sprzedawczyni dowiedziałam się, że pasuje ona praktycznie do wszystkiego - mięs, sałatek, zapiekanek, kanapek, sosów... Musiałam to sprawdzić ;)Składniki:- 1 podwójna pierś z kurczaka- 0,5 kg pieczarek- 2 świeże pomidory- kilka suszonych pomidorów- dwie średnie cebule- duży ząbek czosnku- łyżka czerwonej czubrycy- dwie łyżki sosu sojowego- tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa z suszonych pomidorów)- sól Pierwszą rzeczą, jaką musimy(...)zrobić, jest zamarynowanie mięsa - umytego i pokrojonego w kostkę kurczaka wrzucamy do miski i mieszamy z sosem sojowym i czubrycą. Ważna uwaga - jej czerwona odmiana jest dość ostra, stąd warto zwrócić uwagę zarówno na długość marynowania (u mnie jedna godzina), jak i ilość użytej przyprawy, z podanej przeze mnie proporcji potrawka wychodzi mocno pikantna, ale nie bardzo ostra. W zależności
Kulinarne zapędy Kokosaczasie dodać pomidory (z zalewą). Po zredukowaniu się sosu (nie do końca) wyjąć listek i ziele angielskie, a zawartość patelni wymieszać z ryżem i następnie z tuńczykiem odsączonym z oleju. Paprykarz doprawić do smaku i po ostygnięciu (*) - schłodzić w lodówce. (Smaki powinny się przegryźć.) (*) Gorący paprykarz można przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia - do góry dnem
Di gotujewałek i przenoszę . Teraz pozostało tylko nałożyć przygotowany sos i składniki na pizze i ją upiec . Pizze piekę około 25 minut . Jeżeli przygotujemy większość ilość ciasta lub nie wykorzystamy całego to możemy ciasto na pizze włożyć do pojemnika plastikowego i je zamknąć szczelnie ( obwiązać folią spożywczą ) lub włożyć do słoika i go zakręcić . Następnie zapakowane ciasto na pizze włożyć
Uwaga Babcia Piecze Chleblepiej niż kupne Warzywko . Doskonale nadaje się do rosołu , sosów lub duszonych mięs . Tak przygotowane przyprawy nie zawierają szkodliwych substancji , sztucznych barwników , chemii i innych paskudztw . Spokojnie możemy doprawiać nimi posiłki naszej rodzinki nie martwiąc się o zdrowotne konsekwencje . Przyprawa przechowuje się bezproblemowo , wiele miesięcy , jeśli zamkniemy ją w szczelnym słoiku . Polecam Składniki : 3 duże marchewki 3 korzenie pietruszki
Ogrodnik w podróżydeserów, śniadań i innych dań na słodko. JAGODY W SOSIE WŁASNYM przepis autorski - mój i mamy :)) // 4-5 słoiczków po 250-300ml ~800-1000g jagód (tak, aby każdy słoiczek zapełnić do 'prawie pełna' ;)) ~po 2 łyżki cukru na każdy słoiczek z jagodami (lub 3 łyżki, jeśli używacie większych słoików lub lubicie bardzo słodkie przetwory ;)) Jagody (umyte, osuszone) włożyć
chili & sugarsztuki Ziele angielskie – 4-5 sztuk Sól Sos: Natka pietruszki – 2-3 łyżki drobno posiekanej lub roztartej w moździerzu Sok z ½ cytryny Oliwa z oliwek – 3 łyżki Miód – 1 łyżka Sól Wykonanie – sos: Natkę pietruszki drobno siekamy lub rozcieramy w moździerzu. Mieszamy następnie z sokiem z cytryny, miodem i oliwą. Dodajemy do sosu szczyptę soli i schładzamy. Wykonanie – ośmiornica: Ośmiornicę(...)słoikiem z wodą. Odstawiamy do lodówki na 10-12 godzin, a następnie do zamrażalnika na 3-4 godziny. Po tym czasie wyciągamy ośmiornicę z butelki i kroimy w cienkie plastry. Oczywiście carpaccio można przygotować szybciej, skracając czas przechowywania w lodówce, ale nie ma wtedy pewności, że będzie odpowiednio „zbite”. Gdy ośmiornica jest już pokrojona w cienkie plastry polewamy ją sosem
Kuchnia Bon Appetitdodatkowo pasteryzować słoików, a paprykarz dużo lepiej się przechowywał. Składniki: ½ kg dorsza 1 szklanka ryżu 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka ½ małego selera 2 cebule 250 ml przecieru pomidorowego w kartonie 1 puszka pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki wędzonej 3 łyżeczki papryki słodkiej 3 łyżki sosu sojowego sól pieprz(...)przyprawy a następnie wszystko wymieszać. Paprykarz przykryć i dusić do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby jeszcze doprawić. Gorący paprykarz można przełożyć do czystych i suchych słoików, zakręcić je, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia
Mama Gotujezrobię. Można przygotować jego większą ilość, włożyć do słoików i pasteryzować. Składniki: 100 g ryżu 1 makrela wędzona 2 cebule 1 duża marchew 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz oliwa 2 łyżeczki masła do gotowania
Mama Gotujezalewa się gotowała, włożyłam śledzie do słoików. Gorącą marynatą zalałam rybki. Gdy wystygły, wstawiłam je do lodówki na 24 godziny aby "przeszły" przyprawami. Smacznego! Zapraszam na inne śledziki: śledzie po kaszubsku sałatka śledziowa z jabłkiem sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami śledzie z czosnkiem i majerankiem śledzie w sosie musztardowo śmietanowym
potrawyregionalneWytrawnie Jajka w żółtym sosie chrzanowymJajka faszerowane pastą krabowąJajka faszerowane pastą łososiowąPasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiemŚwiąteczna galantyna drobiowaWiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem(...)naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Domowy majonez w słoiku Pasztet mięsnyPate z drobiowych wątróbek Szynka pieczona w ziołachDrobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńskaSchab karkowy z pończochy Zakwas na żurekZakwas na czerwony barszczZakwas żytnio-owsiany
Kulinarne przygody GatityNIETYPOWYM SOSIE. (autorski;) pierś kurczaka średnia cebula 200g świeżego zielonego groszku 200g ananasa 200g czarnej fasoli 3 łyżki ostrego sosu chili 3łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy puszka pomidorów bez skóry szklanka soku pomidorowego garść suszonych grzybów 100g marynowanych pędów bambusa * Kurczaka oczyściłam, pokroiłam w kostkę i zamarynowałam w sosie sojowym, oliwie i ostrym sosie. Zostawiłam na godzinę(...)dusiłam około 20 minut. Ewentualnie można doprawić sosem chili lub sojowym. Podałam z ryżem. Smacznego! * pędy bambusa kupiłam w pewnym markecie. kiedy je zobaczyłam, oszalałam i stwierdziłam, że muszę je mieć. długo nie wiedziałam, jak je wykorzystać. są miękkie, ale się nie rozpadają. smakują troszkę jak seler naciowy ze słoika. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiOstatnio postanowiłam "przeprosić się" z wołowiną. Akurat dostałam od Rodziców wielki kawał przepięknego mięsa wołowego, a że miałam trochę wolnego czasu, postanowiłam ugotować cos dobrego. W szafce znalazłam zapomniany słoik grzybów suszonych, a w barku miałam napoczętą butelkę wytrawnego, czerwonego wina. Pomyślałam, że to wszystko fajnie się skomponuje. Rzeczywiście wyszło fajnie. Polecam wypróbować przepis, np. na niedzielny obiad. Co prawda(...)wołowiny 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku mąka do obtoczenia mięsa 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina domowy bulion lub gorąca woda z 2-3 łyżkami sosu sojowego jasnego 2 garści suszonych grzybów 3 listki laurowe 5 ziarenek jałowca gałązka rozmarynu sól, pieprz do smaku Wołowinę kroimy w plastry lub w kostkę, obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i podsmażamy
Zawsze głodna!Netto do 7 sierpnia 4.Szczypce do wyciągania słoików- mała rzecz a tak cieszy i ułatwia życie :D --> Netto do 7 sierpnia 5. Termometr do przetworów- przydatny gadżet --> Netto do 7 sierpnia 6. Przecierak do pomidorów- kolejny ciekawy i przydatny gadżet. Nie tylko przy robieniu przetworów, ale również do przygotowywania różnych sosów itp. --> Netto do 7 sierpnia
Tradycyjna Kuchniasłoików po ponownym zagotowaniu i pogotowaniu ok. kwadransa. Słoiki szczelnie zamykać i odstawiać do ostygnięcia. Konfitury można używać na kanapki, do naleśników czy omletów. Może być też dodatkiem do mięs lub serów. Wykorzystałam ją niedawno jako nadzienie do orkiszowych rogalików . ----------- Podobne: Jabłka na zimę do szarlotki Likier z aronii Jeżyny w sosie własnym
Weekendy w domu i ogrodziesosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu.Posypujemy całość dwoma łyżkami sera Grana Padano lub Parmezanu. Wkładamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy ok.2-5 minut aż danie się zarumienieni.Sałata:Sałatę rwiemy na małe kawałki, które wkładamy do miski.Do słoika dodajemy musztardę (u mnie Dijon i francuską pół
Smaczne Zdrowe