sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:38/101)

Leczo z cukinią na zimę 1469

Witajcie z samego rana. Dziś przedstawiam przepis na pyszne leczo które pakuję do słoika na zimę. Przepis odkryłam na blogu  Kuchenny bałagan  już w ubiegłym roku, a w tym roku robię go ponownie tylko dużo więcej, bo jest naprawdę pyszny. Trzeba trochę czasu poświęcić, aby zrobić to leczo, ale naprawdę warto. Składniki: 2 kg dojrzałych pomidorów(...)leczo solą i pozostałymi przyprawami, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż pomidory się rozpadną, a sos nieco zgęstnieje. Będzie to trwało około 30-60 minut. Gotowe leczo przelewamy do słoików, zalewamy 1-2 łyżkami oleju i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 30 minut. Z tej porcji wychodzi tak plus minus 4 słoiki 0,9 litra

Ewusiowe Smaki
Łosoś zapiekany w sosie ziołowym 155

Najpierw poszłam do stoiska ze swieżymi rybami. Rozejrzałam się, nosem pokręciłam bo na nic nie mogłam się zdecydować, po czym poszłam do ryb pakowanych w pudełka, słoiki, na tackach i... wróciłam do świeżych :) Tam właśnie kupiłam filet z łososia ze skórą :)  Składniki: ok. 250-300 gramów łososia ze skórą 1/2 cytryny 2 łyżki masła + 1 łyżka do posmarowania(...)szczypiorek - mieszamy Łączymy sos z zasmażką na patelni Wyjmujemy na chwile rybę z piecyka, polewamy ją sosem i ponownie pieczemy kolejne 10 minut Ja rybę zjadłam bez dodatków, ale można podać do zapiekanych ziemniaków . Na zdrowie:) Zapraszam do mojej akcji: "Zastąp słoik pysznym daniem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bulionetka pietruszkowo-lubczykowa, czyli domowa kostka rosołowa 959

wolnym ogniu. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę i lubczyk i blendujemy wszystko na gładka masę. Przekładamy gorącą do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce. I tak jak naszą poprzednią bulionetkę , możemy ją dodawać do zup, sosów, gulaszy, bulionów czy gdzie tylko chcemy. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Kulki labneh (w oliwie z dodatkami) 163

sałatek ze świeżych warzyw, ziemniaków i potraw z grilla. Jeśli do oleju dodamy sok z cytryny lub ocet balsamiczny - otrzymamy pyszny i oryginalny sos do sałatek. W lodówce przestoją nawet 3 tygodnie (Proporcje na 1 słoik o pojemności 500 ml) Serek: 700g jogurtu greckiego (2 opakowania po 350g) Dodatkowo: sól do smaku czarnuszka papryka w proszku lubczyk suszony Zalewa: oliwa

Di gotuje
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą . 701

placków użyłam wyśmienitej Kapusty kiszonej z grzybami z Ogródka Dziadunia , powiem Wam że nie spotkałam się jeszcze z tak pyszną kapustą ze słoika , no po prostu palce lizać. Jako dodatek do placków użyłam przepysznego Sosu kebab gyros i Sosu madziarów firmy Folwark .Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 6 dużych ziemniaków 1 duża cebula 2 małe marchewki 1 szklanka posiekanej Kiszonej

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z kabanosem 358

Składniki: 35 dag kabanosów, 1 czerwona papryka, słoik ogórków konserwowych, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, 25 dag. żółtego sera.; sos: 5 łyżek majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki pikantnego ketchupu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy w plasterki. Ogórki, paprykę kroimy kostkę. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach

Pobite gary Barbary
Pudding z kaszy manny 152

dziś przygotowałam szybki deser z nią w roli głównej. Pudding przygotowujemy nie dłużej niż w 15 minut i możemy zaszaleć z owocowymi sosami lub innymi dodatkami. U mnie w lodówce znalazły się wiśnie w słoiku, które wpasowały się idealnie.  Składniki 250 ml mleka 4 płaskie łyżki kaszy manny pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego Sposób przygotowania Mleko wlać

pink envelope
Konfitura z zielonych pomidorów 174

pomidory puszczą sok. Po 60 minutach zdjąć z ognia. Jeśli konfitury są zbyt rzadkie można je odsączyć na sicie (sok wykorzystać, np. jako sos do deserów lub dań na słodko). Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, odstawić do wystygnięcia do góry dnem, lub pasteryzować na mokro.** Garnek wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki, tak żeby się nie stykały, zalać

SzczyptaSmaQ
Roladki z szynki z suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem bazyliowym 104

jedne z moich ulubionych roladek. Farsz z suszonych pomidorów i czarnych oliwek, a  wszystko polane sosem ze świeżej bazylii… mniam Składniki:Roladki:1 kg szynki wieprzowej1,5 słoika suszonych pomidorów (około 430 g)1 słoik czarnych oliwek (290 g)sólpieprzSos bazyliowy:2 pęczki bazylii200 g jogurtu naturalnego100 g gęstej śmietany 18%1/2 łyżeczki soku z cytrynysólpieprzszczyptę cukruPrzygotowanie:Roladki:Szynkę

Oryginalny smak
Gańsipampki w szałołcie (Sałatka ze stokrotkami) 125

kawałki [31] pokroić [32] każdy [33] wrzućcie [34] porządnie wymieszajcie [35] proszę dać [36] roztrzepcie, rozmieszajcie [37] też wlać [38] słoika [39] wstrząsnąć nim [40] jeszcze brudzić [41] jej [42] ile będzie chciał [43] od razu [44] oblali tym sosem [45] zostało [46] będziecie [47] zwiędnięte

Chop w kuchni
Smażony mix rybny z sosem dyniowo – musztardowym 129

prezentuję. Składniki: 40 dag fileta z pstrąga łososiowego 40 dag fileta z halibuta Sól Pieprz cytrynowy Ziołowa przyprawa do ryb Mąka Olej Sos: 50 gram masła 1 cebula 1 łyżeczka gorczycy 100 ml śmietany 30% Mały słoik dyni marynowanej Sól Pieprz biały 2 – 3 łyżeczki musztardy Wykonanie: Ryby kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy z jednej strony solą a z drugiej(...)zacznie gęstnieć. Po tym czasie dodajemy drobniutko pokrojoną dynię oraz musztardę. Od tego momentu tylko podgrzewamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Ryby smażymy na oleju i podajemy z sosem dyniowym. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Patisony w zalewie curry 862

przetwory z patisonów: marynowane w całości w zalewie z curry. Prosto i szybko, a jakże smacznie. Zimą z chęcią otworzę słoik i zrobię z nich sałatkę do obiadu. Jest to też bardzo dobry składnik do mięsnego sosu, obok cebuli czy czosnku można dodać pod koniec duszenia właśnie pokrojone marynowane patisony. Składniki: 1 kg niewielkich patisonów gałązki z liśćmi selera ziele

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placuszki z kaszy gryczanej z łososiem 126

startego sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka majeranku sól,pieprz olej do smażenia Sos chrzanowy: 3 łyżki majonezu 5 łyżek śmietany 30 % 2-3 łyżki chrzanu tartego lub ze słoika sól,cukier Dodatkowo: łosoś wędzony Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na oleju. Kaszę wsypujemy do miski, dodajemy jajka

Bajeczna Kuchnia
SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KARMELEM I BITĄ ŚMIETANĄ 162

mojej kuchni powstają coraz to inne smakołyki! Dziś mam dla Was przepis na przepyszną szarlotkę! Szarlotkę z kruchym ciastem , cynamonem , sosem karmelowym i puszystą bitą śmietaną z chipsem jabłkowym. Niebo w gębie! Zanurzając łyżeczkę w słoiku przedzieramy się przez soczyste, prażone w karmelu jabła, kruche ciasteczka … i zatapiamy się w prawdziwym, jabłkowym raju! Jedząc, chce się rzec : chwilo trwaj(...)Częstujcie się! Najlepsza na świecie szarlotka w słoiku tylko dla Was! SKŁADNIKI: ( 1 szt ) * duże jabłko – 1 szt * kruche ciastka – 5 szt * cukier brązowy – 3-4 łyżki * cynamon – 1 łyżeczka * sok z cytryny * bita śmietana * chips jabłkowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłko ( nie obieramy ) kroimy w kostkę, wkładamy na patelnię, podlewamy szklanką wody, zasypujemy cukrem i cynamonem, dodajemy

Ostra na Słodko
Jak mrozić jedzenie – 10 zasad 80

hamburgerami, pity, pizze, zupy, sosy pomodorowe, rosoły, pokrojone owoce i warzywa. Domowa mrożonka nie raz uratowała nam życie, kiedy nie było czasu na gotowanie:) Dobrze zamrożone i rozmrożone jedzene smakuje tak jakby przed chwilą zostało wyciagnięte z piekarnika lub garnka. Sami zobaczcie jak łatwo można mrozić jedzenie. Zobacz przepis na najpyszniejszy na świecie domowy sos pomidorowy, który idealnie nadaje się(...)mrożonki chłodzą swoich sąsiadów). Generalnie nie powinno używać się do mrożenia słoików, gdyż szkło może popękać pod wpływem niskiej temperatury. Chyba, że macie słoiki żaroodporne, o grubych ściankach. Jeśli będziecie mrozić w słoikach, pamiętajcie by nie napełniać ich po brzegi, tylko zostawić trochę wolnego miejsca. Zupa czy sos, jak każdy płyn, który zmienia stan z ciekłego w stały, zwiększą objętość

Niedzielny kucharz