Spam…Spam…Spam…Spam…Spam…Spam…Spam…Spam…Spam…Spam…Spam…Spam…Spam… Składniki Ryż do sushi 250 gram Ocet do sushi kilka łyżek Algi Nori do sushi arkusze 2-3 sztuki Imbir różowy marynowany Sos Sos sojowy 3-5 łyżek Sos ostrygowy 3-5 łyżek Cukier(...)łyżek Spam konserwa Amerykański żołnierz w czasie drugiej wojny światowej z puszką-Spam. Przygotowanie Po pierwsze ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu, dodaj ocet do sushi, są już gotowe w marketach i sklepach azjatyckich, tudzież internetowych i odstaw do przestygnięcia. Po drugie wyjmij mięso z puszki, ostrożne by go nie rozwalić i pokrój na 5-6 plastrów. Po trzecie rozgrzej
RafalCookBardzo efektowna i zarazem smaczna salatka ryżowa a'la sushi. Wspaniała przekąska na imprezę podana w formie tortu. Tak przygotowany torcik sushi z pewnością zaskoczy waszych gości wyglądem i smakiem ryż do sushi 250 g Kremowy serek kanapkowy opakowanie 150 g 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym 1 kopista łyżka majonezu 1 łyżeczka chrzanu większy kawałek świeżego mango(...)lodówce minimum 1 godzinę. Wierzch sałatki odwinąć z folii spożywczej położyć talerz i całość obrócić do góry dnem, delikatnie zdjąć pudełko/naczynie, folię spożywczą. Torcik sushi udekorowałam szczypiorkiem i marynowanym imbirem Smacznego :) Ktoś zapyta jak to jeść? Ja pokroiłam sałatkę bardzo ostrym nożem na małe porcje, goście nakładali sobie taką porcyjkę na talerz polewali sosem, całość
Andzia PichciUwielbiam sushi w każdej postaci, także to wegańskie! Wykorzystałam wege pastę na bazie migdałów do przygotowania tych kolorowych roleczek z serkiem, awokado, mango i czerwona kapustą. Są banalnie proste w przygotowaniu! Zapraszam Was serdeznie na wege sushi z serkiem migdałowym i warzywami! Wege sushi z … Artykuł Wege sushi z serkiem migdałowym i warzywami pochodzi z serwisu
FlymetothespoonSushi zawsze kusi! Próbowaliście już robić je w domu? To wcale nie jest trudne, a już 18.06 obchodzimy Dzień Sushi, więc warto spróbować! Na gifie, który zamieściłam na moim Instagramie zobaczycie wszystkie kroki, a poniżej znajdziecie przepis na sushi ze szparagami i łososiem – czyli … Artykuł Sushi ze szparagami i łososiem – domowe futomaki pochodzi z serwisu
FlymetothespoonWieczory coraz dłuższe, niekiedy nie ma co ze sobą zrobić, więc umilając sobie i wam czas przygotowałam krótki filmik, jak zrobić w warunkach domowych sushi. Na dzień dzisiejszy (uczę się innych) będą, to tak zwane maki, czyli taki najprostszy rodzaj sushi.Bardzo dokładnie i skrupulatnie przeczytałam literaturę "googlową" w poszukiwaniu informacji i wszędzie są obszerne wiadomości(...)chcę wam przedstawić wszystko w skrócie bez zbędnych pierdoletów. Wiadomo, że głównym składnikiem sushi jest ryż, który wbrew pozorom jest trudnym składnikiem, bo należy go przygotować z jak największą precyzją a mianowicie, płukanie jest tą newralgiczną czynnością. Odmierzoną ilość ryżu płuczemy trzy razy, najpierw w misce "masując ziarenko do ziarenka". Następnie raz jeszcze, dokładnie pod bieżącą
pieprzny smaczekDomowe sushi jest bardzo smaczne, niskokaloryczne danie, idealne na wiele okazji. Domowe sushi pochodzi od pani Maji. Dziękuję ślicznie za przesłanie przepisu. Sushi w Polsce jest bardzo popularne. Polacy, jak i miliony ludzi na całym świecie , pokochali ryż łączony z kawałkami ryby oraz innymi … The post Domowe sushi – dokładny i prosty przepis appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne PotrawyPyszne sushi z zielonymi szparagami i awokado. Bogate w smaku i pięknie prezentujące się na stole. Dosyć łatwe w przygotowaniu, choć wcześniej należy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Szparagi wystarczy lekko natrzeć oliwą i krótko usmażyć lub zgrillować na suchej patelni, pod koniec dodając sezam. Dokładny czas smażenia zależy od grubości szparagów, ale nawet grube(...)wyprzedzeniem. Jednak zwinięte rolki powinny być serwowane od razu. SKŁADNIKI / 3-6 PORCJI 1 pęczek szparagów zielonych 1 łyżka oliwy lub oleju 2 łyżeczki sezamu 2 szklanki ryżu do sushi 6 płatów sushi nori (listki prasowanych alg morskich) 6 płaskich łyżek majonezu 1 łyżeczka pasty wasabi 1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z limonki sól, świeżo zmielony czarny pieprz
cool and mintyPrawdziwe japońskie sushi nie jest przekąską, którą jadam z przyjemnością. W domowym zaciszu lubię natomiast te ryżowe roladki w glonach w wydaniu roślinnym z dobrym sosem sojowym i odrobiną oleju sezamowego. Są tak uzależniające, że rozum podpowiada, by robić je tylko od czasu do czasu, choć podniebieniu nie bardzo się to podoba 😋 Składniki : ok. 200 ml ryżu do sushi(...)Zdjąć z palnika, przykryć pokrywką i odstawić do ostudzenia. Obrane awokado pokroić na podłużne paski. Rzodkiewki pokroić na talarki lub pół-talarki. Płat nori położyć na macie do zwijania sushi. Na matowej części płatu rozłożyć warstwę ryżu, zostawiając górny margines. Na krawędzi nori przy nas ułożyć rządek z pasków awokado, imbiru, młodziutkich listków sałaty i kawałków rzodkiewek. Górną
Weekendy w domu i ogrodzieLubię jeść i robić sushi. Ale chyba bardziej lubię jeść, dlatego z przyjemnością wybrałam się ze znajomymi do restauracji Sushi na Mokotowie –... The post Sushi Warszawa – Sushi Rock na Mokotowie appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.comLubię jeść i robić sushi. Ale chyba bardziej lubię jeść, dlatego z przyjemnością wybrałam się ze znajomymi do restauracji Sushi na Mokotowie –... The post Sushi Warszawa – Sushi Rock na Mokotowie appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.comPrzepis został wyróżniony w konkursie organizowanym przed markę Princes. Bardzo dziękuję za wyróżnienie. Moje ulubione sushi coraz częściej gości na moim stole. Kocham sushi za jego różnorodność świeżych produktów i składników, które pozwalają mej myśli swobodnie płynąć przez morze kreatywności i innowacji. Sushi jest bardzo zdrowe, pyszne :) Składniki 250gryż do sushi 250 ml wody
Kulinarne pyszności MolkiSushi jest jedną z ulubionych potraw w naszym domu. Często je przygotowujemy razem, jest bardzo zdrowe. Tradycyjne sushi jest z rybą bądź owocami morza. Dla odmiany zrobiłam sushi z wieprzowiną i domową wędzoną wędliną, którą sama przygotowuję dla naszej rodziny. Składniki 250g ryż do sushi 250 ml wody 2-3 łyżki octu ryżowego dym wędzarniczy Wędzona polędwiczka wieprzowa
Kulinarne pyszności MolkiJemy sushi coraz częściej. Jak wygląda sushi wiemy doskonale, ale czy na pewno potrafimy jeść sushi prawidłowo? Sprawdź się w quizie! Artykuł Sushi – jak jeść, żeby smakowało najlepiej? pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEjedliście już deserowe sushi? Ale nie takie gdzie nadzienie będzie imitowało tylko sushi, bo ryż będzie ugotowany na słodko i połączony ze słodkimi dodatkami, ale takie sushi gdzie tradycyjnie doprawiony ryż będzie połączony z owocami i czekoladowym batonikiem. Nie? To musicie koniecznie wypróbować. Ta wersja jest pyszna, wręcz genialna. A jeśli się jeszcze pobawicie tak jak ja i zabarwicie ryż(...)kolorową tęczę to wyjdzie wam odjazdowy deser. I nikt się mu nie oprze, nawet największy przeciwnik sushi. I dodam, że barwniki użyte to naturalne metody a nie chemia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzygotowania sushi potrzebne Wam będą: ryż do sushi (klejący się, krótko ziarnisty) nori (sprasowane algi morskie) ocet ryżowy + sól i cukier wasabi (zielony, ostry chrzan) sos sojowy marynowany imbir mata bambusowa (do zawijania sushi) pałeczki lub palce ;) ostry nóż bez ząbków + różne dodatki, np: wędzony, pieczony lub surowy łosoś tuńczyk węgorz ryba maślana krewetki surimi awokado świeży(...)ogórek serek philadelphia sałata karbowana sezam Bardzo ważne jest, by surowe ryby były bardzo świeże i kupione w dobrym sklepie rybnym. Ryż jest podstawą udanego sushi! Płuczemy go w sitku pod bieżącą wodą, ciągle mieszając. Do momentu, gdy woda będzie przejrzysta a ryż biały. Następnie zalewamy ryż wodą i odstawiamy na 30 minut. Płuczemy jeszcze jeden
The Sweet DamselSKŁADNIKI: - opakowanie ryżu do sushi - ocet do ryżu - sól, cukier do doprawienia ryżu - łosoś wędzony - łosoś świeży - sos sojowy bez konserwantów -paluszki krabowe - kawior czarny - ogórek zielony - serek śmietankowy - imbir marynowany - kasza jaglana - norii - wasabi Tym razem zrobiłam dwa rodzaje sushi, takie normalne jak zawsze z łososiem i ryżem, i drugie totalnie inne a mianowicie z kaszy jaglanej(...)kaszy jaglanej i powiem Wam że jest extra! Fajny patent na to jak zabierzecie sie za robienie sushi maków w domu a nagle okaże się że brakuje Wam ryżu. Spróbujcie jeżeli lubicie nowości nie zawiedziecie się! Sposób wykonania sushi: 1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudź całkowicie. 2. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudź całkowicie
SMYKWKUCHNIprzyprawą. Przykryj i odstaw najlepiej na noc (wtedy kotlety są najsmaczniejsze). Następnego dnia podsmaż (przez kilka minut). Zajadaliśmy z puree ziemniaczanym i mizerią z czosnkowym sosem. Pycha! Kyoto Sushi to najbardziej egzotyczna restauracja, w której do tej pory byłam. Inne jest wszystko: jedzenie, siedzenie, dekoracje wnętrz i …ceny -:). Jednak jest kilka dań w cenie do 25zł (np. zupa miso tofu(...)lody z zieloną herbatą. Niestety restauracja nie bierze już udziału w programie OpenCard. Wielka szkoda…. Tomek i Karolina Rafał Karolina i ja Zanim jednak odwiedzisz Kyoto Sushi, warto wiedzieć, że pod konkretnymi nazwami kryją się różne rodzaje sushi: Sushi maki Źródło: W ikipedia i strona restauracji - maki (po japońsku zwija , zawijana , rulon zwijany za pomocą bambusowej maty
Qlinarnie i QlinarnieDziś kolejna seria kombinacji z sushi . Zachęcam do przygotowania sushi w domu. Świetna zabawa i duża satysfakcji :) Czas przygotowania ok. 65 min. Porcja dla 3-4 osób Koszt przygotowania: ok. 46,00 zł SKŁADNIKI: Ryż do sushi 500g Ocet ryżowy Nori (prasowane algi) 7 szt. 300 g świeżego fileta z łososia 1 ogórek 1 avocado szczypiorek sałata dębowa Serek(...)Philadelphia Paluszki surimi (krabowe) Marynowany imbir Wasabi Sos sojowy cukier, sól Mata bambusowa do rollowania Bardzo ostry nóż Pałeczki PRZYGOTOWANIE ryżu: Ryż jest podstawą każdego sushi. W pierwszej kolejności płuczemy ryż pod bieżącą wodą, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu pozostawiamy ryż w wodzie na ok 30 min. Ostatni raz płuczemy i odcedzamy wodę. Wstawiamy ryż do gotowania
kulinarnyJaudało. Składniki: filet z kurczaka ulubione przyprawy (u mnie chilli, kminek zmielony, granulowany czosnek, sól, słodka papryka, pieprz) olej do smażenia (u mnie sezamowy) ogórek 1 szkl. ryżu do sushi przyprawy do ryżu 2 płaty nori majonez sezam jasny i czarny Ryż przyrządzić według przepisu . Mięso pokroić w dość grube paski, doprawić, usmażyć pilnując, by nie poskręcały się na patelni(...)majonezem w odległości ok. 2 cm od brzegu robiąc pas szerokości o takiej szerokości jaką zajmą nam składniki naszego nadzienia i rozłożyć na nim paski mięsa i ogórka. Zwinąć sushi,a następnie nie wyjmując do z folii obsypywać sezamem, obracając sushi, tak by obsypać wszystkie strony. Delikatnie docisnąć sezam przez folię. Wyjąć gotowe sushi i pokroić na takie kawałki
chwile dla mniesłodkich, aromatycznych gruszek. Jest na nie obecnie sezon, więc próbuję je dodawać do potraw, do których normalnie bym ich nie dała. Przykład? Parę dni temu zamarzyło mi się sushi. Zrobiłam My listę, kupił co przykazałam. Głównie chodziło mi o mango, dla mnie to jeden z podstawowych składników sushi. Zabrałam się wczoraj wieczorem za krojenie słupków z ogórka, papryki i innych(...)tego typu. Doszłam w końcu do wielkiego mango. Nie miałam serca uciąć z niego małego kawałka (nie robiliśmy tony sushi). Niby można je potem zmiksować, u mnie na pewno by się nie zmarnowało, ale jakoś nie miałam serca nic z nim robić. I spojrzałam na dojrzałą gruszkę. Gruszka wylądowała w sushi. Mega. Mówię Wam, mega! To tak a propos surówki
Kardamonovysłodkich, aromatycznych gruszek. Jest na nie obecnie sezon, więc próbuję je dodawać do potraw, do których normalnie bym ich nie dała. Przykład? Parę dni temu zamarzyło mi się sushi. Zrobiłam My listę, kupił co przykazałam. Głównie chodziło mi o mango, dla mnie to jeden z podstawowych składników sushi. Zabrałam się wczoraj wieczorem za krojenie słupków z ogórka, papryki i innych(...)tego typu. Doszłam w końcu do wielkiego mango. Nie miałam serca uciąć z niego małego kawałka (nie robiliśmy tony sushi). Niby można je potem zmiksować, u mnie na pewno by się nie zmarnowało, ale jakoś nie miałam serca nic z nim robić. I spojrzałam na dojrzałą gruszkę. Gruszka wylądowała w sushi. Mega. Mówię Wam, mega! To tak a propos surówki
Kardamonovypszennych tortilli z serowym nadzieniem”) oraz przepysznych „chiles rellenos” (nadziewanych serem, panierowanych i krótko obsmażanych papryk). Fala emigrantów z Azji przywiozła ze sobą chińskie dania z woka i japońskie „sushi”. To ostatnie przeszło mocną ewolucję. Kalifornijczyków nie zachwycało jedzenie surowej ryby, a wodorosty nori odwijali z ryżu. Sprytni japońscy kucharze zaczęli więc robić „uramaki sushi”, w których algi(...)środku, a ryż na wierzchu. Zamiast surowych ryb używali gotowanego mięsa kraba lub paluszków krabowych, dodając jeszcze awokado, z którego Kalifornia słynie, oraz świeże ogórki. Tak powstało „California sushi roll” – dziś klasyk lokalnej kuchni. Amerykańskie dążenie do wygody i jedzenia na wynos spowodowało jeszcze jeden zwrot – powstało „sushirrito” – sushi w wersji maxi zawijane jak „burrito”, które jada
ProstePesto.plSushi sandwich. Kto lubi sushi, ręka do góry! A suhi sandwich będziecie lubić jeszcze bardziej. Są świetne na wycieczkę za miasto, na rower, do pracy do lunchbox'a. Jak ugotować ryż znajdziecie w linku poniżej: Jak zrobić sushi? Na ok 10 trójkątnych kanapek potrzeba: 5 arkuszy nori ugotowany ryż do sushi miękkie awokado marynowany imbir 100 g wędzonego
AZgotuj!serio, starty, upieczony kalafior ma wspaniały smak, który wzbogaciliśmy jarmużem dodanym pod sam koniec pieczenia. Naprawdę warto spróbować tego niecodziennego dania. Zobacz przepis We wtorek na obiad była Miska sushi bez zawijania Mega frajda związana z przygotowaniem i jedzeniem tej podróbki sushi. Do miski można wrzucić ulubione składniki sushi, można wrzucić to co się ma pod ręką. My daliśmy jarmuż(...)składników. Przed włożeniem do misy zblanszowaliśmy liście, żeby lekko zmiękły. Zobacz przepis W środę było inne “przekręcone” danie Sałatka Cezara z jarmużem i awokado O ile do sushi daliśmy zblanszowany jarmuż to do sałatki Cezara poszedł na surowo, porwany na małe kawałki. I smakował super! Nie był co prawda sam, ale w towarzystwie sałaty rzymskiej – ona być
Niedzielny kucharzjest “sushiritto”? Jest to połączenie sushi i burrito, które zapoczątkował Peter Yen i Ty Mahler w restauracji “Sushirrito” w San Francisco. Zamiarem było stworzenie sushi, ale w formie dania “do ręki”, tak jak burrito. W przeciwieństwie do burrito, które jest owinięte tortillą, sushiritto zawijamy w bogate w umami nori. Większość składników (ryż, ocet(...)sojowy, nori, wasabi, marynowany imbir, sos teryaki, majonez, sos sriracha…) do sushiritto można kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata . Składniki RYŻ 4 szklanki ryżu do sushi 4 szklanki wody ZAPRAWA DO RYŻU 125ml octu ryżowego 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki sosu sojowego DODATKI NIEZBĘDNE nori – wodorosty, suszone w formie płatów sos sojowy
Tajemnice Smakuprzekąski, które trafią w gust każdego zaproszonego, a przy okazji będą zdrowe i smaczne. Najlepiej postawić na różnorodność, dzięki czemu każdy znajdzie na talerzu coś dla siebie. 1. Świeże sushi Przygotowanie tego japońskiego przysmaku to z pewnością świetne rozwiązanie. Sushi składa się przeważnie z ryżu, owoców morza (najczęściej stosuje się surową lub gotowaną rybę) i wodorostów nori. To właśnie ryby(...)sprawiają, że tak wiele osób docenia zbawienne dla organizmu właściwości sushi – łatwo się je przyswaja, a ponadto pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi czy pracę serca. Przygotowanie tego japońskiego przysmaku wymaga przede wszystkim cierpliwości i znajomości zasad kuchni azjatyckiej, dlatego zawsze można zainwestować w gotowe zestawy (dostępne m.in. na stronie www.sushi-tokyo.pl/zestawy-sushi ), które zawierają od kilku do kilkudziesięciu kawałków
Kuchcik gotujeSushi to jedna z tych potraw, którą mogłabym jeść codziennie. Kiedy pierwszy raz zdecydowałam zrobić się je w domu - oczywiście nie było najprościej. Teraz wiem, że wprawa przychodzi z czasem jednak ja już za drugim razem byłam zadowolona z efektów :) Do sushi tak naprawdę możecie dodać to, na co tylko macie ochotę. Składniki, których ja użyłam, wymieniam poniżej: 300g ryżu(...)sushi, ocet ryżowy, liście Nori, 50g łososia norweskiego wędzonego, 6 paluszków Surimi, 1/2 ogórka świeżego, 1/2 papryki czerwonej, szczypiorek, czarny sezam, serek kanapkowy jogurtowy (może być śmietankowy), wasabi, sos sojowy, mata bambusowa, folia spożywcza Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu w proporcjach 1:1 (jedna szklanka ryżu na jedną szklankę wody). Po wystudzeniu dodaję ocet ryżowy. Wszystko dokładnie mieszam
Przepis na Dzień DobryPrzygotowanie samemu sushi daje mnóstwo satysfakcji i nie jest trudne. Przygotowanie sushi pierwszy raz zajęło nam dwie godziny. Warto było. Cudowne doświadczenie. Kolejne sushi poszło nam bardzo sprawnie. ryż ekologiczny do sushi Bio Planet 1 szklanka woda 1 i 1/5 szklanki ocet ryżowy 50 ml cukier 1 łyżka sól do smaku arkusze nori Bio np. Arche
AZgotuj!Kuchnia japońska kojarzy się głównie z sushi, a tak naprawdę jest ona niezwykle bogata oraz zróżnicowana i należy do bardzo wykwintnych - jest to uczta nie tylko dla podniebienia, ale także oczu. Zyskała ona miano najbardziej harmonijnej i najzdrowszej kuchni świata. Dania kuchni japońskiej podbijają serca osób na całym świecie, także w Polsce. Japonia, oprócz sushi słynie z takich potraw(...)japońską podzielić można na kilka grup: nimono - dania gotowane yakimono - dania pieczone agemono - dania smażone tsukemono - dania, które poddane zostały procesom fermentacji gohanmono - dania przyrządzane z ryżu sushi Japończycy jedzą pałeczkami - to dwa drążki o określonej długości, wykonane z drewna lub bambusa, porcelany, kości, metalu, kości słoniowej, oszlifowane i niekiedy pokrywane zdobieniami. Pałeczki występują w dwóch długościach
Kuchnia MagdaLenyJestem wielbicielką sushi. Zwykle ryż przygotowuję dzień wcześniej, a reszta składników musi być po prostu na maksa świeża. To kwintesencja dobrego sushi. Tym razem rolki w wersji odwróconej - ryż na wierzchu, nori w środku. Nie bójcie się eksperymentować, bo nie jest to trudne. W zasadzie, jeżeli macie opanowane najprostsze rolki - to california nie będzie dla Was wyzwaniem. Po prostu(...)zrobicie bez większych kombinacji. Potrzebujemy: 500 g ryżu do sushi, ja użyłam Calrose Seijou od Kuchnie Świata woda Zaprawa do ryżu: 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek octu ryżowego, ja użyłam Mirin Fumi Marukin od Kuchnie Świata Zwijanie rolek: glony, ja użyłam Nori Silver od Kuchnie Świata chrzan wasabi od Kuchnie Świata 2 filety
MamaOskarkaSushi z banana Dorośli mają swoje sushi to dlaczego dzieci miałyby być gorsze? Co prawda, ja dzieckiem (patrząc na metrykę) nie jestem, ale robiąc i później zajadając sushi z banana cieszyłem się potwornie. Ręce troszkę ulepione masłem orzechowym, ale co z tego? Przecież zlizać można! Super prosta i fajna przekąska, która sprawdzi się na kinder party i będzie sprawiała radość(...)Jeśli obtoczyć w preparowanej pszenicy, to otrzymalibyśmy zdekonstruowaną kanapkę mistrza – dla tych co nie są w temacie, to kanapki z masłem orzechowy i bananem wcinał Adam Małysz. Artykuł Sushi z banana pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanjuż moja 4 propozycja na domowe sushi. Tym razem z pstrągiem łososiowym i czerwoną papryką. Zapraszam Składniki: 1 szkl ryżu basmati 2 szkl wody 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka octu winnego 2 płaty nori 100 g pstrąga łososiowego wędzonego na zimno 1/4 czerwonej papryki Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Do gotującej się wody dodajemy olej kokosowy(...)kroimy w cienkie plasterki. Na macie bambusowej kładziemy płat nori i na nim układamy równą warstwą ryż-zostawiamy ok. 2 cm pustego miejsca na nori( w tym miejscu skleimy sushi). Mniej więcej w połowie ryżu układamy kawałki pstrąga, na rybie kładziemy paprykę i za pomocą maty bambusowej zwijamy sushi w roladkę. Nori które zostało puste delikatnie smarujemy wodą i sklejamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneMoja interpretacja sushi ;) no bo niby dlaczego musi być z ryżem? Ja wolę z quinoą i takie właśnie czasami robię. Tym razem się spieszyłam, bo mi dzienne światło uciekało (rzutem na taśmę zrobiłam jako takie zdjęcie), ale myślę, że następnym razem moje quinoa sushi będzie ładniejsze, bardziej dopracowane i różnorodne. Składniki: 250 gram białej quinoy 4 łyżki octu ryżowego(...)wodę i zrobią się lekko kleiste (trzeba pamiętać o częstym mieszaniu i w razie potrzeby dolewaniu niewielkiej ilości wody). Następnie odstawiamy quinoę pod przykryciem do ostygnięcia. Przygotowujemy zaprawę do sushi - podgrzewamy ocet ryżowy i rozpuszczamy w nim cukier. Taką miksturę dolewamy do quinoy i mieszamy dokładnie. Łososia, ogórek i namoczone wcześniej grzyby kroimy w paski, starając się, aby miały ładny
Quinoa Raz!Łódzki Dzień Sushi w Strefie Piotrkowska 217 już w tę sobotę! Z wielką przyjemnością wyruszamy w podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie smak sushi i aromat herbaty wyznaczają ścieżki na kulinarnej mapie świata. Artykuł 17 WRZEŚNIA – ŁÓDZKI DZIEŃ SUSHI – ŁÓDŹ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEciepłym kocem z kubkiem gorącej herbaty, zapominamy wtedy o gotowaniu, ale jednak musimy coś przekąsić. W takie dni idealnym pomysłem jest zamówienie zdrowego jedzenia na wynos. Artykuł Haiku Sushi – krakowskie sushi na wynos pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEgłośników wydobywa się przyjemna i bardzo nieazjatycka muzyka. Niekonsekwencja? Wręcz przeciwnie. Wnętrze jest tylko zapowiedzią tego co nas czeka – klasyka połączona z nowoczesnością – Azja w nowszym, świeższym wydaniu. Sushi z guacamole, batat w tempurze, a może rolka z burakiem. To wszystko ma sens. Każde danie jest przemyślane i składa się na spójną historię. Zaczynamy od słowniczka. To w nim znajdziecie(...)bardzo, bardzo żałuję, że nie są bezglutenowe. Tutaj muszę wspomnieć o tym, że Fokim posiada i częstuje sosem sojowym, bezglutenowym. Bez glutenu są hosomaki i nigiri, więc bezglutenowi fani sushi znajdą coś dla siebie. Wracając do rolla to najpyszniejszy, jak dla mnie, był ten z mango i rybą maślaną. Nigdy nie jadłam sushi z mango i cieszę się, że dokładnie
Fill The BowlJapoński piknik w stolicy z okazji Międzynarodowego Dnia Sushi! Już... Artykuł 18 CZERWCA – WARSZAWSKI DZIEŃ SUSHI – WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEBardzo lubię sushi, ale do przygotowania go samemu w domu podchodziłam z pewną rezerwą... Wydawało mi się to jakieś skomplikowane i pracochłonne... Nic bardziej mylnego ! Doświadczone w tym temacie koleżanki blogerki pokazały mi jak to się robi i teraz już sama zajęłam się produkcją tej pysznej przekąski. Do czego(...)zachęcam. Domowe sushi, maki z surimi Czas przygotowania: 20 minut Składniki: ryż ugotowany według przepisu jak zrobić ryż do sushi arkusze alg nori kilka paluszków surimi zielony ogórek ze skóra pokrojony w cienkie paski majonez wasabi Dodatkowo: mata do zwijania folia spożywcza woda w miseczce Wykonanie: Matę wykładamy folią spożywczą, układamy na niej arkusz alg błyszczącą stroną do dołu
Kulinarne przygody Gatitygłośników wydobywa się przyjemna i bardzo nieazjatycka muzyka. Niekonsekwencja? Wręcz przeciwnie. Wnętrze jest tylko zapowiedzią tego co nas czeka – klasyka połączona z nowoczesnością – Azja w nowszym, świeższym wydaniu. Sushi z guacamole, batat w tempurze, a może rolka z burakiem. To wszystko ma sens. Każde danie jest przemyślane i składa się na spójną historię. Zaczynamy od słowniczka. To w nim znajdziecie(...)bardzo, bardzo żałuję, że nie są bezglutenowe. Tutaj muszę wspomnieć o tym, że Fokim posiada i częstuje sosem sojowym, bezglutenowym. Bez glutenu są hosomaki i nigiri, więc bezglutenowi fani sushi znajdą coś dla siebie. Wracając do rolla to najpyszniejszy, jak dla mnie, był ten z mango i rybą maślaną. Nigdy, przenigdy nie jadłam sushi z mango i cieszę się
Fill The BowlWpadłam na pomysł, żeby zamówić sobie Sushi do domu. Jako, że jestem człowiekiem bezgotówkowym postanowiłam skorzystać z pomocy portalu pyszne.pl , gdzie można za zamówienie zapłacić przelewem. Ten pomysł bardzo przypadł mi do gustu i od jakiegoś czasu korzystam z tej opcji regularnie. Wracając do Sushi. Okazuje się, że mimo, że na dowóz jedzenie może wyglądać ładnie i dobrze smakować. Odwiedziłam(...)wirtualnie New Kansai Sushi Bar , zamówiłam min. Shybki Sushi Normal ( 14 x Futosakeyaki, 6 x maki z grillowanym łososiem, 8 x tempura ebi z krewetką w tempurze, avocado i serkiem philadelphia) i mam Ci drogi czytelniku do powiedzenia tylko jedno: Mniam. Proporcje jak widać idealne, wygląd na 5 z plusem, smak boski. Mogę śmiało polecić. Wyglądało to tak, że ślinka
Wielki apetytSałatka sushi w smaku jest dokładnie taka sama jak rolowane sushi. Jeśli brakuje Wam czasu lub cierpliwości do rolowania sushi, a chcecie poznać jak ono smakuje, to ta sałatka doskonale go oddaje. Pracy przy jej przygotowaniu jest niewiele i składniki są raczej ogólnie dostępne. Smak i mega zdrowe produkty idealnie pasują do wiosennego przebudzenia. Można powiedzieć zdrowa bomba witaminowa. Zjedzeniu(...)sałatki sushi bardzo syci, ale nie wywołuje uczucia ciężkości, jest raczej lekkostrawna. Składniki: (duża porcja) 1 szklanka ryżu (u mnie ryż basmati) 500 g wędzonego na zimno łososia 1 ogórek szklarniowy 1 dojrzałe awokado 3 płaty nori (suszone wodorosty) 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki oleju 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ziaren sezamu (opcjonalnie) Przygotowanie: Ryż przepłukać w zimnej
Kuchcik gotujeJakiś czas temu rozkochaliśmy się z Rysiem w sushi... jest to bardzo zadziwiające, dla mnie ,,,danie"... bo co ciekawego może być w ryżu, glonach (:-)) i surowym (niekoniecznie) rybim mięsie? A okazuje się, że ciekawego jest wiele... a połączeń smakowych to już chyba nieskończona ilość. Nie będę się tutaj rozpisywać na temat rodzajów sushi bo jest ich dużo, dużo i jeszcze(...)więcej chyba można sobie na ten temat poczytać TUTAJ . Sushi z wędzonym łososiem i świeżymi warzywami Składniki na ok 12 kawałków szklanka ryżu do sushi 2 arkusze wodorostów nori ok 20 dag wędzonego łososia pół ogórka pokrojone w cienkie słupki pół papryki pokrojonej w cienkie słupki ocet ryżowy sos sojowy Do dzieła!!! Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu (najpierw dokładnie
sierotka maRysia w kuchnimiejsce. Tak czy siak po grze miejskiej przystąpiłyśmy z Kesją do pałaszowania. Ten dzień był zdecydowanie bardziej interesujący, chociaż zdarzyły się również wpadki. A oto wyniki: 1. Gejsza sushi 10/10 pkt Happy roll, czyli krewetka w tempurze, serek, tamago, ogórek, tykwa i rzepa, na zewnątrz kiwi, sos u nagi i mango Nie przepadam szczególnie za sushi. Zwyczajnie do mnie(...)smaków - rewelacyjne. Podanie klasyczne, spora porcja imbiru oraz wasabi, której nie byłam w stanie wykorzystać. Obsługa poprawna. Z pewnością odwiedzę do miejsce jeszcze nie raz. Okiem Kesji: Do sushi jestem nastawiona sceptycznie, ale to, co dostałyśmy na talerzu, pobiło wszystkie inne dania! Mogłybyśmy być w obskurnym lokalu, kelner mógłby być gburowaty, a jedzenie brzydko podane
Życie zamknięte w smakucoś, czego jeszcze w moich kulinariach nie było. Miała być sałatka z warzywami, ale ostatecznie uznałam, że galaretowata konsystencja amarantusa nie bardzo pasuje do planów. I stąd kolejne oszukane sushi :) Składniki : 100 ml ziaren amarantusa 4 płaty nori 4 rzodkiewki pół papryki natka pietruszki lub liście bazylii 2 płaty śledziowe Amarantus ugotować w szklance wody (od momentu zawrzenia wody(...)się ciężki, opada na dno i może się przypalić. Amarantus odstawić do schłodzenia. Płaty śledziowe i paprykę pokroić wzdłuż na paski, rzodkiewki na półtalarki. Nori położyć na macie do sushi, zostawiając wolny górny margines. Rozłożyć na nim amarantus, ułożyć na nim śledzia, rzodkiewki i paprykę oraz liście rzodkiewki lub bazylii. Zwilżyć wodą górną część nori i zwijać roladkę za pomocą
Weekendy w domu i ogrodzieCię takie pomysły, jak np. makaron z kawą czy czekoladą! :) "Pasta i basta!" 150 przepisów na sosy i makarony prosto z Włoch" Strony: 255 Cena: 29 zł Wydawnictwo Jedność "Sushi, paella i guacamole" To książka, która przeniesie nas w zupełnie inne klimaty. Podzielona jest na rozdziały według różnych regionów całego świata i poznasz dzięki niej najróżniejsze potrawy. Kulinarną podróż rozpoczniesz(...)tortillę czy grecką musakę. Następnie potrawy z Afryki i Bliskiego Wschodu, różnych regionów Azji, Ameryki Północnej oraz Ameryki Środkowej i Południowej. Ceviche, moqueca, jacket potatoes, turkey pot pie, samosa, sushi... jeśli to brzmi tajemniczo - przestanie :) Wszystkie przepisy z pierwszej części książki, czyli ok. 170 stron zobrazowane są instrukcjami "krok po kroku", jak daną potrawę przygotować. Ostatnie 70 stron to dodatkowe
Kraina Tysiąca Smaków