sos do sloikow - 1502 przepisów (strona:31/101)

Całe pomidory w słoiku 215

wyłóż do zimnej wody. Obierz ze skórki i powycinaj twarde dupki. Poukładaj w wyparzonym słoiku. Zagotuj pół litra wody z połową łyżeczki soli. Zalej pomidory, tak aby wszystkie się schowały pod wodą. Zakręć pokrywką i pasteryzuj 10-15 minut. Przetwór na zimę gotowy, idealne do sosów, zup i sals. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Opiekany śledź w pomidorowym słodko - kwaśnym sosie 233

wspomnę. Jeśli udaje mi się kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie, która nadaje mu kruchości i pięknego aromatu. Lubicie takie śledzie?Składniki sosu na około pół kg śledzi:2 średnie cebule,pół litra gęstego soku pomidorowego,1 szklanka wody,8-9 łyżek octy winnego,3 łyżki cukru,sól, pieprz, łyżka ziela angielskiego(...)papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą i pieprzem, i obtoczyć lekko w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.Usmażone, gorące śledzie, ułożyć w słoiku lub naczyniu, które możemy zamknąć. Zalać gorącym sosem, przykryć i odstawić do wystygnięcia.Przechowywać w lodówce przynajmniej przez kilka dni. Drobne ości pod wpływem kwaśnego sosy zmiękną w tym czasie, a mięso przejdzie wspaniałym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomidory pelati w przecierze pomidorowym do słoików na zimę 109

pomidorów sparzyć, obrać, odcedzić na sicie. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem i dusić na oliwie na wolnym ogniu aż się rozpadną, a sos zgęstnieje. Pozostałe pomidory dokładnie umyć, przełożyć do wyparzonych słoików, wlać po dwie łyżki soku z cytryny i zalać gorącym przecierem, szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Wietnamski sos do maczania 188

Blueberry Corner by "jagodzianka" W każdym wietnamskim domu stoi w słoiku w lodówce, a w wietnamskich barach stoi w miseczkach na stołach sos – … Przeczytaj cały artykuł Post Wietnamski sos do maczania pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Spaghetti z mięsem i cukiniowym leczo 174

Ostatnio staram się jak najwięcej wykorzystać przetwory, jakie mi jeszcze zostały. Do przygotowania tego sosu do makaronu użyłam leczo z cukinii.Składniki:ulubiony makaron spaghetti lub inny makaronSos:500 g mięsa mielonego (od łopatki)1 słoik leczo z cukinii (500 ml)sól, pieprz1 mała cebulka1 ząbek czosnkuolejSposób(...)wykonania:1. Mięso obsmażamy na oleju, aż nie będzie surowe. Dodajemy zrumienioną posiekaną cebulkę i zmiażdżony ząbek czosnku.2. Do mięsa dodajemy całą zawartość słoika z leczo. Mieszamy, dusimy chwilę, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.3. Sos podajemy do makaronów.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Bazowy sos stir fry 156

octu lub ryżowego wina.   Ta porcja spokojnie wystarczy Wam do wykonania 10-12 stir fry’ów, a jedyne co musicie zrobić to poskładać w słoiku wszystkie składniki i pamiętać o tym, żeby gotowy sos przechowywać w lodówce i wstrząsnąć go mocno przed każdym użyciem. Jasny sos sojowy jest rzadziej używany kuchni, ale to on jest bardziej słony od ciemnego

Karo in the Kitchen
Kaczka pieczona po polsku 188

Kapusta • 1 opakowanie 0,5 kg kapusty czerwonej, zakwaszonej • 4 śliwki suszone • 3 łyżki masła • 50 ml wina czerwonego • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka mąki Sos jabłkowo-żurawinowy • 2 łyżki żurawiny ze słoika • 1 łyżka jabłek prażonych lub 1 jabłko pokrojone w drobną kostkę i podduszone • 50 ml cherry • 1 łyżka miodu • sól, pieprz Solanka • kilka ziaren(...)łyżkach masła podsmażyć pokrojone w paski śliwki, dodać kapustę, wino i miód. • Na koniec dodać 1 łyżkę masła i oprószyć mąką, zagotować. • Wymieszać składniki sosu i zagotować, przyprawić. • Kaczkę podawać na kapuście czerwonej z sosem jabłkowo-żurawinowym, pokrojoną w plastry albo w całości. • Jako dodatek podać ziemniaki pieczone

To co kocham
Piknikowe crumble w słoiku. Rabarbar i truskawki. 122

piekarnika. Poczekaj ok. minutę, następnie podnieć temperaturę do 180 st. C i piecz crumble przez ok. 30 minut (stopniowe podniesienie temperatury ma zapobiec ewentualnemu pęknięciu słoików). Owoce powinny się ugotować i zamienić w gęsty sos, z kolei kruszonka lekko zezłocić.  Gotowe crumble wyjmij z piekarnik i wystudź. Gdy będą już zimne, możesz zakręcić słoiczki nakrętkami i zabrać crumble(...)Porady:  Wodę różaną można kupić w sklepach z produktami arabskimi, np. przez Internet. Jeżeli jej nie masz, po prostu pomiń. Do takiego deseru najlepiej sprawdzą się szeroki, niskie słoiki, jak te ze zdjęć. Zamiast truskawek i rabarbaru do crumble możesz oczywiście wykorzystać inne owoce, które są w sezonie, np. maliny, jagody, morele czy śliwki. Myślę, że do słoika można

Chilli Czosnek i Oliwa
Malinowy ocet 114

bazie gotowego octu winnego białego. Wykonanie jest niezwykle proste, wystarczy tylko wymieszać dwa składniki i od czasu do czasu potrząsnąć słoikiem, po czym zlać i delektować się jego smakiem w różnych sosach vinegret. Taki ocet może stać spokojnie do następnego sezonu malinowego. Składniki: • 1 szklanka malin • 1 szklanka octu winnego białego Wykonanie

To co kocham
Majerankowa ciecierzyca do chrupania. 161

najważniejsze szybką przekąskę! idealna do wieczornego chrupania przed tv lub po prostu do piwka ;-) Do przygotowania przekąski użyłam produktów ze sklepu LIDL POLSKA . Składniki; słoik ciecierzycy (do kupienia w sklepie LIDL) kilka kropli sosu chili ( do kupienia w sklepie LIDL) sól, majeranek do smaku 2-3 łyżki oliwy z oliwek (do kupienia w sklepie LIDL) Przygotowanie; Ciecierzycę należy odcedzić(...)się pokryły ziołami. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać ciecierzycę. Piec w temp. 180C około 30 min. Do momentu aż się ładnie zrumieni i będzie chrupiąca. Ciecierzyca ze słoika ma przewagę ponieważ jest gotowa do użycia. Gdybyśmy użyli ciecierzycy z torebki należałoby ją moczyć przez kilkanaście godzin i dopiero gotować. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Jak jeść zdrowo i smacznie, nie mając dużej ilości czasu na przygotowanie posiłków? 59

zależy od konkretnego posiłku. Oczywistym jest, że  gotowe dania liofilizowane  będą charakteryzowały się innego rodzaju zawartością wartościowych składników odżywczych niż na przykład  gotowe dania obiadowe w słoikach . Z tego powodu niezwykle istotnym jest, aby uważnie czytać etykiety produktów i na ich podstawie dbać o odpowiednią dietę. Wiele z gotowych posiłków jest jednak zdrowych, przygotowanych z wartościowych produktów(...)dietetyczne  wybrać? Rzecz jasna warte uwagi są wyłącznie produkty naprawdę zdrowe i wartościowe. Wiele zależy także od własnych upodobań smakowych.  Gotowe dania w słoikach bez konserwantów  mogą być dobrym rozwiązaniem – zupy, sosy, bigos czy nawet gołąbki mogą pozwolić na stworzenie wielu wariacji obiadowych. Ciekawym rozwiązaniem są także  dania gotowe w puszkach , niejednokrotnie dające możliwość zjedzenia oryginalnego

Moja smaczna kuchnia
Sos słodko-kwaśny z cukinii 504

czym dziś tu przychodzę przerosło moje oczekiwania! Z przepisu na keczup z cukinii wyszedł mi wspaniały sos słodko-kwaśny. Smakuje super i będzie świetną bazą do innych dań z sosem. Warto go wypróbować bo koszt zrobienia paru słoików jest niewielki. Jedynym błędem jaki zrobiłam to nie obranie cukinii, radzę ją obrać bo wtedy czas gotowania będzie krótszy i zrobi

Pychotkaaa
Pasta paprykowa z bakłażanem do słoików na zimę 142

zaskakująca smakiem pasta paprykowa z bakłażanem. Idealna do wędlin, pasztetów, serów pleśniowych typu camembert czy do lasagne. Sprawdzi się też dobrze w zimnych i gorących sosach czy jako dodatek do dipów. Jednym słowem słoik orkiestra :) Zróbcie, spróbujcie i zachwyćcie się. Nie zapomnijcie opowiedzieć nam jak wam smakuje i do czego jej używacie. Lubimy czytać wasze komentarze i każdy wywołuje uśmiech

Marder&Marder Manufacture
Kurcze pieczone czyli kurczak na butelce lub słoiku 349

kokosowy (płynny) przyprawy – właściwie dowolne. U mnie dużo papryki słodkiej, trochę ostrej, szczypta pieprzu cayenne, łyżka przyprawy do kurczaka, tymianek, sól, pieprz, czosnek, odrobina sosu sojowego 3 szklanki wody szklana butelka lub słoik opcjonalnie: kostka rosołowa opcjonalnie: 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego   Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy marynatę. Mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą z oliwek – w zależności od tego

Jak gotować i nie zwariować
Ketchup z cukinii 137

cukier i ocet, gotujemy przez 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę oraz chili, dokładnie mieszamy, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Ostudzony sos miksujemy blenderem, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut

Bajeczna Kuchnia