mieszankę warzywną, która podkreśli smak moich zup, sosów i innych dań na bazie wywarów. Składniki: 1 kg marchewki ½ kg selera 1 kg kapusty włoskiej 1 kg pietruszki 1 kg cebuli 1 kg kalarepki 1 kg soli Wykonanie: Warzywa umyć, obrać, pokroić, następnie zmielić przez maszynkę i wymieszać z solą. Przełożyć do słoików lub kamiennego garnka i przenieść w chłodne miejsce
Tradycyjna KuchniaPotrzebne nam będą: 150 g kukurydzy (ze słoika czy z puszki), 200 g gotowanej pszenicy (do ugotowania), 3 duże pomidory, albo 2 garście pomidorków koktajlowych, 5 cl oliwy z oliwek, 4 łyżki octu. Przygotowanie: Pszenicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odsączamy kukurydzę. Kroimy pomidory (w kosteczkę, albo przepoławiamy pomidorki koktajlowe). Przygotowujemy sos do sałatki. W tym celu mieszamy: oliwę
MODA NA BIOsoli. Idealna baza do zup i sosów. Warzywa oraz użyte zioła można dowolnie miksować według swojego uznania. Składniki: 4 marchewki (około 180 g*) 2 pietruszki (około 80 g*) 1/2 selera (około 80 g*) 1 por (biała część około 100g*) 2 łodygi selera naciowego (około 90g*) 6 suszonych pomidorów (użyłam ze słoika "pomidory suszone w oleju") 3 łyżki posiekanej natki
Moja Galeria SmakuPesto to pyszny, zielony sos w oryginale składający się z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i przypraw. Oczywiście przygotowując je w domu spokojnie możemy odejść od zwyczajowych składników i stosować zamienniki. Zamiast orzeszków pinii np. można użyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni. Pesto możemy trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce około tygodnia, i na jego bazie przyrządzać wiele pysznych
Walijskie Pichcenietrochę twarde grudki. Ikra z kabaczka jest idealna jako przekąska z kromką chleba lub jako przystawka. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg kabaczka 1 duża cebula 150 g sosu pomidorowego ząbek czosnku 2 łyżki octu łyżka cukru łyżeczka soli 0.5 łyżeczki pieprzu olej Przygotowanie: Kabaczka kroimy w plasterki i układamy na blasze do pieczenia, posypujemy połową soli(...)dodajemy sos pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dusimy jeszcze 10 min. Upieczone kabaczki siekamy drobno nożem lub mielimy w malakserze, dodajemy do cebuli, mieszamy, solimy, dodajemy pieprz i cukier i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min. Pod koniec dodajemy ocet. Przygotowaną ikrę przekładamy do słoików, zamykamy i odwracamy. Przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu. Smacznego
Kuchnia Łukaszamięsnych lub dodatek do dressingów i sosów. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 1 l wody 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki octu papryczki chilli ok. 20-30 szt. Przygotowanie: W dużym garnku zagotowujemy wodę i w gotującej się wodzie gotujemy umyte papryczki przez ok. 7 min. Po tym sparzone słoiki napełniamy pionowo papryczkami, a w pozostałej wodzie
Kuchnia Łukaszacałość dodając oliwę i sos sojowy. Tak przygotowane składniki należy odstawić na kilka godzin do zamarynowania. Przed grillowaniem nabijcie warzywa i mięso na patyczki szaszłykowe, a następnie grillujcie dość wolno. Warzywa powinny być pół chrupiące. COOLWRAPY Składniki: – 1 kapusta płaska typu Coolwrap – 0,5 kg sera do serników (lub białego zmielonego przynajmniej 2 razy) – mały słoik suszonych pomidorów w zalewie(...)zetrzyjcie na tarce z małymi oczkami. Rozpuśćcie masło z czekoladą w kąpieli wodnej, a następnie przestudźcie. W drugiej misce wymieszajcie jajka z cukrem na puszystą masę. Powoli wlejcie sos czekoladowy i wymieszajcie dokładnie za pomocą rózgi. Następnie dodajcie buraki oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszajcie do połączenia składników. Blachę do pieczenia wysmarujcie masłem i wysypcie kaszą lub mąką
karmelowyzimę do sosów lub jajecznicy Składniki ok. 2 kg kurek zalewa sól i woda Sposób przygotowania Kurki oczyścić, dobrze umyć i gotować ok. 15 minut, wystudzić. Zalewa: Na każdy litr wody dodać łyżkę soli ( na tą ilość ja robiłam zalewę z 1,5 litra ) Kurki przełożyć do słoików, zalać wcześniej przygotowaną zalewą, zakręcić. Pasteryzować
Darcia w kuchniząbki czosnku, sok wyciśnięty z 1 cytryny, słoik suszonych pomidorów, łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz, kulka mozzarelli (125g). Sposób przygotowania: Cukinię myjemy i wydrążamy środek pozbawiając ją pestek. Solimy ją i pieprzymy. Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka rozdrabniamy. Paprykę, suszone pomidory kroimy w kostkę (zalewę zachowujemy). Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos. 5 łyżek zalewy z pomidorów mieszamy
Pobite gary Barbarynich można dodawać do zup i sosów, bigosu (a nawet zamrozić na potem) i nada ona smaku grzybowego... SKŁADNIKI: kurki/grzyby ile potrzeba, sól WYKONANIE: Kurki oczyścić i zagotować w garnku, gotować z 15 minut na średnim ogniu, potem je wylać na durszlak i spłukać zimną wodą, zostawić do obcieknięcia wody. Do słoików nakładać grzyby. Zagotować odpowiednią ilość wody
Tradycyjna kuchnia inaczejcynamon ,kumin3 goździki1 łyżka sosu sojowego1 łyżka sosu chilli ,słodko-pikantnegopieprz ,cukier ,sól do smakuPomidory i jabłko pokroić w dużą kostkę ,a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do rondla z grubym dnem i gotować na małym ogniu ,często mieszając ,aż chutney osiągnie pożądaną konsystencję ,czyli zgęstnieje.Gorący chutney możemy włożyć do słoików i przechować na następną okazję. U mnie , niestety
Kulinarny karnet Christopherawyczarować. Dzisiaj chce Wam pokazać jak zrobić samemu czyste puree z dyni. Za kilka dni wystawie również puree z dyni na ostro. Będzie to super jako dodatek do lazanii , sosów, zup itp. Dynię umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie za pomocą łyżki wyjąć środek z nasionami. Wyłożyć oczyszczoną dynię na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dynię ukłożyć skórą(...)blendera lub thermomix, dokładnie zmielić na papkę. Tak przygotowane puree włożyć do czystych słoiczków, zakręcić i pasteryzować 20 minut. Tak przygotowane puree można długo przechowywać. Później wystarczy tylko otworzyć słoik i można przygotować różne smakołyki. Thermomix – wrzucić upieczoną dynię do naczynia miksującego, powoli zwiększać obrotu aż do 9 i miksować do uzyskania puszystej gładkiej masy, kilka sekund. Polecam
Kuchnia Pokoleńpuszka czerwonej fasoli pół średniego słoika majonezu średni kubek gęstego jogurtu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, suszony czosnek i zioła do smaku Wykonanie : Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i przyprawami. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Najpierw do salaterce wyłożyć fasolę, a na nią kukurydzę. Wylać połowę sosu. Tuńczyka odsączyć z wody, wyłożyć na sos
Czerwień i błękitPyszny! Sto razy lepszy niż kupny sos słodko-kwaśny - soczyste pomidory, cebula, papryka, marchew, ananasy i kukurydza tworzą smaczne i aromatyczne połączenie, idealne do ryżu czy makaronu - solo lub z kawałkami usmażonego mięska. Wystarczy otworzyć słoiczek i cieszyć się smakiem lata o każdej porze roku :) SKŁADNIKI: (mi wyszło 4 większe słoiki-na zdjęciu obok warzyw i 7 mniejszych-dżemówek
Kto ugości moich gości?woreczek ugotowanego ryżu ½ opakowania rodzynek ½ słoika majonezu – małego Śmietana słodka 18% ( tyle co majonezu ) 1 - 2 łyżeczki przyprawy curry Wykonanie: Rodzynki zalewamy gorącą wodą aby się zaparzyły i stały się miękkie. Po około 30 minutach odsączamy rodzynki. Ryż, pokrojonego kurczaka i rodzynki razem łączymy. Z majonezu, śmietany i przyprawy curry przygotowujemy sos. Sos dodajemy do ryżu z kurczakiem. Mieszamy
Smaki Ewymąki, majeranku , przypraw i czosnku. Dodajemy sos sojowy. Wszystko mieszamy i taką marynatą zalewamy pokrojonego w poprzeczne kawałki indyka. Zostawiamy przynajmniej na 3 godziny. Można przygotować dzień wcześniej.Marynata do indykaIndyka wyjmujemy z marynaty, lekko z obu stron obsmażmy na oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kawałek kładziemy suszone pomidory ze słoika. Polewamy marynatą pomidorów. pieczemy
W kuchennym oknie EwySkładniki: 1 słoik selera konserwowego, 1 puszka kukurydzy, 200 g żółtego sera- u mnie gouda, 4 plasterki szynki konserwowej, 4 łyżki majonezu, 2 łyżeczki musztardy Dijon Develey, sól, pieprz. Przygotowanie: Żółty ser i plasterki szynki konserwowej kroimy w kostkę. Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz odcedzony seler konserwowy. Następnie przygotowujemy sos- mieszamy 4 łyżki majonezu z 2 łyżeczkami musztardy
Aga w kuchnidomowa może zagościć nawet na kolację ;)Składniki:Składniki na 2 pizze:3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju Sos do pizzy:używam takiego ze słoików1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej(...)cukinią, odstawić na 8 godzin.Po tym czasie razem z sokiem zlewamy do garnka, gotujemy 20 minut. dodajemy wszytskie składniki do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. Mieszamy, gorący nakładamy do słoików, od razu zakręcamy. dodatki:30 dag piersi z kurczaka przyprawa do drobiu 15 dag kabanosów drobiowych opakowanie 150 g sera tarta mozzarella Mlekovita opakowanie mozzarellli maxi Mlekovita zioła prowansalskie
Z Majeczką w kuchniżeby pozbyć się pozostałości po nawozach którymi były wspomagane. Kilka razy zdarzyło mi się kupić ogórki które nawozu miały tyle, że po ukiszeniu zmiękły i dosłownie porozpadały się w słoikach. Sprawdzajcie i pytajcie w warzywniakach, co i skąd kupujecie. Przyprawy Chrzan, czosnek i koper. Chrzan to typowo polski dodatek do ogórków. Do małosolnych możemy użyć zarówno korzenia, jak liści(...)młode i dokładnie je myjemy, kawałek korzenia obieramy cienko ze skórki i kroimy w słupki. Dobrze zamrozić 2-3 duże korzenie chrzanu, żeby móc je użyć do ogórków lub sosów wtedy, gdy ciężko je kupić. Młody czosnek będzie świetny do tych ogórków. Możemy ząbki zostawić w skórce, która również ma wiele aromatu i tylko naciąć je lub przeciąć wzdłuż
Karo in the Kitchen