sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:58/101)

Pomidorki koktajlowe do słoików (2 sposoby) 200

zmniejszyłam moc palnika i trzymałam jeszcze ok. kwadransa. Woda ledwo perkotała. Słoiki wyjęłam i pozwoliłam, by wolno stygły. Który sposób będzie smaczniejszy? Czas pokaże... Poza tym smak to kwestia gustu, a o gustach... Te w occie zamierzam wykorzystać jako samodzielną przekąskę. Te z wody pewnie pójdą na sos do makaronu. ------------ Podobne: Sos pomidorowy Sos pomidorowo-paprykowy Przecier pomidorowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka śledziowa "Przysmak Gajowego" (bez glutenu, mleka, jajek) 189

śledzie w oleju (wiejskie z cebulką) 1 słoik marynowane podgrzybki lub prawdziwki 1 słoik lub pieczarki (w słonej zalewie lub occie)ser zółty (np. edam) - niekoniecznie kawałek 200 g pieprz kolorowy pół łyżeczki ziele angielskie kilka ziaren jałowiec kilka ziaren (właściwie szyszkojagód ;) gałka muszkatołowa, kolendra pół łyżeczki Do zrobienia sosu możemy użyć różnych składników - w zależności od tego

głodny alergik
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 307

garnka. Alternatywnie można je zmiksować blenderem. Ja wolę pomidorowe kawałki zanurzone w sosie. Dopraw pomidory solą i opcjonalnie czosnkiem, chilli czy ziołami. Gotuj pomidory na średnim-dużym ogniu, aż passata uzyska pożądaną przez Ciebie konsystencję. Moje pomidory wyglądały tak: 4. Gorący przecier przelej do umytych i wysterylizowanych słoików*. Słoiki dokładnie zakręć i podstaw do góry dnem. Przykryj ściereczką, następnie kocem

Chilli Czosnek i Oliwa
Ketchup z cukinii i pomidorów 280

doprawić solą, papryką i pieprzem cayenne. Przekładać do słoików i pasteryzować przez 15-20 minut.Ketchup ma barwę jaśniejszą niż tradycyjny, kupowany w sklepie. Jest jednak smaczniejszy i pachnący. Można go podawać do wędlin, kiełbas grzanych w wodzie i z grilla. Można nawet pokusić się i zrobić z niego sos pomidorowy do makaronu. Podane przeze mnie przyprawy są tylko propozycją

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowe przetwory: sos pomidorowy 157

sos pomidorowy z pysznych pomidorów zebranych latem, który można użyć w zimie zwłaszcza kiedy w tym okresie pomidory nie są najlepsze i trzeba dodawać cukru lub miodu aby nadać im smak. Co prawda jeszcze zimy nie ma, a my już zużyliśmy jeden słoiczek wiec warto zrobić ich nieco więcej – my koniecznie musimy dorobić Przy okazji to obecna cena pomidorów(...)słoików o pojemności 350 ml. Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Jak cebulka nam się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek. Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do cebuli z czosnkiem. Pomidory dusimy do otrzymania pożądanej konsystencji. W trakcie duszenia pomidory doprawiamy solą, pieprzem i chili. Na koniec gotowania dodajemy posiekaną bazylię. Gotowy sos

Kuchenne Wariacje
Błyskawiczny solony karmel z mikrofalówki 267

znacznie prostszą metodę, za pomocą której przygotujemy przepyszny, solony sos karmelowy. A pomoże nam w tym mikrofalówka. W 5 minut uzyskamy idealny sos. Taki solony karmel jest wręcz idealny do lodów i kawy. Świetnie sprawdzi jako dodatek do ciast np. szarlotki czy sernika. Gofry z bitą śmietaną polane takim sosem też będą się śniły po nocach. Błyskawiczny solony karmel(...)szklanki) 1/2 łyżeczki soli morskiej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Potrzebujemy naczynia (ponad 0,5 litrowego), które można podgrzewać w mikrofali (może być np. żaroodporny słoik). Masło kroimy na małe kawałki i wrzucamy do naczynia. Nastawiamy mikrofalówkę na małą moc i rozpuszczamy (moc musi być mała – inaczej masło wybuchnie, warto też robić to w turach

Poezja smaku
Kimchi ogórkowe z imbirem 178

piórka. Pokrój kolendrę. Do ogórków dodaj ocet, chili i rybny sos. Wymieszaj a następnie dodaj resztę warzyw, kolendrę i jeszcze raz wymieszaj. Przykryj naczynie folią i odstaw na godzinę w pokojowej temperaturze. Jeśli lubisz ostrzejsze kimchi marynuj przez dobę również w pokojowej temperaturze. Tak przyrządzonym kimchi napełnij słoiki i przechowuj w lodówce. The post Kimchi ogórkowe z imbirem appeared first

codojedzenia
biała surówka z rodzynkami 152

selera 3 łyżki rodzynek 2 łyżki kwaśnej śmietany łyżeczka chrzanu ze słoika łyżeczka soku z cytryny łyżeczka cukru szczypta soli Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, seler na mniejszych. Dodać rodzynki, śmietanę i chrzan. Wymieszać, przyprawić do smaku. Najlepiej smakuje po około pół godziny, kiedy rodzynki napęcznieją sosem z surówki. *przepis podpatrzyłam w gazetce Biedronki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
cukinia w sosie musztardowo chrzanowym do słoików 166

Pyszna cukinia w zmienionym nieco sosie Składniki: - 3-4 nie wielkie cukinie ok 25 - 30 cm zalewa - 1 l wody - 5 łyżek musztardy - 2 łyżki startego chrzanu - 1 szklanka cukru - 3 łyżki soli - 1 szklanka octu - 2 łyżki suszonej pietruszki do każdego słoika - pół łyżeczki gorczycy - 1 kulka ziela angielskiego - kawałek liścia laurowego Sposób przygotowania: 1. - Cukinię pokroić w dużą

W królestwie smaków Beaty
Koreańskie kimchi z ananasem 97

którą zawsze jest dobra pora! Jeśli znudzeni jesteście nijakimi kimchi dostępnymi na polskim rynku - to przepis dla Was. Nie ma tu miejsca na smakowy kompromis, na bigos w słoiku udający koreańską kiszonkę, na polish kimchi. Jest za to pełnia smaku, mocna fermentacja i... baaardzo intensywny zapach. Zapach, który sprawi, że zapłaczecie ze szczęścia :) Do ostatniego kimchi dodałam świeżego ananasa(...)krewetki i sos rybny. Dodajcie odrobinę wody jeśli składniki nie chcą się połączyć w gęstą pastę.   Do dzieła! Robimy kimchi! Każdy liść kapusty smarujemy pastą, na bogato, nie żałujcie :) Kiedy liście są przełożone pastą zwijamy je w rolki i upychamy ciasno w kamionkowym naczyniu do kiszenia - polecam BROWIN. Jeśli nie macie takiego gliniaka może być słoik lub szklane naczynie

Spektrum Smaku
Pesto z grillowanej papryki 190

 Dzisiaj pesto z grilowanej papryki. Rewelacyjny dodatek do ryb I makaronów. Bedzie mi potrzebny do dzisiejszego obiadu. Prosty w wykonaniu I bardzo smaczny.Zaczynamy  Składniki

Smaki Edyty
Makaron z sosem z mascarpone, szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami 248

Dziś prosty i bardzo szybki przepis na wyśmienity sos do makaronu.  Robi się go niezwykle szybko, a jest fantastyczny w smaku. Jego kremowa konsystencja sprawia, że doskonale pasuje praktycznie do każdego typu makaronu, a szynka i suszone pomidory nadają mu unikatowy smak. Za polecenie Nam tego wspaniałego przepisu podziękowania należą się Oli :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji(...)oleju) Cebula 2 ząbki czosnku Makaron Najpierw kroimy cebulę i smażymy na patelni. Idealnie jeśli mamy suszone pomidory w oleju, gdyż do smażenia cebuli proponuje użyć oleju ze słoika, nada cebuli wspaniały aromat. W między czasie możemy nastawić wodę na makaron i ugotować go. Gdy cebula nam się zarumieni, kroimy suszone pomidory i szynkę szwarcwaldzką i dorzucamy do cebuli

Kolizje Smaków
Muszelki nadziewane karczochami w sosie marinara 152

wykorzystania ich w kuchni. Jednym ze znanych mi przepisów, na wykorzystanie tego wspaniałego warzywa, są właśnie muszelki (po włosku conchiglioni) faszerowane smażonym na klarowanym maśle karczochem w klasycznym włoskim sosie marinara. Jeżeli nie znajdziecie karczochów w formie świeżej, warto wykorzystać te w zalewie. Składniki (na 2-3 porcje):3 karczochy16-18 makaronowych muszelek typu conchiglioni50 g masła50 g mascarponegałka(...)korzystamy z karczochów ze słoika, powyższe pierwsze etapy pomijamy i kroimy je tylko na mniejsze cząstki.Gotujemy muszelki w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak, aby były al dente. Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą.Karczochy (po wystudzeniu) mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy gałkę, pieprz i sól do smaku.Składniki na sos marinara:500 ml pasty pomidorowej

Food Square
duszone żeberka cielęce w sosie grzybowym... 194

grzyby (mam swoje suszone prawdziwki i zmielone w młynku, w słoiku przechowuję z liściem laurowym), dodać paprykę ostrą wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości żeberek, żeberka wyjąć na talerz i wywar zmiksować blenderem, śmietanę wymieszać z mąką i wodą i wlać do wywaru mieszając do zagęszczenia sosu, żeberka włożyć do sosu, podawać z czym się lubi - żeberka

W Mojej Kuchni Lubię
Wołowina w curry z fasolką i kiełkami fasoli mung 132

dodatkiem żółtej fasolki i mnóstwa kiełków fasoli mung. Pyszny sos, odpowiedni do podpłomyków, makaronu, ryżu czy kaszy. Wołowinę podałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu . Składniki: 400ml mleczka kokosowego 500g wołowiny 200g kiełków fasoli mung ze słoika 200g żółtej fasolki 1 szalotka 2 łyżki masła curry, pieprz czarny, kmin

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania