Zwolenników tego przysmaku nie brakuje. Przygotowanie sushi w domowym zaciszu wbrew pozorom nie jest trudne . Świetna opcja na spotkania towarzyskie czy na romantyczną kolację. U nas te pyszne rolki zagościły już na dobre i serwujemy je przy każdej nadarzającej się okazji :) 4-5 rolek 250 gramów ryżu Zalewa do ryżu 7 łyżek octu ryżowego 4 łyżki cukru(...)podnosząc pokrywki ryż zdejmujemy z palnika odstawiamy na kolejne 20 minut. Następnie dodajemy zalewę octową i dokładnie całość mieszamy. Warzywa kroimy w cienkie długie paseczki. Na macie do zwijania sushi układamy plastry nori (śliską stroną do dołu) Zwilżonymi dłońmi rozkładamy równomiernie porcję ryżu (na grubość około 1 cm) zostawiamy 3 cm wolnego miejsca od drugiego brzegu. Brzeg smarujemy delikatnie wasabi
Andzia Pichcizdrowy deser, do którego możemy dodać owoce sezonowe lub mrożone. Zamiast orzechów nerkowca możemy skarmelizować inne, ulubione orzechy lub nawet pestki dyni lub słonecznika. Polecam do deseru ryż do sushi, jest kleisty i łatwo lepi się z niego kulki. Dobry ryż do sushi, mleko kokosowe, cukier kokosowy, wiórki kokosowe możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchnie(...)świata Składniki RYŻ 250 g ryżu do sushi 1 l mleka kokosowego 250 ml wody 50 g cukru kokosowego 10 g mąka kokosowa OWOCE 500 g owoców (maliny, jeżyny, borówki, porzeczki, truskawki) świeże lub mrożone 1 łyżka cukru kokosowego 80 – 100 ml soku pomarańczowego (najlepszy świeżo wyciśnięty) WIÓRKI I ORZECHY NERKOWCA 100 g wiórek kokosowych 50 g cukru
Tajemnice Smakupączków z różnymi nadzieniami. I pączki faktycznie były świeże i bardzo smaczne… Pączki od A. Blikle – pycha W bardzo dobrej cenie możecie również kupić bardzo dobre sushi w „Pan Sushi”. Polecam zarówno zestaw średni i zestaw większy. Jednak sama aplikacja To Good To Go zasługuje na … No właśnie sama aplikacja i cały team zasługuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupa miso jest nieodłącznym elementem tradycyjnego japońskiego obiadu, tak często podaje się ją przed sushi jako pierwsze danie. W zupie przeważnie znajdziecie tofu, oraz obowiązkowo wodorosty wakame i czasem inne dodatki. Obecnie w supermarketach mamy już tak bogatą półkę z kuchnią azjatycką, że znalezienie składników do tej zupy nie stanowi problemu. Możecie dodać do niej tofu, ale także krewetki, ryby(...)kurczaka. W każdej wersji będzie smakowała ciekawie. Jeśli szukacie japońskich dań polecam Wam: – ryż do sushi – domowe sushi – porady, wskazówki jak zrobić ZUPA MISO PRZYGOTOWANIE: 20 minut Składniki: – 2 l wody – 3-4 łyżki pasty miso – 30-40 wodorostów wakame – 300-400 g tofu – 1-2 cebule dymki w całości – ziarna sezamu
nietylkopasta.plkońcu je zrobiłam, moje pierwsze w życiu sushi. Myślę, że jak na pierwszy raz poradziłam sobie nieźle. Mam nadzieję, że i Wy będziecie tego samego zdania. Najbardziej smakowało mężowi. Zestaw do przygotowania sushi możecie nabyć w Kuchnie Świata a zestaw startowy do sushi srebrny znajdziecie tutaj . Polecam Wam bo to świetna zabawa. Ja zrobiłam część z rybą a część
Ewa w kuchnijedliście już owocowe, słodkie sushi? Nie? To musicie koniecznie wypróbować. Tym daniem zaskoczycie każdego, nikt mu się nie oprze, nawet największy przeciwnik sushi. Wystarczy ryż do sushi połączyć z naleśnikami, słodkimi batonikami owocami i gotowe. Macie deser jak się patrzy. Pyszny, egzotyczny zaskakujący. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMąka z ryżu kleistego to zmielone namoczone ziarna ryżu do sushi. Potocznie nazywana “słodką mąką”, angielska nazwa to “sweet rice flour”, a po japońsku “mochiko”. Mąka ta jest znana także pod nazwą “glutinous flour”, chociaż wcale nie zawiera glutenu, ale jest bardzo kleista. Wykorzystuje się ją do przyrządzania np. deserów (przepis na koreańskie ryżowe ciastka już wkrótce ). Sprzedawana jest(...)postaci mrożonki, żeby zachować swoją wilgotność. Tutaj gdzie mieszkam, trudno ją znaleźć w sklepie. Natomiast ryż do sushi jest łatwo dostępny, więc przygotowuję tą mąkę sama. Nie jest to skomplikowane, może jest tylko troszkę dużo mielenia , ale za to wypieki tej mąki są przepyszne i absolutnie warte spędzonego czasu na jej zrobienie! Polecam wypróbować Składniki (na 4 szklanki mąki
Lamarida.plDzisiaj będzie smaczne sushi, pyszne danie japońskie. Kto już jadł, tego nie trzeba będzie zachęcać. Kto nie niech się przełamie i spróbuje, a z pewnością nie raz sięgnie do tej przekąski. Moje sushi jest z dodatkami jakie lubimy, bo lubimy jeść kolorowo. Żeby robić sushi trzeba kupić: Czytaj więcej
Tylko pyszniedomowemu:) Potrzebujemy ryż, rybę, sos sojowy,ocet, trochę soli,..., ... i algi morskie :) Opcji jest bardzo dużo i warto spróbować, "nie taki diabeł straszny jak go malują" Do zawinięcia sushi kupujemy gotowe suche glony/wodorosty morskie Nori :) Zamiast świeżej ryby dałem paluszki krabowe, dla ostrego smaku dodałem chrzan. Ryż ~200 g zalewamy 4 szkl. wody, solimy, zagotowujemy i odstawiamy, żeby(...)produkty, to możemy z nich zrobić sałatkę :) U mnie za dużo nie zostało więc dodałem trochę żółtego sera i tak powstała sałatka krabowa. Zawsze znajdą się amatorzy zarówno na sushi jak i na sałatkę :) Największym domowym zajadaczem i amatorem na wszystkie smaki jest Vera:) Sushi, które degustowała znikało tak szybko, że zdążyłem zrobić tylko takie zdjęcie :) Smacznego
chleba naszegocoś mnie naszło na Sushi z łososiem. Tak dla rodziny, coś innego i smacznego.Może to nie jest tradycyjne danie ale można zjeść sobie we dwójkę lub większym gronie gdyby komuś się zachciało. Składniki: ryż do sushi 400 g algi nori 6 szt łosoś, 200 g ogórki 3 szt pasta wasabi sos sojowy sól cukier(...)algi nori (Algę nori układam na matce bambusowej stroną matową do góry).Rozprowadziłam równomiernie. Posmarowałam pastą i położyłam łososia oraz ogórka. Zwinęłam ciasno, pomagając sobie matą do rolowania. Sushi pokroiłam w plastry. Podałam z sosem sojowym i odrobiną pasty. wasabi
Różowa kuchniapolsku, ale nam smakuje. Składniki: ryż łosoś awokado ogórek majonez czerwony kawior nori ocet ryżowy wasabi sos sojowy mata bambusowa Ryż gotujemy do miękkości. Jeśli mamy specjalny ryż do sushi instrukcja gotowania jest na opakowaniu. Jeśli mamy zwykły ryż gotujmy go 2 minuty dłużej niż wskazuje czas na opakowaniu – ryż będzie się lepiej sklejał. Do ryżu dodajemy 3 łyżeczki(...)ogórek, awokado. Zwijamy rulon. Na rulon układamy plasterek łososia. Na folię położoną na matę bambusową układamy ryż. Na środek łosoś i awokado. Zwijamy rulon. Na wierzch czerwony kawior. Sushi bierzemy pałeczkami moczymy w sosie sojowym, dodajemy odrobinę wasabi. Artykuł Sushi po mojemu pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plsobotę 10 września nad Wisłą znów zagości kuchnia orientalna. Tym razem wraz ze Smacznym Targiem będziemy celebrować Warszawski Dzień Sushi. Artykuł 10 WRZEŚNIA –WARSZAWSKI DZIEŃ SUSHI- WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEskomplikowany, dlatego dopiero dziś mam czas na podsumowanie tego, co działo się na blogu w maju, a działo się naprawdę dużo ... Sukcesy i nowości: Po zjedzeniu prawdziwego sushi przygotowanego przez naszego znajomego w Nekko Sushi zakochałam się w tej potrawie! <3 Tak mnie zainspirowało, że postanowiłam popichcić nieco w azjatyckim stylu i zaopatrzyłam się w niezbędne produkty(...)pyszne koktajle, zupy kremy itp. :) Konferencja Łódź bloguje, która odbędzie się 18 czerwca, wezmę w niej udział po raz pierwszy i mam nadzieję nie ostatni raz Łódzki dzień sushi - 18 czerwca - to danie tak mnie zauroczyło, że nie omieszkam spróbować kolejnych pyszności A co Wy planujecie upichcić w tym miesiącu? Jakie macie plany, nie tylko kulinarne, na czerwiec? Podzielcie się
Cooking MonsterHosomaki z krewetką w tempurze Przepis na 2 rolki (12-14 hosomaków): 1/2 szklanki ryżu do sushi + 3/4 szklanki wody 3 łyżki octu ryżowego, szczypta soli i cukru 4 krewetki w tempurze 3 łyżki oleju rzepakowego kawałek tykwy kawałek marynowanej rzepy 4 łyżki serka Philadelphia szczypta sezamu 2 wodorosty nori Do podania: wasabi marynowany imbir sos sojowy lub/i(...)oraz tykwę i rzepę. Łapiemy za wodorost i zwijamy tak, by owinąć całą zawartość wodorostem. Gotową rolkę kroimy na 6-7 kawałków i przekładamy na talerz. Gotowe sushi podajemy z wasabi, marynowanym imbirem oraz sosem sojowym w proporcjach jakie lubimy. Sushi najlepiej smakuje, kiedy popijamy je zieloną herbatą jaśminową lub sake. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaKolejny pomysł na przygotowanie sushi w domowym zaciszu, tym rezem w dłoniach formujemy niewielki wałek, kładziemy na nim cienkie plastry łososia i awokado, całość "spinamy" wodorostem i posypujemy sezam. Nigiri (8-10 sztuk): 1/2 szklanki ryżu do sushi + 3/4 szklanki wody 3 łyżki octu ryżowego, szczypta soli i cukru 80 gram świeżego łososia bez skóry i ości awokado obrane(...)kulce kładziemy plaster łososia oraz plaster awokado. Całość zespalamy paskiem wodorostu i posypujemy czarnym sezamem. Postępujemy tak samo z resztą składników. Podajemy z wasabi, sosem sojowym oraz marynowanym imbirem. Sushi najlepiej smakuje, kiedy popijamy je sake lub zieloną, jaśminową herbatą. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja