sushi - 1073 przepisów (strona:19/72)

Surówka z pora, gruszki i marchewki 100

słodkich, aromatycznych gruszek. Jest na nie obecnie sezon, więc próbuję je dodawać do potraw, do których normalnie bym ich nie dała. Przykład? Parę dni temu zamarzyło mi się sushi. Zrobiłam My listę, kupił co przykazałam. Głównie chodziło mi o mango, dla mnie to jeden z podstawowych składników sushi. Zabrałam się wczoraj wieczorem za krojenie słupków z ogórka, papryki i innych(...)tego typu. Doszłam w końcu do wielkiego mango. Nie miałam serca uciąć z niego małego kawałka (nie robiliśmy tony sushi). Niby można je potem zmiksować, u mnie na pewno by się nie zmarnowało, ale jakoś nie miałam serca nic z nim robić. I spojrzałam na dojrzałą gruszkę. Gruszka wylądowała w sushi. Mega. Mówię Wam, mega! To tak a propos surówki

Kardamonovy
Bogactwo smaków kuchni kalifornijskiej 89

pszennych tortilli z serowym nadzieniem”) oraz przepysznych „chiles rellenos” (nadziewanych serem, panierowanych i krótko obsmażanych papryk). Fala emigrantów z Azji przywiozła ze sobą chińskie dania z woka i japońskie „sushi”. To ostatnie przeszło mocną ewolucję. Kalifornijczyków nie zachwycało jedzenie surowej ryby, a wodorosty nori odwijali z ryżu. Sprytni japońscy kucharze zaczęli więc robić „uramaki sushi”, w których algi(...)środku, a ryż na wierzchu. Zamiast surowych ryb używali gotowanego mięsa kraba lub paluszków krabowych, dodając jeszcze awokado, z którego Kalifornia słynie, oraz świeże ogórki. Tak powstało „California sushi roll” – dziś klasyk lokalnej kuchni. Amerykańskie dążenie do wygody i jedzenia na wynos spowodowało jeszcze jeden zwrot – powstało „sushirrito” – sushi w wersji maxi zawijane jak „burrito”, które jada

ProstePesto.pl
Sushi sandwich 151

Sushi sandwich. Kto lubi sushi, ręka do góry! A suhi sandwich będziecie lubić jeszcze bardziej. Są świetne na wycieczkę za miasto, na rower, do pracy do lunchbox'a.   Jak ugotować ryż znajdziecie w linku poniżej: Jak zrobić sushi? Na ok 10 trójkątnych kanapek potrzeba: 5 arkuszy nori ugotowany ryż do sushi miękkie awokado marynowany imbir 100 g wędzonego

AZgotuj!
Obiady na tydzień: 5 przepisów z jarmużem 100

serio, starty, upieczony kalafior ma wspaniały smak, który wzbogaciliśmy jarmużem dodanym pod sam koniec pieczenia. Naprawdę warto spróbować tego niecodziennego dania. Zobacz przepis We wtorek na obiad była Miska sushi bez zawijania Mega frajda związana z przygotowaniem i jedzeniem tej podróbki sushi. Do miski można wrzucić ulubione składniki sushi, można wrzucić to co się ma pod ręką. My daliśmy jarmuż(...)składników. Przed włożeniem do misy zblanszowaliśmy liście, żeby lekko zmiękły. Zobacz przepis W środę było inne “przekręcone” danie Sałatka Cezara z jarmużem i awokado O ile do sushi daliśmy zblanszowany jarmuż to do sałatki Cezara poszedł na surowo, porwany na małe kawałki. I smakował super! Nie był co prawda sam, ale w towarzystwie sałaty rzymskiej – ona być

Niedzielny kucharz
Sushirrito, czyli burrito sushi 120

jest “sushiritto”? Jest to połączenie sushi i burrito, które zapoczątkował Peter Yen  i Ty Mahler w restauracji “Sushirrito” w San Francisco. Zamiarem było stworzenie sushi, ale w formie dania “do ręki”, tak jak burrito. W przeciwieństwie do burrito, które jest owinięte tortillą, sushiritto zawijamy w bogate w umami nori. Większość składników (ryż, ocet(...)sojowy, nori, wasabi, marynowany imbir, sos teryaki, majonez, sos sriracha…) do sushiritto można kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata . Składniki RYŻ 4 szklanki ryżu do sushi  4 szklanki wody ZAPRAWA DO RYŻU 125ml octu ryżowego 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki sosu sojowego DODATKI NIEZBĘDNE nori – wodorosty, suszone w formie płatów sos sojowy

Tajemnice Smaku
5 zdrowych przekąsek na każdą imprezę 415

przekąski, które trafią w gust każdego zaproszonego, a przy okazji będą zdrowe i smaczne. Najlepiej postawić na różnorodność, dzięki czemu każdy znajdzie na talerzu coś dla siebie. 1. Świeże sushi Przygotowanie tego japońskiego przysmaku to z pewnością świetne rozwiązanie. Sushi składa się przeważnie z ryżu, owoców morza (najczęściej stosuje się surową lub gotowaną rybę) i wodorostów nori. To właśnie ryby(...)sprawiają, że tak wiele osób docenia zbawienne dla organizmu właściwości sushi – łatwo się je przyswaja, a ponadto pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi czy pracę serca. Przygotowanie tego japońskiego przysmaku wymaga przede wszystkim cierpliwości i znajomości zasad kuchni azjatyckiej, dlatego zawsze można zainwestować w gotowe zestawy (dostępne m.in. na stronie www.sushi-tokyo.pl/zestawy-sushi ), które zawierają od kilku do kilkudziesięciu kawałków

Kuchcik gotuje
Sushi 163

Sushi to jedna z tych potraw, którą mogłabym jeść codziennie. Kiedy pierwszy raz zdecydowałam zrobić się je w domu - oczywiście nie było najprościej. Teraz wiem, że wprawa przychodzi z czasem jednak ja już za drugim razem byłam zadowolona z efektów :) Do sushi tak naprawdę możecie dodać to, na co tylko macie ochotę. Składniki, których ja użyłam, wymieniam poniżej: 300g ryżu(...)sushi, ocet ryżowy, liście Nori, 50g łososia norweskiego wędzonego, 6 paluszków Surimi, 1/2 ogórka świeżego, 1/2 papryki czerwonej, szczypiorek, czarny sezam, serek kanapkowy jogurtowy (może być śmietankowy), wasabi, sos sojowy, mata bambusowa, folia spożywcza Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu w proporcjach 1:1 (jedna szklanka ryżu na jedną szklankę wody). Po wystudzeniu dodaję ocet ryżowy. Wszystko dokładnie mieszam

Przepis na Dzień Dobry
Pierwsze sushi jak zrobić ? 146

Przygotowanie samemu sushi daje mnóstwo satysfakcji i nie jest trudne. Przygotowanie sushi pierwszy raz zajęło nam dwie godziny. Warto było. Cudowne doświadczenie. Kolejne sushi poszło nam bardzo sprawnie. ryż ekologiczny do sushi Bio Planet  1 szklanka woda 1 i 1/5 szklanki ocet ryżowy  50 ml cukier  1 łyżka sól do smaku arkusze nori Bio np. Arche

AZgotuj!
WOŁOWINA WASABI PO JAPOŃSKU 191

Kuchnia japońska kojarzy się głównie z sushi, a tak naprawdę jest ona niezwykle bogata oraz zróżnicowana i należy do bardzo wykwintnych - jest to uczta nie tylko dla podniebienia, ale także oczu. Zyskała ona miano najbardziej harmonijnej i najzdrowszej kuchni świata. Dania kuchni japońskiej podbijają serca osób na całym świecie, także w Polsce. Japonia, oprócz sushi słynie z takich potraw(...)japońską podzielić można na kilka grup: nimono - dania gotowane yakimono - dania pieczone  agemono - dania smażone tsukemono - dania, które poddane zostały procesom fermentacji gohanmono - dania przyrządzane z ryżu  sushi Japończycy jedzą pałeczkami - to dwa drążki o określonej długości, wykonane z drewna lub bambusa, porcelany, kości, metalu, kości słoniowej, oszlifowane i niekiedy pokrywane zdobieniami. Pałeczki występują w dwóch długościach

