dania, które chciałam zrobić od dawna: soczewicy w sosie curry. Przepis wypatrzyłam kiedyś w jakieś gazetce. Jako, że dalej jemy dania bez mięsa, to taka soczewica wydawała się idealna na późny obiad.Składniki:cebula4 ząbki czosnku2 marchewki2 szklanki soczewicy (ja użyłam zielonej)7-8 pieczarekpół czerwonej paprykimały słoik przecieru pomidorowegosólpieprz2 łyżeczki curryłyżeczka bazylii (ja dałam oregano)olejWykonanie:1. Soczewicę gotujemy
Pasja Smakuduszenia roznosi się wspaniały cynamonowy zapach, który sprowadza wszystkie łakomczuchy do kuchni ;) Naleśniki: 250ml mleka 400ml wody 2 jajka 3 łyżki oleju 300-400g mąki Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych szkl śmietanki 30% 2 łyżki cukru cynamonowego DIAMANT odrobina oleju do smażenia Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki(...)patelnię. Naleśniki posmarować powidłami, złożyć jak krokiety i ułożyć na głębokiej patelni. Zwinięte naleśniki zalać śmietanką wymieszaną z 2 łyżkami cukru cynamonowego. Podgrzewać na średnim ogniu kilkanaście minut aż sos się zredukuje
Smakołyki Asibiałą kapustę. Tylko składniki i czynności są inne. I czas oczekiwania nieco krótszy. A smak... Co będę pisać, jemy ją prawie do wszystkiego, a czasem wyjadamy samą prosto ze słoika. Wspaniała do zupy i jako dodatek do kanapek albo jako surówka do pieczonej ryby. I jest bardzo uzależniająca... ;) Kimchi - koreańska kiszona kapusta pekińska Składniki: 1 duża kapusta pekińska (powinna być(...)ilości są zbyt ostre nawet jak dla mnie 2-3 ząbki czosnku (1 łyżka przeciśniętego przez praskę) 3-4 cm kawałek świeżego imbiru (1 łyżka utartego) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 1/2 utartego jabłka 1/2 utartej gruszki 3-4 zielone cebulki Z kapusty ściągam zewnętrzne 2-3 liście, płuczę, osuszam, kroję
Kuchnia Prezydentowejoliwie,czy w occie,smażone,czy w sosie koperkowym albo w curry.Od wyboru do koloru.Dziś zapraszam na śledzie w oliwie z majerankiem. 500g.filetów śledziowych 5 ząbków czosnku garść majeranku 3/4 szkl.oliwy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę.Śledzie kroimy w kawałki,nacieramy czosnkiem.Układamy w słoiku , zalewając je oliwą.Odstawiamy do lodówki.Są aromatyczne już po kilku
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPure z pieczonej dyni dodaję do zup, sosów, past i warzyw.Składniki:około kilograma dynisól i pieprzDynię kroimy na kilka sporych kawałków razem ze skórką. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 120 stopni. Odcinamy skórkę a miąższ mielimy blenderem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Nadmiar przekładam do słoików i pasteryzuję
prawdziwe jedzeniePłatki drożdżowe i sos Tamari to kolejna po grzybach porcja umami – a bez tego w bulionie ani rusz! Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Podajemy gorący, z makaronem, ryżem, posypany drobniutko posiekaną kolendrą lub pietruszką – albo bez żadnych dodatków. Można użyć go do bazy dla innych zup i potraw, np. do risotto, zamrozić lub zapasteryzować w słoikach. W sezonie warto dodać(...)wielkości kciuka lub większy 1 papryczka chili, w całości 1 pełna łyżeczka pieprzu w ziarnach 2 płaskie łyżeczki kurkumy 3-4 kulki ziela angielskiego DO PRZYPRAWIENIA aminokwasy kokosowe (czyli sos z fermentowanego soku kokosowego z solą, zamiennie – sos Tamari lub sos sojowy jasny) drożdże odżywcze – płatki drożdżowe nieaktywne (do kupienia w sklepach z żywnością bio i eko) 1/2- 1 łyżeczka
Karo in the Kitchenozory w chrzanowym sosie Nie jest to danie dla każdego, ale ci którzy zdecydują się choć raz spróbować ozora, w aromatycznym chrzanowym sosie, z pewnością zrozumieją dlaczego dawniej, danie to królowało na pańskich stołach. Ozory cenione były tak bardzo, że jeden z cesarzy, nakazał aby dania z nich przygotowane, podawano wyłącznie tylko jemu samemu. Składniki dla czterech osób 6 ozorów(...)marchew 2 łodygi selera naciowego 3 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka domowego maggi 2 łyżki masła 1 łyżka startego chrzanu (może być ze słoika) 150 ml słodkiej śmietany 30% sól, pieprz sposób wykonania Do garnka wkładamy ozory, obraną i przekrojoną na pół cebulę, łodygi selera, marchew, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną
Miód i pieprzWitam po małej przerwie, niestety przygotowane wcześniej zdjęcia i przepisy zginęły razem ze starym laptopem. Dziś jednak coś bardzo wykwintnego czyli nietypowy sos pomidorowy pochodzący z
Pychotkaaadzisiejsza propozycja to makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym. Jest to idealne danie na szybki obiad. Wymaga nie zbyt wiele pracy, a efekty znacznie przechodzą włożony wysiłek. Dodatki do kurczaka można oczywiście swobodnie modyfikować w zależności od upodobań smakowych i apetytu danego dnia. Sos do tej potrawy jest dość delikatny, dlatego jeśli jesteście wielbicielami intensywnych(...)szpinakiem i pomidorami) 50 g szpinaku 70g suszonych pomidorów 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku ½ szklanki śmietany 12% Sól, pieprz Oliwa z oliwek ( lub oliwa ze słoika z suszonymi pomidorami) Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Szpinak myjemy, ucinamy ogonki liściowe i podsmażamy na patelni z dodatkiem 2 łyżek wody. Czekamy aż szpinak „zwiędnie” i odsączamy
Kolizje Smakówsprzedawczyni dowiedziałam się, że pasuje ona praktycznie do wszystkiego - mięs, sałatek, zapiekanek, kanapek, sosów... Musiałam to sprawdzić ;)Składniki:- 1 podwójna pierś z kurczaka- 0,5 kg pieczarek- 2 świeże pomidory- kilka suszonych pomidorów- dwie średnie cebule- duży ząbek czosnku- łyżka czerwonej czubrycy- dwie łyżki sosu sojowego- tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa z suszonych pomidorów)- sól Pierwszą rzeczą, jaką musimy(...)zrobić, jest zamarynowanie mięsa - umytego i pokrojonego w kostkę kurczaka wrzucamy do miski i mieszamy z sosem sojowym i czubrycą. Ważna uwaga - jej czerwona odmiana jest dość ostra, stąd warto zwrócić uwagę zarówno na długość marynowania (u mnie jedna godzina), jak i ilość użytej przyprawy, z podanej przeze mnie proporcji potrawka wychodzi mocno pikantna, ale nie bardzo ostra. W zależności
Kulinarne zapędy Kokosaczasie dodać pomidory (z zalewą). Po zredukowaniu się sosu (nie do końca) wyjąć listek i ziele angielskie, a zawartość patelni wymieszać z ryżem i następnie z tuńczykiem odsączonym z oleju. Paprykarz doprawić do smaku i po ostygnięciu (*) - schłodzić w lodówce. (Smaki powinny się przegryźć.) (*) Gorący paprykarz można przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia - do góry dnem
Di gotujewałek i przenoszę . Teraz pozostało tylko nałożyć przygotowany sos i składniki na pizze i ją upiec . Pizze piekę około 25 minut . Jeżeli przygotujemy większość ilość ciasta lub nie wykorzystamy całego to możemy ciasto na pizze włożyć do pojemnika plastikowego i je zamknąć szczelnie ( obwiązać folią spożywczą ) lub włożyć do słoika i go zakręcić . Następnie zapakowane ciasto na pizze włożyć
Uwaga Babcia Piecze Chleblepiej niż kupne Warzywko . Doskonale nadaje się do rosołu , sosów lub duszonych mięs . Tak przygotowane przyprawy nie zawierają szkodliwych substancji , sztucznych barwników , chemii i innych paskudztw . Spokojnie możemy doprawiać nimi posiłki naszej rodzinki nie martwiąc się o zdrowotne konsekwencje . Przyprawa przechowuje się bezproblemowo , wiele miesięcy , jeśli zamkniemy ją w szczelnym słoiku . Polecam Składniki : 3 duże marchewki 3 korzenie pietruszki
Ogrodnik w podróżydeserów, śniadań i innych dań na słodko. JAGODY W SOSIE WŁASNYM przepis autorski - mój i mamy :)) // 4-5 słoiczków po 250-300ml ~800-1000g jagód (tak, aby każdy słoiczek zapełnić do 'prawie pełna' ;)) ~po 2 łyżki cukru na każdy słoiczek z jagodami (lub 3 łyżki, jeśli używacie większych słoików lub lubicie bardzo słodkie przetwory ;)) Jagody (umyte, osuszone) włożyć
chili & sugarsztuki Ziele angielskie – 4-5 sztuk Sól Sos: Natka pietruszki – 2-3 łyżki drobno posiekanej lub roztartej w moździerzu Sok z ½ cytryny Oliwa z oliwek – 3 łyżki Miód – 1 łyżka Sól Wykonanie – sos: Natkę pietruszki drobno siekamy lub rozcieramy w moździerzu. Mieszamy następnie z sokiem z cytryny, miodem i oliwą. Dodajemy do sosu szczyptę soli i schładzamy. Wykonanie – ośmiornica: Ośmiornicę(...)słoikiem z wodą. Odstawiamy do lodówki na 10-12 godzin, a następnie do zamrażalnika na 3-4 godziny. Po tym czasie wyciągamy ośmiornicę z butelki i kroimy w cienkie plastry. Oczywiście carpaccio można przygotować szybciej, skracając czas przechowywania w lodówce, ale nie ma wtedy pewności, że będzie odpowiednio „zbite”. Gdy ośmiornica jest już pokrojona w cienkie plastry polewamy ją sosem
Kuchnia Bon Appetit