skomplikowany, dlatego dopiero dziś mam czas na podsumowanie tego, co działo się na blogu w maju, a działo się naprawdę dużo ... Sukcesy i nowości: Po zjedzeniu prawdziwego sushi przygotowanego przez naszego znajomego w Nekko Sushi zakochałam się w tej potrawie! <3 Tak mnie zainspirowało, że postanowiłam popichcić nieco w azjatyckim stylu i zaopatrzyłam się w niezbędne produkty(...)pyszne koktajle, zupy kremy itp. :) Konferencja Łódź bloguje, która odbędzie się 18 czerwca, wezmę w niej udział po raz pierwszy i mam nadzieję nie ostatni raz Łódzki dzień sushi - 18 czerwca - to danie tak mnie zauroczyło, że nie omieszkam spróbować kolejnych pyszności A co Wy planujecie upichcić w tym miesiącu? Jakie macie plany, nie tylko kulinarne, na czerwiec? Podzielcie się
Cooking MonsterHosomaki z krewetką w tempurze Przepis na 2 rolki (12-14 hosomaków): 1/2 szklanki ryżu do sushi + 3/4 szklanki wody 3 łyżki octu ryżowego, szczypta soli i cukru 4 krewetki w tempurze 3 łyżki oleju rzepakowego kawałek tykwy kawałek marynowanej rzepy 4 łyżki serka Philadelphia szczypta sezamu 2 wodorosty nori Do podania: wasabi marynowany imbir sos sojowy lub/i(...)oraz tykwę i rzepę. Łapiemy za wodorost i zwijamy tak, by owinąć całą zawartość wodorostem. Gotową rolkę kroimy na 6-7 kawałków i przekładamy na talerz. Gotowe sushi podajemy z wasabi, marynowanym imbirem oraz sosem sojowym w proporcjach jakie lubimy. Sushi najlepiej smakuje, kiedy popijamy je zieloną herbatą jaśminową lub sake. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaKolejny pomysł na przygotowanie sushi w domowym zaciszu, tym rezem w dłoniach formujemy niewielki wałek, kładziemy na nim cienkie plastry łososia i awokado, całość "spinamy" wodorostem i posypujemy sezam. Nigiri (8-10 sztuk): 1/2 szklanki ryżu do sushi + 3/4 szklanki wody 3 łyżki octu ryżowego, szczypta soli i cukru 80 gram świeżego łososia bez skóry i ości awokado obrane(...)kulce kładziemy plaster łososia oraz plaster awokado. Całość zespalamy paskiem wodorostu i posypujemy czarnym sezamem. Postępujemy tak samo z resztą składników. Podajemy z wasabi, sosem sojowym oraz marynowanym imbirem. Sushi najlepiej smakuje, kiedy popijamy je sake lub zieloną, jaśminową herbatą. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaLubicie sushi? A co powiecie na wersję z twistem, czyli lekko podkręcone, tradycyjne sushi w nowej, niekonwencjonalnej odsłonie, z nutą polskiej kuchni? Dzisiaj taką właśnie wersje wam prezentuję z dodatkiem mięsa mielonego, metki na tatarskiej, domowych buraczków, rukoli i serka kremowego. To naprawdę fajne, smaczne połączenie, warte wypróbowania. Zapraszam do eksperymentowania ze smakami sushi. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJako, że wczorajszy przepis na sushi nie był jedynym, jaki planuje tu zamieścić i na pewno będę od czasu do czasu wrzucać swoje pomysły, byłoby to dla mnie kłopotliwe za każdym razem opisywać sposób gotowania ryżu. Dlatego postanowiłam poświęcić temu osobny post. Szkół gotowania ryżu jest kilka. Jedni polecają płukać ryż, inni nie, jedni gotują 10 minut, inni 20. Dziś(...)czasie przekładamy go do miseczki (najlepiej specjalnej, drewnianej, ale ja takiej nie posiadam, równie dobrze nadaje być każda inna) i dodajemy przyprawy. Najwygodniej jest kupić gotową przyprawę do sushi w płynie, ale jeśli chcemy sami doprawić ryż należy się zaopatrzyć w: 8 łyżek octu ryżowego 4 łyżki cukru 2 łyżeczki soli Oczywiście ilość poszczególnych składników można dowolnie zmieniać
chwile dla mnieUwielbiam sushi. Mogłabym je jeść codziennie, niestety impreza jest dość droga więc czasami sama je przygotowuję. Już kiedyś pisałam o domowym sushi tutaj . Tym razem przygotowałam je troszkę inaczej dzięki paczce przesłanej od Kuchnie Świata (o paczuszce pisałam tutaj ). Wyszło cudowne, przepyszne i na pewno do powtórzenia. :) Składniki: 2 torebki ryżu łosoś paluszki krabowe awokado ogórek serek philadelphia glony wasabi
Brzuszki Łakomczuszkilubimy każdy rodzaj sushi i moje chłopaki potrafią wyczarować każdy rodzaj – hosomaki, futomaki, uramamki, temaki. Nie wierzycie? To zajrzyjcie tutaj. Moje pseudo sushi to propozycja dla osób, które nie lubią tradydycyjnego sushi, ale chcą sobie trochę poćwiczyć z pałeczkami. Wystarczy banan, serek biały, naleśniki i trochę miodu i cynamonu. Wyszły mi ze względu na grubość rolki futomaki
To co kochammasłem orzechowym. Tym razem dokupiłam masło migdałowe i sztos krem orzechowy ciasteczkowy. Jest naprawdę rewelacyjny, ale odrobinę uzaleznia od podjadania nawet prosto ze słoiczka. Uzupełniłam zapas ryżu do sushi i makaronu ryżowego, który bardzo lubię nie tylko do dań azjatyckich, a dlatego, że jest lekki i mnie nie zapycha. I w końcu mam nowy zestaw do sushi. Moja stara(...)mata gdzieś się zapodziała, a podstawowe składniki skończyły. Już tak dawno planowałam wszystko kupić ze względu na Natalkę, bo w każdym sklepie prosi o sushi, które mogłaby jeść na okrągło, a wiadomo, że domowe jest najlepsze. Tym bardziej, że umiem i lubię je robić. Tu macie mój jeden z przepisów - klik . Oprócz zakupów spożywczych zamówiłam też żel aloesowy. Jest niezastąpiony
Di gotujeryzykujcie produktami z dyskontu. Najlepiej kupować w hurtowniach lub dobrych sklepach rybnych – tuńczyka (ewentualnie łososia, także nadaje się pod ten przepis), który jest tzw. “klasy sushi” – czyli można spożywać go na surowo. To oznaczenie gwarantuje nam, że ryba jest wolna od nicieni – w większości przypadków jest ona bezpośrednio po złowieniu (jeszcze na kutrze) mrożona(...)temperaturze, zachowując jędrność i wszelkie walory. O takie oznaczenie pytajcie bezpośrednio ekspedienta – nie ufajcie na słowo, powinien on Wam pokazać opakowanie styropianowe z takim oznaczeniem. Cena ryby klasy sushi potrafi być dwukrotnie wyższa – stąd jeśli w restauracji tatar rybny jest wyjątkowo tani – nie zamawiajcie go. Jeśli macie rybę super jakości, ale bez oznaczenia – od razu
Poezja smakuNajlepiej zacząć rano, albo wieczorem:) Tak jest. Chodzi o wcześniejsze przygotowanie ryżu. Jeśli masz gotowy ryż cała robota z obiadem zajmie ci 15 minut maks. Zobacz przepis JAPONIA Wegański sushi bowl z tofu Sushi bowl z tofu nawiązuje do koncepcji coraz popularniejszych ostatnio wegetariańskich i wegańskich sushi. Dwie rzeczy są absolutnie super w tym daniu: marynowane tofu i szybkie pikle
Niedzielny kucharzOryginalna forma podania sushi w kształcie tortu. Idealny na specjalne okazje. Składniki ryż do sushi 100g 1/2 ogórka 1/2 awokado łosoś wędzony 50g 2 liście nori serek philadelphia wasabi do smaku Zalewa do ryżu: 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu ryż zalać przygotowaną zalewą i wymieszać(...)sałatkę na talerz tak, aby przybrała formę tortu (Można użyć okrągłej formy do pieczenia). Na koniec sałatkę obłożyć liśćmi nori i delikatnie docisnąć. Autor przepisu: Karolina Zięba Artykuł Tort sushi pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyMoja wersja potrawy z Kraju Kwitnącej Wiśni złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym, podpieczonych, jadalnych wodorostów nori oraz soczystych kawałków delikatnego kurczaka i świeżej papryki. Zwinięte kawałki sushi podane z odrobiną ostrego japońskiego chrzanu i wyrazistego marynowanego imbiru to świetny pomysł na imprezową przekąskę w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 220g ryżu do sushi 250ml wody 1/4 łyżeczki soli Zaprawa(...)papryki i szpinak. Całość dokładnie zwinąć przy pomocy maty, docisnąć i zrolować w rolkę. 5. Gotowe rolki pokroić ostrym nożem na kawałki o grubości 1-1,5 cm. 6. Sushi podawać z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem
Szalona Kuchnia Ewelinydowolny, estetyczny spos\u00f3b. Og\u00f3rek gruntowy pokroi\u0107 w miar\u0119 mo\u017cliwo\u015bci jak najcie\u0144sze paseczki (podobne do tych znajduj\u0105cych si\u0119 w rolkach sushi).","text":"Mango, kiwi i awokado obra\u0107 ze sk\u00f3rki i pokroi\u0107 w dowolny, estetyczny spos\u00f3b. Og\u00f3rek gruntowy pokroi\u0107 w miar\u0119 mo\u017cliwo\u015bci jak najcie(...)u0144sze paseczki (podobne do tych znajduj\u0105cych si\u0119 w rolkach sushi).","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/buddha-bowl-miska-szczescia-pelna-obfitosci\/#wpzoom-rcb-direction-step-5ec80caa2cef7","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Na dnie miseczki u\u0142o\u017cy\u0107 \u015bwie\u017c\u0105 rukol\u0119 i wsypa\u0107 cz\u0119\u015b\u0107 ugotowanej soczewicy. Pozosta\u0142e przygotowane sk\u0142adniki u\u0142o\u017cy\u0107 w misie w dowolny spos
ProstePesto.plSushi to japoński przysmak, który odniósł międzynarodowy sukces. Dziś jada się je nie tylko w Kraju Kwitnącej Wiśni, ale również w innych zakątkach globu. Rosnąca popularność tego dania i sprawiła, że można go skosztować już nie tylko w sushi barach – potrawę znajdziemy także na […] Artykuł 7 faktów na temat dodatków do sushi pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni