klejącą masę, schowała ciasto do miski i nakryła wilgotną ściereczką na około 30 minut.TERAZ DODATKI.Moja przyjaciółka nie mogła się zdecydować i zrobiła 4 różne, duże placki.Podstawa to sos pomidorowy. Jak nie masz gotowego, to podsmaż na patelni jedną pokrojoną cebulę z liściem laurowym i szczyptą soli. Po około 5 minutach dodaj jedną puszkę pomidorów pokrojonych bez skórki. Podduś kolejne(...)jednej położyła: Pokrojonego ananasa i kukurydzę z puszki, na drugiej pieczarki i kukurydzę.Na trzeciej i czwartej połówce znalazły się pokrojone oliwki, tuńczyk w sosie własnym, papryka słodka świeża i papryczki ze słoika łagodne.Całość sypiemy startym serem, w ilości jaka Wam odpowiada.Wkładamy do piekarnika nagrzanego 200 ° na 20 minut.SMACZNEGO.CMOK
Pasje Jolkiananas, pół puszki,- cebula, 2 czerwone duże i dwie żółte duże,- kapusta pekińska, pół dużej,- pędy bambusa, 1/3 do pół puszki,- kiełki fasoli MUNG, 1/3 słoika,- przyprawy: pieprz czarny, papryka ostra, papryka słodka,- sos sojowy - uwaga: bezglutenowcy omijają szerokim łukiem,- miód: łyżka,- czosnek. duża główka,- olej,- 4 pomidory / ewentualnie przecier pomidorowy,O GRZYBKACH, FASOLI, PRZYPRAWACH I INNYCH SKŁADNIKACH POCZYTAĆ MOŻECIE
Wypisz Wymalujjuż gotową kiełbaskę, ale mimo to efekt jest pyszny! Tak przygotowana wspaniale nadaje się do żurku, a marynatę wykorzystać jako baza pod sos lub żurek. Składniki: 1 kg białej kiełbasy Przyprawy na jeden słoik: 1 listek laurowy 2 ziarenka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego 1 ząbek czosnku Wykonanie: Kiełbasę obgotować przez 10 minut, wyjąć z garnka, pociąć
Tradycyjna Kuchniazjedzą. Smaczna, szybka w przygotowaniu, z mięsem lub szynką. Dzisiaj dodałam polędwicę zamiast mięsa kurczaka, akurat został mi spory kawałek, oraz tradycyjnie kukurydzę, paprykę i świeży ogórek. Zapieczona z sosem beszamelowym i serem. Polecam(...)oleju 1 opakowanie przyprawy gyros 1 puszka kukurydzy 1 słoik papryki konserwowej 1 podłużny ogórek sól, pieprz do smaku SOS BESZAMELOWY : 2 szklanki mleka 1 łyżka masła
Kulinarne Fantazje MarioliWiele tygodni temu rozpoczęliśmy cykl "słoikowy". W każdy poniedziałek publikowaliśmy przepis rodem z PRL-u, czyli jakieś mielonki, pasztety i inne smarowidła zamknięte w słoikach. Wspiera nas w tym Dobra Kiełbasa , która dostarcza nam mieszanek przypraw. Przed nami jeszcze kilka mięsno-słoikowych przepisów, ale dzisiaj postanowiliśmy zrobić wyjątek i mamy dla was warzywa. A konkretnie pomidory. Madzia okazyjnie kupiła(...)zjeść. Szkoda, żeby soczyste pomidory się zmarnowały więc kilogram przerobiliśmy na keczup, a 6 kg na przecier pomidorowy. Czyli zagotować, zmiksować, zamknąć w słoikach, spasteryzować i zostawić na zimę :) Żeby potem można było przerobić na zupę, sos do spaghetti, czy na co będziemy mieli ochotę. Przepis na keczup dostaniecie innym razem, teraz opowiemy wam o przecierze pomidorowym. Sprawa jest właściwie
Marder&Marder Manufactureuzupełnienia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ogórki myjemy, kroimy na kawałki (jakie lubimy) układamy w słoiki. Do każdego słoika dodajemy po liściu laurowym. Wodę zagotowujemy (cały czas mieszając) z sosem, octem i cukrem. Tak przygotowaną marynatą, zalewamy ogórki. Zakręcamy i ustawiamy pokrywką do spodu. Całkiem ostudzamy. Przechowujemy w zacienionym miejscu, maksymalnie przez rok. /* Style Definitions
R'n'G Kitchenprosta, szybka, a przy tym smaczna i sycąca. Postanowiłem przygotować spaghetti z sosem a'la pesto z glazurowanymi pomidorkami koktajlowymi. Zapewniam, że samodzielnie przygotowany sos pesto smakuje o niebo lepiej, niż te kupione w słoiku w sklepie, a rzecz wcale nie jest trudna. Do przygotowania dania użyłem: 300 gram makaronu spaghetti, pęczka świeżej bazylii, 50 gram sera parmezan, 50 gram
Wyprawy kulinarneilością porad. Tak różnych od siebie. Dlatego dzisiaj przepis na karmel dla opornych – ja sama byłam w tej kwestii nawet bardziej niż oporna. Zanim zabierzecie się za własny sos – przeczytajcie dokładnie wszystko, co napisałam – zwarci i gotowi unikniecie niemiłych niespodzianek. Dwie najważniejsze rzeczy – odpowiedni garnek i odpowiednia temperatura . Potrzebujecie małego ale raczej wysokiego garnka lub rondla z grubym dnem(...)już. Gotowe. Ale jeszcze nie oblizujcie łyżki, to cholernie gorące. Dajcie mu naturalnie ostygnąć. Gdy osiągnie temperaturę koło 40-50⁰C można go już przelać do butelki lub słoika. Gotowy przechowujcie w lodówce, wytrzyma i 3 tygodnie. Ten karmel jest gęsty. Jeśli chcecie, żeby do użycia był bardziej płynny – podgrzejcie butelkę lub słoik w kąpieli wodnej. Jeśli bardziej ciągnący
Karo in the Kitchendodawałam nieco wody, więc musiałam gotować całość dłużej. Moim zdaniem, gotujcie masę tak długo, aż będzie mieć odpowiadającą wam konsystencję. Ja część zapakowałam do słoików wcześniej i mam rzadszą masę – do wykorzystania jako sos. Część bardziej zredukowałam i będę stosować do kanapek jako pastę. Drukuj Pasta z papryki z czosnkiem i chili Pyszna pasta paprykowa idealna do kanapek(...)Dodać koncentrat i ocet oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Dodać olej i pieprz i gotować 7-8 min. (ja gotowałam do uzyskania ulubionej konsystencji). Rozlać do słoików i pasteryzować 15 min. Artykuł Pasta z papryki, pasta paprykowa z czosnkiem i chili. pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukupić biodrówkę, koniecznie to zróbcie. Nie pożałujecie. Składniki: Biodrówka, dowolna ilość Woda Liść laurowy Sól Pieprz ziarnisty Vegeta ( domowa ) Ziele angielskie Kilka ząbków czosnku Sos: Śmietana 18% słodka Mąka do zagęszczenia Chrzan tarty ze słoika Wywar z gotowania Wykonanie: Biodrówkę umieszczamy w zimnej wodzie. Zagotowujemy a następnie usuwamy szum. Całość solimy. Dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, vegetę i liść laurowy
Smaki EwyWykorzystałam do niej gotowy sos chilli, aby zaostrzyć smak i nadać jej innego, słodko-kwaśnego charakteru. Sałatka idealnie nadaje się do słoików na zimę, a także na co dzień na świeżo do obiadu. Warto zmieniać kombinacje warzyw, sos i tak będzie pyszny i ożywi każdą sałatkę z kapusty. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknatkę pietruszki.Taki sos możecie wykorzystywać do różnych potraw, w tym do kurczaka i ryb z grilla. Najlepiej zrobić go od razu więcej - zmiksowanie to przecież tylko 5 minut roboty, a sos świetnie przechowuje się zamknięty w szczelnym pojemniku (do 3 dni).To kto z Was grilluje w ten weekend?:) Grillowane cukinie i kiełbaski w zielonym sosie (sauce verte) na podstawie(...)posmarowania warzyw sól, pieprz natka pietruszki do posypania Przygotowanie: W robocie kuchennym zmiksuj wszystkie składniki zielonego sosu poza oliwą, aż wszystko będzie dobrze posiekane. Następnie dodaj oliwę i jeszcze raz zmiksuj. Sos możesz przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku (np. zakręconym słoiku) do 3 dni i wykorzystywać do różnych potraw. Posmaruj warzywa oliwą z obu stron i oprósz solą
Chilli Czosnek i Oliwasławnej włoskiej sałatki caprese, w której świeżą bazylię zastąpił aromatyczny sos ziołowy z dodatkiem czosnku. Taka wersja smakuje mi o wiele bardziej (w końcu jestem miłośnikiem czosnku :). Podajcie ją z kawałkiem świeżego pieczywa i cieszcie się smakiem lata! Sos ziołowy możecie przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku (np. zakręconym słoiku) przez tydzień i dodawać do różnych potraw, np. sałatek, kanapek
Chilli Czosnek i Oliwaworth it! SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber 1 bug avocado Sauce: olive(...)pół i znowu w kawałki podobnej wielkości co pozostałe składniki. Do słoiczka wlej oliwę, sok z połowy cytryny oraz przyprawy bez koperku. Zakręć słoik i wymieszaj wszystko jak w shakerze. Spróbuj – jeśli sos jest za kwaśny dodaj trochę wody lub oliwy, jeśli nie czujesz cytryny – wyciśnij jeszcze trochę soku do sosu. Teraz już “z górki” – wszystkie składniki
Martyna Cooksworth it! SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber 1 bug avocado Sauce: olive(...)pół i znowu w kawałki podobnej wielkości co pozostałe składniki. Do słoiczka wlej oliwę, sok z połowy cytryny oraz przyprawy bez koperku. Zakręć słoik i wymieszaj wszystko jak w shakerze. Spróbuj – jeśli sos jest za kwaśny dodaj trochę wody lub oliwy, jeśli nie czujesz cytryny – wyciśnij jeszcze trochę soku do sosu. Teraz już “z górki” – wszystkie składniki
Martyna Cooks