sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:29/101)

Chutney z dyni i śliwek 178

lekkiego ostudzenia.  Wyjąć liście kafiru i laskę cynamonu. Przełożyć chutney do słoików. Szczelnie je zamknąć. Pasteryzować ok. kwadransa od momentu zawrzenia wody w garnku ze słoikami ułożonymi np. na ściereczce kuchennej. ----------- Podobne: Sos imbirowo-śliwkowy Ketchup z cukinii Ogórki z papryką i imbirem

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurki w occie w słoiczkach 158

zamrozić w plastikowych pudełkach. Chyba już wiecie , że u mnie takiego cudu jak woda od gotowania grzybów nie będzie zmarnowana. Później można ją dodać do sosów i zup. Ugotowane i odcedzone włożyć do czystych słoików. Przygotowanie zalewy – do garnka wlać wodę, dodać cukier,sól, cebulę pokrojoną w plasterki, gorczycę, listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zagotować. Do każdego słoiczka(...)zalać zalewą. Zakręcić i pasteryzować tradycyjną metodą 20 minut. Wyłożyć słoiczki na gruby ręcznik i przykryć drugim. Zostawić tak, aż ostygną. Będą idealne na imprezy lub jako dodatek do sosów na zimno. Polecam

Kuchnia Pokoleń
Tęczowa sałatka z tuńczykiem. 166

pucharki): Sałatka: 1 garść młodego szpinaku 1 mała puszka kukurydzy (170 g) lub 1/2 standardowej 1 pomidor 1/2 pieczonej papryki (może być ze słoika) 1 puszka tuńczyka (w kawałkach, w sosie własnym) 1/2 małej czerwonej cebuli 1/2 małego, dojrzałego awokado 1 jajko ugotowane na twardo Dressing: 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżki miodu 2 szczypty soli

zadanie-gotowanie
Kotlety z buraków i kaszy jaglanej 174

Składniki: kasza jaglana (1 szklanka) starte buraki ze słoika (1/2 szklanki) starty chrzan (1 łyżeczka) sos sojowy (1 łyżka) sok z cytryny (1 łyżka) sól pieprz woda (2 szklanki) Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: 9 kotletów Przygotowanie: Gotujemy kasze jaglaną w 2 szklankach wody.  Ugotowaną kaszę blendujemy. Do kaszy dodajemy pozostałe składniki: buraki, chrzan, sok z cytryny

Weganka gotuje
Pikantny sos do kanapek 213

niego ocet oraz cukier. Całość gotujemy przez około 40-60 minut, aż wszystko zgęstnieje i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy słodką paprykę,i przyprawy. Nasz sos przekładamy do suchych i wcześniej wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20-25 minut.SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Tort pijak z powidłami śliwkowymi 157

formy po przestudzeniu i dopiero wtedy kroimy na blaty (u mnie trzy). Składniki do przełożenia: - 500 mililitrów śmietanki 36% - śmietanfix (opcjonalnie) - 1 łyżka cukru pudru - duży słoik powideł śliwkowych - 100 mililitrów śliwkowego alkoholu - sos karmelowy (opcjonalnie, przepis znajdziecie tutaj , możecie też użyć gotowego) - elementy do ozdoby Przygotowanie: Śmietankę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder (przy użyciu śmietanfixu postępujemy zgodnie

Życie zamknięte w smaku
Makaron z warzywami po wietnamsku, Bratysława 176

makaronu chińskiego Chow Mein * 1 mały por 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 4 czerwone papryki mały kawałek papryczki chilli pół puszki kukurydzy 1 słoik pędów bambusa 1 brokuł olej sezamowy sos sojowy ziarna sezamu Wykonanie: Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Przełóż do dużego naczynia. Pokrój pora, cebulę, czosnek, pieczarki. Papryki przekrój na pół i usuń nasiona

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałata z łososiem 175

sałacie . Równomiernie posypujemy oliwkami. KROK 2 Do czystego, suchego słoika wlewamy oliwę, olej, sok z cytryny, po czym solimy i przyprawiamy suszonymi ziołami prowansalskimi. Zakręcamy wieko słoika i energicznie mieszamy. KROK 3 Przygotowanym sosem, równomiernie polewamy sałatę. Wędzonego łososia delikatnie rękoma rwiemy i kładziemy na wcześniej przygotowane talerze z sałatą, dodatkami i sosem. SMACZNEGO

smacznieinatemat
PASSATA POMIDOROWA Z BAZYLIĄ- PYSZNA I ŁATWA 112

ogromnym sukcesie ubiegłorocznej passaty , w tym roku przygotowałam jej zdecydowanie więcej. Łącznie coś ok. 40kg pysznych, mięsistych pomidorów, zamkniętych w mniejszych i większych słoikach znajdzie swe zastosowanie jako dodatek do zup, sosów itp. To taka zdrowsza alternatywa dla pomidorów puszkowych. Moje tegoroczne pomidory były tak słodkie (to chyba za sprawą bardzo słonecznego i ciepłego lata), że aż żal byłoby

Smaczne Zdrowe
Fasolka szparagowa w słoikach. Fasolka konserwowa 271

pasteryzowaniem fasolki, ale zimą wystarczy otworzyć słoik, odcedzić fasolkę na durszlaku i podgrzać… a potem podać np. fasolkę z bułką tartą , fasolkę w sosie pomidorowy m, albo a’la gulsz, Jak przygotować fasolkę szparagową do słoików ? Składniki: fasolka szparagowa w dowolnej ilości na 1 l bardzo gorącej wody, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Słoiki i nakrętki wyparzamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Relish 194

minut cały czas mieszając, sos powinien być już gęsty, ale większość warzyw powinna być widoczna, nie mogą tworzyć jednolitej papki. Gorący relish przekładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem aż ostygną. Taki sos możemy podawać do mięs z grilla, smażonej kiełbasy, czy też jako dodatek do zwykłych kanapek, czy też zapiekanek.       The post Relish

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa 118

Dzisiaj zapraszam Was na sos, a może konfiturę z żurawiny i jabłek. Idealna do mięsa, sera ale nie tylko. Pasuje nawet do budyniu, a może znajdziecie jeszcze jakieś inne zastosowania? Warto przemycać żurawinę do naszej kuchni, bo jest naprawdę zdrowa, ale ma specyficzny smak i nie każdemu musi on pasować. Żurawina w takiej(...)postaci, ma szansę przypaść do gustu dużej liczbie osób Sosik doskonale smakuje i na zimno jak i na ciepło. Ja go przechowuję w lodówce w słoiku przez ok. 1-1,5 tyg. Drukuj Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 jabłka 250 g przemrożonej wcześniej żurawiny 1/2 szkl. cukru 1/4-1/2 szkl wody 1/2 łyżeczki

Mieszam w Garnku
Nicejska kanapka z tuńczykiem 164

łyżką oliwy sos winegret ukręcony z łyżki soku z cytryny, chlustu oliwy, połowy łyżeczki musztardy, oraz szczypty pieprzu kilka kaparów ze słoika posiekana natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Jajko gotujemy na twardo. Tuńczyka mieszamy z sosem winegret, kaparami i cebulą. Pieczywo rozkrajamy i smarujemy tepenadą, którą można zrobić samemu miksując wszystkie składniki. Na to kładziemy warstwę tuńczyka z przyprawami, plasterki(...)się od góry do dołu wypadającymi kawałkami jajka. Ja niestety do nich nie należę, więc “prasuję” kanapkę kładąc na niej coś ciężkiego na 15 minut – np. deskę i słoik ogórków, wtedy składniki trzymają się razem. Chyba że jestem sama, to wtedy się tym nie przejmuję. Taka nieuprasowana wersja jest zdjeciu. Artykuł Nicejska kanapka z tuńczykiem pochodzi z serwisu Ugotowane

Ugotowane pozamiatane
Ajwar - pikantny sos z pieczonych warzyw 150

Gorący sos wlewamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 100 stopni na 5 minut. Wyłączamy piekarnik zostawiając w środku słoiki aż do wystygnięcia.   Z podanych składników wyszedł mi niecały litr sosu - na 4 małe słoiczki.   Porada: przed dodaniem do malaksera warto odlać z pomidorów nadmiar wody, ajwar będzie miał lepszą konsystencję

Kulinarne Inspiracje
Sałatka z wędzonej makreli, mango i serem kozim 179

łyżki miodu 5 łyżek oliwy 2 łyżki musztardy dijon  pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:  sos Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą ( najlepiej nadaje się do tego słoik, którym możemy mocno potrząsać). Do miski wkładamy: paprykę pozbawioną nasion, tniemy na małą kostkę, cebulę siekamy w piórka, mango pozbawiamy pestki i skóry, następnie kroimy w małą

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania