jakiś czas polują na niego płatni mordercy nasłani przez złe koncerny FMCG, to jego życie było prawdziwą bajką. Tym razem Tom Hillenbrand bierze na tapetę światek sushi, który w ciągu ostatnich trzydziestu lat zmienił nasze nawyki żywieniowe, ale też przyczynił się do przetrzebienia populacji tuńczyka błękitnopłetwego i spadku jakości ryb na naszych stołach. W świecie, kiedy morza zaczynają świecić pustkami(...)właściciele restauracji sushi mają 2 opcje: albo zmienić profil restauracji, która do tej pory była kurą znoszącą złote jajka, albo znaleźć alternatywne źródło tuńczyka, który nie będzie jednak ani zdrowy, ani bezpieczny. Podstawową obserwacją Hillenbranda jest coś, co zauważyłam na własnym przykładzie. Ludzie na całym świecie zaczynają jeść coraz więcej ryb i są to często te same gatunki jak łosoś
Ugotowane pozamiatanenajlepszych Restauracjach dostaniecie w cenie 39zł. Miejsca można rezerwować tylko na stronie www.restaurantweek.pl ! Już po raz drugi mam zaszczyt być Ambasadorką Restaurant Week Łódź. Z tej okazji odwiedziłam Sendai Sushi w Łodzi. Zobaczcie zdjęcia poniżej. Wszystko pyszne i świeże. Lokal znajduje się przy ulicy Piotrkowskiej 209. Wystrój lokalu bardzo przypadł mi do gustu. Wszyscy mili i uśmiechnięci. Warto zajrzeć ! Jesteście(...)Hotel*** – Łódź , Restauracja La Vende , Lokal , MITMI restobar , MOTYWY , Restauracja Nowa Łódź , Piknik , Quale Restaurant , Restauracja Łódzka and DiM Bar , Restauracja u Kretschmera , Revelo Rezydencja & Restauracja , Sendai Sushi , Senoritas , Spółdzielnia , Stare Kino Cinema Residence , Szpulka , Szwalnia smaków – słodka nić , Szyby Lustra A teraz KONKURS ! Mam do rozdania 2 podwójne zaproszenia na Festiwal Restaurant Week. Zaproszenia można wykorzystać
Moja pasja smakułososiem: Spring rolls z pieczonym łososiem Terrina z łososia w maku Tatar z łososia, z mango, na awokado Łosoś w maku Muszle taco z łososiem wędzonym Nigiri sushi z łososiem Temari sushi Tatar z łososia Szaszłyki z łososia Bliny ziemniaczane z łososiem Kotlety siekane z łososia Najlepszy domowy fishburger Pasta z pieczonego łososia Łosoś pieczony w niskiej temperaturze Chrupiący łosoś
mojewypiekiinietylkopięknych, małopolskich lasach! Nie obyło się oczywiście również bez jedzenia, chociaż czasami nie odgrywa ono kluczowego tematu na moim Instagramie :-). W tym miesiącu razem z koleżankami odwiedziłyśmy Koku Sushi na Noc Sushi - czyli niemal godzinną wyżerkę jedz ile chcesz, jakie to było dobre! Oraz Rzeźnię, w której serwują wyborne żeberka w syropie klonowym! Razem z mężem w ramach Restaurant Week
Pora coś zjeśćmnie to więcej niż sukces, bo Pani Dorota to moja wyrocznia w kwestii wypieków <3 Udało mi się spróbować ciekawego dania podczas Łódzkiego Dnia Sushi - Sushi w kanapce - smaczne, ale porcja zbyt mała jak dla takiego głodomora jak ja Podczas Festiwalu Dobrego Smaku udało mi się spróbować festiwalowej propozycji w lokalu Przerwa , w którym odbywała się II Konferencja Łódź
Cooking Monsterjedliście tęczowe sushi? Nie? To musicie koniecznie wypróbować. Trochę zabawy w barwienie ryżu w kolorową tęczę i wyjdzie wam odjazdowe danie. Tym samym zaskoczycie każdego , nikt mu się nie oprze, nawet największy przeciwnik sushi. Dodam, że barwniki użyte to naturalne metody a nie chemia. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksklepu Asia Tasty, który znajduje się na tyłach hali mirowskiej. Kupiłam tam 50 szt nori za 30 zł. Takie opakowanie starcza mia na bardzo długi czas. Używam nori do sushi oraz wegańskich ryb. W Asia Tasty kupiłam również żółtą rzodkiew za 9,5 zł. Będzie idealna do sushi, ale lubię też ją jeść samą :) Ostatnią rzeczą z Asia Tasty jest
wegujemyŚwietnie się też sprawdzają wszelkie potrawki i gulasze warzywne podane na ziemniakach. Można też robić przeróżne curry z ziemniakami. Gulasz warzywny z ziemniakami Dobrym pomysłem na obiad jest sushi, ale trochę inne niż te tradycyjne bo z ziemniakami :) Sushi z ziemniakami, żółtą rzodkwią, ogórkiem i papryką Na obiad można również przygotować pieczone ziemniaki hasselback, ziemniaki faszerowane czy ziemtaco
wegujemySałatka przygotowana z dodatków do sushi Składniki 3/4 szklanki ryżu 100 g paluszków surimi 1/2 ogórka 1/2 awokado 1/2 puszki grzybów shitake 2 fileciki anchois 1 łyżeczka wasabi 1 łyżka … Czytaj dalej Sałatka a’la sushi
czarrna od kuchniOdkrywanie nowych składników do sushi Składniki 3 szt prasowanych glonów nori 150 g ryżu sos do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczki soli dodatki: grzyby shitake … Czytaj dalej Sushi maki z grzybami shitake
czarrna od kuchniSushi na śniadanie wielkanocne? Czemu nie! W tym roku postanowiłam urozmaicić nieco menu Wielkanocne :) Przepis na sushi publikowałam na blogu jakiś czas temu ---> tutaj Dodatkowo potrzebujemy kilka przepiórczych jajeczek, ogórka do zrobienia rączki koszyczka i ewentualnie małych kurczaczków do ozdoby :) Przygotowujemy tradycyjne maki, do których doczepiamy rączki z ogórka, ozdabiamy jajkiem i kurczakiem. Cudne koszyczki gotowe
Tradycyjna KuchniaDomowe prawie jak z restauracji :) Pierwszy raz i na pewno nie ostatni :) Składniki 5 arkuszu prasowanych wodorostów nori 250 g ryżu do sushi sos do ryżu: 3,5 łyżki … Czytaj dalej Sushi maki
czarrna od kuchniOstatnie weekendy to dom pełen gości. A jak gość w dom, to jedzenia nie może zabraknąć :) Były wspólne pizze, sushi, ciasto marchewkowe i tiramisu. Było głośno, wesoło i tak zwyczajnie dobrze. Na drugi dzień odkryłam, że rogaliki smakują wyśmienicie, odgrzane lekko w piekarniku lub jak kto woli - w mikrofali. Tu pewnie ktoś powie: a jak w mikrofali? Niezdrowe, niedobre(...)sypka kruszonka. Kruszonką posypujemy rogale przed pieczeniem. Ostatnie weekendy to dom pełen gości. A jak gość w dom, to jedzenia nie może zabraknąć :) Były wspólne pizze, sushi, ciasto marchewkowe i tiramisu. Było głośno, wesoło i tak zwyczajnie dobrze. Na drugi dzień odkryłam, że rogaliki smakują wyśmienicie, odgrzane lekko w piekarniku lub jak kto woli - w mikrofali
bistro mamapojęcia dlaczego zrobienie domowego sushi przeraża większość gotujących. ;-) To naprawdę łatwe, szybkie i przyjemne. Dodatkowo tanie w porównaniu do zjedzenia go na mieście. Moja wersja jest zdecydowanie spolszczona i brak w niej surowej ryby, ale taka odpowiada mi najbardziej. 200g ryżu do sushi 4 arkusze nori 1/2 ogórka szklarniowego 4 plasterki sera 4 gałązki szczypiorku 150g łososia wędzonego
Szefowa kuchnismacznym wydaniu. Na plus szybkość podawania dań, na minus malutki lokal, gdzie nie ma za bardzo miejsca, żeby spokojnie usiąść i zjeść. Coś za coś. Do wyboru są tortille, sushi i inne dania oraz słodkości. Z dań na słono jedliśmy tylko tortille, sushi mieliśmy spróbować w weekend, ale niestety lokal jest w sobotę i niedzielę zamknięty, więc trzeba mieć
Bananowe Pole