sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:42/101)

8 PRZEPISÓW NA ROZGRZEWAJĄCE DANIA JEDNOGARNKOWE 157

większej ilości, zamknąć w słoiki i podgrzać, kiedy tylko będzie na to ochota. CHŁOPSKI GARNEK PO MOJEMU- przepis tutaj Chłopski garnek to dość pożywne, proste i szybkie w wykonaniu danie jednogarnkowe. Doskonale rozgrzewa w chłodne popołudnia czy wieczory. Polecam wszystkim, którzy mają mało czasu na przygotowanie obiadu. Takie danie można też z powodzeniem zamknąć w słoiki(...)minut. Danie idealne do podania od razu po przygotowaniu, do zamknięcia w słoiki lub do zamrożenia w pudełku. Polecam :)                         KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU- przepis tutaj Soczyste kawałki kurczaka, warzywa, czerwona fasola i sos pomidorowy.  Idealne danie na obiad z dodatkiem ryżu lub ulubionej kaszy.  Można również podać

Zrób to smacznie
8 PRZEPISÓW NA ROZGRZEWAJĄCE DANIA JEDNOGARNKOWE 56

ilości, zamknąć w słoiki i podgrzać, kiedy tylko będzie na to ochota. CHŁOPSKI GARNEK PO MOJEMU-  przepis tutaj Chłopski garnek to dość pożywne, proste i szybkie w wykonaniu danie jednogarnkowe. Doskonale rozgrzewa w chłodne popołudnia czy wieczory. Polecam wszystkim, którzy mają mało czasu na przygotowanie obiadu. Takie danie można też z powodzeniem zamknąć w słoiki :) BŁYSKAWICZNE LECZO WARZYWNE(...)Wykonanie nie zajmuje więcej niż 40-45 minut. Danie idealne do podania od razu po przygotowaniu, do zamknięcia w słoiki lub do zamrożenia w pudełku. Polecam :) KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU-  przepis tutaj Soczyste kawałki kurczaka, warzywa, czerwona fasola i sos pomidorowy. Idealne danie na obiad z dodatkiem ryżu lub ulubionej kaszy. Można również podać jako ciepły posiłek na kolację

Zrób to smacznie
SPAGHETTI W SOSIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I MIĘSA MIELONEGO – 3,50 zł 463

ciekawe – znikomej ilości pasty pomidorowej. Na blogu pojawi się również to prawdziwe bolognese, natomiast teraz czas na zwykły pomidorowy sos, który nie zabierze Wam więcej niż 30 minut, a na pewno będzie o niebo lepszy niż ten ze słoika czy ze studenckiej jadłodajni. WAŻNE: Pamiętajcie, że kupując paczkowane mięso mielone należy zwrócić uwagę na zawartość mięsa (powyżej 90%), tłuszczu(...)przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. WODA NA MAKARON: wstawiamy na gaz wodę w dużym garnku, 1l na 100 g makaronu. Zanim się zagotuje, my będziemy już w połowie pracy nad sosem. UWAGA: W żadnym wypadku nie dodajemy oleju do wody. Skąd wziął się ten pomysł? Nie wiadomo, może z tytułu marnej jakości polskich makaronów, które strasznie się kleją. Natomiast prawdziwi kucharze

Nerds Kitchen
Ryż po tajsku wg.Katarzyny Meller oraz KONKURS. 159

dymka 4 ząbki czosnku 1 jajo 2-3 łyżki oliwy z oliwek pół puszki pomidorów bez skóry Sos łyżka sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka soku z cytryny łyżeczka cukru brązowego pieprz z młynka- biały Najpierw robimy sos.Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w słoiku. Odkładamy na bok. Kroimy drobno warzywa, czosnek w plasterki. Rozgrzewamy oliwę lub olej roślinny w woku- może(...)krewetki. Mieszamy cały czas około trzech minut. Przesuwamy warzywa z krewetkami na bok, wbijamy jajo i mieszamy je z warzywami, dodajemy pomidory. Następnie wsypujemy ryż i zalewamy przygotowanym wcześniej sosem. Mieszamy bez przerwy około dwóch minut. Dodajemy dymkę, mieszamy i wyłączamy gaz. Ryż jest gotowy. Sara właśnie go podała. Ma dla Was niespodziankę. Sprawcie sobie lub komuś wspaniały prezent. Można

Z Kuchni Do Kuchni
Majonez domowy 170

majonez do sałatek, czy surówek no i do kanapek, nadający im niesamowitego smaku. Dobry majonez można jeść dosłownie łyżkami ze słoika, pod jednym wszakże warunkiem, że nie liczymy kalorii " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Sos majonezowy, zwany majonezem do najlżejszych nie należy, za to do tych najsmaczniejszych i owszem. Ponieważ ostatnio jestem na etapie uważnego studiowania

Mieszam w Garnku
Sałatka z kurczakiem i truskawkami 177

czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/8 łyżeczki płatków chilli Przygotowanie:  W słoiku łączymy wszystkie składniki dressingu, dokładnie wstrząsamy przez ok. 1 min odstawiamy w stronę. Po tym filet z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki, następnie układamy je w misie, zalewamy octem, sosem sojowym, mieszamy i smażymy na patelni przez ok. 3-4 min. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie

Kuchnia Łukasza
domowy ajwar 133

jednolitą masę (najlepiej  blenderem). Teraz ponownie zagotowujemy warzywa, doprawiamy niewielką ilością octu winnego i jeszcze gotujący się ajwar, przekładamy do słoików. Szczelnie zamykamy nakrętki i odstawiamy słoje do góry dnem, do wystygnięcia. Na drugi dzień, nasz sos jest gotowy, zaś tak zamknięte słoje, możemy przechowywać przez co najmniej

Miód i pieprz
dyniowa foccacia z suszonymi pomidorami i oliwkami oraz sosem z sera feta 133

jest! Żółciutka, mięciutka, pachnąca - przepyszna! Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni zyskuje nie tylko niezwykle apetyczny żółty kolorek, ale również niesamowitą puszystość i wydłużenie czasu świeżości. Do tego wyrazisty sos z fety i szczypiorku - prawdziwe niebo w gębie! Przepis jest bardzo łatwy ale niestety bardzo czasochłonny, chwila pracy i długie godziny czekania - polecam więc tym, którzy mają minimum popołudnie wolne;) składniki(...)dużych łyżek puree) 3/4 szkl ciepłej wody 50 g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru odrobina rozmarynu mały słoik pomidorów w oliwie ok 20 czarnych oliwek bez pestek garść suszonej żurawiny ponadto: rozmaryn sól gruba do posypanie wierzchu sos: 100 g sera feta 3 duże łyżki jogurtu greckiego 3 duże łyżki posiekanego szczypiorku Dynię obrać, pokroić w paski, gotować

6niebo
Ogórki konserwowe - pyszne, chrupiące 178

Warto zrobić chociaż kilka słoików ogórków konserwowych, właśnie schyłek lata to najlepsza pora na ich przetwarzanie. Są niezastąpionym dodatkiem  tradycyjnej sałatki jarzynowej, sosu tatarskiego. Pracy przy nich niewiele, a w zimie jak znalazł. Kupuję również gotowe ogórki konserwowe, są naprawdę smaczne, a dodatek octu powoduje, iż informacja na etykiecie nie zaskakuje nas nieproszonymi dodatkami. Oprócz samodzielnie zamarynowanych kupuję również(...)niezwykła chrupkość. Tę super chrupkość zawdzięczają dodatkowi chrzanu. Wydawałoby się, że to niezastąpiony dodatek do kiszeniaków, a tu proszę i w marynowanych sprawdził sie idealnie. Składniki na 4 słoiki a`750 ml : 1 kg średnich ogórków suszony koper marchew, chrzan, czosnek liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca 1 l wody 3 dkg soli (2 płaskie łyżki) 5 dkg cukru (4 płaskie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza bezglutenowa z czerwoną fasolą 106

zmielonego siemienia lnianego 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżki oleju 1 łyżka octu jabłkowego szczypta soli Dodatki do pizzy: sos pomidorowy bazylia oregano cebula czosnek  oliwki (ja dałam tylko dwie:), specjalnie wedle życzenia mojego synka) czerwona fasola ze słoika Siemie lniane zalałam wrzątkiem, tak by utworzyło gluta. Mąki wymieszałam z drożdżami i solą. Dodałam wodę, olej, ocet i siemie(...)Pokroiłam cebulę i czosnek. Fasolkę przełożyłam na durszlak, aby odlać zalewę.   Po 10 - ciu minutach wyjęłam ciasto z piekarnika aby dodać dodatki do pizzy. Na sam spód wylałam sos pomidorowy, przyprawiłam go bazylią i oregano. Następnie położyłam cebulkę, czosnek, fasolkę oraz oliwki. Pizzę ponownie polałam sosem pomidorowym i wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp

nietadieta
Pesto 162

siłami. Ja na jego punkcie oszalałam. Każdy ma smaki, które go uzależniają, potrawy - które zjada do ostatniej kropli sosu i wylizuje talerz. To pesto jest jednym z takich smaków. Makaron z nim to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.Pesto z suszonych pomidorów:1 słoik suszonych pomidorów1 gałązka bazylii1 sparzony we wrzącej wodzie ząbek czosnku1-2 garście orzechów włoskich2 garście parmegiano regiano startego

W kuchni wieczorem
Aioli – czosnkowy majonez z blendera w pół minuty 269

Majonez z blendera – jego robienie to 20 sekund. Dłużej trwa mycie naczyń, prawda? Jeśli do tej pory kupowaliście majonez w sklepie, zapomnijcie o nim, zobaczcie jak

Karo in the Kitchen
Wściekła papryka – pikantna konfitura 167

zaznaczcie to na słoiczku. To ułatwi wam dobieranie konfitury do przygotowywanych potraw lub osób, dla których gotujecie, bez konieczności otwierania słoika. Możecie ją zagęścić przy użyciu dowolnego środka żelującego (polecam polską pektynę jabłkową), lub zawekować w wersji pysznego sosu bez zagęstników."Wściekła papryka", znakomita, rozgrzewająca konfitura, intensywnie czerwona... jak każdy smakołyk własnoręcznie wykonany, może być miłym prezentem(...)małym ogniu ok. 7 minut od momentu wrzenia tj. zredukować płyn o połowę. Pektyny wymieszać z cukrem, dodać do konfitur, dobrze wymieszać, gotować 3-5 minut. Napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zamknąć, postawić do góry dnem do ostygnięcia.Rada: zachowajcie błony i nasiona chilli, jeśli chcecie uzyskać bardziej pikantną konfiturę

SzczyptaSmaQ
mięso w kawałkach zaprawiane w słoikach 438

serii własne wyroby polecam mięso wieprzowe w kawałkach zaprawiane w słoikach..Jest przepyszne ..nadaje się zarówno na obkładanie chleba jak i na obiad..Wystarczy podgrzać zabielić sos i podawać 🙂 Składniki: 1.5 kg boczku 1.5 kg karkówki 1.5 kg schabu 1/5 kg żeberek sól peklowa 18 g na 1 kg mięsa zalewa: ziele angielskie 10 liść

Ugotujmy Coś
Gościłam w Radiu Katowice i opowiadałam o swoich pasjach 80

kakao, cukier do smaku oraz nasiona chia. Dusimy na małym ogniu, często mieszamy. Czekam, aż powstanie gęsty dżem. Dżem przekładamy do słoika. Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Składniki: makaron pappardelle czyli szersze wstążki na dwie porcje sos pomidorowy z ziołami orzechy włoskie do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Sos przekładamy do garnka, podgrzewamy i gasimy

Moja smaczna kuchnia