lubimy każdy rodzaj sushi i moje chłopaki potrafią wyczarować każdy rodzaj – hosomaki, futomaki, uramamki, temaki. Nie wierzycie? To zajrzyjcie tutaj. Moje pseudo sushi to propozycja dla osób, które nie lubią tradydycyjnego sushi, ale chcą sobie trochę poćwiczyć z pałeczkami. Wystarczy banan, serek biały, naleśniki i trochę miodu i cynamonu. Wyszły mi ze względu na grubość rolki futomaki
To co kochammasłem orzechowym. Tym razem dokupiłam masło migdałowe i sztos krem orzechowy ciasteczkowy. Jest naprawdę rewelacyjny, ale odrobinę uzaleznia od podjadania nawet prosto ze słoiczka. Uzupełniłam zapas ryżu do sushi i makaronu ryżowego, który bardzo lubię nie tylko do dań azjatyckich, a dlatego, że jest lekki i mnie nie zapycha. I w końcu mam nowy zestaw do sushi. Moja stara(...)mata gdzieś się zapodziała, a podstawowe składniki skończyły. Już tak dawno planowałam wszystko kupić ze względu na Natalkę, bo w każdym sklepie prosi o sushi, które mogłaby jeść na okrągło, a wiadomo, że domowe jest najlepsze. Tym bardziej, że umiem i lubię je robić. Tu macie mój jeden z przepisów - klik . Oprócz zakupów spożywczych zamówiłam też żel aloesowy. Jest niezastąpiony
Di gotujeryzykujcie produktami z dyskontu. Najlepiej kupować w hurtowniach lub dobrych sklepach rybnych – tuńczyka (ewentualnie łososia, także nadaje się pod ten przepis), który jest tzw. “klasy sushi” – czyli można spożywać go na surowo. To oznaczenie gwarantuje nam, że ryba jest wolna od nicieni – w większości przypadków jest ona bezpośrednio po złowieniu (jeszcze na kutrze) mrożona(...)temperaturze, zachowując jędrność i wszelkie walory. O takie oznaczenie pytajcie bezpośrednio ekspedienta – nie ufajcie na słowo, powinien on Wam pokazać opakowanie styropianowe z takim oznaczeniem. Cena ryby klasy sushi potrafi być dwukrotnie wyższa – stąd jeśli w restauracji tatar rybny jest wyjątkowo tani – nie zamawiajcie go. Jeśli macie rybę super jakości, ale bez oznaczenia – od razu
Poezja smakuNajlepiej zacząć rano, albo wieczorem:) Tak jest. Chodzi o wcześniejsze przygotowanie ryżu. Jeśli masz gotowy ryż cała robota z obiadem zajmie ci 15 minut maks. Zobacz przepis JAPONIA Wegański sushi bowl z tofu Sushi bowl z tofu nawiązuje do koncepcji coraz popularniejszych ostatnio wegetariańskich i wegańskich sushi. Dwie rzeczy są absolutnie super w tym daniu: marynowane tofu i szybkie pikle
Niedzielny kucharzOryginalna forma podania sushi w kształcie tortu. Idealny na specjalne okazje. Składniki ryż do sushi 100g 1/2 ogórka 1/2 awokado łosoś wędzony 50g 2 liście nori serek philadelphia wasabi do smaku Zalewa do ryżu: 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu ryż zalać przygotowaną zalewą i wymieszać(...)sałatkę na talerz tak, aby przybrała formę tortu (Można użyć okrągłej formy do pieczenia). Na koniec sałatkę obłożyć liśćmi nori i delikatnie docisnąć. Autor przepisu: Karolina Zięba Artykuł Tort sushi pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyMoja wersja potrawy z Kraju Kwitnącej Wiśni złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym, podpieczonych, jadalnych wodorostów nori oraz soczystych kawałków delikatnego kurczaka i świeżej papryki. Zwinięte kawałki sushi podane z odrobiną ostrego japońskiego chrzanu i wyrazistego marynowanego imbiru to świetny pomysł na imprezową przekąskę w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 220g ryżu do sushi 250ml wody 1/4 łyżeczki soli Zaprawa(...)papryki i szpinak. Całość dokładnie zwinąć przy pomocy maty, docisnąć i zrolować w rolkę. 5. Gotowe rolki pokroić ostrym nożem na kawałki o grubości 1-1,5 cm. 6. Sushi podawać z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem
Szalona Kuchnia Ewelinydowolny, estetyczny spos\u00f3b. Og\u00f3rek gruntowy pokroi\u0107 w miar\u0119 mo\u017cliwo\u015bci jak najcie\u0144sze paseczki (podobne do tych znajduj\u0105cych si\u0119 w rolkach sushi).","text":"Mango, kiwi i awokado obra\u0107 ze sk\u00f3rki i pokroi\u0107 w dowolny, estetyczny spos\u00f3b. Og\u00f3rek gruntowy pokroi\u0107 w miar\u0119 mo\u017cliwo\u015bci jak najcie(...)u0144sze paseczki (podobne do tych znajduj\u0105cych si\u0119 w rolkach sushi).","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/buddha-bowl-miska-szczescia-pelna-obfitosci\/#wpzoom-rcb-direction-step-5ec80caa2cef7","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Na dnie miseczki u\u0142o\u017cy\u0107 \u015bwie\u017c\u0105 rukol\u0119 i wsypa\u0107 cz\u0119\u015b\u0107 ugotowanej soczewicy. Pozosta\u0142e przygotowane sk\u0142adniki u\u0142o\u017cy\u0107 w misie w dowolny spos
ProstePesto.plSushi to japoński przysmak, który odniósł międzynarodowy sukces. Dziś jada się je nie tylko w Kraju Kwitnącej Wiśni, ale również w innych zakątkach globu. Rosnąca popularność tego dania i sprawiła, że można go skosztować już nie tylko w sushi barach – potrawę znajdziemy także na […] Artykuł 7 faktów na temat dodatków do sushi pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchniszynka parmeńska. Takie produkty mogą być źródłem zakażenia toksoplazmozą. Surowe i niedopieczone ryby i owoce morza Podobnie jak mięso - surowe ryby i przygotowane z nich potrawy typu sushi czy owoce morza, np. ostrygi, raczej nie powinny znajdować się w jadłospisie kobiety ciężarnej. Choć ryby są niezwykle zdrowym pożywieniem i jak najbardziej zalecanym podczas ciąży spożywane na surowo mogą być źródłem(...)groźnych pasożytów i bakterii chorobotwórczych. Jeśli masz naprawdę dużą ochotę na sushi spróbuj nigiri-sushi - składa się z ryżu, wędzonej ryby (najczęściej łososia) i ewentualnego dodatku nori. Ważne jest, aby ryba wędzona była na ciepło - wysoka temperatura niszczy ewentualne bakterie, które mogłyby się w niej znajdować. Surowe jaja Jaja najlepiej jeść na twardo lub w formie mocno ściętej jajecznicy. Surowe
Z notatnika dietetykarobimy sobie sushi, produkty, których nie zużyliśmy, wykorzystujemy do zrobienia sałatki. Sałatki z surimi i ryżem to szybka wersja tego japońskiego dania, która pozwala cieszyć się jego smakiem bez posiadania akcesoriów do robienia sushi. Tę wersję sałatki z paluszkami krabowymi wzbogaciliśmy o rzodkiewki i sos z awokado, dzięki czemu sałatka z surimi i ryżem nabrała wiosennych kolorów. Udostępnij Składniki
niecodziennikparyDzięki temu przepisowi z łatwością przygotujemy ryż do sushi, który będzie się idealnie kleił przy zawijaniu rolek.… Czytaj dalej Domowe sushi
Pij soki wyciskaneżaroodpornego szkła, które nie wpływa na smak jedzenia. Estetyczne wykonanie sprawia, że można podawać w nim gotowe dania. Cena: 149 zł Gdzie kupić? www.garneczki.pl Zestaw do serwowania sushi Zestaw do serwowania sushi to stylowy prezent dla fanów tej japońskiej potrawy. Zestaw składa się z 9 elementów, wśród których znajdują się porcelanowe miseczki, pałeczki wraz z podstawkami, nóż oraz drewniana(...)mata i kamienna podstawa. Zestaw prezentuje się ciekawie i elegancko. To praktyczny prezent, który na pewno zachwyci miłośników sushi. Dzięki laserowemu grawerowi na desce prezent można spersonalizować. Cena: 109,99 zł Gdzie kupić? mygiftdna.pl Skrzynka na herbatę Stylowa skrzynka na herbatę to elegancki prezent dla fanów tego ciepłego napoju. To uniwersalny prezent, który sprawi wiele radości. W środku znajdują
My Chcemy JeśćSushi to zdecydowanie najpopularniejsza japońska potrawa, znana na całym świecie. Polacy także rozsmakowali się w tradycyjnym posiłku rodem z kraju kwitnącej wiśni, stąd dostępność barów z sushi jest dość powszechna. A jeśli zechcemy spróbować własny The post Jaką rybę wybrać do sushi? appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepotrawy z Kraju Kwitnącej Wiśni złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym, podpieczonych, jadalnych wodorostów nori oraz delikatnego wędzonego na zimno łososia, słodkiego mango i świeżych warzyw. Zwinięte kawałki sushi podane z odrobiną ostrego japońskiego chrzanu i wyrazistego marynowanego imbiru to świetny pomysł na imprezową przekąskę w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 220g ryżu do sushi 250ml wody 1/4 łyżeczki soli Zaprawa(...)wędzonego łososia. Całość dokładnie zwinąć przy pomocy maty, docisnąć i zrolować w rolkę. 6. Gotowe rolki pokroić ostrym nożem na kawałki o grubości 1-1,5 cm. 7. Sushi podawać z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem. #lososmowi Na każdym etapie hodowli starannie wybieramy łososie, które Wam podamy – dzięki temu jesteśmy w stanie zapewnić Wam łososia najlepszego z najlepszych – tylko
Szalona Kuchnia EwelinyPierwsza to klasyczna metoda, na przygootwanie białego ryżu jako np. dodatku do dania głównego, lub na sałatkę. Druga to ryż robiony w stylu azjatyckim, słodko-kwaśny, doskonały np. do sushi bowl, czyli sałatek przypominających klasyczne sushi, tyle że bez zawijania. I trzecia metoda – ryż w stylu śródziemnomorskim, marokańskim, dobrze doprawiony, pachnący przyprawami. Zatem po kolei: Jak ugotować perfekcyjnie ryż(...)powyższego opisu, że ryż przed gotowaniem trzeba zalać zimną wodą, przepłukać i odcedzić. Proces powtarzamy 3-4 razy, aż woda spod ryżu nie będzie mętna. Jak ugotować ryż do sushi Krok 1 Wypłucz dokładnie ryż w zimnej wodzie: zalej ziarno, przemieszaj ręką, a następnie odcedź. Powtarzaj czynność 4-5 razy, aż woda nie będzie już mętna. Odcedź po raz ostatni
Niedzielny kucharzDomowe sushi Niezbędne do podania: - wasabi - imbir marynowany - sos sojowy Imbir zjada się między poszczególnymi kawałkami, aby zneutralizować smak i odczuwać głębię aromatu kolejnego kawałka. Sos sojowy i wasabi - jako dodatek do sushi. Niezbędne do zwijania: - ryż do sushi - mata do zwijania rolek - nori - algi morskie Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu - następnie dopraw. Matę owiń folią spożywczą. Równo
MintTastektóre bez żadnego problemu dzieli się przepisami na swoje dania. Największym zaskoczeniem dla mnie było jak prosto robi się sałatkę z glonów wakame, która smakuje dokładnie jak w barze sushi. Wystarczy kupić suszone glony np. w Kuchniach świata, zalać zimną wodą i doprawić. Dzisiejszy obiad to miska z łososiem, edamame, awokado, mango i wakame, podawana z sałatką z glonów(...)sosu sojowego, oleju i imbiru. Łososia potnij na kawałki 2×2 cm i wymieszaj z marynatą. Zostaw na 2-3 godziny. Pozostałe składniki: 2 szklanki ryżu do sushi ugotowanego zgodnie z sugestią na opakowaniu 100 g łuskanej soi edame – rozmrożonej dojrzałe awokado – pokrojone w plasterki dojrzałe mango – pokrojone w plasterki imbir do sushi marynowany
Ugotowane pozamiatanewzięcia udziału w akcji! Lokale biorące udział w akcji w Krakowie: Andromeda Alfa Ambasada Śledzia Antycafe Klubokawiarnia Bez Widoków BAL Bistro Beta INDIVIDUAL: coffee & friends Cargo Chałka GINZA SUSHI Hala Główna HEVRE Jazz Rock Cafe Kawiarnia Literacka Kebab Pod 13 Krowarzywa Le Scandale Garden LostBar Lu-kier cafe Mezzalians Międzymiastowa Miodowy piecyk MISO PLACE MOZAIKA Resto Bar Nadwiślańska Resto(...)Vodka Bar Nago Sushi & Sake NINE Kitchen – Sushi & Fusion Kraków Parampara Indian Cuisine & Culture Pasaż Pauza Piekarnia Mojego Taty- Bistro Primo Restauracja Łemkowski Gar Scena54 Śledź u Fryzjera Szpitalna 1 Tworzywo Wiśnioffka Zet Pe Te Zielonym Do Góry Dodatkowo akcję wspiera: Soul Fitness Zajawa Tattoo Kraków Lokale biorące udział w akcji w Trójmieście: Cały Gaweł Cantine
Kuchnia na wzgórzupołogu – wakame pełne są kwasu foliowego, wapnia, żelaza, manganu, magnezu i witamin z grupy B. Wodorosty u nas najlepiej znane są w postaci sałatki-czekadełka, podawanego do sushi – słodko-kwaśnej i porządnie zaostrzającej apetyt. Lekko słone – słonością wody morskiej – i jednocześnie lekko słodkie (w smaku bardzo przypominają ostrygi), delikatnie chrupiące… Naprawdę przyjemnie się je przeżuwa! Na pierwszy rzut(...)Odstawiamy gotową sałatkę na 30 minut na kuchenny blat. Przed podaniem posypujemy ją prażonym sezamem i drobniutko posiekaną białą częścią pora. Nie musicie jeść jej tylko przy okazji domowego sushi – jest prosta, pyszna i zdrowa, a raz kupiona paczka suszonych wodorostów wystarczy Wam na kilkanaście porcji. Sałatka z wakame równie dobrze jak do sushi sprawdzi się podana do smażonych
Karo in the Kitchentelewizja emituje w ramach przygotowań do olimpiady. Dodatki: Grillowana młoda kapusta: Nieduża główka młodej kapusty 2-3 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki oleju z prażonego sezamu Ryż do sushi + sos do ryżu, czarny sezam, sos sojowy jasny Kiszona młoda kapusta „Warzywa na patelnię” – w tym przypadku użyłam tych z „przyprawą orientalną” Przygotowanie: Zaczniemy od ryżu do sushi, gdyż jego(...)przygotowanie zajmie nam najwięcej czasu. Niezaprawionym w bojach z ryżem do sushi polecam przygotowanie go zgodnie z recepturą na opakowaniu. Ja z kolei przygotowuję go w systemie: 10/10/20/10, czyli: 10 minut moczenia, 10 minut płukania, 20 minut gotowania i 10 minut parowania. Nie ukrywam, że ten sposób wykorzystuję podczas gotowania na Thermomixie, sprawdził się on jednak także w przypadku gotowania
Kate's KitchenMoja wersja potrawy z Kraju Kwitnącej Wiśni złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym, podpieczonych, jadalnych wodorostów nori oraz soczystego tuńczyka, chrupiących kolorowych papryk i świeżego ogórka. Zwinięte kawałki sushi podane z odrobiną ostrego japońskiego chrzanu i wyrazistego marynowanego imbiru to ciekawa propozycja przekąski na imprezowym stole. Składniki: 220g ryżu do sushi 250ml wody 1/4 łyżeczki soli Zaprawa do ryżu(...)tuńczyka, papryki i ogórka. Całość dokładnie zwinąć przy pomocy maty, docisnąć i zrolować w rolkę. 5. Gotowe rolki kroić ostrym nożem na kawałki o grubości 1-1,5cm. 6. Sushi podawać z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem. #MasterTuńczyk Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes !!! Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy
Szalona Kuchnia EwelinyDzisiaj prosty i szybki sposób na domowe sushi bez zawijania. Nie należę do osób, które przepadają za glonami, czy surowymi rybami, ale lubię ryż i tuńczyka, dlatego kiedy wpadłam na pomysł tego "oszukanego" sushi pomyślała, że jest idealny dla mnie. Wystarczy kilka prostych składników: ryż (koniecznie jaśminowy), tuńczyk w sosie własnym np. Princes, zielony ogórek, por i nasz(...)polski akcent drobno starta słodka marchewka. #MasterTuńczyk OSZUKANE SUSHI BEZ ZAWIJANIA Składniki: (na 4 porcje) 100 g ryżu jaśminowego 4 łyżki mirin-u (wino ryżowe) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes 1/3 pora (zielona część) 1 mała marchewka 1/2 ogórka sos: 2 łyżki śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka sosu sojowego opcjonalnie czarny sezam do posypania
Bon appetit mon amieSushi... czyli nie taki diabeł straszny jak go malują. To było moje pierwsze sushi i tak mi się spodobała zabawa z nim, że zapewne nie ostatnie. Oczywiście nie użyłam surowej ryby, bo nie jestem do nie przekonana dlatego idealnie sprawdził się tu puszkowy tuńczyk Princes. Nie miałam też specjalnego ryżu ale doskonale sprawdził się tu najtańszy ryż(...)pasty tuńczykowej a obok szpinak, paprykę i ogórka, delikatnie dociskając, tak aby nie było wolnej przestrzeni. Rulon zwijamy, a margines arkusza delikatnie zwilżamy wodą tak aby nam się skleił. Sushi odstawiamy na około godzinę do lodówki a następnie kroimy ostrym nożem na 2-3 cm roladki. Smacznego
Jadło i czytadłoPołączenie pysznego wędzonego łososia i kiełków w niskokalorycznym naleśniku. Podany w stylu sushi stanowi idealną przekąskę na spotkaniu z przyjaciółmi. The combination of delicious smoked salmon and sprouts in a low-calorie pancake. They look great if you serve them up-ended, like sushi-rolls. Perfect snack for meeting with friends . SKŁADNIKI: 6 NALEŚNIKÓW 2 szklanki wody 1,5 szklanka(...)kiełkami, roszpunkę i paprykę (rzędami) na połowę bez serka: paski łososia Naleśniki zwijamy od strony kiełków. Końcówkę naleśnika smarujemy delikatnie serkiem (celem sklejenia). Docelowo powinno nam powstać "naleśnikowe sushi" :). Podajemy na zimno PREPARATION Pour water into the mixing bowl. Crack the egg, add flour and spices. Gently start mixing until it’s all incorporated. Check if the cake
Better Life By Auntie Jufestiwalu najlepszych restauracji, czyli o Restaurant Week. Jest to wydarzenie, dzięki któremu za 39 złotych możemy w wybranych lokalach gastronomicznych skosztować 3-częściowego posiłku (przystawka,… The post Izumi Sushi – japońska restauracja na starym mieście appeared first on CityTaste
CityTastejęzyku włoskim arancia, to pomarańcza. Arancini z pieczarkami. Składniki na ok. 16 szt.: - 1,5 szklanki ryżu arborio-kleista odmiana ryżu do risotto (ja wykorzystałam pozostałość ryżu do temari sushi - 3 szklanki bulionu warzywnego - 1 cebula - 2 – 3 łyżki oliwy - 3 łyżki startego parmezanu - sól, pieprz (do smaku) - 1 jajko Farsz: - 250 g pieczarek - 2 cebule - 3 ząbki czosnku(...)sezam - mąka - bułka tarta (może być panko) - olej do głębokiego smażenia Ryż i farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze się schłodziły. Ponieważ ja wykorzystałam pozostałość ryżu po temari sushi (bardzo dobrze się sprawdził), uzupełniłam tylko składniki – starty parmezan, rozkłócone jajko, sól i pieprz (pominęłam cebulę). Jeżeli szykujemy od podstaw – podsmażamy na oleju/oliwie drobno pokrojoną cebulę. Gdy będzie szklista wsypujemy
mojewypiekiinietylkoJedliście kiedyś sushi na słodko? Zapraszam po przepis... Składniki: 1 szkl mleka 3/4 szkl ryżu do sushi 1 łyżka ksylitolu 1 galaretka agrestowa w proszku czekoladowe"nori": 50 ml śmietanki 30% 50 ml wody 2 czubate łyżki kakao naturalne 1 łyżka ksylitolu 1 płaska łyżka żelatyny+ 2 łyżki wody Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i wylewamy(...)godzinę. Na brzegu wcześniej przygotowanej czekoladowej polewy, kładziemy wyjęty z folii wałek ryżowy.Ryż ściśle owijamy czekoladą, usuwamy papier na którym była i kroimy na kawałki nasze deserowe sushi
słodkie i nie tylko historie kulinarnerynku dostępne są także wszelkiego typu tasaki i różne wersje noży santoku oraz cała gama noży specjalistycznych np. noże do pizzy, noże do steków, do sera, do ziół, do sushi itd. Jeśli jednak miałabym wybierać, to zamiast noża do sushi zainwestowałabym w dobrą ostrzałkę. Sushi bez problemu przygotuję używając noża szefa kuchni
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapostaci proszku. Imbir mielony jest składnikiem sypkiej przyprawy curry, zaś utarty - tajskich past curry. Popularny jest także imbir marynowany, gdyż w tej postaci stanowi „przegryzkę” podczas jedzenia sushi, aby zniwelować smak w ustach między poszczególnymi kęsami. Imbir przechowuje się w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła. Można go zamrażać. K KAPI- Tajska pasta krewetkowa (taj. kapi) uzyskiwana(...)przepiękny aromat. Aromat kminu można opisać jako słodko – gorzko – ostrawy. O OCET RYŻOWY- Wytwarzany ze sfermentowanego ryżu, najbardziej znany jest jako dodatek do ryżu, z którego przyrządza się sushi. Jest jednak wiele rodzajów octu ryżowego. Ocet na bazie sfermentowanego ryżu jest ciemny, często nazywany czarnym lub czerwonym octem. Ocet wytworzony z destylowanych ziaren ryżu jest jasny i nazywany jest
ClauditteMissCookinglubimy każdy rodzaj sushi i moje chłopaki potrafią wyczarować każdy rodzaj – hosomaki, futomaki, uramamki, temaki. Nie wierzycie? To zajrzyjcie tutaj. Moje pseudo sushi to propozycja dla osób, które nie lubią tradydycyjnego sushi, ale chcą sobie trochę poćwiczyć z pałeczkami. Wystarczy banan, serek biały, naleśniki i trochę miodu i cynamonu. Wyszły
To co kochamrazem sięgamy po potrawę kuchni japońskiej, czyli sushi. Samo danie pochodzi nie z Japonii, jak się powszechnie wydaje, a z Chin. Nie przypominało raczej tej w obecnej postaci. Sama nazwa sushi pierwszy raz pojawia się w Japonii, w VII w. n.e. Post Sushi pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne dla Każdego
PancookSerek z nerkowców Serek z nerkowców stworzyłem specjalnie z myślą o sushi. Uwielbiam połączenie delikatnego serka, wasabi, czerwonej cebuli i imbiru. Ten flirt smaków jest bezbłędny! Nie raz miałem już okazję jeść wegańskie sushi, ale zazwyczaj czegoś w nim brakowało… własnie tej delikatnej nuty. Oczywiście serek możemy wykorzystać również w inny sposób. Ja z nim poczyniłem również tortille(...)godziny. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera lub misce i zblenduj na gładko. Twój serek z nerkowców jest już gotowy. Smacznego! Artykuł Serek z nerkowców (np. do sushi) pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
BlendmanNajprostsza wersja sushi. Bez zwijania Składniki ryż do sushi 100 g krewetki 5-6 sztuk paluszki surimi 1 szt łosoś wędzony 1 plaster ogórek zielony 2 plasterki papryka czerwona 2 paski … Czytaj dalej Sushi nigri
czarrna od kuchniSushi w bardzo efektownej wersji Składniki ryż do sushi 100 g łosoś wędzony plastry 50 g awokado 1/4 szt nori ok. 1/2 arkusza do dekoracji: paluszki krabowe 1 szt papryka … Czytaj dalej Sushi – łososiowe rollsy
czarrna od kuchniOwoce morza w sushi Składniki ryż do sushi 250 g nori 5 szt ocet ryżowy 3 łyżki cukier 1 łyżka sól 1 łyżeczka uramaki z krewetkami i łososiem: krewetki … Czytaj dalej Sushi uramaki z krewetkami i łososiem
czarrna od kuchniJeżeli tak jak ja jesteście fanami sushi to koniecznie spróbujcie przygotować je w domu. Mimo że wymaga trochę precyzji w rolowaniu, to z pewnością będziecie mieli przy tym świetną zabawę, a z czasem również nabierzecie wprawy i coraz chętniej będziecie eksperymentowali z nowymi dodatkami. Na pierwszy raz polecam zakupić gotowy zestaw do sushi, w którym znajdziemy nie tylko niezbędne składniki(...)dyskontach podczas akcji azjatyckiego tygodnia). Jeżeli jednak zdecydujecie się robić je częściej to radzę zainwestować w składniki :) Składniki na 2 osoby (ok. 30 sztuk): ryż: 250g ryżu do sushi (1 kubek) 30 ml octu ryżowego 1 kubek wody 1,5 łyżki cukru Pozostałe: awokado 4 płaty nori łosoś wędzony paluszki surimi szczypiorek czerwona papryka ogórek zielony serek typu Philadelphia
Fabryka pomysłówkartonach), oprócz tego jabłka i owoc kaki. Trafił mi się równiez kawałek bananowca (wg tego przepisu), bo koleżanka zrobiła :) Udało mi się również wczoraj wieczorem zrobić sobie szybkie sushi bo na obiad był ryż, którego jak zwykle było za dużo i trzeba było jakoś zagospodarować resztę. Sushi kocham :) Tym razem zrobiłam z ogórkiem, awokado, zieloną papryką i kapustą pekińską czyli(...)akurat miałam ;) Nie bójcie się robić sushi, jest naprawdę łatwe w przygotowaniu, ja nie używam żadnych mat do niego, wszystko robię ręcznie :) Tutaj dokładnie napisałam jak :) Smacznego w pracy i nie tylko
Co na wege obiad?edycji festiwalu: RESTAURACJE 1. Bavaria czy Tyrol / Piotrkowska 64 / Kukuryku Na Patyku 2. Browar Restauracja Bierhalle / Manufaktura / Przysmak Niejadka 3, Dolce salato / Plac Wolności 12 / Uczta Posejdona 4. Gejsza Sushi / Kościuszki 93 / Dzieci i Ryby… Głos Mają 5. House of Sushi / Piotrkowska 89 / Rolka – 5 Smaków Dzieciństwa 6. Kamari / Piotrkowska 122 / NieLatające… 7. La Vende Bistro / Piotrkowska 76 / Wakacje(...)Nasze Smaki Dzieciństwa 18. Restauracja Spektakl / Piotrkowska 101 / Poranek Malucha 19. Restauracja Spółdzielnia / OFF Piotrkowska / Wakacje w Ozorkowie 20. Restauracja u Kretschmera / Kopernika 64 / Pampuchy/Jagoda/Sos Waniliowy/Miód 21. Sendai Sushi / Piotrkowska 209 / Powrót Do Dziecięcych Wspomnień 22. SEÑORITAS Restaurant & Lounge / Moniuszki 1A / Chicken And Waffles 23.Sushi Zielony Chrzan / Żwirki 8 / Gołąbki Maki/Roru Kyabetsu 24.Szwalnia smaków – słodka nić / Piotrkowska
Moja pasja smakujuż na moim talerzu :) Nic nie może się zmarnować .... Świński ryjek A tak w Tajlandii kupuje się zupę na wynos. Drinki można wypić prosto z bambusowego kubka :) Sushi Ostrygi, jeszcze nie oczyszczone I już gotowe do zjedzenia.... Przepyszne ! Uwielbiam ! Małże z grilla Szpinak wodny, Morning Glory z boczkiem i ryżem Zupa Won Ton To było coś(...)owocami morza i jajkiem. Wspaniałe ! Ko Phangan :) Kaczka na targu jedzeniowym na Ko Phangan Pad Thai, samemu można wybrać makaron i dodatki. Sushi Wiele rodzajów curry :) Każdy znajdzie coś dla siebie. Grillowane kalnmary, krewetki ... i ośmiornice.. Red snapper czyli LUCJAN CZERWONY z grilla w soli. Krewetki tygrysie Sushi Pyszne pomelo, ku naszemu zdziwieniu ( jak większość owoców ) podawane
Jemy PijemySushi... z czym nam się kojarzy? Danie kuchni japońskiej z ryżu zaprawionego octem ryżowym z dodatkami: owocami morza, rybami, omletem, warzywami...oraz wodorostami nori. Od jakiegoś czasu można zjeść sushi lodowe. Twórcą ich jest Filippo Novelli. Kucharz z zawodu, sommelier, degustator serów...cukiernik z pasji. Lubi poznawać nowe smaki. Sushi lody są połączeniem włoskich lodów (Filippo Novelli jest Włochem
królestwo garówbardzo cieniutkie plasterki (powinny prześwitywać). Można to zrobić krajalnicą, specjalną tarką z przystawką do cienkiego szatkowania, albo nozykiem - łopatką do żółtego sera. Na pergaminie lup podkładce bambusowej do sushi układać plasterki ziemniaka, tak, aby na siebie zachodziły ok 1-2 cm. Powinien powstać placek długości ryby i takiej szerokości, aby dało się winąć całą rybę. Ziemniaki lekko posolić. Na brzeg(...)ziemniaków położyć rybę i ułozyć na niej listki natki. Zawijać wszystko przy pomocy pergaminu lub podkładki bambusowej - tak jakbyśmy robili sushi. To samo zrobić z drugim filetem. Smażyć na patelni z olejem z każdej strony, aż ziemniaki zrobią się złociste. Kiedy się lekko zrumienią zmniejszyć ogień i posmażyć jeszcze 5 minut. Przed podaniem warto odsączyć zbędny tłuszcz przy pomocy ręcznika
Kulinarne InspiracjeKlasyczne sushi jadam okazyjnie, bo nie przepadam za surową rybą. Co innego nasze śledzie, które bardzo lubię ;) Po lekturze pewnego artykułu na temat bakterii, które lubią rozwijać się na odstawionych węglowodanach, obiecuję sobie, że nie będę jeść ryżu, który trochę postał po ugotowaniu. Ale co jakiś czas, szczególnie wtedy, gdy przechodzę obok półek z żywnością azjatycką ;) sięgam po płatki nori(...)przypominam sobie super atmosferę podczas sprezentowanych pracownikom mojej firmy warsztatów w jednej z warszawskich suszarni. Składniki: pół szklanki ryżu do sushi 2 płaty śledziowe awokado imbir marynowany 3 płatki nori kiełki gorczycy ewentualnie przyprawy do doprawienia ryżu sos sojowy Sposobów na gotowanie ryżu jest kilka. Ja najpierw kilka razy ryż płuczę. Zalewam wodą w proporcji 1 porcja ryżu
Weekendy w domu i ogrodzieThan. Nowy lokal mieści się w samym centrum miasta, bliziutko Dworca Centralnego - przy Al. Jerozolimskich 63 (wejście do pasażu od strony ul. Emilii Plater) i można tam znaleźć wspaniałe sushi oraz pyszne drinki. Naprawdę polecam restauracje Izumi bo podają tam świetne jedzenie - nie jestem jakąś znawczynią sushi, ale wszystko co miałam okazję tam jeść było świeżutkie i bardzo mi smakowało(...)Znajomi też zachwalają. Na bankiecie było oczywiście bardzo smakowicie - poza różnymi wersjami sushi podano smażone krewetki w kilku odsłonach, sałatki makaronowe i kurczaka teriyaki, za którym po prostu przepadam. Cały wieczór serwowano gościom pyszne drinki - zarówno z alkoholem jak i bez, do wyboru. Po chyba trzeciej dokładce mojego ulubionego kurczaka postanowiłam, że muszę spróbować zrobić takie danie w domu. Oczywiście
Smaczna Pyzanibh erat. In sed massa sed erat consectetur convallis vel vitae felis. Vivamus in tempus erat. Cras porta nisi sit amet leo ... The post Rice Paper Sushi Rolls first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Rice Paper Sushi Rolls pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.pldaniem głównym. To świetny pomysł na wykorzystanie ryżu z dnia poprzedniego. Ilość składników jest tylko propozycją, w przypadku tej zupy proporcje i dodatki zależą tylko od nas. Ryż do sushi, zieloną herbatę, pastę wasabi, arkusze nori, sezam możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchnie świata Składniki 350 g ugotowanego ryżu – ryż do sushi
Tajemnice SmakuSushi robi się z surowej ryby - my z mężem robimy często z pieczoną lub wędzoną rybą, a nawet czasem z kurczakiem! - Tak z piersią kurczaka i powiem Wam, że równie dobrze smakuje, a dzieciaki i goście taką wersję uwielbiają. Czytaj więcej
Ana Mari's worldSushi robi się z surowej ryby - my z mężem robimy często z pieczoną lub wędzoną rybą, a nawet czasem z kurczakiem! - Tak z piersią kurczaka i powiem Wam, że równie dobrze smakuje, a dzieciaki i goście taką wersję uwielbiają. Czytaj więcej
Ana Mari's worldSushi. Każdy z nas ma pewnie ulubioną „suszarnię” i swoje ulubione rolki, które zamawia zawsze. Nie inaczej jest z nami – w każdym naszym zamówieniu musi znaleźć się sushi z ogórkiem i pikantnym tatarem z łososia. Oboje w domu jesteśmy fanami surowego mięsa i surowych ryb, a tatar przygotowany ze świeżego łososia to nasz zdecydowany faworyt. Kilkukrotnie próbowałam odtworzyć w domu
Karo in the KitchenSushiżercy ze wszystkich krain pałeczki w dłoń! Już 18 czerwca... Artykuł 18 CZERWCA – ŁÓDZKI DZIEŃ SUSHI – ŁÓDŹ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEostra - papryka słodka - chilli - pieprz kolorowy - sól - czosnek niedźwiedzi Przygotowanie: Mięso mielone doprawiamy: paprykami, pieprzem i solą. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Ser kroimy w grube słupki. Matę do sushi wykładamy folią spożywczą. Na niej płasko układamy mięso. Około 1-2 centymetrów od brzegu powinny znaleźć się słupki sera. Całość zwijamy ściśle, jak sushi. Obtaczamy w czosnku niedźwiedzim. Smażymy
Życie zamknięte w smakuPierwsze sushi zrobiłam jakiś rok temu i od tej pory nałogowo zajadam się makami. Jest to najlepszy sposób na prosty i szybki obiad. Oczywiście prosty i szybki staje się po kilkukrotnym przygotowaniu (nie mówiąc o odwróconych makach.. ale o tym może później). Zwinięcie podstawowych maków nie jest trudne i nie wymaga szczególnych umiejętności. Po perfekcyjne sushi możemy udać się
wegetalerzeSkładniki: 250 g ryżu do sushi 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru 6 listków nori 250 g łososia ugotowanego na parze i wystudzonego ogórek pokrojony w słupki (bez pestek) szczypiorek papryka pokrojona w paski kanapkowy serek śmietankowy sos sojowy pasta wasabi dodatkowo: mata do zwijania sushi Przygotowanie: Ryż dokładnie
Kulinarny Pamiętnikatún, czyli kanapkę z tuńczykiem na bagietce z dodatkiem oliwek i papryczek. Nie można zapomnieć także o japońskiej wersji kanapki z tuńczykiem znanej jako tekka maki. Jest to rolka sushi, w której nadzienie stanowi świeży tuńczyk z dodatkiem ryżu ogórka i sosu sojowego. Te kanapki są również popularne w innych częściach Azji takich jak Filipiny czy Tajlandia. Warto również wspomnieć(...)zatem wszechstronnym i smacznym daniem, które znajduje się w menu wielu kultur i kuchni na całym świecie. Niezależnie od tego, czy preferujemy tradycyjną amerykańską wariant śródziemnomorski smak, czy japońskie sushi możesz cieszyć się różnorodnością i smakiem kanapek z tuńczykiem mój drogi czytelniku – podglądaczu. Składniki Bagietka Ser żółty Cebula Pomidor Gruszka, by chrupało 🙂 Pasta Tuńczykowa Tuńczyk Ogórek zielony Szczypiorek Pieczona
RafalCookzakupy na imprezę urodzinową. Poplanowałam sobie różne opcje posiłków, żeby było w miarę zdrowo, żeby się przy nich dobrze siedziało. Najpierw wjechało ciasto (jak to na Śląsku), później wymyśliłam sushi, na końcu mieliśmy posiedzieć przy sałatkach i wegetariańskiej zimnej płycie. Skończyło się na sushi. Objedliśmy się jak foki, nie mieliśmy już siły zjeść czegokolwiek więcej. Zostało więc sporo półproduktów, które
Kardamonovyzrobić można z niemalże większości produktów ale najpopularniejszymi są krewetki, cukinia, oberżyna, grzyby oraz kurczak. Jako, iż danie to wywodzi się z kuchni japońskiej , w owej kuchni również sushi w tempurze jest dość popularne. Osobiście miałam okazję skosztować takiego sushi i obiektywnie stwierdzam, iż smakowało rewelacyjnie. Po obtoczeniu w cieście dane warzywo czy owoc morza wkłada się na gorący olej
MeCooksjQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Jeśli szukacie japońskich dań polecam Wam: – ryż do sushi – domowe sushi – porady, wskazówki jak zrobić – zupa miso EKSPRESOWY RAMEN PRZYGOTOWANIE: 30 minut Składniki bulion: 8-12 grzybów shitake suszonych 3 ząbki czosnku 1-2 szalotki 2 cm świeżego
nietylkopasta.plnóż ma inny kształt i przeznaczenie. Na początek warto wybrać noże podstawowe, takie jak nóż szefa kuchni , nóż do krojenia mięsa oraz nóż do krojenia warzyw. Jeśli jesteś fanem sushi, warto też rozważyć zakup noża do sushi. Długość ostrza Długość ostrza jest ważna, ponieważ wpływa na to, jak precyzyjnie można ciąć. Dla początkujących zaleca się noże z ostrzem o długości
Via Gustoilości witamin i składników mineralnych, jest mniej kaloryczny niż ryż biały. Najlepsze przepisy na dziki ryż to te zawierające warzywa czy kurczaka. Ryż DZIKI kupisz na stronie: Ryż do SUSHI – idealny ryż jest lepki i kleisty, który łatwo pozwoli nam formować ryżowe krążki. Zdecydowanie różni się od tego, który jemy na co dzień. Świetnie sprawdzają się odmiany krótkoziarniste owalne, które(...)nieomal okrągłe. Ryż jest głównym i najważniejszym składnikiem Sushi, dlatego ważne jest aby wybrać dobry jakościowo ryż. Taki kupisz na stronie: Ryż ARBORIO – to odmiana średnioziarnistego, białego, kleistego ryżu. Ryż ten nie zawiera glutenu i ma niski indeks glikemiczny. Dobry jakościowo ryż Arborio to podstawa do pysznego risotto, który możecie kupić na stronie: Firma Biowski oferuje szeroki wybór asortymentu związanego
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneziarnach Jajka w sosie tatarskim Jajka z wędzonym łososiem Grzanki caprese (bruschetta) Grzanki z wędzonym serem Rollsy z tortilli z tatarem wołowym Rollsy z tortilli z tuńczykiem Domowe sushi Sałatka tortowa a'la sushi Szynka z serkiem chrzanowym w galarecie Koreczki z salami i żółtego sera Omletowe rollsy ze szpinakiem i serem
Andzia Pichcioprócz ceny oferowanej przez firmę cateringową sprawdzić opinie o niej, oraz dostępne menu. Na przykład analizując catering dietetyczny Fit Day możemy wybierać spośród różnych diet: standardowej, Vege, Ketonicznej, Sushi box, sokowej, także każdy znajdzie coś dla siebie. Fit Day posiłki Teraz przyszła pora na kilka słów na temat posiłków oferowanych w ramach diety standardowej w Fit Day catering. Jeśli ktoś(...)sojowym. To tylko kilka przykładów pysznych posiłków przygotowanych na podstawowe dania. Jeśli weźmiecie dietę składającą się z 5 dań, to jako drugie śniadanie i podwieczorek możecie otrzymać – sałatkę sushi, kanapkę z twarogiem, budyń czekoladowy, ciasto jaglane z musem daktylowym, farinatę z cukinią. A jeśli jesteście ciekawi co jeszcze ciekawe znajduje się w menu to: sprawdźcie ich menu! Podsumowanie Osobiście
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!słodki ryż w towarzystwie boskiego musu z dojrzałego i soczystego mango to dla mnie też ciekawa odskocznia od tradycyjnej owsianki z owocami. Składniki (2 porcje): 120 g. ryżu do sushi 200 ml. mleczka kokosowego 12-14% House of Asia 100 ml. wody + 2 łyżki 1 łyżka cukru szczypta soli skórka z 1 limonki 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 225 g. pulpy(...)mango Quality Food 1 mniejsze mango 1 łyżeczka prażonego sezamu 2 łyżeczki prażonych siekanych pistacji listki mięty lub melisy do podania Ryż sushi wypłucz kilkukrotnie w zimnej wodzie. Ryż włóż do garnka, wlej wodę, dodaj sól. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu 6 minut. Odstaw garnek z palnika na 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w 2 łyżkach wody
Delicious Placeświęta! Tofuryba – KĄCIK PORAD Jakiego użyć tofu? Najlepiej naturalnego, ale nada się również tofu wędzone lub marynowane w papryce wędzonej. Nori – są to glony używane do sushi. Jest to składnik obowiązkowy, bez którego dzisiejsze danie się nie uda. Olej lniany możesz również zastąpić rzepakowym, ale ten pierwszy lepiej się sprawdzi. Minimalny czas marynowania tofu to 2 godziny(...)świeżo, zaraz po usmażeniu. Dla fanów BEZrybnych smaków na blogu znajdują się również inne przepisy. Zobacz jak zrobić łososia z marchewki , wegański paprykarz , pastę bezrybną , zupę bezrybną oraz wegańskie sushi . Bez zbędnego przedłużania, czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni. Wegańska ryba sama się nie usmaży! Artykuł Tofuryba – Wegańska ryba pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
Blendmanwybranych warzyw i owoców będzie wzbogacał potrawę o witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy. Bazą do przygotowania poke bowl jest zwykle ryż. Najlepiej sprawdzi się ten, używany do sushi ze względu na specyficzną konsystencję, która pozwala na właściwe łączenie wszystkich składników. Sypki ryż nie da tego efektu. Warto dodać, że nie musimy ograniczać się wyłącznie do użycia ryżu. Doskonale(...)poke bowl? Świeżego łososia pokrój w kawałki i zanurz w marynacie przygotowanej z sosu sojowego, oleju sezamowego, imbiru i wstaw do lodówki. W tym czasie ugotuj ryż do sushi. Pokrój w kostkę awokado i mango. Pokrojoną szalotkę i czosnek krótko podsmaż na oleju sezamowym. Składając danie na spodzie miski, ułóż gorący ryż, następnie łososia, awokado i podsmażoną szalotkę
Ugotowane pozamiatanejuż gotowy do smażenia. Sprawdzamy zanurzając na chwilę drewniany patyczek, aż do dna garnka. Może to być rączka drewnianej łyżki lub patyczek do szaszłyków, polecam również bambusowe pałeczki do sushi. Kiedy przy patyczku pojawią się małe bąbelki olej jest gotowy do smażenia. Na talerzyk wysypujemy cukier, śliwkę lekko rozchylamy i tylko od wewnętrznej strony obtaczamy w cukrze(...)Ponownie ją łączymy, zanurzamy w cieście i ostrożnie przekładamy do gorącego oleju. Warto skorzystać z jakiegoś szpikulca, widelca lub jeżeli potraficie pałeczek do sushi, aby nie poparzyć dłoni gorącym olejem. Śliwki smażymy z każdej strony na złoty kolor, wyjmujemy łyżką cedzakową (lub pałeczkami bambusowymi) i odsączamy z namiaru oleju na papierowych ręcznikach. Śliwki posypujemy cukrem pudrem i serwujemy. Smakują wybornie
Tajemnice SmakuPrzypominają sushi, z tą różniącą, że tu wszystko otoczone jest pysznym omletem. Mamy dla was przepis na świetne rolsy. Ostatnio zrobiliśmy je na imprezę i to właśnie one zniknęły jako pierwsze. Przepis na rolsy jajeczne Składniki: 6 jajek, 100 gramów białego ryżu, 1 puszka tuńczyka w kawałkach (170 gramów), 2 garście świeżego szpinaku sałatkowego baby , Sos sambal lub inny ostry(...)Rada: wypełnienie rolsów zależy tylko od twojej pomysłowości – zamiast tuńczyka można użyć awokado, przesmażonych krewetek albo serka w rodzaju Philadelphia. Szpinak natomiast możesz zastąpić dowolną sałatą. Artykuł Rolsy sushi jajeczne. Świetna przekąska, która pierwsza znika na imprezach. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie
Kulinarna PolskaProsta i bardzo smaczna potrawa. Zjesz raz wegańskie sushi bowl z tofu, marynowanymi na szybko warzywami i będziesz chcieć więcej. Bankowo. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: 1 szklanka ryżu 1½ szklanki wody 1 łyżka octu ryżowego lub winnego Marynowane tofu 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki oleju sezamowego 4 łyżki octu ryżowego lub winnego(...)stron aż ser zrobi się złocisty. Krok 5 Wyłóż do misy ryż. Na wierzchu połóż marynowane warzywa, ogórek, awokado, nori, kiełki i tofu. Posyp sezamem. Podawaj. Smacznego! Artykuł Wegański sushi bowl z tofu marynowanym z imbirem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzrozwałkować dość cienko (u mnie nastawa "5" w maszynce Marcato Atlas), pokroić w kwadraty o boku około 3cm i formować garganelli przy pomocy deseczki do gnocchi lub maty do sushi (przetestowałem przy okazji silikonową matę do sushi i sprawdziła się w tej nietypowej roli doskonale); gotowy makaron podsuszyć przez minimum godzinę. 2. Pesto łodygę selera umyć, obrać z zewnętrznych
Pasta Po PolskuDzień dobry, na talerzu nie musi być nudno i dziś Wam pokażę jak możemy zabarwić naturalnie ryż do sushi :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldDzień dobry, na talerzu nie musi być nudno i dziś Wam pokażę jak możemy zabarwić naturalnie ryż do sushi :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldzakupy na imprezę urodzinową. Poplanowałam sobie różne opcje posiłków, żeby było w miarę zdrowo, żeby się przy nich dobrze siedziało. Najpierw wjechało ciasto (jak to na Śląsku), później wymyśliłam sushi, na końcu mieliśmy posiedzieć przy sałatkach i wegetariańskiej zimnej płycie. Skończyło się na sushi. Objedliśmy się jak foki, nie mieliśmy już siły zjeść czegokolwiek więcej. Zostało więc sporo półproduktów, które
Kardamonovytylko czas jest tu kluczem do sukcesu, a także kilka tradycyjnych japońskich dodatków, które warto kupić aby zupa była idealna! Jeśli szukacie japońskich dań polecam Wam: – ryż do sushi – domowe sushi – porady, wskazówki jak zrobić – zupa miso RAMEN PRZYGOTOWANIE: 6h (najlepiej dnia poprzedniego) + 40 minut Składniki bulion: 2 kg kości wieprzowych 1-2 większe korpusy z kurczaka
nietylkopasta.plprywatnego szefa kuchni? Przede wszystkim warto upewnić się, czy wybrana przez nas osoba ma odpowiedniej umiejętności w tym rodzaju kuchni, który sami lubimy najbardziej. Jeśli planujemy przyjęcie pod znakiem sushi i japońskich klimatów to wynajęcie kucharza do domu musi być dokładnie zaplanowane. Dopytajmy taką osobę czy rzeczywiście zna się na kuchni japońskiej i czy potrafi robić sushi w wielu różnych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżce i kroiłam ostrym nożem tak, żeby nie docinać do końca. Ale jest zdecydowanie lepszy sposób, który pozwala też idealnie pokroić większe ziemniaki. Wystarczy wziąć dwie pałeczki do sushi, położyć na nie ziemniaka i nacinać pasterek po plasterku. Te ziemniaki nie potrzebują wielu przypraw. Wystarczy oliwa, sól, ew. mielona papryka. Idealnym dodatkiem zawsze będzie gałązka świeżego rozmarynu, położona obok pieczących(...)łyżeczka papryki (słodkiej lub pół na pół słodkiej i ostrej) Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. Ziemniaki dobrze myjemy. Każdego ziemniaka układamy na dwóch patyczkach do sushi i nacinamy w plastry, zatrzymując nóż na patyczkach. Przygotowujemy naczynie żaroodporne lub blaszkę do pieczenia (można ją wyłożyć papierem do pieczenia). Ziemniaki smarujemy oliwą za pomocą miotełki
bistro mamaUramaki, czyli sushi z ryżem na wierzchu, a glonem nori w środku 🙂 Składniki 4 szt prasowanych glonów nori 250 g ryżu sos do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego 1 … Czytaj dalej Sushi uramaki
czarrna od kuchniZostawiam Wam przepis na karpia w sosie teryiaki, który smakuje obłędnie. Jeśli jesteście fanami sushi i innych azjatyckich smaków spróbujcie zamienić nudnego karpia w niecodzienną potrawę. Jeśli zaś nie przepadacie za sushi, to wypróbujcie przepis na rybę inną niż kiedykolwiek jedliście. Idąc z duchem wspierania polskich producentów itp. przygotowałam zamiast łososia naszego polskiego karpia, którego nie da się w żaden
Eat me! Fit me!osoby na diecie bezglutenowej powinny zwracać uwagę na jej skład. Zapraszam Was do wypróbowania tej zupy, koniecznie z dodatkiem glonów morskich na talerzu jako posypki – jeśli lubicie sushi i tego typu smak, na pewno będzie wam smakowała. PRZEPIS NA MISO Z MAKARONEM Z MARCHEWKI Składniki na Miso z makaronem z marchewki: 4 marchewki 2-3 łyżki pasty miso(...)łyżeczka czosnku granulowanego 3 litry wody szczypiorek do podania kilka łyżeczek mieszanki glonów suszonych (ja użyłam posypki z alg Nori, Wakame, Dulse, Sałaty morskiej) lub płat nori jak do sushi Jak zrobić miso z makaronem z marchewki: Zaczynamy od przygotowania bulionu. Najpierw w garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebule pokrojone w ćwiartki. Następnie dodajemy pokrojone
Dorota Smakujesurowo. Jeśli zdecydujesz się przyrządzać je w domu, będziesz musiał zaopatrzyć się w odpowiednie dodatki czy specjalny gatunek ryżu. Znajdziesz je na stronie: Jednymi z tradycyjnych japońskich potraw są sushi i ramen, które zyskały popularność na całym świecie, w tym również w Europie. Kuchnia japońska to pewien trend, który wynika nie tylko z bogactwa smaków, ale również z walorów zdrowotnych(...)Japończycy używają również wielu aromatycznych ziół i stworzonych na ich bazie sosów, które urozmaicają i podkreślają smak wszystkich potraw. Wszystkie dania są serwowane w elegancki sposób, na przykład – jak sushi – układane w piękne kompozycje na specjalnej deseczce, które zachwycają estetycznym wyglądem i kuszącym zapachem. Na koniec warto wspomnieć, że Japonia słynie także z alkoholu ryżowego: wina oraz sake. Jeśli chciałbyś
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneKalafior dobry na wszystko W międzyczasie udało mi się jednak przerobić risotto dyniowe. Wyszło rewelacyjne! Oczywiście jako zamiennika ryżu ponownie użyłam ryżu z kalafiora . Znacie to rozwiązanie chociażby z sushi z kalafiora lub paelli . Wiadomo, że będzie on inny w smaku i nie da daniu takiej samej konsystencji, ale wizualnie naprawdę przypomina to oryginał. W smaku też jest ono rewelacyjne(...)podkreślę to jeszcze raz – ciut inne. Wiem, że część osób nie jest zwolennikiem stosowania kalafiora w roli zamiennika ryżu i wolą na przykład przygotować sushi z samej ryby i warzyw. Jednak ja jestem wielką fanką kalafiora . Jest to super warzywo, zwłaszcza biorąc pod uwagę jego gęstość odżywczą. I uważam że warto go stosować w daniach, nawet jeśli
Modern Cave GirlJiro śni o sushi" to dokument o mistrzu kuchni japońskiej. Jiro ma 85 lat i jest największym na świecie mistrzem sushi. Dokument z 2011 roku pozwala nam poznać jego historię. Jiro, jego synowie po bokach i uczniowie CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieliście szpinaku zaczną więdnąć dodajemy ciecierzycę z puszki, anchois i przyprawy. Mieszamy dokładnie i podajemy na ciepło. Sałatka ziemniaczana z rzodkwią, porem i bobem Zostało wam trochę rzepy do sushi? Dodajcie ją do sałatki ziemniaczanej. Takiej z rzodkwią, porem i bobem. Składniki na 4 porcję : 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach – obrane i pokrojone w łódeczki pęczek rzodkiewek pokrojonych(...)plasterki 10 cm kawałek pora – pokrojony w cienkie plasterki 10 cm kawałek rzepy do sushi daichi – pokrojony w plasterki małe opakowanie bobu – ugotowane sos ukręcony z 2 łyżek octu jabłkowego, 2 łyżek sosu sojowego, łyżki tahini i łyżki oliwy Przepis na sałatkę ziemniaczana z rzodkwią, porem i bobem Na talerzu ułożyć ziemniaki. Polać sosem. Posypać je rzodkiewką
Ugotowane pozamiatanetopinambur czy skorzonera. To warzywo wraca powoli do łask, bo jest pyszne i oryginalne. Można je zamarynować, żeby starczyło nam na cały rok jako przekąska lub nietypowy dodatek do sushi. Bulion z grzybami, kminkiem i uszkami Bogaty bulion z kminkiem to klasyka kuchni góralskiej i jedna z moich ulubionych zup. Jest jeszcze lepsza w wersji azjatyckiej. Dodawanie grzybów shitake(...)twardym korzeniem, który możemy marynować jak topinambur czy ogórki. Co zrobić z takim nietypowym warzywem? Jest pyszne w sałatce, do chrupania jako przystawka, a nawet jako nietypowy dodatek do sushi. Tak jak na tym zdjęciu, gdzie część hosomaków jest z ryba a część z marynowaną skorzonerą. Jedyne o czym warto pamiętać, to żeby zawsze obierać skorzonerę w rękawiczkach, bo mleczko
Ugotowane pozamiataneJeśli jednak rozsmakujemy się w kuchni japońskiej , naprawdę będziemy mieli o wiele więcej powodów do kulinarnej satysfakcji, niż sushi i zupa miso. Bo japońskie jedzenie , choć bazuje na dość ograniczonej liczbie składników, gwarantuje niemal nieograniczoną liczbę ich naprawdę zaskakujących połączeń… Japońskie przekąski Ze względu na sposób przyrządzania, tempura jest jedną z nielicznych smażonych w głębokim tłuszczu japońskich przekąsek. Potrawę(...)bardzo gorącym oleju. Powstałe w ten sposób panierowane kąski macza się w wywarze z bulionu dashi, sosu sojowego oraz mirin z dodatkiem drobno startej białej rzodkwi daikon. Obok sushi warto spróbować także sashimi . Potrawa to ukłon w stronę naczelnej zasady japońskich kucharzy, która głosi, że ingerencja człowieka w naturalną postać tego, co znajduje on na talerzu powinna być minimalna. Zgodnie
codojedzeniaJest on ważny przez 356 dni. Natomiast, aby go zrealizować musisz zrobić rezerwację w danym obiekcie z siedmiodniowym wyprzedzeniem. Mnie oczywiście zainteresowały kulinaria i wybrałam prezent pod hasłem Sushi dla dwojga. Odwiedziłam warszawską restaurację Benihana, która specjalizuje się w kuchni japońskiej. Spędziliśmy tu miło czas, próbując specjalności lokalu, czyli sushi. W naszym menu znalazła sie zupa miso, tradycyjna sałatka
Kulinarne przygody Gatitymleko? Nie, nie można. W ciąży nie jemy produktów z niepasteryzowanego mleka a zsiadłe mleko właśnie powstaje z mleka, którego nie poddano obróbce termicznej. Czy można jeść w ciąży sushi? W ciąży nie można jest surowego mięsa, również ryb ze względu na ryzyko zatruć pokarmowych. Dlatego jeśli masz ochotę na sushi niech będzie z pieczoną, smażoną rybą lub w wersji
Dorota Smakujebiałą kiełbasą Ryż z pieczonym burakiem i oliwkami Makaron z pesto szpinakowym Sałatka z kaszą Cielęcina pieczona Pasztet jajeczny Pasztet z jajek Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem Vege Sushi z burakiem pieczonym Pizza z boczkiem i serem feta Jajka faszerowane dzikim ryżem i jarmużem Ziołowy omlet na parze z pomidorami Sałatka z kabanosami Makaron po chińsku z omletem Pierogi(...)soczewicą Warzywa na patelnię Sałatka z kurczakiem, awokado, serem pleśniowym i cytrusami Sushi z wędzoną makrelą, ogórkiem i jabłkiem Kopytka jaglane Omlet z jarmużem Surówka z kapusty pekińskiej z pieczonym burakiem, groszkiem i olejem lnianym Pierogi z kaszą gryczaną i serem Artykuł Pomysły na śniadania w marcu pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeDzięki grupie Warszawscy Blogerzy Kulinarni znalazłam się na liście warsztatów sushi w mojej ulubionej suszarni w Warszawie i chyba najładniejszej restauracji - Izumi Sushi (Palmiarnia). Alicja i Alon przygotowali dla nas wiele ciekawostek i atrakcji. Między innymi z różnym skutkiem uczyliśmy się robić omlet japoński, w czym Alon jest prawdziwym mistrzem
Cytryna&Co.ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wiem, wiem, nie będę ekspertem w kwestii sushi 😊 Ale… ostatnio postanowiłam zrobić je sama , nie kupować, a że wyszło całkiem-całkiem i nie było wcale bardzo pracochłonne- wrzucam Wam przepis. Może będzie to zachęta także
Domowe ciastajest dobra przez cały rok. Możemy zrobić jej bardziej “wiosenną”” wersję nawet w środku zimy, jeśli dodamy mrożony bób i rzodkiew daikon. Często kupujemy ją do sushi i zwykle zostaje nam co najmniej połowa z pół kilowej rzodkwi. Co można z nią zrobić? Sałatkę! Składniki: pół kilo ziemniaków ugotowanych w mundurkach – obranych pół kilo młodego bobu(...)mrożonego – ugotowanego por – umyty i pokrojony na plasterki pęczek rzodkiewek – umytych i pokrojonych plasterki pół opakowania – ok 200 g rzodkwi japońskiej daikon ( jak do sushi do kupienia w Kuchniach Świata – rzodkiew Tokyo Takuan) Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy z cytryny duża szczypta soli i pieprzu Przepis na sałatkę
Ugotowane pozamiataneWolna sobota, to luby porwał mnie na sushi. To, że pierwsze moje skojarzenia były takie jak oddech rybi czy rzucie glona, nie przeszkadzało. Zgodziłam się chętnie. Zresztą, na randkę z Nim to zawsze, nawet jak na początku naszej znajomości zabierał mnie na cmentarz, szłam z wielką chęcią (zaznaczę, że nie chadzaliśmy tam kopać). Znaleźliśmy tą […] Artykuł Pierwsze sushi pochodzi
Pink Enveloperozwijającym się mieście weekend. Oczywiście odwiedziłyśmy też kilka restauracji, ale szczególnie jedna podbiła nasze serca no i oczywiście rozpieściła nasze kubki smakowe. Mowa o Ato Ramen. To siostra Ato Sushi, o której pisałam kliknij tutaj . Zapraszam na relację i smakowite zdjęcia. Jeśli do tej pory nie odwiedziliście niewielkiego baru na Off Piotrkowska, to koniecznie musicie to naprawić. Nie będziecie(...)którego wydobywają się boskie aromaty, a kuchnia opiera się na najlepszych składnikach,w większości sprowadzanych z Japonii. Podczas naszej wizyty szefuje im szef kuchni z Ato Sushi, restauracji, która akurat jest w remoncie. Ramen to japońska zupa jednogarnkowa, która od niedawna podbija serca Polaków. To rodzaj fast foodu, który w Japonii jest serwowany na każdym roku
Kulinarne przygody Gatitymarynacie zielonej bogini Poniedziałek: Pasta alla vodka z groszkiem i prosciutto Wtorek: Spaghetti z pesto i szparagami Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek: Sushi bez zawijania- sushi bowl Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Składniki: 200 g makaronu orzo (lub innego drobnego makaronu) 1 cebula 3 ząbki czosnku roztarte na pastę 1 puszka całych
Niedzielny kucharzmarynacie zielonej bogini Poniedziałek: Pasta alla vodka z groszkiem i prosciutto Wtorek: Spaghetti z pesto i szparagami Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek: Sushi bez zawijania- sushi bowl Spaghetti z pesto, szparagami i ziemniakami Składniki: Pęczek szparagów Pęczek bazylii 1/4 szklanki orzechów (najlepiej piniowych, ale sprawdzą się też orzechy laskowe i migdały
Niedzielny kucharzczasu do czasu lubię sobie pozawijać sushi Najlepszą metodą by się nauczyć to robić dla mnie jest oglądanie filmików na yt – polecam ten : A tu proszę efekt mojego zwijania: A Ty lubisz sushi? Robisz je własnoręcznie czy wolisz gotowe
Oka w rosole czyli KaFka gotujeJeśli szukasz totalnie odjechanego pomysłu na danie na wielkanocne śniadanie, to musisz wypróbować ten przepis Chodził za Wami kiedyś smak sushi? Albo macie w kręgu rodziny czy bliskich znajomych wielkich fanów sushi? No właśnie Moja rodzina je uwielbia i to mnie zainspirowało. Kiedy wpadłam na pomysł połączenia łososia i jajka, nie chciałam iść na łatwiznę i dodać po prostu majonez
Eat me! Fit me!Kuchnia japońska… z czym Wam się kojarzy? Pewnie jak większości z nas tylko z sushi, surową rybą, pałeczkami, no i może jeszcze chrzanem wasabi. Tak naprawdę o japońskiej kuchni w Polsce wiemy niewiele i jeśli już się wybieramy do japońskiej restauracji to po to by zjeść tam właśnie sushi. Gdy tymczasem.. . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSerek z nerkowców Serek z nerkowców stworzyłem specjalnie z myślą o sushi. Uwielbiam połączenie delikatnego serka, wasabi, czerwonej cebuli i imbiru. Ten flirt smaków jest bezbłędny! Nie raz miałem już okazję jeść wegańskie sushi , ale zazwyczaj czegoś w nim brakowało… własnie tej delikatnej nuty. Oczywiście serek możemy wykorzystać również w inny sposób. Ja z nim robiłem również tortille w towarzystwie
Blendmanandaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku z winogronami, podrasowany płatkami drożdżowymi i oliwą z pestek dyni. Przepis na ajoblanco można znaleźć tutaj . Danie główne: wegańskie maki sushi z tradycyjnym i surowym „ryżem” (z kalafiora i słonecznika), „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka (warzywa marynowane w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej papryce i oleju lnianym). Przepis(...)surowy ryż tutaj , a na sushi już niebawem na blogu. Deser: tosty francuskie z kremem z orzechów nerkowca z pastą miso i karmelizowanym rabarbarem. Przepis na tosty można znaleźć tu . Zapowiedź warsztatów tak wszystkich nakręciła, że wolne miejsca skończyły się po pół godziny i nie zdążyłem nawet zareklamować ich na blogu! Dlatego w ramach wynagrodzenia przedstawiam
Food Squareniej ten, na którym się piekła. 2. Posmaruj bezowy blat kremem, zostawiając ok. 1cm wolnego miejsca przy brzegach. 3. Zwijaj delikatnie roladę przy pomocy pergaminu, na którym leży (jak sushi). 4. Schłódź w lodówce. Smacznego! Strawberry ripple meringue roulade with basil and lemon cream Ingredients: Meringue: 3 egg whites 150g of icing sugar 1 tablespoon of corn flour 100g strawberries(...)Apply a cream, leaving about 1cm of free space at the edges. 3. Gently roll the roulade with the help of the parchment on which it lies (like sushi). 4. Cool in the fridge. Enjoy! W akcji
Kuchnia w Słońcu SkąpanaRoladki z ogórka to klasyka. To taka bardziej elegancka wersja koreczków serowych . Jest to też doskonała przekąska dla osób, które lubią sushi, ale nie chce im się go robić. Podaję podstawowy przepis, ale w ogórka możemy zamówić wszystko, co dodalibyśmy do domowych sushi maków np. awokado, jeszcze jakąś inną rybę, wasabi, ogonki rakowe i co nam się zamarzy. Składniki: ogórek
Ugotowane pozamiatanegarnek unosi się na wyłączniku,wyłącza gotowanie i uruchamia opcję podtrzymywania ciepła, więc ryż pozostaje gorący, gotowy do jedzenia przez kilka godzin można w nim gotować także ryż do sushi, kasze jęczmienne, kuskus, pęczak, kasze gryczaną i jaglaną, ryż razem z jabłkami itp. można w nim te zrobić doskonałe ciasto, które wielokrotnie przygotowywała na nasze babskie spotkania Panchami(...)Sklepu Kuchnie Świata dla ryżu jaśminowego i długoziarnistego 1,3 ilości ryżu dla ryżu basmati 1,3 (ryż jędrny) lub 1,4 (ryż miękki) ilości ryżu dla ryżu do sushi 1,2 ilości ryżu dla ryżu w otrębach (brązowy, czerwony, czarny) 1,8 razy ilość ryżu Dobór ilości wody w zależności od rodzaju kaszy 1 szklanka kaszy pęczak
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasushi jest z pewnością najbardziej rozpoznawalnym na świecie japońskim daniem, o tyle ramen wydaje się prawdziwą podstawą żywienia w kraju kwitnącej wiśni. Tak mi się wydaje i to nie tylko dlatego, że w swoim czasie obejrzałem wiele odcinków Naruto ;) Popularność ramenu poza Japonią wciąż rośnie (goniąc sushi) i zupa ta podawana jest już chyba wszędzie, nie tylko na ściśle wschodni
zadanie-gotowanieKawałki piersi kurczaka smażone w tempurze, w środku są miękkie i soczyste, zaś z zewnątrz złociste i chrupiące. Wcześniej tempurę w stylu japońskim używałam do panierowania krewetek wykorzystywanych do sushi, a że sushi zbyt często nie robię, opakowanie gotowej tempury zalegało mi w szafce. Chcąc przygotować pierś z kurczaka w nieco inny sposób, zrobiłam ją właśnie w tempurze
Kuchcik gotujeKawałki piersi kurczaka smażone w tempurze, w środku są miękkie i soczyste, zaś z zewnątrz złociste i chrupiące. Wcześniej tempurę w stylu japońskim używałam do panierowania krewetek wykorzystywanych do sushi, a że sushi zbyt często nie robię, opakowanie gotowej tempury zalegało mi w szafce. Chcąc przygotować pierś z kurczaka w nieco inny sposób, zrobiłam ją właśnie w tempurze
Kuchcik gotujeWiele lat temu na pewnym weselu w formie przystawki podawano roladki z łososia. Na początku, zanim jeszcze przystąpiłam do konsumpcji, myślałam, że oto przede mną na talerzu spoczywa sushi. Tym bardziej, ze w owym czasie zawodowe obowiązki posłały Młodych na Daleki Wschód i byłoby to logiczne nawiązanie do ich historii :) No cóż sushi to nie było
zadanie-gotowanieDuszona tykwa jest słodka i chrupiąca, smakuje rewelacyjnie🙂 Składniki: 5 arkuszy prasowanych wodorostów nori 250 g ryżu do sushi sos do ryżu: 3,5 łyżki octu ryżowego 1,5 łyżki cukru 0,5 … Czytaj dalej Sushi z tykwą
czarrna od kuchnijakiś czas polują na niego płatni mordercy nasłani przez złe koncerny FMCG, to jego życie było prawdziwą bajką. Tym razem Tom Hillenbrand bierze na tapetę światek sushi, który w ciągu ostatnich trzydziestu lat zmienił nasze nawyki żywieniowe, ale też przyczynił się do przetrzebienia populacji tuńczyka błękitnopłetwego i spadku jakości ryb na naszych stołach. W świecie, kiedy morza zaczynają świecić pustkami(...)właściciele restauracji sushi mają 2 opcje: albo zmienić profil restauracji, która do tej pory była kurą znoszącą złote jajka, albo znaleźć alternatywne źródło tuńczyka, który nie będzie jednak ani zdrowy, ani bezpieczny. Podstawową obserwacją Hillenbranda jest coś, co zauważyłam na własnym przykładzie. Ludzie na całym świecie zaczynają jeść coraz więcej ryb i są to często te same gatunki jak łosoś
Ugotowane pozamiatanenajlepszych Restauracjach dostaniecie w cenie 39zł. Miejsca można rezerwować tylko na stronie www.restaurantweek.pl ! Już po raz drugi mam zaszczyt być Ambasadorką Restaurant Week Łódź. Z tej okazji odwiedziłam Sendai Sushi w Łodzi. Zobaczcie zdjęcia poniżej. Wszystko pyszne i świeże. Lokal znajduje się przy ulicy Piotrkowskiej 209. Wystrój lokalu bardzo przypadł mi do gustu. Wszyscy mili i uśmiechnięci. Warto zajrzeć ! Jesteście(...)Hotel*** – Łódź , Restauracja La Vende , Lokal , MITMI restobar , MOTYWY , Restauracja Nowa Łódź , Piknik , Quale Restaurant , Restauracja Łódzka and DiM Bar , Restauracja u Kretschmera , Revelo Rezydencja & Restauracja , Sendai Sushi , Senoritas , Spółdzielnia , Stare Kino Cinema Residence , Szpulka , Szwalnia smaków – słodka nić , Szyby Lustra A teraz KONKURS ! Mam do rozdania 2 podwójne zaproszenia na Festiwal Restaurant Week. Zaproszenia można wykorzystać
Moja pasja smakułososiem: Spring rolls z pieczonym łososiem Terrina z łososia w maku Tatar z łososia, z mango, na awokado Łosoś w maku Muszle taco z łososiem wędzonym Nigiri sushi z łososiem Temari sushi Tatar z łososia Szaszłyki z łososia Bliny ziemniaczane z łososiem Kotlety siekane z łososia Najlepszy domowy fishburger Pasta z pieczonego łososia Łosoś pieczony w niskiej temperaturze Chrupiący łosoś
mojewypiekiinietylkopięknych, małopolskich lasach! Nie obyło się oczywiście również bez jedzenia, chociaż czasami nie odgrywa ono kluczowego tematu na moim Instagramie :-). W tym miesiącu razem z koleżankami odwiedziłyśmy Koku Sushi na Noc Sushi - czyli niemal godzinną wyżerkę jedz ile chcesz, jakie to było dobre! Oraz Rzeźnię, w której serwują wyborne żeberka w syropie klonowym! Razem z mężem w ramach Restaurant Week
Pora coś zjeśćmnie to więcej niż sukces, bo Pani Dorota to moja wyrocznia w kwestii wypieków <3 Udało mi się spróbować ciekawego dania podczas Łódzkiego Dnia Sushi - Sushi w kanapce - smaczne, ale porcja zbyt mała jak dla takiego głodomora jak ja Podczas Festiwalu Dobrego Smaku udało mi się spróbować festiwalowej propozycji w lokalu Przerwa , w którym odbywała się II Konferencja Łódź
Cooking Monsterjedliście tęczowe sushi? Nie? To musicie koniecznie wypróbować. Trochę zabawy w barwienie ryżu w kolorową tęczę i wyjdzie wam odjazdowe danie. Tym samym zaskoczycie każdego , nikt mu się nie oprze, nawet największy przeciwnik sushi. Dodam, że barwniki użyte to naturalne metody a nie chemia. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksklepu Asia Tasty, który znajduje się na tyłach hali mirowskiej. Kupiłam tam 50 szt nori za 30 zł. Takie opakowanie starcza mia na bardzo długi czas. Używam nori do sushi oraz wegańskich ryb. W Asia Tasty kupiłam również żółtą rzodkiew za 9,5 zł. Będzie idealna do sushi, ale lubię też ją jeść samą :) Ostatnią rzeczą z Asia Tasty jest
wegujemyŚwietnie się też sprawdzają wszelkie potrawki i gulasze warzywne podane na ziemniakach. Można też robić przeróżne curry z ziemniakami. Gulasz warzywny z ziemniakami Dobrym pomysłem na obiad jest sushi, ale trochę inne niż te tradycyjne bo z ziemniakami :) Sushi z ziemniakami, żółtą rzodkwią, ogórkiem i papryką Na obiad można również przygotować pieczone ziemniaki hasselback, ziemniaki faszerowane czy ziemtaco
wegujemySałatka przygotowana z dodatków do sushi Składniki 3/4 szklanki ryżu 100 g paluszków surimi 1/2 ogórka 1/2 awokado 1/2 puszki grzybów shitake 2 fileciki anchois 1 łyżeczka wasabi 1 łyżka … Czytaj dalej Sałatka a’la sushi
czarrna od kuchniOdkrywanie nowych składników do sushi Składniki 3 szt prasowanych glonów nori 150 g ryżu sos do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczki soli dodatki: grzyby shitake … Czytaj dalej Sushi maki z grzybami shitake
czarrna od kuchniSushi na śniadanie wielkanocne? Czemu nie! W tym roku postanowiłam urozmaicić nieco menu Wielkanocne :) Przepis na sushi publikowałam na blogu jakiś czas temu ---> tutaj Dodatkowo potrzebujemy kilka przepiórczych jajeczek, ogórka do zrobienia rączki koszyczka i ewentualnie małych kurczaczków do ozdoby :) Przygotowujemy tradycyjne maki, do których doczepiamy rączki z ogórka, ozdabiamy jajkiem i kurczakiem. Cudne koszyczki gotowe
Tradycyjna KuchniaDomowe prawie jak z restauracji :) Pierwszy raz i na pewno nie ostatni :) Składniki 5 arkuszu prasowanych wodorostów nori 250 g ryżu do sushi sos do ryżu: 3,5 łyżki … Czytaj dalej Sushi maki
czarrna od kuchniOstatnie weekendy to dom pełen gości. A jak gość w dom, to jedzenia nie może zabraknąć :) Były wspólne pizze, sushi, ciasto marchewkowe i tiramisu. Było głośno, wesoło i tak zwyczajnie dobrze. Na drugi dzień odkryłam, że rogaliki smakują wyśmienicie, odgrzane lekko w piekarniku lub jak kto woli - w mikrofali. Tu pewnie ktoś powie: a jak w mikrofali? Niezdrowe, niedobre(...)sypka kruszonka. Kruszonką posypujemy rogale przed pieczeniem. Ostatnie weekendy to dom pełen gości. A jak gość w dom, to jedzenia nie może zabraknąć :) Były wspólne pizze, sushi, ciasto marchewkowe i tiramisu. Było głośno, wesoło i tak zwyczajnie dobrze. Na drugi dzień odkryłam, że rogaliki smakują wyśmienicie, odgrzane lekko w piekarniku lub jak kto woli - w mikrofali
bistro mamapojęcia dlaczego zrobienie domowego sushi przeraża większość gotujących. ;-) To naprawdę łatwe, szybkie i przyjemne. Dodatkowo tanie w porównaniu do zjedzenia go na mieście. Moja wersja jest zdecydowanie spolszczona i brak w niej surowej ryby, ale taka odpowiada mi najbardziej. 200g ryżu do sushi 4 arkusze nori 1/2 ogórka szklarniowego 4 plasterki sera 4 gałązki szczypiorku 150g łososia wędzonego
Szefowa kuchnismacznym wydaniu. Na plus szybkość podawania dań, na minus malutki lokal, gdzie nie ma za bardzo miejsca, żeby spokojnie usiąść i zjeść. Coś za coś. Do wyboru są tortille, sushi i inne dania oraz słodkości. Z dań na słono jedliśmy tylko tortille, sushi mieliśmy spróbować w weekend, ale niestety lokal jest w sobotę i niedzielę zamknięty, więc trzeba mieć
Bananowe Polektóre Wam podsuwam również można chwycić w garść, nie przestając się bawić np. szaszłyki czy tureckie pizze - lahmacun. Rybne potrawy na jeden kęs to kuleczki z tuńczyka, łososia lub sushi. Poza tym wiele innych. Zapraszam! Mam nadzieję, że z tego zestawienia wybierzecie coś dla siebie :) Życzę Wam wspanialej zabawy sylwestrowej oraz wszystkiego co najlepsze w nowym roku(...)Kulki z tuńczyka na ananasie Rafaelo z wędzonego łososia Sałatka z awokado i tuńczyka podana w łódeczkach z awokado Fishcakes Łosoś wędzony z buraczkami i serem z odrobiną wódki Sushi Deserowe: Carpaccio z pomarańczy Stir fry z ananasa Smacznego
Codzienne Gotowaniesushi przepisu nie będzie .. Kupiłam zestaw zrobiłam jak umiałam :) Moje pierwsze Sushi :)) Pyszne
Gotowanie jest łatweImbir bardzo lubię i często wykorzystuję go jako przyprawę w mojej kuchni, zarówno ten sproszkowany jak i świeży. Marynowany imbir był do tej pory raczej tylko dodatkiem do sushi, taka przegryzka, aby odświeżyć kubki smakowe. Mój młody zaopatrzeniowiec pewnego razu przyniósł marynowanego imbiru w kilogramach :), więc musiałam coś wymyślić jak go wykorzystać, bo raczej takiej ilości samego nie da się(...)zjeść (chyba, że codziennie sushi). Obawiałam się trochę, czy imbir nie zdominuje całego smaku sałatki, jednak obawa okazała się zupełnie zbędna, gdyż imbir nadał jej przyjemnej świeżości i połączył delikatnie wszystkie smaki. Oceniam, że sałatka wyszła pyszna, sycąca i do tego bardzo zdrowa, więc polecam osobom dbającym o linię i nie tylko. Składniki: 1/2 (około 100 g) szklanki suchego ryżu
Kuchcik gotujeWszystkie smaki można mieszać i dowolnie komponować - najlepszym przykładem niech będzie to arabskie "sushi". Typowy arabski chleb pita wraz z nadzieniem, pokrojony i ułożony na talerzu niczym japoński prawdziwy odpowiednik - tym zaskoczycie swoich gości, gwarantujemy. Składniki : 2 większe chlebki pita 1 nieduży ogórek szklarniowy 1/2 papryki czerwonej 1/2 czerwonej cebuli 50g zielonych oliwek z zalewy 100g sera owczego typu greckiego(...)pozostawione 4cm zostało zawinięte do wewnątrz teraz świeżo naostrzonym nożem - najlepiej długi jak do filetowania, delikatnie kroimy na odcinki 3-4cm i kładziemy delikatnie na talerzu - ta wersja "sushi" jest dużo delikatniejsza, łamliwa niż ta dalekowschodnia całość przyozdabiamy cienkimi paskami ogórka i papryki oraz posypujemy czarnuszką tak by przywarła do sera
zobacz ich smakWSZYSCY MAJĄ SUSHI MAM I JA-UWIELBIAM I WIELE RAZY JADŁAM ALE NIGDY NIE MIAŁAM ODWAGI ZROBIĆ SAMA-ALE JAK TO JA ZAWZIĘŁAM SIĘ I SPRÓBOWAŁAM-I WIECIE CO ? TO NAPRAWDĘ NIE JEST TRUDNE,KUPIŁAM ZESTAW DO ROBIENIA SUSHI W TESCO (W ŚRODKU JEST RÓWNIEŻ ULOTKA JAK ROBIĆ)I DO TEGO DOKUPIŁAM TYLKO:-UDAŁO SIĘ -WĘDZONEGO ŁOSOSIA,AWOKADO,SOS SOJOWY
Swojskie jedzonkosmaczny również w sałatkach na zimno. Do gotowania dodaje się tylko sól, by nie przytłumić jego aromatu. Czas gotowania: 15 minut. - RYŻ CALROSE: jest to ryż do sushi. Oczywiście jest wiele innych odmian; ja używam najczęściej tej, bo jest wysokiej jakości, a tańszy od innych odmian. Uprawiany jest w Kalifornii, skąd wynika jego niższa cena od innych odmian(...)ryżu do sushi. Ten klimat jednak mu sprzyja; po ugotowaniu jest klejący i śnieżnobiały. Namaczanie: 20 minut; czas gotowania: 15 minut, czas pod pokrywką: 5 minut. - KASZA JAGLANA: otrzymywana z prosa, najstarszego uprawianego gatunku zboża. Jest najzdrowszą ze wszystkich kasz i jako jedyna ma właściwości zasadotwórcze. Dzięki dużej zawartości krzemu korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Wyróżnia
Wegańska kuchnia orientalnatreści wiadomości zaznaczyli, że bardzo spodobały im się moje przepisy z wykorzystaniem ich produktów i w zamian chcieliby wysłać drobny upominek. Już raz od firmy dostałam profesjonalne pałeczki do sushi. Zgodziłam się, nie często trafia mi się taka miła wiadomość. A to dla mnie dużo znaczy bo ktoś gdzieś tam w czeluściach internetu odnalazł tego mojego bloga i docenił moje(...)TaoTao - sosy, makarony, grzyby, owoce i wiele innych produktów orientalnych, ( facebook ) Ammko - właściciel marki Ammko - zupy błyskawiczne, ( facebook ) TOKYOTO - właściciel marki TOKYOTO – produkty kuchni japońskiej, w tym produkty do sushi. Źródło: http://www.tan-viet.com.pl/pl/firma/historia
ClauditteMissCookingróżne rodzaje bio tofu i kiełbaski (uwielbiam), dziękuję bardzo za ten miły gest, będę z przyjemnością testować i pisać dla Was przepisy z ich użyciem :) Na pierwszy ogień poszło sushi, które uwielbiam :) Składniki: - arkusze glonów nori (ilość zależy od ilości ryżu), - ryż do sushi (ok 3/4 szkl) - awokado (wystarczy 1/2), - długi zielony ogórek, - bio tofu wędzone ( Polsoja ), - gruby szczypior, - czerwona
Co na wege obiad?więc kupic dwie - jeśli chcemy się trzymać przepisu. Pomysłałam sobie, że z tej ilosci sera - to ja rodziny nie nakarmię. A jeśli już to porcje będę wielkosci sushi - to da radę. Na szczęście w TKMax rok temu kupiłam tortownice wielkosci rozłożonej dłoni ( mojej dłoni), więc pomyśłałm sobie, że mam w czym upiec. Sernik zrobiłam z takich skłądników(...)minimalistyczny piecze sie go w 170 stopniach nie 15 minut a 35 minut ( chyba, ze to wina mojego piekarnika) Czy dobry? bardzo dobry. Jednak porcja musi być wielkosci sushi. Więc jeśli ktoś robi przyjęcie w japońskim stylu - będzie idelany. Zostanę przy serniku wieldeńskim lub królewskim. Japoński będę robić z podwojonych składników sera. Ich proporcje : 3 jaja 120 gram
AZgotuj!Dieta to nie tylko warzywa, owoce i ograniczenia, to także smaczne pełnowartościowe posiłki, które wcale nie dają nam poczucia niedosytu. Przed wami lekkie pełnobiałkowe omletowe sushi pełne witami i składników odżywczych. Idealnie smakuje z kieliszkiem maślanki naturalnej.Wykwintnie wyglądające danie nie muszą wcale być drogie. Proste danie podane w troszkę ciekawszy sposób urozmaici napewno nasz plan dnia, a pyszne smaki pomogą(...)środek ostudzonego omletu nałożyć równomiernie łososia 4. Zawinąć 5. Pokroić w 1- 1,5 cm paski 6. Sos sojowy połączyć dokładnie z wasabi. 7. Jeść maczając omletowe sushi w sosie. Podawać ostudzone. Posypane po wierzchu ziarnami sezamu. Smacznego :) Zobacz także: Kuchnia japońska: Okonomiyaki
KreatywnePinyświeżymi homarami! Ogólnie miejsce zrobiło na mnie ogromne wrażenie, mogłabym tam chodzić godzinami i się po prostu zachwycać. Zjeść można wszystko - od owsianki, przez naleśniki, hamburgery aż do sushi. Każdy znajdzie coś dla siebie. A jeśli akurat nie jesteś głodny - kup przyprawy, świeże zioła, mięso, ryby lub ciasteczka. Nikt nie wyjdzie stamtąd głodny, a i wyjście z pustym rękami graniczy(...)cudem. Tak wyglądał nasz pierwszy dzień. Razem z koleżankami wybrałyśmy się na sushi - było naprawdę bardzo smaczne. Później wróciłyśmy do hotelu, i poszłyśmy wcześnie spać, żeby przygotować się na kolejny dzień. Tu bowiem zaczynała się prawdziwa zabawa - podzieleni na grupy, ruszyliśmy zwiedzać to, co nas najbardziej interesuje. Była więc największa fabryka chleba, jaką w życiu widziałam i hurtownia, w której
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTocai, 15% Cortese (Fernanda), 15% Chardonnay - Riesling – Sauvignon. Kolor żółty z zielonymi refleksami. Wino pachnie jabłkami, egzotycznymi owocami oraz kwiatami. Bardzo dobra przyjemna kwasowość. Wino to będzie dobrym uzupełnieniem sushi, sashimi, białych mięs oraz twardych serów. Soave Classico 2012 ( 43 zł. ) 100% Garganega. Wino w kolorze jasno żółtym z zielonkawymi refleksami. Wino jest lekkie i aromatyczne, dominują aromaty owocowe(...)wino potężne, z aromatami wiśni, śliwki oraz pieprzu. Wino jest krągłe z łagodnymi taninami. Z bardzo długim finiszem. Wyczuwamy w nim nuty czekolady i rodzynek. Polecane do surowego tuńczyka, sushi i dań kuchni indyjskiej, tajskiej i wietnamskiej. Ale chyba „ go szkoda”, idealne do powolnego sączenia. Po otwarciu przelać do karafki celem napowietrzenia. Wspaniałe wino. Generalnie wina Monte
królestwo garówEtnograficznym w Warszawie . W świat kuchni i kultury kulinarnej Japonii wprowadzała nas Pani Hiroko Nakazawa, Ambasador Kultury Japonii. Po krótkim wykładzie poprowadziła warsztaty, podczas których uczyliśmy się robić ozdobne sushi – kazari zushi. Uczyliśmy się robić sushi z „różą” w środku. Mieliśmy również możliwość spróbowania kilku charakterystycznych dla prefektury Nagano potraw, miso shiru, makaronu gryczanego soba, herbaty
królestwo garówgłębokim tłuszczu. Świetne danie na imprezkę, ale także jako przekąska podczas wieczoru przed telewizorem. Składniki szklanka ryżu arborio (może też być mało włoski, ale doskonale lepki ryż do sushi) pomidor (spażony o obrany) lub 2 pomidory z puszki 2 suszone pomidory ząbek czosnku 1/2 cebuli 10 dkg mielonego mięsa (kurczak albo wieprzowina) 25 dkg zielonego groszku (może być(...)kostkę pomidor. Dusić wszystko aż woda z pomidorów odparuje, a farsz stanie się gęsty. Dosolić do smaku. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja użyłam ryżu do sushi, zalałam szklankę ryżu szklanką wody. Gotowałam przez 15 minut. Wyłączyłam gaz i zostawiłam jeszcze 10 min pod przykryciem, żeby ryż wchłonął calą wodę. Kiedy ryż lekko przestygnie dodać do niego
Kulinarne InspiracjeWolna sobota, to luby porwał mnie na sushi. To, że pierwsze moje skojarzenia były takie jak oddech rybi czy rzucie glona, nie przeszkadzało. Zgodziłam się chętnie. Zresztą, na randkę z Nim to zawsze, nawet jak na początku naszej znajomości zabierał mnie na cmentarz, szłam z wielką chęcią (zaznaczę, że nie chadzaliśmy tam kopać). Znaleźliśmy tę restaurację, gdzie bez tłumów(...)miłą obsługą, pod parasolem, skonsumowaliśmy nasze pierwsze sushi. Pałeczki poszły w ruch, i tak ja pochłonęłam futomaki z pieczonym łososiem, a że luby nie lubi łososia, zamienił go sobie na krewetki. Nasze zamówienie pięknie prezentowało się na desce, gdzie podano Nam również marynowany imbir i kapkę chrzanu wasabi. Coraz bardziej podoba mi się kuchnia japońska
pink envelopeprzezabawny. Cudowna Meryl Streep idealnie oddała swoją grą charakter i osobowość znanej kucharki. Wszystko kręci się wokół jedzenia, które aż "pachnie" z ekranu. Rewelacja! Dzień 2 . " JIRO ŚNI O SUSHI" (2011) Dokument o 85-letnim japońskim mistrzu sushi, a jednocześnie najstarszym kucharzem, którego restauracji przyznano trzy gwiazdki Michelina. Pisarz kulinarny, Yotomata, wprowadza widza w niezwykły świat targów rybnych
W kuchni Karmel-itkiPiątkowy obiad to dla mnie danie mączne. Naleśniki, kluchy, pierogi, makaron. Czasami ryż z truskawkami. Czasami coś innego, ale bardzo rzadko. Chciałabym, żeby kiedyś moje dzieci idąc na sushi (choć podejrzewam, że za 15 lat sushi będzie passé), lub inne przyszłe modne jedzenie, o którym jeszcze dziś nie mamy pojęcia, będą z rozrzewnieniem wspominały piątkowe kluchy swojej matki :) Czytaj więcej
bistro mamanorweskiego (600-800 g) 8 płatów alg nori olej sezamowy lub arachidowy sól morska Filet podzielić na 8 równych części. Każdy kawałek posolić. Następnie umieścić na macie do zawijania sushi płat nori. Na 1/3 wysokości położyć wzdłuż dwa kawałki łososia. Zawinąć do środka tak jak sushi. Wziąć drugi płat nori i zwilżyć go odrobiną wody. Na 1/3 wysokości położyć przygotowany
Food SquareObydwoje z Wybrankiem uwielbiamy kuchnię japońską i uwielbienie to nie kończy się na sushi! Dzisiaj prezentuję pomysł na znaną z sushi-barów orientalną zupę miso, przyrządzoną niewielkim nakładem pracy, bo z wykorzystaniem dostępnych w większości supermarketów saszetek instant. Jednak nie zrażajcie się do tego rozwiązania. Efekt jest doprawdy wspaniały! Przecież nie zawsze mamy czas na spędzanie wielu godzin w kuchni
Taste Of My Daysamego oglądania dostałam ślinotoku! Znajdziemy tam produkty z Ameryki, Wielkiej Brytanii, Azji, Indii, Japonii oraz gamę produktów bezglutenowych. Do testowania otrzymałam świetny zestaw, który na pewno wykorzystam do sushi (a ciasteczka chętnie schrupię :)). W mojej paczuszce była: zaprawa do ryżu ocet ryżowy mata bambusowa sos sojowy imbir różowy ciasteczka bezglutenowe Od razu mam ochotę zakasać rękawy i lepić nigiri oraz
Brzuszki Łakomczuszkimąż 7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna? Tajska 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna porażka… ciasto z owocami- zapomnialam dodac proszku do pieczenia :)- a I miałam 8 lat 11. Pieprz, czy wanilia? Oczywiście , że pieprz(...)nartach 5. Moja ulubiona pora roku to... Wiosna 6. Pisze bloga bo ... Pomaga mi znalezć nowe znaczenie życia 7. Twoja największa słabość to.. Sushi 8. Ulubiona potrawa wigilijna? Pierogi z kapustą I grzybami 9. Ulubione śniadanie? Jajka sadzone 10. Kawa czy herbata ? Herbata 11. Ulubiony gatunek sera? Brie
Smaki Edyty