pieczołowicie hodowane sadzonki , zostały sponiewierane przez majowe mrozy.. Cóż, zanim doszły do siebie, niestety była już końcówka sierpnia więc nie ma wiwatów. Jednak udało mi się zrobić kilka słoików, magicznego przecieru, który ma w składzie tylko dwa słowa : pomidory, sól. Smakuje wyśmienicie zawiera 100% pomidorów, a nie 30% jak sklepowe i żadnych zagęszczaczy. Naprawdę, ostatnio to już producenci(...)sama i nie dorzucam bambusa . Wracając do rzeczy, taki przecier idealnie doprawi zimowe, domowe obiady, rozgrzeje i przywoła pachnące lato.. Nie ma lepszej zupy pomidorowej niż na nim, sos boloński także wychodzi z niego mocno, prawdziwie pomidorowy. Polecam tym bardziej,że pracy przy przecierze jest niewiele, a efekt spektakularny składniki: pomidory, najlepiej mięsiste z małą ilością pestek, najlepsze mocno
Ogrodnik w podróżynowych produktów wkładają baaaaaaaaaaaaardzo dużo serca. Ja już doceniłam ich pasję. Sałatkowy rarytas Liczba sztuk w opakowaniu zbiorczym: 8 Skład: morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chili, kapary, ocet, przyprawy Słoiki szklane: zawartość netto 200g Zastosowanie: dodatek do mięs, wędlin, pieczeni, serów Egzotyczne zestawienie słodkich owoców: moreli i żurawiny z oliwkami i kaparami, doprawione ostrą papryczką chili oraz czosnkiem. Razem tworzą(...)sałatkę, dla miłośników słodko – kwaśnych smaków z nutą pikanterii. Ulubiony dodatek, zwłaszcza dla Panów, do grillowanych mięsiw. Przygotowane z najwyższej jakości składników ucieszą nasze podniebienie, z powodzeniem zastępuje pospolite sosy, ketchup czy dipy. FIRMA ETERNO POLECA Jako sałatka do grillowanych dań. Idealny dodatek do pieczonych kiełbasek i mięsiw. Na śniadanie podaj razem z żółtymi serami, na obiad jako
ClauditteMissCookingbutelki czy słoika i możemy przechowywać go w lodówce. Niestety nie sprawdzałam jeszcze, czy można go zapasteryzować i odstawić do spiżarki na dłuższy czas, bo robię go po raz pierwszy w tym roku. Może uda się przetestować, czy zapasteryzowany sok, przetrwa kilka miesięcy… zobaczymy. W każdym razie taki sok jest fajną bazą do deserów, kremów, sosów czy drinków. Drukuj
Mieszam w GarnkuSkładniki: 3/4 dużego słoika marynowanych pieczarek 3 jajka ugotowane na twardo 2 czerwone papryki 30 dag kiełbasy 4 średnie ogórki kiszone lub konserwowe 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy szczypiorek sól, pieprz Pieczarki kroimy na ćwiartki lub połówki. Jajka, ogórki i paprykę kroimy w kostkę a kiełbasę na pół-plasterki. Z majonezu i musztardy robimy sos. 1/3 sosu dodajemy
My simple kitchengęstym pomidorowym sosie. Może być daniem tylko z warzyw, a może mieć elementy mięsne jak kiełbasa, boczek a nawet klopsiki z mięsa mielonego. Ja leczo jadam jako samoistne danie z dodatkiem chleba czy bułki, szczególnie latem i jesienią, kiedy warzywa są w przystępnej cenie. Tak przyrządzone leczo, ale bez dodatku kiełbasy spokojnie można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe
Bernika - moj kulinarny pamietnikpodoba. Na dole znajduje się śniadaniownia z piekarnią, na górze zjecie lunch i napijecie się drinka. Tym razem zdecydowałam się na jajka po benedyktyńsku + własna brioche, szynka, świeży szpinak, sos holenderski i mała sałatka. Było pysznie ! Monsieur Armand Najlepsze makaroniki znajdziecie właśnie tu. Miejsce znajduje się przy Władysława IV 23/30. Makaroniki robione są przez Francuza, co jest gwarancją smaku(...)wiele świetnych detali. Przejdźmy do najważniejszego, czyli do jedzenia ! Znajdziecie tu desery w słoiczkach, domowe ciasta i pyszną kawę. Menu bez sztucznych składników i ulepszaczy. Wybór był trudny. Wybrałam słoik: panna cotta z malinami. Deser bardzo mi smakował. Odrazu dostałam kopa pozytywnej energii do dalszego zwieszania Gdyni Śródmieście Najlepsze burgery w Trójmieście znajdziecie w Gdyni przy Mściwoja 9. Na dużą
Moja pasja smakułyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą Przygotowanie: Schab kroimy w dość grube plastry, które lekko rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, najlepiej to zrobić w słoiku, łączymy składniki poprzez potrząsanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebula pół słoika ogórków konserwowych 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 szklanki oleju ok. 1 szklanki pikantnego keczupu 2 łyżeczki musztardy pieprz do smaku 3 zmiażdżone ząbki czosnku cukier do smaku Sposób przygotowania: Śledzie kroimy w paski. Ogórki kroimy w paski, cebulę w cienkie piórka. Cebulę solimy, gnieciemy, odstawiamy na 10-15 minut by zmiękła. Przygotować sos: wymieszać keczup, olej
Pobite gary Barbaryzamiast sosu pomidorowego :) Nie będę ukrywać, że roboty z tym trochę jest, zwłaszcza takiej czasochłonnej typu przecieranie pomidorów przez sito, ale w tym roku uskuteczniłam ten krok - użyłam sokowirówki. Idealnie się do tego sprawdziła! Ostatnia szansa, żeby zrobić ten ketchup. Sezon zbliża się ku końcowi. Może zrobisz jeszcze kilka słoiczków w najbliższy weekend? Składniki: (8 słoików
Plate of JoyPoczątek maja to najlepszy czas na wykorzystanie darów Matki Natury. Można wtedy wzbogacić domową spiżarnię o takie rarytasy jak angielski sos miętowy, sok z młodej pokrzywy czy doskonały na wszelkie przeziębienia i nieżyty górnych dróg oddechowych syrop z pędów młodej sosny. Kopalnią wiedzy w tej dziedzinie stała się dla mnie książka Łukasza Łuczaja - "Dzika kuchnia" . Książka fascynująca w swojej prostocie(...)sosny (zbieranych w maju, mają jasnozielony kolor) 5 dag cukru (mój dopisek - połowę pędów zasypałam brązowym cukrem, a drugą połowę białym) Przygotowanie Pędy bardzo drobno posiekać, wrzucić do litrowego słoika, zasypać cukrem i odstawić na tydzień, żeby pościły sok. Najlepiej jeść je na surowo. Można używać ich też jako dodatek do słodyczy, ciast itp. Jeśli mają być przechowywane dłużej, trzeba
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabitą śmietaną, sosem z solonego karmelu i granolą, która jest świetnym chrupiącym kontrastem dla miękkiego, kremowego jabłka. SKŁADNIKI 4 jabłka deserowe – kruche i soczyste, np. Ligol, Gloster, Idared, Szampion, Jonagold, Red Delicious, moje miały po 270-290g każde 2 opakowania serka waniliowego Danio (inny się nie zsiada i zostaje wodnisty) 4 łyżki borówek do mięs, ze słoika 4 łyżeczki
Karo in the Kitchensosami. Wykonanie takich pomidorów suszonych może być czasochłonne, lecz pełna spiżarnia tych pysznych przetworów jest tego warta. Aby przygotować suszone pomidory nie potrzeba specjalnej suszarki, wystarczy piekarnik. Bardzo ważnym czynnikiem jest rodzaj pomidorów. Najlepiej, aby były mięsiste i posiadały jak najmniej wody. Idelanie sprawdzają się tu pomidory limo. Pomidory suszone Składniki (na ok 4-5 słoików
wegujemysosów. Do picia, gdy jest dobrze schłodzony i doprawiony. Składniki: pomidory np.4-5 kg sól, pieprz i cukier do smaku. Sposób wykonania: Pomidory umyć, pokroić na mniejsze cząstki. Przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu aż się rozpadną.( zrobi się miazga ). Przetrzeć przez sito. Zagotować, doprawić do smaku solą pieprzem i cukrem. Gorący przelać do słoików. Pasteryzować 15 minut
Darcia w kuchnisurowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Podawane jest najczęściej jako przekąska , krojone na plastry z ziemniakami lub na chlebie, w towarzystwie specjalnego sosu . Nazwa dania (dosłownie pogrzebany łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich by lekko sfermentowały(...)skórą bez ości ( ok 700 g)ok16 g gruboziarnistej soli morskiej 50 g brązowego cukru 40 g świeżego chrzanu, obranego i drobno startego ( lub tartego ze słoika)300 g surowych buraków, obranych i grubo startych50 ml wódkiduży pęczek świeżego koperku (posiekany), a najlepiej kopru 1 cytrynasos musztardowo - koperkowy200 ml kwaśnej śmietany1-2 czubate łyżeczki musztardy
Stare Garyodpowiednio przygotowanej i ugotowanej fasoli. Jest po prostu przepyszna! Zdjęcia może nie dodają jej uroku, ale uwierzcie - smakuje genialnie! Można przygotować ją w większej wersji i część zapasteryzować w słoikach i zjeść, kiedy nie mam czasu na ugotowanie obiadu! Składniki: 150 g fasoli "redkinley" (Targroch) 150 g fasoli kolorowej "orzeł" (Targroch) 150 g fasoli czarnej(...)czarnego 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu prawdziwego 1 łyżeczka curry 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej (Targroch) 1-2 szklanki wody Przygotowanie: Dzień wcześniej, wieczorem zalej fasolę dużą ilością wody. Następnego dnia pozostałą wodę odlej, a fasolę przepłucz
Zdrowie na języku :P