sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:55/101)

ROLADKI Z PAPRYKĄ I OGÓRKIEM KONSERWOWYM W SOSIE POMIDOROWYM 140

aromatycznym sosie pomidorowym obsypane dużą ilością szczypioru ! Bardzo rozgrzewające ! Składniki: schab bez kości 10 grubych plastrów sól do oprószenia papryka słodka mielona 3-4 łyżki olej do smażenia bulion drobiowy 600 ml.  przecier pomidorowy 1 mały słoiczek cukier 1 łyżka pieprz do smaku mąka 1.5 łyżki sól do smaku papryka konserwowa 1 słoik ogórek konserwowy 4-5 szt. dymka(...)strony. Przełożyć do dużego garnka. Zalać bulionem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Dodać przecier i cebulę. Dalej gotować jeszcze 10 min. Po tym czasie doprawić sos solą, cukrem i pieprzem. Zagęścić mąką. Gotowy sos posypać posiekaną dymką szczypiorku

Kuchnia Paulettes
Wykwintny sos chrzanowy 126

wielkanocnym stole i przyrządzamy z nim różne potrawy. Ja zrobiłam sos chrzanowy, bardzo delikatny, aksamitny i aromatyczny. Ten sos można przygotować wcześniej, wstawić w słoiczkach do lodówki i delektować się nim przez dłuższy czas. Wychodzi dość duża porcja sosu i nawet  zastanawiałam się, czy nie zrobić z połowy składników. Dobrze(...)słoik chrzanu tartego – 290 g • 5 łyżek cukru • 5 łyżek octu 10% • 2 płaskie łyżeczki soli • koncentrat buraczany opcjonalnie Wykonanie: • Jajka ubić z cukrem na parze na gęsty krem. • Przełożyć do garnka, w którym dalej ubijać jajka ze śmietaną, octem i solą. • Dodać chrzan i zagotować. • Jeśli chcemy mieć sos różowy

To co kocham
Pierś kurczaka z pesto bazyliowym i groszkiem 197

Pierś z kurczaka owinięta wędliną drobiową z sosem z bazyliowego pesto i śmietany. Danie jest wyraziste w smaku, dlatego najlepiej podawać je z delikatnymi dodatkami np. z kopytkami lub gnocchi. ok. 400 g mięsa z piersi kurczaka 1 mały słoik pesto bazyliowego (190 g) 150 ml śmietanki 30% 1 szklanka groszku konserwowego kilka plasterków cienko pokrojonej wędliny drobiowej (tyle

Bullio
Pierś kaczki w cieście francuskim 212

zdjąć z patelni, ostudzić, lekko oprószyć solą. Tłuszcz zlać, nie wylewać!, wlać do słoika. Używać do smażenia mięs, konfitowania (gotowaniu w tłuszczu). 3 figi pokroić w grube plastry. Do garnka wlać wino, dodać miód, zagotować. Włożyć plastry fig, zagotować, gotować 2 minuty. Figi wyjąć, osączyć. Sos, w którym się gotowały zagęścić przez gotowanie. Dodać masło, mieszając zagotować. Zdjąć z ognia

królestwo garów
Kotlety mielone z dynią, gorgonzolą i suszonymi pomidorami 165

spojrzałam najpierw na parapet. Patrzę - dynia. Otwieram lodówkę a w niej jeszcze w słoiku kilka suszonych pomidorów a na półce wyżej kawałek gorgonzoli. Jakoś mi to wszystko razem pasowało i tym oto sposobem wyszły mielone w całkiem innej, jesiennej odsłonie. Pychota :) Podałam je jeszcze z sosem pomidorowym (którego nie ma na zdjęciu). Składniki (mi wyszło 8 mielonych): 400 g mięsa

My simple kitchen
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym 110

miękkości oraz pieprzu  Po ugotowaniu część wywaru odlewamy do mikserka ( ewentualnie do słoika twist ) dodajemy 50 ml słodkiej śmietany i 2 łyżeczki mąki, wszystko razem mieszamy, następnie wlewamy do całości i dodajemy tary chrzan ( ilość zależna od upodobania, daję kilka łyżek ) . Gotujemy chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Gulasz wołowy z maślakami , kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi 183

wyczuwalny smak zarówno grzybów jak i cebulki. – pojemność – z jednego słoika przyrządziłam obiad dla 6 osób i jeszcze można było sięgnąć po dokładkę- – za szybko znika ;)A teraz przejdźmy do przepisu …Postawiłam na wołowinę , a dokładnie polędwicę wołową.Z maślaków zasmażanych przyrządziłam sos , który tylko odrobinę doprawiłam , a potem w nim udusiłam do końca wołowinę

Ostra na Słodko
Sos słodko - kwaśny bez warzyw 245

Dziś na tapetę bierzemy kuchnię azjatycką - zamiast kupować gotowy sos słodko - kwaśny w sklepie możemy minimalnym kosztem w kilka minut przygotować własny, do tego z produktów, które większość z nas zawsze ma w domu ;) Przygotowując nasz sos zmodyfikowałam nieco tę propozycję.Składniki:- 3 łyżki ketchupu- 3 łyżki sosu sojowego- 3 łyżki cukru- 3 łyżki octu- 3 łyżeczki mielonego imbiru(...)sosik zagęści. Jeśli chcemy, by był rzadszy, można nieco podlać go wodą. Gotowe :) Sos jest idealny zarówno do wszelkiego rodzaju dań kuchni azjatyckiej jak i warzyw na patelnię, mięs, ryżu,. a nawet makaronu. Do kanapek też się nada ;) Można zrobić go więcej i zapasteryzować w słoiku, moim zdaniem jednak jego przygotowanie jest tak szybkie i proste, że nie jest

Kulinarne zapędy Kokosa
Schab na kanapki 160

słoiki? Jak zrobić schab na kanapki? Nasz przepis jest godną uwagi koncepcją na pachnącą wieprzowinę, która nie wymaga wiele wysiłku. To idealny przepis na schab w słoiku w pysznej galarecie. Schab do kanapek przepis, który przygotujesz bez żadnego problemu. Proponujemy skuteczne zamarynowanie odpowiedniej wielkości kawałków mięsa, dopasowanych do objętości słoików. Dzięki temu po ugotowaniu i wystudzeniu wyjmujesz ze słoika konkretną(...)Poza tym przygotowany w ten sposób schab możesz wykorzystać jako pomysł na szybki mięsny obiad. Wystarczy, że pokroisz go w odpowiedniej grubości plastry i podasz na gorąco z ulubionym sosem. Domowy schab na kanapki to świetna wędlina bez sztucznych dodatków i polepszaczy smaku. Tylko czyste mięso i aromatyczne przyprawy. W naszym przepisie na gotowany schab na kanapki nie znajdziesz również

Kuchnia Na Wypasie
Pesto z jarmużu – przepis 3 143

Pesto z jarmużu jest moim ulubionym pesto . Jarmuż można kupić teraz przez cały rok, więc co i rusz przyrządzam słoik domowego pesto. Tym razem zmiksowałam pesto

codojedzenia
20 dań idealnych na delegację 1432

Jeżeli szukacie przepisów na dania, które możecie przelać do słoików i spakować na dłuższy wyjazd lub delegację to zachęcam do przygotowania poniższych dań.  (wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie, aby przejść do przepisu) W szczególności polecam przepisy na chili con carne , karkówkę w sosie cebulowym i gulasz wieprzowy .  1. Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami w sosie musztardowym 2. Chili

Ugotować
Klasyczne bitki wołowe – w sosie chrzanowym 244

gazie, wlewamy mieszaninę mąki, śmietany i wody. Jeśli zrobią się grudki nie panikujcie – sos spokojnie możecie zmiksować lub przetrzeć przez sitko i po problemie. Próbujemy, solimy i pieprzymy do smaku. A na koniec jeszcze łyżka chrzanu, jeśli lubicie może być więcej. Ja dają chrzan i ze słoika, i świeży (mam zawsze zapas w zamrażalce). Bardzo klasyczny obiad to bitki

Karo in the Kitchen
Pomidory w sosie własnym 169

puszki można użyć  Do  zup ,sosów ,farszów lub spaghetti   Składniki - pomidory mięsiste  Sposób przygotowania - Pomidory sparzyć obrać ze skórki usunąć pestki  -  Pokroić na małe kawałki zostawić w misce co jakiś czas przemieszać  aby puściły sok  - Przekładać do wyparzonych słoików pasteryzować 40 minut

W królestwie smaków Beaty
Meringue eggs 181

trzepaczką w misce. Dodawać powoli schłodzone i rozpuszczone masło.  Miskę z sosem umieścić w kąpieli wodnej, nie przestając mieszać.  Krem będzie powoli gęstniał. Po 3-5 minutach krem należy wyjąć z kąpieli. Krem przelać przez sitko (będzie gładki i kremowy) do innej miseczki lub słoika i schłodzić w lodówce przez minimum 0,5 godziny. Krem zgęstnieje jeszcze bardziej

Garniec Magalie
Surówka z buraków II, Česká Hospoda 220

trzeba przygotować co najmniej 2-3 godziny przed podaniem. Do tego jaja w sosie koperkowym , puree ziemniaczane i szybki obiad gotowy. P.S. Przepis na surówkę pochodzi od mojej mamy:). Składniki: 3-4 małe buraki 1 duże jabłko kilka łyżek jogurtu naturalnego chrzan (surowy, starty lub ze słoika) sok z 1 cytryny (lub więcej) sól, pieprz Obierz jabłko i buraki

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania