Wspaniała zupa o zapachu pomidorów dojrzałych na słońcu w ogródku Składniki - 4 skrzydełka z kurczaka lub 1 z indyka - 2 marchewki - 5 -6 dużych pomidorów lub 2 słoiki 1/4 l pomidorów w sosie własnym(przepis w mojej kolekcji ) - 2 liście selera lub kawałek korzenia - 1 liść lubczyku - kostka rosołowa którą robię sama - cebula - sól pieprz do smaku - natka pietruszki kilka
W królestwie smaków Beatycukinii Miejsce 3: Karkówka kebabowa 4. Sałatka z jajkiem, ogórkiem i kukurydzą 5. Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 6. Śmietankowo-kokosowe ciasto z porzeczkami 7. Sos słodko-ostry do słoików 8. Bułki z pieczarkami i serem 9. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, szpinakiem i mozzarellą 10. Sałatka z jajkiem, brokułem i kurczakiem 11. Sałatka grillowa z ziemniakami
My simple kitchenDodajemy liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat, ocet i dusimy chwilę cały czas mieszając. Następnie dodajemy rodzynki, posiekaną papryczkę, smażymy 5 min (cały czas mieszając). Śledzie mieszamy z sosem, doprawiamy pieprzem, przekładamy do słoików i wstawiamy na kilka dni do lodówki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenzeszklić cebulę pokrojoną w talarki,dodać cukier,wymieszać i chwilę smażyć.Wlać ocet,dodać ziele angielskie,liść laurowy oraz koncentrat pomidorowy.Wymieszać i dusić ok 5 min.W słoiku układać śledzie,polewać gorącym sosem z patelni,następnie znowu śledzie i gorący sos..tak do wykończenia składników.Najlepsze są gdy się zamarynują i przejdą przyprawami
Niespełnione zdolności kulinarnewolę je dodać świeże już w daniu. Polecam bo pracy jest niewiele a smak wspaniały. Idealna propozycja do zimowych dań aby przynajmniej delikatnie przypomnieć sobie smaki lata Sos paprykowo-czosnkowy do słoików Składniki: 3 kg papryki 1 cebula 3-4 główki czosnku (zależy jak lubimy można dodać mniej albo więcej) 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (słoiczek 200g) 2 szklanki cukru
sierotka maRysia w kuchnirękę i naszykować sobie dokładnie taką porcję, na jaką ma się akurat ochotę. Coleslaw z młodej kapusty jest obowiązkowy do ‘ciągniętej wieprzowiny’. Tak samo jak śliwkowy sos BBQ , którego świeżo zrobiony słoik stanął na stole. Mini caprese to ciekawa wersja podania tradycyjnej włoskiej sałatki w formie zmniejszonej – mini kulek mozarelli i pomidorków czereśniowych. Chrupiąca sałatka z selera naciowego, oszukany Waldorf
Karo in the Kitchenmarchewkami oraz ziemniakami i ziołami. Często mieszając smażymy całość ok 20 minut tak by marchewki i ziemniaki zmiękły. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Składniki sosu mieszamy dokładnie (np potrząsając słoikiem, w którym się znajdują :) Wlewamy dressing na patelnię z gotowym daniem i mieszamy. Nakładamy danie na talerze, podajemy z ogórkami i ew. żółtkiem jaja przepiórczego, ja pominęłam
Dzieje kuchennej Wiewiórypozostałości grejpfruta. Przygotować dressing: Do słoika wlać sok z grejpfruta, dodać łyżkę octu winnego, 3 łyżki oleju oraz łyżkę posiekanego szczypiorku. Przyprawić solą i pieprzem. Zamknąć słoik i wymieszać wszystkie składniki. Sosem (niecałym) polać warzywa (papryki, cukinię i bakłażan) i delikatnie wymieszać. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Na każdym talerzu ułożyć rukolę. Na to wyłożyć porcję grillowanych warzyw z papryką
Moja Delicjaprzez cały grudzień. Zawartość tych słoiczków została nazwana przez Nigellę "Najczerwieńszym sosem żurawinowym" I zgodzę się z nią. Kolor jest piękny, ale to smak tego sosu jest jego największym atutem.Jeden słoik tej pysznej żurawiny zjedliśmy z serami pleśniowymi.Zawartość drugiego przełożyłam do plastikowego pojemnika i zamroziłam. Czeka na Święta. Będzie wyśmienitym dodatkiem do mięs. Czytaj więcej
bistro mamasernik jest naprawdę idealny. Nie opada, nie przypieka się z wierzchu jest po prostu boski. Delikatny, wilgotny, lekki. Chyba już mój ulubiony ;). Dodatek karmelu czyni go nr 1. Sos karmelowy. szklanka cukru 4 łyżki wody 50 g masła 180 ml śmietany kremówki 30% Składniki: 1kg twarogu sernikowego w wiaderku 6 jajek 100g cukru lub więcej nasiona z 1 laski wanilii(...)razu dodajemy masło i śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy. Czekamy aż ostygnie i polewamy nim kawałki naszego sernika. Dekorujemy zgodnie z naszymi upodobaniami. Taki sos można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce ok 2 tygodni. Tylko przed podaniem należy go odgrzać, ponieważ robi się bardzo gęsty
Malinowe PocałunkiSalad with bacon and fried capers. Składniki. 1/2 główki sałaty lodowej 1/4 kapusty pekińskiej 1 papryka żółta 5 pomidorków żółtych 20 dag boczku wędzonego 1 słoik kaparów 3 łyżki oleju Sos. 300 ml jogurtu 2 łyżki majonezu 1 łyżka sosu chilli słodko pikantnego sól, pieprz Wykonanie. Boczek pokroić w paseczki i wysmażyć. Na dobrze rozgrzanym oleju smażyć kapary
Kulinarny karnet Christopheraprzygotowanym sosem.Pieczemy około 1,5 godziny.Po tym czasie pomidory wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy im trochę ostygnąć i gdy są letnie zdejmujemy z nich skórkę. Układamy w słoiku lub misce i zalewamy sosem powstałym przy pieczeniu
Kulinarne przygody GatityBardzo szybki, łatwy i smaczny sos pomidorowy. Idealny zarówno do pizzy jak i np.do makaronu, ryb i mięsa. Przepis pochodzi z książki Jamie Oliwer w domu. Podaję składniki na mniejszą ilość , wystarczającą np. na 4-6 pizz. Ilości możemy zwiększyć , wówczas uzyskamy większą ilość sosu np.do makaronu. Polecam !Składniki:- 1 puszka pomidorów 400g- 1-2 ząbki czosnku- listki oberwane(...)doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy palnik i gotujemy na małym ogniu ok.5 minut aby wydobyć pełnię aromatu. Lekko nam zgęstnieje. Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz - do smaku.Gotowy sos możemy przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce, tylko czy jest taka potrzeba skoro przygotowuje się go tak szybko. Ja dlatego zmniejszyłam ilości składników by zużyć od razu całość. Smacznego
Smaczne Zdrowespory słoiczek. Ja najdłużej przechowywałam go w lodówce 10 dni. Przeważnie wystarcza na dwa dni góra , szczególnie gdy robię sałatkę. Zachęcam wszystkich do robienie swoich własnych majonezów , sosów czy ketchupów. Te ze słoika to w większości sama chemia. Składniki
Magiczne Życie Martysosu sojowego 1 łyżeczka oleju z pestek winogron Oczyszczoną i obraną marchewkę, paprykę i brukselkę siekamy w słupki. Pieczarki w plasterki. Na spód słoika układamy marchewkę i pieczarki. Wkładamy makaron ryżowy i pozostałe warzywa. Dodajemy sos sojowy i olej z pestek winogron. Wsypujemy łyżeczkę mieszanki przypraw i sezam. Zakręcamy słoik. Gdy chcemy zjeść zupę zalewamy ją wrzątkiem i odstawiamy
MiksturownikSos pomidorowo - śliwkowy z dodatkiem papryki i oczywiście cebuli to wyśmienita baza do wielu potraw. Pasteryzowany w słoikach, przyda się w okresie jesienno(...)zimowym, jako sos do makaronu, pizzy, musaki, lazani i wielu innych. Dodatek śliwek znakomicie niweluje lekką kwaskowość pomidorów, nadając jednocześnie słodką nutę. Sam aromat śliwek jest prawie w ogóle nie wyczuwalny. Ten sos koniecznie musi się znaleźć w Waszej spiżarni!!! Do przygotowania ok. 3,5 litra sosu potrzebujemy: 1,5 kg pomidorów
Jadło i czytadłojogurtem naturalnym i jak dla mnie nie ma wielkiej różnicy w smaku, a sałatka jest lżejsza. Poniżej przepisu wrzucam też kilka zdań z wikipedii na temat sosu tatarskiego. Składniki (orientacyjne): 1 litrowy słoik korniszonów (ogórków marynowanych w occie) 1 litrowy słoik grzybów marynowanych 6 jajek 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz Jajka gotujemy i kroimy
Trzeci talerzDzisiaj pomysł na coś podobnego do naszej ryby po grecku. Wykorzystamy filety z dowolnej ryby - u mnie filety z dorsza. Do tego gorący sos słodko kwaśny ale nie ze słoika , tylko przepis na domowy. Idealnie pasuję do ryżu. Świetny pomysł na obiad. Polecam spróbować. Warto poszaleć i coś ala rybę po grecku zrobić z tego przepisu na wigilijną kolację. Składniki
Magiczne Życie Martynaleśników przepis 1 duży filet z kurczaka (ok. pół kg) czubata łyżka suszonego rozmarynu sok z połówki cytryny sól pół słoika borówek 200 g sera gorgonzola sos tysiąca wysp przepis 1 łyżka oliwy Sposób przyrządzenia: Pierś kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie pokroić w kostkę i przełożyć do szklanego naczynia. Dodać rozmaryn
pieprzny smaczekCzasami najlepsze są najprostsze dania. Tym razem przepis na pyszny fit makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem. Podstawą tego dania jest oczywiście sos pomidorowy, który osobiście polecam przygotować w większej ilości i przechowywać w słoiku. Kiedy następnym razem będziemy mieli ochotę na makaron w sosie pomidorowym wystarczy ugotować ulubiony makaron, usmażyć kurczaka i dodać wcześniej przygotowany sos. Całość nie potrwa
ale Pyszniesosu czosnkowego. Składniki: 1 opakowanie pierożków tortellini z szynką 2 piersi z kurczaka puszka kukurydzy pół główki sałaty lodowej 3 pomidory pół ogórka szklarniowego długiego słoik papryki konserwowej (ok 500g) ziarna słonecznika sos czosnkowy (3 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 5 ząbków czosnku, przyprawa tzatziki, sól, pieprz, maggi) Sposób przygotowania: 1. Pierożki gotujemy
Kuchnia w czekoladziekapusta pekińska - krucha i chrupka. Dodałam do niej również nitki selera, paprykę, kukurydzę i dużo natki pietruszki. Podałam ją do roladek drobiowych z figą w sosie pomarańczowym. Składniki: 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 1/2 słoika selera w zalewie 1/2 puszki kukurydzy 1/2 słodkiej papryki 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny
Czerwień i błękitMazur! Sałatka z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą, szpinakiem i orzechami włoskimi przepis własny Składniki (dla 4 osób): 4 twarde gruszki 2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 4 garści świeżego szpinaku sos: 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka musztardy, 4 łyżki oliwy, sól i sporo pieprzu do smaku 100 g sera gorgonzola lub innego sera z niebieską pleśnią garść orzechów włoskich Przygotowanie(...)przestudź gruszki, ale nadal powinny pozostać ciepłe (gorące gruszki spowodowałyby zwiędnięcie szpinaku). W tym czasie umyj i osusz szpinak i przełóż go do miski. W słoiku lub miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej szpinak 1/2 jego ilości. Wymieszaj szpinak z sosem. Gorgonzolę pokrój w kostkę lub podziel na kawałki palcami i rozłóż na szpinaku. Na wierzchu ułóż
Chilli Czosnek i OliwaRoladki robi się błyskawicznie … a do tego pięknie wyglądają. Jako farsz wykorzystałam Borówki w słoiku, które dostałam na spróbowanie od BDSklep oraz czerwoną cebulkę – połączenie na 5 z plusem! SKŁADNIKI:( na 4 porcje )- filet z indyka – ok. 600 g- borówki w słoiku – 200 g- cebula czerwona – 3 szt- białe wino – 0,5 szklanki- olej(...)oleju na dużej, głębokiej patelni. Wyciągamy nici, oprószamy papryką , wlewamy wino i bulion. Dusimy razem ok. 15 minut , wyciągamy mięso na talerz. Śmietanę dodajemy do powstałego sosu , dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę borówek ze słoika. Gotujemy jeszcze ok. 5-7 minut , wkładamy roladki , podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Ostra na Słodko