wiem czy to przepis podobny do wersji Gordona Ramsaya czy Nigelli Lawson, ponieważ na wielu blogach znalazłam różne ich wersje i także rozmaite wariacje na ten temat. Moja szyneczka upiekła się wg przepisu podobnego do znalezionego na Sense Of Taste. Zapach w domu jest karmelowo-goździkowo-obezwładniający, czyli stosownie nastrajający do świąt. Chałupka już ogarnięta, a dziś jedziemy na plantację
Delicious TitbitsZapraszam do zapoznania się z moimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje.Polecam dania obiadowe, szyneczki i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem mały mix świątecznyMięsne kwiatyKiełbasa wiejskaRoladki z szynkąCiasteczka orzechoweŚledzie po ŻydowskuRyba po greckuSałatka wielowarstwowafilet z indykaSzynka drobiowaNalewka świątecznaPieczona karkówkaRoladki z łososiaRoladki wieprzowePasztet domowySernik z malinamiRafaello ciasto bez pieczeniaPierogi z kapustą i grzybamiCiasto makoweSzynka z szynkowaraCiasto
W kuchennym oknie Ewywięc zrobiłam bez jej dodatku i mięso pokroiłam w grubą kostkę, dlatego, że mój szynkowar jest mały i okrągły i chciałam, żeby mięso dobrze się ułożyło w pojemniku… Szyneczka wyszła wspaniała…. 100% szynki w szynce :)! Podobnie jak Bożenka zachęcam do kupna szynkowara, warto zwrócić tylko uwagę na pojemność. Ja kupiłam mały, bo ostatnio jadamy mniej wędlin
UgotujmyTo.plPieczemy ok. 40 minut.Po tym czasie smarujemy przygotowanym gęstym krochmalem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 minut.Chlebek jest pięknya kromeczka z upieczoną wcześniej szyneczką rozpływa się w ustach.Smacznego
Maminek kulinarnySzynka, którą dziś pieczemy jest niezwykle smaczna i na gorąco i na zimno.Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu.Warto upiec sobie od razu dwie.Składniki:-jedna lub dwie nieduże szyneczki-pół szklanki oleju-kilka ząbków czosnku-sól-przyprawa barbecue lub do mięs-słodka papryka mielona Szynkę nacieramy niewielką ilością soli.Przygotowujemy marynatę z oleju, przypraw i czosnku, pokrojonego w drobną
Maminek kulinarnyteorię. Upiekłam bułeczki z musem z marchewki, i wiecie co...? Wynik jest zaskakująco dobry. Pieczywo wyszło bardzo delikatne i puszyste, neutralne w smaku (pasuje i do dżemiku, i do szyneczki), z tą lekko wyczuwalną nutą w tle, której nadają nietypowe dodatki. Jednak posmarowane masłem i z plastrem sera i pomidora smakuje jak zwykłe bułki. Tym razem zostawiłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTestuje smaki i konsystencję wielu szyneczek tym razem padło na szynkę z indyka i kurczaka. Szynka jest miękka idealna dla dzieci. Kiełbaskę sobie przygotowałam w barierkach osłonowych z tej porcji mięsa otrzymałam dwie kiełbaski o wadze ok 60 dag. Własna produkcja daję nam to, że możemy eksperymentować i znaleźć swój idealny smak i dodatki. Jeśli ktoś lubi paprykę
Basia w kuchniPowstała kolejna szyneczka w mojej kuchni tym razem połączyłam łopatkę z golonką. Ta szynka skradła moje serce a czy pozostanie zobaczymy bo kolejne połączenia się tworzą. Tym razem szynkę zrobiłam w osłonce barierowej. Kiełbaska jest krucha i aromatyczna.SKŁADNIKI :- łopatki bez kości ok 60 dag- golonkę 1 szt- 1/3 łyżeczki białego pieprzu - 2 płaskie łyżeczki soli peklowej- 1 płaska łyżeczka
Basia w kuchniDuszona szyneczka w sosie chrzanowym. Pyszny i sycący obiadek. Bitki można podać z dowolną kaszą lub ziemniakami.składniki:700 g szynki1,5 l wody2-3 listki laurowe Kamis2 łyżki tartego chrzanu3-4 łyżki śmietany 18%1-2 łyżki mąki pszennejkilka ziarenek ziela angielskiego Kamissól z pieprzem Kamisolej do smażeniakasza gryczanaSzynkę pokroić w niezbyt grube plastry, mniej więcej jak na kotlety
Monia miesza i gotujeŁatwy sposób na przygotowanie szybkiej przekąski , gdy lodówka świeci pustkami a zjadło by się coś... tylko co?? Moje zapiekaneczki są w bardzo skromnym wydaniu ale można przecież dorzucić jakąś szyneczkę i warzywka. Brak tych dodatków wcale nie umniejszył smaku chrupiących bułeczek z ciągnącym się serem i posypanych moim ulubionym szczypiorkiem.Składniki:bułka kajzerkamasło lub margarynaser żółtyketchupprzyprawa do pizzyszczypiorekBułki przekroić
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadzisiaj miałam chęć na sałatkę :) przygotowałam ją z różnych sałat , pomidorków , sera żółtego i szyneczki . Tak sałatka nadaje się jako samodzielne danie lub jako dodatek do ziemniaczków :) Składniki :garstka roszponkigarstka rukoli kilka liści sałaty czerwonejkilka liści sałaty lodowejgarstka liści szpinakukilka pomidorków koktajlowychszczypiorek suszony lub świeży kilka plasterków szynki konserwowej kawałeczek poraGarstka startego
Sama słodycz i szczypta chilipomidorowyponadto użyłam:marchewkękawałek selera4 małe cebulkiolejodrobina pikantnego ketchupupaprykę słodkąsól, pieprzkoperekA działo się to tak:Cebulki przesmażyłam na łyżce oleju, pod koniec smażenia dodałam kawałek pokrojonego w paseczki boczku oraz szyneczkę. Warzywka starłam na drobnych oczkach dorzuciłam do smażonej z wędlinką cebuli. Smażyłam 10 minut, po czym podlałam odrobiną wody, dodałam przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotowałam do odparowania płynu. Na zakończenie
Walijskie PichcenieJeśli zostaje mi ugotowany, niewykorzystany makaron - nigdy nie mam problemu, co z nim zrobić :)Cebulka, szyneczka, jajeczka, duuuża ilość szczypiorku i.... danie gotowe.Składniki:ugotowany makaron1 cebulakawałek szynkijajkaszczypioreksól, pieprzsłodka paprykaklarowane masło lub olej do smażeniaWykonanie:Cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy do zezłocenia. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę - podsmażamy chwilę z cebulą i dorzucamy ugotowany
Walijskie Pichcenieprzykryciem minimum godzinę (aż kapusta zmięknie). Dodajemy ketchup i dusimy jeszcze przez chwilę. Przekładamy do miseczek i zajadamy. Jeśli ktoś jest mięsożercą to może dodać jakąś kiełbaskę lub szyneczkę
Kuchenny Skrawek Niebaschabu, niż kupować gotowe nafaszerowane nie wiadomo czym wędliny. Staram się tak robić, chociaż nie zawsze mam na to czas. Dzisiaj prezentuję przepis na pyszną szyneczkę pieczoną w naczyniu żaroodpornym.Pieczeń zachowuje swoją soczystość i może być podana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do tego odpowiedni
W kuchennym oknie Ewy