Kuchnia MagdaLeny
California roll z wędzonym pstrągiem 154

Jestem wielbicielką sushi. Zwykle ryż przygotowuję dzień wcześniej, a reszta składników musi być po prostu na maksa świeża. To kwintesencja dobrego sushi.  Tym razem rolki w wersji odwróconej - ryż na wierzchu, nori w środku. Nie bójcie się eksperymentować, bo nie jest to trudne. W zasadzie, jeżeli macie opanowane najprostsze rolki - to california nie będzie dla Was wyzwaniem. Po prostu(...)zrobicie bez większych kombinacji. Potrzebujemy: 500 g ryżu do sushi, ja użyłam Calrose Seijou od Kuchnie Świata woda Zaprawa do ryżu: 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek octu ryżowego, ja użyłam Mirin Fumi Marukin  od  Kuchnie Świata Zwijanie rolek: glony, ja użyłam Nori Silver od  Kuchnie Świata chrzan wasabi od  Kuchnie Świata 2 filety

MamaOskarka
Sushi z banana 161

Sushi z banana Dorośli mają swoje sushi to dlaczego dzieci miałyby być gorsze? Co prawda, ja dzieckiem (patrząc na metrykę) nie jestem, ale robiąc i później zajadając sushi z banana cieszyłem się potwornie. Ręce troszkę ulepione masłem orzechowym, ale co z tego? Przecież zlizać można! Super prosta i fajna przekąska, która sprawdzi się na kinder party i będzie sprawiała radość(...)Jeśli obtoczyć w preparowanej pszenicy, to otrzymalibyśmy zdekonstruowaną kanapkę mistrza – dla tych co nie są w temacie, to kanapki z masłem orzechowy i bananem wcinał Adam Małysz. Artykuł Sushi z banana pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Quinoa sushi z wędzonym łososiem i ogórkiem 146

Moja interpretacja sushi ;) no bo niby dlaczego musi być z ryżem? Ja wolę z quinoą i takie właśnie czasami robię. Tym razem się spieszyłam, bo mi dzienne światło uciekało (rzutem na taśmę zrobiłam jako takie zdjęcie), ale myślę, że następnym razem moje quinoa sushi będzie ładniejsze, bardziej dopracowane i różnorodne. Składniki: 250 gram białej quinoy 4 łyżki octu ryżowego(...)wodę i zrobią się lekko kleiste (trzeba pamiętać o częstym mieszaniu i w razie potrzeby dolewaniu niewielkiej ilości wody). Następnie odstawiamy quinoę pod przykryciem do ostygnięcia. Przygotowujemy zaprawę do sushi - podgrzewamy ocet ryżowy i rozpuszczamy w nim cukier. Taką miksturę dolewamy do quinoy i mieszamy dokładnie. Łososia, ogórek i namoczone wcześniej grzyby kroimy w paski, starając się, aby miały ładny

Quinoa Raz!
17 WRZEŚNIA – ŁÓDZKI DZIEŃ SUSHI – ŁÓDŹ 151

Łódzki Dzień Sushi w Strefie Piotrkowska 217 już w tę sobotę! Z wielką przyjemnością wyruszamy w podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie smak sushi i aromat herbaty wyznaczają ścieżki na kulinarnej mapie świata. Artykuł 17 WRZEŚNIA – ŁÓDZKI DZIEŃ SUSHI – ŁÓDŹ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Haiku Sushi – krakowskie sushi na wynos 123

ciepłym kocem z kubkiem gorącej herbaty, zapominamy wtedy o gotowaniu, ale jednak musimy coś przekąsić. W takie dni idealnym pomysłem jest zamówienie zdrowego jedzenia na wynos. Artykuł Haiku Sushi – krakowskie sushi na wynos pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
18 CZERWCA – WARSZAWSKI DZIEŃ SUSHI – WARSZAWA 175

Japoński piknik w stolicy z okazji Międzynarodowego Dnia Sushi! Już... Artykuł 18 CZERWCA – WARSZAWSKI DZIEŃ SUSHI – WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE