sushi - 1073 przepisów (strona:21/72)

Pyszne sushi 171

Dzisiaj będzie smaczne sushi, pyszne danie japońskie. Kto już jadł, tego nie trzeba będzie zachęcać. Kto nie niech się przełamie i spróbuje, a z pewnością nie raz sięgnie do tej przekąski. Moje sushi jest z dodatkami jakie lubimy, bo lubimy jeść kolorowo. Żeby robić sushi trzeba kupić: Czytaj więcej

Tylko pysznie
domowe sushi 197

domowemu:) Potrzebujemy ryż, rybę, sos sojowy,ocet, trochę soli,..., ... i  algi morskie :) Opcji jest bardzo dużo i warto spróbować, "nie taki diabeł straszny jak go malują" Do zawinięcia sushi kupujemy gotowe suche glony/wodorosty morskie Nori :) Zamiast świeżej ryby dałem paluszki krabowe, dla ostrego smaku dodałem chrzan. Ryż ~200 g  zalewamy 4 szkl. wody, solimy, zagotowujemy i odstawiamy, żeby(...)produkty, to możemy z nich zrobić sałatkę :) U mnie za dużo nie zostało więc dodałem trochę żółtego sera i tak powstała sałatka krabowa. Zawsze znajdą się amatorzy zarówno na sushi jak i na sałatkę :)  Największym domowym zajadaczem i amatorem na wszystkie smaki jest Vera:) Sushi, które degustowała znikało tak szybko, że zdążyłem zrobić tylko takie zdjęcie :) Smacznego

chleba naszego
Sushi po mojemu 168

polsku, ale nam smakuje. Składniki: ryż łosoś awokado ogórek majonez czerwony kawior nori ocet ryżowy wasabi sos sojowy mata bambusowa Ryż gotujemy do miękkości. Jeśli mamy specjalny ryż do sushi instrukcja gotowania jest na opakowaniu. Jeśli mamy zwykły ryż gotujmy go 2 minuty dłużej niż wskazuje czas na opakowaniu – ryż będzie się lepiej sklejał. Do ryżu dodajemy 3 łyżeczki(...)ogórek, awokado. Zwijamy rulon. Na rulon układamy plasterek łososia.   Na folię położoną na matę bambusową układamy ryż. Na środek łosoś i awokado. Zwijamy rulon. Na wierzch czerwony kawior. Sushi bierzemy pałeczkami moczymy w sosie sojowym, dodajemy odrobinę wasabi.       Artykuł Sushi po mojemu pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
10 WRZEŚNIA –WARSZAWSKI DZIEŃ SUSHI- WARSZAWA 211

sobotę 10 września nad Wisłą znów zagości kuchnia orientalna. Tym razem wraz ze Smacznym Targiem będziemy celebrować Warszawski Dzień Sushi. Artykuł 10 WRZEŚNIA –WARSZAWSKI DZIEŃ SUSHI- WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Podsumowanie miesiąca - maj 220

skomplikowany, dlatego dopiero dziś mam czas na podsumowanie tego, co działo się na blogu w maju, a działo się naprawdę dużo ... Sukcesy i nowości:   Po zjedzeniu prawdziwego sushi przygotowanego przez naszego znajomego w Nekko Sushi zakochałam się w tej potrawie! <3  Tak mnie zainspirowało, że postanowiłam popichcić nieco w azjatyckim stylu i zaopatrzyłam się w niezbędne produkty(...)pyszne koktajle, zupy kremy itp. :) Konferencja Łódź bloguje, która odbędzie się 18 czerwca, wezmę w niej udział po raz pierwszy i mam nadzieję nie ostatni raz Łódzki dzień sushi - 18 czerwca - to danie tak mnie zauroczyło, że nie omieszkam spróbować kolejnych pyszności A co Wy planujecie upichcić w tym miesiącu? Jakie macie plany, nie tylko kulinarne, na czerwiec? Podzielcie się

Cooking Monster
Hosomaki z krewtką w tempurze, tykwą, marynowaną rzepą i serkiem Philadelphia 156

Hosomaki z krewetką w tempurze Przepis na 2 rolki (12-14 hosomaków): 1/2 szklanki ryżu do sushi + 3/4 szklanki wody 3 łyżki octu ryżowego, szczypta soli i cukru 4 krewetki w tempurze 3 łyżki oleju rzepakowego kawałek tykwy kawałek marynowanej rzepy 4 łyżki serka Philadelphia szczypta sezamu 2 wodorosty nori Do podania: wasabi marynowany imbir sos sojowy lub/i(...)oraz tykwę i rzepę. Łapiemy za wodorost i zwijamy tak, by owinąć całą zawartość wodorostem. Gotową rolkę kroimy na 6-7 kawałków i przekładamy na talerz. Gotowe sushi podajemy z wasabi, marynowanym imbirem oraz sosem sojowym w proporcjach jakie lubimy. Sushi najlepiej smakuje, kiedy popijamy je zieloną herbatą jaśminową lub sake. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Nigiri z łososiem, awokado i sezamem 171

Kolejny pomysł na przygotowanie sushi w domowym zaciszu, tym rezem w dłoniach formujemy niewielki wałek, kładziemy na nim cienkie plastry łososia i awokado, całość "spinamy" wodorostem i posypujemy sezam.  Nigiri (8-10 sztuk): 1/2 szklanki ryżu do sushi + 3/4 szklanki wody 3 łyżki octu ryżowego, szczypta soli i cukru 80 gram świeżego łososia bez skóry i ości awokado obrane(...)kulce kładziemy plaster łososia oraz plaster awokado. Całość zespalamy paskiem wodorostu i posypujemy czarnym sezamem. Postępujemy tak samo z resztą składników. Podajemy z wasabi, sosem sojowym oraz marynowanym imbirem. Sushi najlepiej smakuje, kiedy popijamy je sake lub zieloną, jaśminową herbatą. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Domowe sushi maki z twistem 280

Lubicie sushi? A co powiecie na wersję z twistem, czyli lekko podkręcone, tradycyjne sushi w nowej, niekonwencjonalnej odsłonie, z nutą polskiej kuchni? Dzisiaj taką właśnie wersje wam prezentuję z dodatkiem mięsa mielonego, metki na tatarskiej, domowych buraczków, rukoli i serka kremowego. To naprawdę fajne, smaczne połączenie, warte wypróbowania. Zapraszam do eksperymentowania ze smakami sushi. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ryż do sushi- jak gotować 288

Jako, że wczorajszy przepis na sushi nie był jedynym, jaki planuje tu zamieścić i na pewno będę od czasu do czasu wrzucać swoje pomysły, byłoby to dla mnie kłopotliwe za każdym razem opisywać sposób gotowania ryżu. Dlatego postanowiłam poświęcić temu osobny post. Szkół gotowania ryżu jest kilka. Jedni polecają płukać ryż, inni nie, jedni gotują 10 minut, inni 20. Dziś(...)czasie przekładamy go do miseczki (najlepiej specjalnej, drewnianej, ale ja takiej nie posiadam, równie dobrze nadaje być każda inna) i dodajemy przyprawy.  Najwygodniej jest kupić gotową przyprawę do sushi w płynie, ale jeśli chcemy sami doprawić ryż należy się zaopatrzyć w: 8 łyżek octu ryżowego 4 łyżki cukru 2 łyżeczki soli Oczywiście ilość poszczególnych składników można dowolnie zmieniać

chwile dla mnie
Suszki, suszki po raz enty! 186

Uwielbiam sushi. Mogłabym je jeść codziennie, niestety impreza jest dość droga więc czasami sama je przygotowuję. Już kiedyś pisałam o domowym sushi tutaj . Tym razem przygotowałam je troszkę inaczej dzięki paczce przesłanej od Kuchnie Świata (o paczuszce pisałam tutaj ). Wyszło cudowne, przepyszne i na pewno do powtórzenia. :) Składniki: 2 torebki ryżu łosoś paluszki krabowe awokado ogórek serek philadelphia glony wasabi

Brzuszki Łakomczuszki
Sushi naleśnikowe z bananem 82

lubimy każdy rodzaj sushi i moje chłopaki potrafią wyczarować każdy rodzaj – hosomaki, futomaki, uramamki, temaki. Nie wierzycie? To zajrzyjcie tutaj. Moje pseudo sushi to propozycja dla osób, które nie lubią tradydycyjnego sushi, ale chcą sobie trochę poćwiczyć z pałeczkami. Wystarczy banan, serek biały, naleśniki i trochę miodu i cynamonu. Wyszły mi ze względu na grubość rolki futomaki

To co kocham
Mój kolejny haul zakupowy ze sklepu internetowego Bee.pl 111

masłem orzechowym. Tym razem dokupiłam masło migdałowe i sztos krem orzechowy ciasteczkowy. Jest naprawdę rewelacyjny, ale odrobinę uzaleznia od podjadania nawet prosto ze słoiczka.  Uzupełniłam zapas ryżu do sushi i makaronu ryżowego, który bardzo lubię nie tylko do dań azjatyckich, a dlatego, że jest lekki i mnie nie zapycha. I w końcu mam nowy zestaw do sushi. Moja stara(...)mata gdzieś się zapodziała, a podstawowe składniki skończyły. Już tak dawno planowałam wszystko kupić ze względu na Natalkę, bo w każdym sklepie prosi o sushi, które mogłaby jeść na okrągło, a wiadomo, że domowe jest najlepsze. Tym bardziej, że umiem i lubię je robić. Tu macie mój jeden z przepisów - klik . Oprócz zakupów spożywczych zamówiłam też żel aloesowy. Jest niezastąpiony

Di gotuje
Tatar z tuńczyka i awokado 141

ryzykujcie produktami z dyskontu. Najlepiej kupować w hurtowniach lub dobrych sklepach rybnych – tuńczyka (ewentualnie łososia, także nadaje się pod ten przepis), który jest tzw. “klasy sushi” – czyli można spożywać go na surowo. To oznaczenie gwarantuje nam, że ryba jest wolna od nicieni – w większości przypadków jest ona bezpośrednio po złowieniu (jeszcze na kutrze) mrożona(...)temperaturze, zachowując jędrność i wszelkie walory. O takie oznaczenie pytajcie bezpośrednio ekspedienta – nie ufajcie na słowo, powinien on Wam pokazać opakowanie styropianowe z takim oznaczeniem. Cena ryby klasy sushi potrafi być dwukrotnie wyższa – stąd jeśli w restauracji tatar rybny jest wyjątkowo tani – nie zamawiajcie go. Jeśli macie rybę super jakości, ale bez oznaczenia – od razu

Poezja smaku
Obiady na tydzień: kuchnia azjatycka 106

Najlepiej zacząć rano, albo wieczorem:) Tak jest. Chodzi o wcześniejsze przygotowanie ryżu. Jeśli masz gotowy ryż cała robota z obiadem zajmie ci 15 minut maks. Zobacz przepis JAPONIA Wegański sushi bowl z tofu Sushi bowl z tofu nawiązuje do koncepcji coraz popularniejszych ostatnio wegetariańskich i wegańskich sushi. Dwie rzeczy są absolutnie super w tym daniu: marynowane tofu i szybkie pikle

Niedzielny kucharz
Tort sushi 119

Oryginalna forma podania sushi w kształcie tortu. Idealny na specjalne okazje. Składniki ryż do sushi 100g 1/2 ogórka 1/2 awokado łosoś wędzony 50g 2 liście nori serek philadelphia wasabi do smaku Zalewa do ryżu: 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu ryż zalać przygotowaną zalewą i wymieszać(...)sałatkę na talerz tak, aby przybrała formę tortu (Można użyć okrągłej formy do pieczenia). Na koniec sałatkę obłożyć liśćmi nori i delikatnie docisnąć. Autor przepisu: Karolina Zięba Artykuł Tort sushi pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy