sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:51/101)

Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym 169

letnie dni.  Składniki 1 opakowanie mixu sałat 1 puszka soczewicy na parze Bonduelle 1 czerwona cebula 1 cukinia 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki pestek dyni sól ziołowa Sos 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka białego wytrawnego wina sól świeżo mielony pieprz Pestki dyni prażymy na patelni i odstawiamy. Cukinię(...)Kolejną z cukinii i następną z soczewicy. Na koniec posypujemy prażonymi pestkami dyni. W słoiku lub naczyniu z przykrywką mieszamy oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę i białe wytrawne wino. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowym sosem polewamy sałatkę chwilę przed podaniem. Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym

My Chcemy Jeść
ROLADKI SCHABOWE NADZIANE MIELONYM I OGÓRKIEM 414

Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, ogórkiem i papryką, zaliczyć można do dań bardzo smacznych. Podaje się je z sosem, kluskami, kaszą, ziemniakami, makaronem lub możemy je zjeść z pieczywem. Są świetne na uroczysty lub niedzielny obiad oraz większe przyjęcie(...)wzdłuż  1 mały słoik papryki konserwowej sól, pieprz, słodka papryka do smaku 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 liść laurowy, 2 ziela angielski, kilka kulek pieprzu odrobina majeranku do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki do obtoczenia 100 ml oleju  magi do smaku wykałaczki mąka z wodą do zagęszczenia sosu 1 łyżka gęstej śmietany

Kulinarne Fantazje Marioli
Szparagi w szynce z sosem chrzanowym (szybka przystawka) 472

chrzanu przystawka, nie jest ciężka i lekko zaostrza apetyt. Moim gościom bardzo przypadła do gustu. Składniki: 2 słoiki szparagów 300 g szynki konserwowej w plastrach 6 łyżek majonezu 3-4 łyżeczki chrzanu (najlepiej dodać do smaku) Wykonanie: Majonez mieszamy z chrzanem - sos chrzanowy mamy gotowy. Każdy plaster szynki smarujemy dosyć obficie sosem chrzanowym. Następnie na środek kładziemy szparagi i zwijamy

IMPRESJA SMAKU
Sałatka ze świeżego szpinaku, z pomidorami, jajkiem i kurczakiem 173

proste sałatki są u nas często. Przygotowanie ich nie zabiera zbyt dużo czasu ani specjalnych umiejętności. Sos na bazie dobrego oleju można zrobić w większej ilości i spokojnie przechowywać go przez kilka dni w lodówce, w zamkniętym naczyniu, na przykład słoiku. Musimy jednak pamiętać, że dodanie świeżych ziół i świeżej papryczki skraca ten czas. Jeśli zależy nam na dłuższym terminie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wołowe klopsiki z kaszą jaglaną 180

kanapce czy na przykład z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Wszystko oczywiście w towarzystwie wspaniałego sosu. Zapraszamy na kulinarną wycieczkę w ciepłe strony! Do przygotowania pulpecików potrzebujemy: – ok 300 g wołowiny – 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej – sól, pieprz, zioła – słoik passaty pomidorowej / domowego koncentratu pomidorowego – mały słoiczek oliwek – odrobina tłuszczu do smażenia Mięso blendujemy, dodajemy

Szybko Tanio Smacznie
Chutney z gruszkami 119

    Wiosną tego roku wyremontowaliśmy mały stryszek. Miały tam stanąć słoiki z domowymi przetworami. Zaczęłam od jakiegoś czasu magazynować różne słoiki z dobrymi zakrętkami, zamiast

bistro mama
Tortilla z kurczakiem i suszonymi pomidorami. 195

kurczaka ( 3 pojedyncze piersi), 250g pomidorków koktajlowych (można zastąpić większymi pomidorami), słoik pomidorów suszonych (ja miałam słoik 285g), 2 świeże papryki (czerwona i żółta), mała sałata, przyprawa do gyrosa, sól, pieprz, olej do smażenia (3-4 łyżki), paczka placków tortilli Sos majonezowo czosnkowy: 3/4 główki czosnku, majonez,  śmietana - najlepiej rzadka by sos nie był zbyt gęsty ( u mnie była

W kuchni u Moniki
O sosie tatarskim słów kilka. 157

czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika. I można przyszpanować przy stole, mówiąc „sama zrobiłam”. Nie jestem(...)wiedzą, że masz dwie lewe ręce do gotowania, no to pewnie tak – wzruszenie i duma przy białym obrusie gwarantowane. Ustalmy jedno. Ilość majonezu zależy od tego, jakiej konsystencji sosu oczekujesz. Ja lubię, kiedy dodatki faktycznie są dodatkami. Mój sos składa się zatem głównie z majonezu i odrobiny śmietany, żeby nie było aż tak majonezowo i słono. (No i żeby

wcinaj to
Solona jarzynka do potraw 184

przetwarzanie produktów. My idziemy na łatwiznę: zamrażarka, a w porywach próżniowe opakowania. Kiedyś przygotowywało się kompoty, soki, domowe wędliny do słoików. Teraz? idziemy do sklepu. Przyznam się, ze był moment, kiedy też zachłysnęłam się dostępnością "wszystkiego", wyrzuciłam słoiki i zamiast do piwnicy, szłam do sklepu. Szybko jednak mi to minęło i teraz staram się jak najwięcej rzeczy robić sama(...)solą i pokruszonymi liśćmi laurowymi. Nakładać do umytych i wyparzonych słoików. Dobrze ubić łyżką, aby usunąć powietrze. Zakręcone słoiki trzymać w lodówce.Jak wykorzystać taką jarzynkę?jest idealna do doprawiania zup, którym "czegoś brakuje";kiedy wykorzystujemy mięso z rosołu do przygotowania np. sosu, dobrze jest dodać łyżkę takiej jarzynki;jeśli dodamy do niej mniej soli, wtedy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Papryka marynowana z rozmarynem 194

kuchni nie nudziła, przywiozła mi 10 kg papryki prosto od producenta.  Przygotowałam już z niej pyszne sos paprykowy i niesamowicie smaczną pasty paprykową, a teraz przyszła pora na paprykę marynowaną, ale z dodatkiem rozmarynu. Ten pomysł na dodanie rozmarynu do słoika zobaczyłam na grupie Zdrowo Podjeść. Papryka marynowana z rozmarynem  jest lekko pikantna za sprawą papryczki chilli, ale też idealnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos cumberland 238

pasuje również do innych mięs i serów. Sos cumberland bywa czasami nazywany sosem oksfordzkim. Gęsty, zimny sos jest idealny do pasztetów. Powstaje na bazie borówki lub żurawiny i porzeczki z dodatkiem musztardy i chrzanu. Składniki: • 3 łyżki żurawiny do mięsa ze słoika • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub galaretki

To co kocham
Sałatka Waldorf na bogato. 137

pasta.  Tak w jednym jak i w drugim przypadku nie mogło zabraknąć mojego kochanego prażonego sezamu. :) słoik marynowanego selera 2 jabłka pokrojone w kostkę 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki pokrojonego szczypiorku 10 rzodkiewek pokrojone w plasterki 3 łyżki sezamu Sos: 2 łyżki majonezu Kielecki  łyżka gęstego jogurtu łyżka soku z cytryny łyżka skórki otartej z cytryny

Dieta moja pasja
Pomidorów czas. 150

głębszą blaszkę lub tacę wyłożoną starszym ręcznikiem. W ten sposób unikniemy kuchennej kraksy, jeśli któryś słoik byłby nieszczelny.  Taki przecier jest w miarę rzadki, można go więc spokojnie pić jak sok albo na jego bazie robić tradycyjną zupę pomidorową. Jako sos do pizzy jest zdecydowanie zbyt płynny

bistro mama
Grillowane podudzia z kurczaka (bez kości) w orientalnym stylu podane z mieszanką sałat 133

tego jak bardzo wypieczone mięso lubicie, opiekamy podudzia od kilku do kilkunastu minut z każdej strony. Sos do sałatki możemy przygotować dzień lub kilka godzin wcześniej przed planowanym spożyciem. Wystarczy połączyć ze sobą przeznaczone na niego komponenty (najlepiej zrobić to w słoiku ze szczelną zakrętką), a następnie tuż przed podaniem polać nim sałatę i wymieszać. Jako dodatek do kurczaka

MyCookBook.pl
Chutney z zielonych pomidorów 134

czasie pomidory powinny zmięknąć i zmienić kolor na żółtawy. Wyjąć cynamon. Przełożyć gorący chutney do słoików. Szczelnie je zamknąć i pozwolić, by powoli stygły. Przechowywać np. w dolnej ciemnej szafce kuchennej. A tak wyglądały krzaki pomidorów 2 tygodnie temu: ------- Podobne: Sos imbirowo-śliwkowy Chutney dyniowo-śliwkowy Ogórki z papryką i imbirem

Weekendy w domu i ogrodzie
Zrób to sam. Cebulka prażona. Cebulowa posypka i przyprawa do potraw 1442

smaku kotletów warzywnych np. ziemniaczanych czy dodać do ciasta chlebowego . Doskonale nadaje się do doprawiania dań duszonych, sosów a nawet do sałatek czy kanapek. Ma ciekawy smak a do tego jako posypka dodaje potrawie chrupkości. Ja staram się mieć ją zawsze w słoiku w szafce z przyprawami i Wam też radzę ją zrobić. Wiele innych przypraw można przygotować sobie samemu

Smaczna Pyza
Szybka surówka z kapusty pekińskiej. 156

przecież on już z głodu umiera!!! W takich, bądź co bądź rzadkich przypadkach przygotowuję pysznego kurczaka w sosie śmietanowym , do tego makaron (bo się szybko gotuje) i właśnie taką suróweczkę. Jest pyszna, łatwa w przygotowaniu i stanowi ciekawą alternatywę dla gotowców ze słoika (pomimo, że sama je przygotowuje i to w dużych ilościach, to jednak czasami lubię taką na świeżo

Rozpustne gotowanie
Mój sposób na olej smakowy 156

olej w butelkach litrowych, a tego ziołowego w takich ilościach robić nie ma potrzeby. Trzymanie go w słoiku, czy plastikowej butelce jest nieestetyczne, a nie każdy z nas ma odpowiedni na oliwę pojemnik. Ja używam do niego więc dobrze oczyszczonej butelki po sosie sojowym TAO TAO. Po pierwsze - ma ona odpowiednią pojemność, zakrętkę, która daje pewność szczelności i korek niekapek

Kuchenna Kontrrewolucya
947. Kokosowy słoik. 127

Kokosowa nocna owsianka*;  z kakaowym sosem śliwkowym *z mleczkiem kokosowym, wiórkami kokosowymi, na mleku i jogurcie Powoli czyszczę do końca zamrażalkę z zapasów i czekam już na te świeże owoce ;)  Słoik do torby, a przede mną takie tam tylko 9 godz lekcji ( w całym tygodniu

More food, love and dreams
MOJA SAŁATKA Z SELEREA 184

Mały słoik selera konserwowego          Puszka kukurydzy          Por ½ białej części korzenia          2 jajka          Ser żółty (ja dałam 4 plasterki) można kupić w kostce i zetrzeć na tarce. SOS CZOSNKOWY

Zdrowo i kolorowo
KÖTTBULLAR - SZWEDZKIE KLOPSIKI 250

polecam Wam żurawinę firmy Łowicz, w małym, okrągłym słoiczku. Klopsiki podałam z moim ukochanym puree ziemniaczanym i jednym z najlepszych sosów ever:)))) Bulion wołowy, maślana zasmażka, gęsta kremówka i odrobina sosu sojowego i powstał mi świetny sos! Co tu dużo pisac?:) Bierzcie się do roboty, pyyyyyssszny obiad czeka:) Bardzo polecam!Przepis ten zgłaszam do akcji Mopsa w kuchni Kuchnia skandynawska(...)energicznie, aby nie powstały grudki.Dolej gorący bulion i cały czas mieszaj sos rózgą kuchenną, aż zgęstnieje.Dodaj do niego smietanę kremówkę i sos sojowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 1 minutę.Klopsiki podawaj z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami oraz z dżemem borówkowym lub żurawiną ze słoika. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony