Kuchnia japońska… z czym Wam się kojarzy? Pewnie jak większości z nas tylko z sushi, surową rybą, pałeczkami, no i może jeszcze chrzanem wasabi. Tak naprawdę o japońskiej kuchni w Polsce wiemy niewiele i jeśli już się wybieramy do japońskiej restauracji to po to by zjeść tam właśnie sushi. Gdy tymczasem.. . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSerek z nerkowców Serek z nerkowców stworzyłem specjalnie z myślą o sushi. Uwielbiam połączenie delikatnego serka, wasabi, czerwonej cebuli i imbiru. Ten flirt smaków jest bezbłędny! Nie raz miałem już okazję jeść wegańskie sushi , ale zazwyczaj czegoś w nim brakowało… własnie tej delikatnej nuty. Oczywiście serek możemy wykorzystać również w inny sposób. Ja z nim robiłem również tortille w towarzystwie
Blendmanandaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku z winogronami, podrasowany płatkami drożdżowymi i oliwą z pestek dyni. Przepis na ajoblanco można znaleźć tutaj . Danie główne: wegańskie maki sushi z tradycyjnym i surowym „ryżem” (z kalafiora i słonecznika), „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka (warzywa marynowane w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej papryce i oleju lnianym). Przepis(...)surowy ryż tutaj , a na sushi już niebawem na blogu. Deser: tosty francuskie z kremem z orzechów nerkowca z pastą miso i karmelizowanym rabarbarem. Przepis na tosty można znaleźć tu . Zapowiedź warsztatów tak wszystkich nakręciła, że wolne miejsca skończyły się po pół godziny i nie zdążyłem nawet zareklamować ich na blogu! Dlatego w ramach wynagrodzenia przedstawiam
Food Squareniej ten, na którym się piekła. 2. Posmaruj bezowy blat kremem, zostawiając ok. 1cm wolnego miejsca przy brzegach. 3. Zwijaj delikatnie roladę przy pomocy pergaminu, na którym leży (jak sushi). 4. Schłódź w lodówce. Smacznego! Strawberry ripple meringue roulade with basil and lemon cream Ingredients: Meringue: 3 egg whites 150g of icing sugar 1 tablespoon of corn flour 100g strawberries(...)Apply a cream, leaving about 1cm of free space at the edges. 3. Gently roll the roulade with the help of the parchment on which it lies (like sushi). 4. Cool in the fridge. Enjoy! W akcji
Kuchnia w Słońcu SkąpanaRoladki z ogórka to klasyka. To taka bardziej elegancka wersja koreczków serowych . Jest to też doskonała przekąska dla osób, które lubią sushi, ale nie chce im się go robić. Podaję podstawowy przepis, ale w ogórka możemy zamówić wszystko, co dodalibyśmy do domowych sushi maków np. awokado, jeszcze jakąś inną rybę, wasabi, ogonki rakowe i co nam się zamarzy. Składniki: ogórek
Ugotowane pozamiatanegarnek unosi się na wyłączniku,wyłącza gotowanie i uruchamia opcję podtrzymywania ciepła, więc ryż pozostaje gorący, gotowy do jedzenia przez kilka godzin można w nim gotować także ryż do sushi, kasze jęczmienne, kuskus, pęczak, kasze gryczaną i jaglaną, ryż razem z jabłkami itp. można w nim te zrobić doskonałe ciasto, które wielokrotnie przygotowywała na nasze babskie spotkania Panchami(...)Sklepu Kuchnie Świata dla ryżu jaśminowego i długoziarnistego 1,3 ilości ryżu dla ryżu basmati 1,3 (ryż jędrny) lub 1,4 (ryż miękki) ilości ryżu dla ryżu do sushi 1,2 ilości ryżu dla ryżu w otrębach (brązowy, czerwony, czarny) 1,8 razy ilość ryżu Dobór ilości wody w zależności od rodzaju kaszy 1 szklanka kaszy pęczak
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasushi jest z pewnością najbardziej rozpoznawalnym na świecie japońskim daniem, o tyle ramen wydaje się prawdziwą podstawą żywienia w kraju kwitnącej wiśni. Tak mi się wydaje i to nie tylko dlatego, że w swoim czasie obejrzałem wiele odcinków Naruto ;) Popularność ramenu poza Japonią wciąż rośnie (goniąc sushi) i zupa ta podawana jest już chyba wszędzie, nie tylko na ściśle wschodni
zadanie-gotowanieKawałki piersi kurczaka smażone w tempurze, w środku są miękkie i soczyste, zaś z zewnątrz złociste i chrupiące. Wcześniej tempurę w stylu japońskim używałam do panierowania krewetek wykorzystywanych do sushi, a że sushi zbyt często nie robię, opakowanie gotowej tempury zalegało mi w szafce. Chcąc przygotować pierś z kurczaka w nieco inny sposób, zrobiłam ją właśnie w tempurze
Kuchcik gotujeKawałki piersi kurczaka smażone w tempurze, w środku są miękkie i soczyste, zaś z zewnątrz złociste i chrupiące. Wcześniej tempurę w stylu japońskim używałam do panierowania krewetek wykorzystywanych do sushi, a że sushi zbyt często nie robię, opakowanie gotowej tempury zalegało mi w szafce. Chcąc przygotować pierś z kurczaka w nieco inny sposób, zrobiłam ją właśnie w tempurze
Kuchcik gotujeWiele lat temu na pewnym weselu w formie przystawki podawano roladki z łososia. Na początku, zanim jeszcze przystąpiłam do konsumpcji, myślałam, że oto przede mną na talerzu spoczywa sushi. Tym bardziej, ze w owym czasie zawodowe obowiązki posłały Młodych na Daleki Wschód i byłoby to logiczne nawiązanie do ich historii :) No cóż sushi to nie było
zadanie-gotowanieDuszona tykwa jest słodka i chrupiąca, smakuje rewelacyjnie🙂 Składniki: 5 arkuszy prasowanych wodorostów nori 250 g ryżu do sushi sos do ryżu: 3,5 łyżki octu ryżowego 1,5 łyżki cukru 0,5 … Czytaj dalej Sushi z tykwą
czarrna od kuchnijakiś czas polują na niego płatni mordercy nasłani przez złe koncerny FMCG, to jego życie było prawdziwą bajką. Tym razem Tom Hillenbrand bierze na tapetę światek sushi, który w ciągu ostatnich trzydziestu lat zmienił nasze nawyki żywieniowe, ale też przyczynił się do przetrzebienia populacji tuńczyka błękitnopłetwego i spadku jakości ryb na naszych stołach. W świecie, kiedy morza zaczynają świecić pustkami(...)właściciele restauracji sushi mają 2 opcje: albo zmienić profil restauracji, która do tej pory była kurą znoszącą złote jajka, albo znaleźć alternatywne źródło tuńczyka, który nie będzie jednak ani zdrowy, ani bezpieczny. Podstawową obserwacją Hillenbranda jest coś, co zauważyłam na własnym przykładzie. Ludzie na całym świecie zaczynają jeść coraz więcej ryb i są to często te same gatunki jak łosoś
Ugotowane pozamiatanenajlepszych Restauracjach dostaniecie w cenie 39zł. Miejsca można rezerwować tylko na stronie www.restaurantweek.pl ! Już po raz drugi mam zaszczyt być Ambasadorką Restaurant Week Łódź. Z tej okazji odwiedziłam Sendai Sushi w Łodzi. Zobaczcie zdjęcia poniżej. Wszystko pyszne i świeże. Lokal znajduje się przy ulicy Piotrkowskiej 209. Wystrój lokalu bardzo przypadł mi do gustu. Wszyscy mili i uśmiechnięci. Warto zajrzeć ! Jesteście(...)Hotel*** – Łódź , Restauracja La Vende , Lokal , MITMI restobar , MOTYWY , Restauracja Nowa Łódź , Piknik , Quale Restaurant , Restauracja Łódzka and DiM Bar , Restauracja u Kretschmera , Revelo Rezydencja & Restauracja , Sendai Sushi , Senoritas , Spółdzielnia , Stare Kino Cinema Residence , Szpulka , Szwalnia smaków – słodka nić , Szyby Lustra A teraz KONKURS ! Mam do rozdania 2 podwójne zaproszenia na Festiwal Restaurant Week. Zaproszenia można wykorzystać
Moja pasja smakułososiem: Spring rolls z pieczonym łososiem Terrina z łososia w maku Tatar z łososia, z mango, na awokado Łosoś w maku Muszle taco z łososiem wędzonym Nigiri sushi z łososiem Temari sushi Tatar z łososia Szaszłyki z łososia Bliny ziemniaczane z łososiem Kotlety siekane z łososia Najlepszy domowy fishburger Pasta z pieczonego łososia Łosoś pieczony w niskiej temperaturze Chrupiący łosoś
mojewypiekiinietylkopięknych, małopolskich lasach! Nie obyło się oczywiście również bez jedzenia, chociaż czasami nie odgrywa ono kluczowego tematu na moim Instagramie :-). W tym miesiącu razem z koleżankami odwiedziłyśmy Koku Sushi na Noc Sushi - czyli niemal godzinną wyżerkę jedz ile chcesz, jakie to było dobre! Oraz Rzeźnię, w której serwują wyborne żeberka w syropie klonowym! Razem z mężem w ramach Restaurant Week
Pora coś zjeść