wyłóż do zimnej wody. Obierz ze skórki i powycinaj twarde dupki. Poukładaj w wyparzonym słoiku. Zagotuj pół litra wody z połową łyżeczki soli. Zalej pomidory, tak aby wszystkie się schowały pod wodą. Zakręć pokrywką i pasteryzuj 10-15 minut. Przetwór na zimę gotowy, idealne do sosów, zup i sals. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkiwspomnę. Jeśli udaje mi się kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie, która nadaje mu kruchości i pięknego aromatu. Lubicie takie śledzie?Składniki sosu na około pół kg śledzi:2 średnie cebule,pół litra gęstego soku pomidorowego,1 szklanka wody,8-9 łyżek octy winnego,3 łyżki cukru,sól, pieprz, łyżka ziela angielskiego(...)papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą i pieprzem, i obtoczyć lekko w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.Usmażone, gorące śledzie, ułożyć w słoiku lub naczyniu, które możemy zamknąć. Zalać gorącym sosem, przykryć i odstawić do wystygnięcia.Przechowywać w lodówce przynajmniej przez kilka dni. Drobne ości pod wpływem kwaśnego sosy zmiękną w tym czasie, a mięso przejdzie wspaniałym
Codzienna kuchnia niecodziennapomidorów sparzyć, obrać, odcedzić na sicie. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem i dusić na oliwie na wolnym ogniu aż się rozpadną, a sos zgęstnieje. Pozostałe pomidory dokładnie umyć, przełożyć do wyparzonych słoików, wlać po dwie łyżki soku z cytryny i zalać gorącym przecierem, szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 15 minut
Tradycyjna KuchniaBlueberry Corner by "jagodzianka" W każdym wietnamskim domu stoi w słoiku w lodówce, a w wietnamskich barach stoi w miseczkach na stołach sos – … Przeczytaj cały artykuł Post Wietnamski sos do maczania pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerOstatnio staram się jak najwięcej wykorzystać przetwory, jakie mi jeszcze zostały. Do przygotowania tego sosu do makaronu użyłam leczo z cukinii.Składniki:ulubiony makaron spaghetti lub inny makaronSos:500 g mięsa mielonego (od łopatki)1 słoik leczo z cukinii (500 ml)sól, pieprz1 mała cebulka1 ząbek czosnkuolejSposób(...)wykonania:1. Mięso obsmażamy na oleju, aż nie będzie surowe. Dodajemy zrumienioną posiekaną cebulkę i zmiażdżony ząbek czosnku.2. Do mięsa dodajemy całą zawartość słoika z leczo. Mieszamy, dusimy chwilę, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.3. Sos podajemy do makaronów.Smacznego
Kuchnia domowa Anioctu lub ryżowego wina. Ta porcja spokojnie wystarczy Wam do wykonania 10-12 stir fry’ów, a jedyne co musicie zrobić to poskładać w słoiku wszystkie składniki i pamiętać o tym, żeby gotowy sos przechowywać w lodówce i wstrząsnąć go mocno przed każdym użyciem. Jasny sos sojowy jest rzadziej używany kuchni, ale to on jest bardziej słony od ciemnego
Karo in the KitchenKapusta • 1 opakowanie 0,5 kg kapusty czerwonej, zakwaszonej • 4 śliwki suszone • 3 łyżki masła • 50 ml wina czerwonego • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka mąki Sos jabłkowo-żurawinowy • 2 łyżki żurawiny ze słoika • 1 łyżka jabłek prażonych lub 1 jabłko pokrojone w drobną kostkę i podduszone • 50 ml cherry • 1 łyżka miodu • sól, pieprz Solanka • kilka ziaren(...)łyżkach masła podsmażyć pokrojone w paski śliwki, dodać kapustę, wino i miód. • Na koniec dodać 1 łyżkę masła i oprószyć mąką, zagotować. • Wymieszać składniki sosu i zagotować, przyprawić. • Kaczkę podawać na kapuście czerwonej z sosem jabłkowo-żurawinowym, pokrojoną w plastry albo w całości. • Jako dodatek podać ziemniaki pieczone
To co kochampiekarnika. Poczekaj ok. minutę, następnie podnieć temperaturę do 180 st. C i piecz crumble przez ok. 30 minut (stopniowe podniesienie temperatury ma zapobiec ewentualnemu pęknięciu słoików). Owoce powinny się ugotować i zamienić w gęsty sos, z kolei kruszonka lekko zezłocić. Gotowe crumble wyjmij z piekarnik i wystudź. Gdy będą już zimne, możesz zakręcić słoiczki nakrętkami i zabrać crumble(...)Porady: Wodę różaną można kupić w sklepach z produktami arabskimi, np. przez Internet. Jeżeli jej nie masz, po prostu pomiń. Do takiego deseru najlepiej sprawdzą się szeroki, niskie słoiki, jak te ze zdjęć. Zamiast truskawek i rabarbaru do crumble możesz oczywiście wykorzystać inne owoce, które są w sezonie, np. maliny, jagody, morele czy śliwki. Myślę, że do słoika można
Chilli Czosnek i Oliwabazie gotowego octu winnego białego. Wykonanie jest niezwykle proste, wystarczy tylko wymieszać dwa składniki i od czasu do czasu potrząsnąć słoikiem, po czym zlać i delektować się jego smakiem w różnych sosach vinegret. Taki ocet może stać spokojnie do następnego sezonu malinowego. Składniki: • 1 szklanka malin • 1 szklanka octu winnego białego Wykonanie
To co kochamnajważniejsze szybką przekąskę! idealna do wieczornego chrupania przed tv lub po prostu do piwka ;-) Do przygotowania przekąski użyłam produktów ze sklepu LIDL POLSKA . Składniki; słoik ciecierzycy (do kupienia w sklepie LIDL) kilka kropli sosu chili ( do kupienia w sklepie LIDL) sól, majeranek do smaku 2-3 łyżki oliwy z oliwek (do kupienia w sklepie LIDL) Przygotowanie; Ciecierzycę należy odcedzić(...)się pokryły ziołami. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać ciecierzycę. Piec w temp. 180C około 30 min. Do momentu aż się ładnie zrumieni i będzie chrupiąca. Ciecierzyca ze słoika ma przewagę ponieważ jest gotowa do użycia. Gdybyśmy użyli ciecierzycy z torebki należałoby ją moczyć przez kilkanaście godzin i dopiero gotować. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.zależy od konkretnego posiłku. Oczywistym jest, że gotowe dania liofilizowane będą charakteryzowały się innego rodzaju zawartością wartościowych składników odżywczych niż na przykład gotowe dania obiadowe w słoikach . Z tego powodu niezwykle istotnym jest, aby uważnie czytać etykiety produktów i na ich podstawie dbać o odpowiednią dietę. Wiele z gotowych posiłków jest jednak zdrowych, przygotowanych z wartościowych produktów(...)dietetyczne wybrać? Rzecz jasna warte uwagi są wyłącznie produkty naprawdę zdrowe i wartościowe. Wiele zależy także od własnych upodobań smakowych. Gotowe dania w słoikach bez konserwantów mogą być dobrym rozwiązaniem – zupy, sosy, bigos czy nawet gołąbki mogą pozwolić na stworzenie wielu wariacji obiadowych. Ciekawym rozwiązaniem są także dania gotowe w puszkach , niejednokrotnie dające możliwość zjedzenia oryginalnego
Moja smaczna kuchniaczym dziś tu przychodzę przerosło moje oczekiwania! Z przepisu na keczup z cukinii wyszedł mi wspaniały sos słodko-kwaśny. Smakuje super i będzie świetną bazą do innych dań z sosem. Warto go wypróbować bo koszt zrobienia paru słoików jest niewielki. Jedynym błędem jaki zrobiłam to nie obranie cukinii, radzę ją obrać bo wtedy czas gotowania będzie krótszy i zrobi
Pychotkaaazaskakująca smakiem pasta paprykowa z bakłażanem. Idealna do wędlin, pasztetów, serów pleśniowych typu camembert czy do lasagne. Sprawdzi się też dobrze w zimnych i gorących sosach czy jako dodatek do dipów. Jednym słowem słoik orkiestra :) Zróbcie, spróbujcie i zachwyćcie się. Nie zapomnijcie opowiedzieć nam jak wam smakuje i do czego jej używacie. Lubimy czytać wasze komentarze i każdy wywołuje uśmiech
Marder&Marder Manufacturekokosowy (płynny) przyprawy – właściwie dowolne. U mnie dużo papryki słodkiej, trochę ostrej, szczypta pieprzu cayenne, łyżka przyprawy do kurczaka, tymianek, sól, pieprz, czosnek, odrobina sosu sojowego 3 szklanki wody szklana butelka lub słoik opcjonalnie: kostka rosołowa opcjonalnie: 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy marynatę. Mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą z oliwek – w zależności od tego
Jak gotować i nie zwariowaćcukier i ocet, gotujemy przez 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę oraz chili, dokładnie mieszamy, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Ostudzony sos miksujemy blenderem, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut
Bajeczna Kuchnia