę pyszne również na zimno..... Składniki: 4 duże pieczarki lub kilka mniejszych 15 dkg żółtego sera 10 dkg mozzarelli 15 dkg szyneczki wędzonej 1 cebulka czerwona łyżeczka bułki tartej 3 łyżki oliwy ząbek czosnku sól,pieprz Przygotowanie: Nie wiem jak wy ale ja pieczarek nie obieram,tylko płuczę delikatnie pod wodą,wycinam nóżki(...)czosnku i dokładnie smaruje moje pieczarki.Sery i szynkę kroję w kostkę,mieszam razem. Do pieczarek nakładam po trochą podsmażonej cebulki z pieczarkami i na to nakładam wymieszane sery z szyneczką,wierzch jeszcze posypuję odrobiną bułki tartej. Piekę w 180 stopniach ok 20-30 min (w zależności od wielkości pieczarek) Smacznego
Swojskie jedzonkochyba nic lepszego na śniadaniowe kanapki niż domowej roboty wędlina :) Szyneczka wyszła przepyszna, nie rozwala się podczas krojenia. Idealna na świąteczny stół. Co prawda przygotowanie takiej szynki zajmuje kilka dni, ale za to wiemy co jemy. Polecam i życzę smacznego :) Do przygotowania szynki wykorzystałam szynkowar i zestaw przypraw od Tradismak (zestaw Duet) . Składniki: * około(...)szynkę około 1,5 godziny. Następnie szynkowar wyjąć z wody, wystudzić i wstawić do lodówki na kolejne 18-20 godzin. Po tym czasie można już zajadać pyszną szyneczkę
Zrób to smacznieDziś tylko szyneczka albo, aż szyneczka z szynkowara . Robiona domowym sposobem, nawet galaretkę ma pyszną. Składniki: szynka 800 g łopatka 300 g peklosól 18 g pieprz biały pół łyżeczki woda 100 ml żelatyna 2 łyżeczki Wykonanie : Mięsko umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam je na mniejsze kawałki 5 cm( wykroiłam błonki i tłuszcz) i tłuczkiem rozbiłam,przełożyłam
Różowa kuchniaCześć Dzisiaj będzie przepis jeszcze nie wypróbowany. Ale szynka już się rozmraża, więc na weekend szyneczka powinna być już gotowa. Przepis te znalazłam w nowym numerze Magazynu kulinarnego Smacznego! (numer 1 Kwiecień 2014). Skądinąd jest to nowy magazyn. Jego pierwszy numer był dodatkiem do gazety Kobieta i życie. Magazyn ten zawiera także wiele innych ciekawych przepisów. Szynka gotowana Przygotuj duży(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 230°C. Całość piecz przez 15 minut. Szynka będzie gotowa, gdy jej skórka ładnie się przyrumieni. Tak przygotowaną szynkę gotowaną podawaj np. z sosem wiosennym. Szyneczka wyszła smaczna, lekko słodkawa przez natarcie miodem, musztardą i brązowym cukrem. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła własnych modyfikacji. Do wrzątku, w którym się gotowała dodałam kilka ziarenek pieprzu
blog.moje-pasje.infoPyszna, soczysta, pachnąca świętami szyneczka w cudownej glazurze :) Goździki, wino i miód nadają jej wspaniały aromat. Można ją jeść na ciepło (np. z sosem) oraz na zimno. Polecam Wam bardzo :) SKŁADNIKI 2 kg szynki wieprzowej Marynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn i cząber(...)zgęstnieje. Ugotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, szpikujemy goździkami i zalewamy glazurą. Pieczemy szynkę pod przykryciem w 200 stopniach przez godzinę. Na 10 minut przed końcem odkrywamy naczynie, by szyneczka się zarumieniła. Smacznego! Przepis (z moimi małymi zmianami) pochodzi z książki "Kuchnia Staropolska" . Możecie ją wygrać w konkursie - recenzja i zasady konkursu TUTAJ - KILK, KLIK
Moje Kuchenne Rewelacjekilka najpopularniejszych wędlin na moim blogu-jeszcze jest troszkę czasu ,żeby wziąć się za ich przygotowanie-na pewno posmakują waszym bliskim Suszony schab dojrzewający-przepis znajdziecie TUTAJ Szyneczka gotowana-krucha i soczysta-przepis znajdziecie TUTAJ Suszony dojrzewający karczek-przepis znajdziecie TUTAJ Mięciutka szyneczka pieczona w niskiej temperaturze-przepis znajdziecie TUTAJ Mega kremowy boczek z szynkowaru-przepis
Swojskie jedzonkoIdzie zima, a więc niedługo Święta Bożego Narodzenia i różnorodne pyszności. Na świątecznym stole nie może zabraknąć pieczystych, więc podaję Wam przepis na pyszną peklowaną szyneczkę pieczoną w piekarniku. Pierwszy raz robiłam peklowane mięso i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z efektu. Peklowanie to proces technologiczny polegający na działaniu(...)lodówki, codziennie obracając mięso, aby się równomiernie peklowało. • Szynkę wyjąć i osuszyć. • Natrzeć mięso wymieszanymi solą, pieprzem i papryką, i związać sznurkiem nadając ładny kształt szyneczek. • Włożyć do woreczka do pieczenia razem z przyprawami wyjętymi z marynaty, szczelnie zamknąć woreczek. • Piec mięso w temp. 180 st.C przez 1 godzinę. Pozostawić szynkę
To co kochamPolecam prostą w przygotowaniu szyneczkę pieczoną , która jest bardzo smaczna i na ciepło do obiadu i na zimno do kanapek. Składniki : jedna lub dwie nieduże surowe szyneczki, sól, Na marynatę : pół szklanki oleju, kilka ząbków czosnku, pół łyżeczki przyprawy do mięs Knorr, na czubku łyżeczki słodkiej papryki w proszku, Na samym początku szynkę solimy – nacierając mięso solą. Przygotowujemy marynatę
Pysznosci Babci Basiokazał się genialny(znajdziecie go tutaj ),a teraz kolej na szynkę-przepis jest o tyle inny ,że nie peklujemy go przez kilka dni tylko 24 godz w marynacie-szyneczka wyszła mokra i niezwykle soczysta-pychotka.... polecam gorąco.... Składniki: szynka wieprzowa(najlepiej taka kulka )ok 1-1,2kg 4 łyżki oleju, 4 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki octu winnego(...)stopni na termometrze jak nie macie termometru to spokojnie pieczcie tyle samo -jeśli szynka ma 1-1,2 kg,jeśli więcej to dodajcie jeszcze 30 min dla pewności. ostudźcie szyneczkę i do lodówki,najlepiej kroić ją po kilku godzinach Smacznego
Swojskie jedzonkopyszne ,szybkie do zrobienia szyneczki,sprawdzą się na każdej imprezie-szczerze polecam,u mnie znikły błyskawicznie Składniki: 15 plastrów szynki 100 g słonecznika łuskanego 200 g serków topionych(ziołowy i kremowy) Przygotowanie: na suchej patelni prażymy słonecznik,jak się lekko zarumieni to dodajemy nasze serki,i mieszamy żeby się dobrze połączyły taką masą smarujemy cieniutko nasze szyneczki i zawijamy
Swojskie jedzonkoheight: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> W tym roku postawiłam na delikatną , soczystą szyneczkę z indyka , w otoczce aromatycznego majeranku..Mniam , ciekawe czy doczeka świąt , chyba zabunkruję kawałek , żeby było co do koszyczka , na święconkę włożyć " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szyneczka jest pieczona , a w zasadzie parzona w piekarniku , gdyż temperatura w trakcie obróbki nie powinna przekroczyć 100 C .Zachęcam do prób z tą wędlinką – jest pyszna , a wiecie
Ogrodnik w podróżySłoikowa mielonka „Szlachecka „ Szlachecka , bo szlachta jada na bogato , a więc w mieloneczce nie można, nie pomyśleć o szyneczce " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Mielonka ze słoika , to jedna z najsmaczniejszych kiełbas , pod warunkiem ,że jest wyrobem domowym . Naprawdę prosta w wykonaniu , mimo że na pierwszy rzut oka wydaje się być kłopotliwa . Jeśli chodzi(...)smak ..wyobraźcie sobie świeżutkie , pachnące mięsko w delikatnej lekko słonej galaretce z kruchymi kawałeczkami szyneczki… czy to może nie smakować ? No błagam ..nie ma takiej mocy ! Polecam zabawę w domowe wędliniarstwo – bardzo praktyczne i odprężające zajęcie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Raz spróbujecie i już nigdy nie przestaniecie Składniki na około 6-7 słoików
Ogrodnik w podróżyowsianą, w smaku przypominającą trochę pęczak. Koszt jednej porcji to ok. 8 zł. Więcej przepisów możecie znaleźć na stronie smakidobregożycia Składniki: 500 g łopatki wieprzowej Sokołów, 4 plasterki szyneczki drobiowej Sokołów, 1 jajko, 2 łyżki kaszy manny, 1 litr bulionu warzywnego, 1 pęczek koperku, 400 ml śmietanki 30, 2 woreczki kaszy owsianej, brokuł, sól morska, biały pieprz. Przygotowanie(...)Łopatkę wieprzową mielimy. Dodajemy do niej jajko, kaszę mannę, drobno pokrojoną szyneczkę, sól i pieprz. Mieszamy mięso i formujemy kuleczki. Na gotujący się bulion wrzucamy kuleczki z mięsa i gotujemy ok. 15 minut. Na patelni podgrzewamy śmietankę, dodajemy do niej posiekany koperek oraz szczyptę soli i pieprzu. Podgrzewamy na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Pulpety wyciągamy łyżką cedzakową i polewamy
Aga w kuchniczasie smarujemy nasz chlebek rozbełtanym żółtkiem z mlekiem,i nacinamy ostrym nożem, pieczemy 25 min w temperaturze 180 stopni smacznego!!! a jak smakuje z domową gotowaną szyneczką.....mniam mniam (przepis na szyneczkę znajdziecie TUTAJ ) Smacznego
Swojskie jedzonkorobię i wypróbowuje nowe przepisy,i na pewno jeszcze powstanie wiele wędlin w mojej kuchni bo wychodzą znakomite-no i najważniejsze-wiem co w nich jest.... Przepis na tą szyneczkę dostałam od Anety Lipowskiej -dziękuję bardzo bo wyszła przepyszna. Polecam bo naprawdę warto,jest krucha,soczysta i doprawiona idealnie-spróbujcie sami taką zrobić Sposób przyrządzania domowej szyneczki
Swojskie jedzonko